11 Oct 2018 - 08:30

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Telegrame AMOS News. Teoria geopolitică a „maestrului” Cristoiu

Toată lumea își dă cu părerea despre referendum și opiniile variază între aprecierea sa ca un succes al celor care s-au opus și o manevră dubioasă a celor care au promovat-o cât să o rateze STOP  Deja nimeni nu se mai gândește la ce ar fi fost să fie, iar specialiștii analizează pe toate fețele parteneriatul civil STOP  A apărut pe firmamentul media o altă temă, mult mai tentantă: Udrea și Bica! De ce au stat liniștite și nu le-a deranjat nimeni până acum și deodată a fost înhățate de pe stradă, după metoda Kovesi? STOP  Ba, unii găsesc asemănări cu supravegherea lor la Paris, cu prilejul voiajului de plăcere în urma căruia au rezultat fotografiile care au declanșat declinul favoritei  lui Băsescu STOP  Unii bagă mâna în foc că tot SIE ar fi la originea întâmplărilor de acum STOP  Doctor în materia „Udrea”, „maestrul ” Ion Cristoiu a dezvoltat o întreagă teorie geopolitică din care rezultă că reținerea celor două fugare s-a datorat schimbărilor la vârf din Costa Rica, unde președinte ar fi devenit un fel de Cioloș cu frica lui Dumnezeu și a americanilor, în locul unuia corupt STOP  Un sondaj Avangarde pe care Pieleanu l-a vândut în exclusivitate mai multor televiziuni arată că media încrederii în Guvern ar fi de doar 16%, de cea mai mare încredere bucurându-se armata cu 67% și poliția cu 55%. Ba, culmea, în top s-ar afla și DNA, cu 34%! STOP   Cele mai populare figuri Guvern sunt, conform aceluiași sondaj, Olguța Vasilescu, Tudorel Toader, Orlando Teodorovici și Petre Daea, acesta din urmă căzut pe locul 4 de pe primul din cauza porcinei STOP  Sondajul a fost făcut înainte de referendum @ Noua lege a pensiilor a fost aprobată în Guvern (culmea ar fi fost să nu fie!) și în 2019 va avea un impact financiar de 8,4 miliarde lei.

Vlad Epurescu: Comisia Europeană: „Spitalele regionale au ajuns să coste 1,1 miliarde de euro! Diferenţa este semnificativă!” Care sunt soluţiile şi ce trebuie să facă Guvernul (Adevărul)
"O finanţare europeană de 150 de milioane de euro pentru construcţia a trei spitale regionale stă în suspans după ce costul total pentru construcţia celor trei unităţi sanitare a crescut de la 300 de milioane de euro la 1.1 miliarde de euro! Guvernul de la Bucureşti trebuie să le prezinte oficialilor de la Bruxelles, până la sfârşitul anului, după multe amânări, documentaţia tehnică privind construcţia a trei spitale regionale. Epopea acestor proiecte de revigorare a infrastructurii sanitare se întinde de la finalul anilor 2000, vreme în care încapacitatea administrativă a României de a livra un proiect cap-coadă şi-a spus, de fiecare dată, cuvântul."

Serban Cionoff: Vinovat-nevinovat, ANAF te-a executat! (Jurnalul Naţional)
"V-ați închipuit că dacă, acum două săptămâni și un pic, am semnalat, aici, în jurnalul.ro, o situație vecină cu anomalia, cei vizați, adică distinșii diriguitori ai Administrației sectorului a Finanțelor Publice au dat semne că au luat cunoștință și că încearcă rezolvarea ei? Atunci aflați de la mine că v-ați înșelat amarnic! Era vorba, îmi permit să vă amintesc, despre un cetățean, plătitor corect de taxe și impozite, pe care o bancă l-a anunțat prin sms că ANAF-ul sector 1 a trimis somație de poprire pentru o amendă neachitată. Fără, însă, ca vigilenții finanțiști să îl fi anunțat de treaba asta pe „beneficiarul” popririi. De fapt, „o bancă” este puțin spus, fiindcă, după cum s-a văzut după aceea, mesaje prin care se cerea instituirea popririi s-au trimis la mai multe bănci, nu de alta dar era nevoie ca vigilenții fiscului național și local să fie siguri că împricinatul nu are nici-o șansă de scăpare."

Romulus Georgescu: Lista filialelor PSD care nu s-au deranjat la referendum (Romania Libera)
"Liviu Dragnea propune desființarea pragului la referendum, evitând să își asume vreo răspundere pentru eșecul consultării populare din 6-7 octombrie. De fapt, una dintre explicațiile absenteismului este implicarea redusă a baronilor locali ai PSD. Liderul PSD Liviu Dragnea este de părere că ideea de cvorum inhibă prezenţa la vot la referendum şi spune că dacă nu ar exista un prag minim de prezenţă, numărul de oameni care ar vota ar fi mai mare, participând inclusiv cei care ar vota „Nu”. Precizările lui Liviu Dragnea vin în contextul în care referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie nu a fost validat din cauza prezenţei extrem de scăzute la vot, sub 30%, cât era necesar pentru validare. „Noi stăm agăţaţi de un număr ipotetic de oameni care ar putea fi prezenţi la un referendum, oricare ar fi el, în România. Ştim că sunt milioane de români în afara ţării cu drept de vot. Ideea de cvorum se dovedeşte că de fapt diminuează sau inhibă prezenţa la vot”, a declarat ieri Liviu Dragnea în Parlament, fiind prima sa reacţie de după referendumul pentru redefinirea familiei care a avut loc în weekend. De asemenea, liderul PSD a afirmat și că boicotul este pedepsit prin lege, deși nu există niciun act legislativ în vigoare în acest sens."

Claudia Sofianu, EY România: Guvernul încearcă să accelereaze ritmul de colectare prin acordarea de noi bonificaţii pentru plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale (Ziarul Financiar)
"Având în vedere deficitul bugetar, care la finalul primelor opt luni din anul 2018 pare că este dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (1,54% din PIB), şi că ritmul de colectare a creanţelor fiscale de la persoanele fizice este în continuare relativ redus, stimularea plăţilor reprezintă o prioritate pentru Ministerul Finanţelor Publice. În prezent, persoanele fizice au obligaţia prin declaraţia unică să raporteze veniturile obţinute din activităţi precum: Pentru veniturile realizate până în anul 2017 inclusiv, plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale se efectuează în baza deciziilor de impunere emise de către administraţiile financiare. Intervin în acest moment două provocări. În primul rând, în ceea ce priveşte mecanismul de răspuns din partea autorităţilor fiscale, numărul mare de declaraţii sunt procesate de către inspectori cu întârziere. În al doilea rând, odată emise, eventualele datorii pe care le includ adesea nu sunt plătite de către contribuabili la timp."

Format: 

Topic: