Share
12 Apr 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Proiectul eșuat al EuroCodruței (Punctul pe Y)
"Eșuarea noii runde de negocieri (vorba vine „negocieri”) era cât se poate de previzibilă și lucrurile s-au îndreptat într-o astfel de direcție încă de la prima, când Consiliul a dat voturile candidatului francez retrăgându-l pe neamț, cel care a ar fi avut, teoretic, cele mai mari șanse de a fi numit. Opțiunea parlamentară pentru Kovesi nu a fost decât un joc de aparențe democratice, menit să dea o oarecare satisfacție susținătorilor acesteia. Una  cât se poate de platonică, pentru că în mod real jocurile fuseseră făcute încă de la acceptarea propunerii de înființare a noii instituții europene. Chiar dacă la originea acesteia a stat calculul făcut de Monica Macovei și comitetul său de babe radicale de a se crea o soluție de „extragere” a fostei șefe DNA din cleștele responsabilităților sale penale din țară, socoteala de la Parlament nu s-a mai potrivit cu cea din Consiliu atunci când s-a pus problema unei decizii negociate. Aventura EuroCodruței a luat sfârșit încă de la precedenta întâlnire a reprezentanților celor două entități, când Consiliul și-a făcut cunoscută cu claritate poziția. Și nu va renunța la ea, cu atât mai mult cu cât nu dorește să se încarce cu un înalt funcționar european care trage după el ghiuleaua unor acuzații de corupție. Ar fi și complet penibil: șeful Anticorupției europene să fie un corupt, curățat de acuzații doar la intervenția anticonstituțională a unor lideri din Parlamentul despre care nimeni nu știe acum cum va arăta peste două luni, după alegeri, când acolo nu vor mai bântui probabil nici Macovei, nici Gomes, nici Sargentini și poate nici Tajani și Timmermans, cu galoanele actuale."

Cristian Unteanu: „Următorul război ar putea să fie câştigat sau pierdut în spaţiul cosmic“ (Adevărul)
"Avertismentul, însoţit de o serie de îngrijorări marcate asupra capacităţii reale ale SUA de a-şi asigura supremaţia în domeniu, nu aparţine vreunui autor SF, ci a fost transmis de Patick M. Shanahan, Secretarul de Stat pentru Apărare ad interim, cu ocazia celei de-a 35-a ediţii a simpozionului pe problemele spaţiului cosmic ce a avut loc în urmă cu două zile la Colorado Springs. Atrăgea atenţia, aşa cum relatează Defense Aerospace, că că SUA nu este „în stare să urmărească“ câteva dintre progresele înainte înregistrate de chinezi şi ruşi în domeniul armelor spaţiale, mai ales în domeniul armelor supersonice. El a repetat o observaţie care se regăseşte foarte des în rapoartele şi analizele livrate de câteva dintre marile servicii militare de informaţii: atât Rusia şi China au reuşit ca, în acest moment, să aibă în spaţiu arme capabile să ameninţe direct instalaţiile spaţiale americane, ceea ce ar implica faptul că, la nevoie, ar putea executa misiuni ofensive directe pentru a distruge sau incapacita sistemele respective sau să fie capabile să execute misiuni de interzicere a lansării unor rachete transportoare."

Florin Condurateanu: Ajax, lansator de români (Jurnalul Naţional)
"Clubul Ajax era celebru ca locul unde s-a inventat fotbalul total, în haită, în năvală cu toţi jucătorii, Portocala Mecanică. Dar Ajax era vestit şi ca maternitatea unde se năşteau jucători colosali, cizelaţi până la a fi cumpăraţi de marile cluburi cu zeci, sute de milioane de euro. Dar, atenţie, vedetele strălucitoare erau olandezi, crescuţi la olandezi în curte, cu genă olandeză. Dar nu s-a menţionat că la Ajax şi-au deschis uşa spre cluburile celebre ale Europei şi fotbalişti români. Care nu numai că şi-au făcut „masterate” acolo, dar s-au modelat şi ca oameni interesanţi. Acum, Ajax ajută fotbalul românesc să rupă o bârfă, clevetirea că jucătorii români nu sunt vizaţi decât de fotbalul bogat, dar de mâna a doua, din ţările arabe, de fotbalul în plină naştere din SUA şi China. Ajax îl vinde cu 75 de milioane de euro pe De Yong la vestita Barca şi-l cumpără pe românul nostru de aşezat în vitrină, muncitorul, cumintele Răzvan Marin cu peste 12 milioane. Deci băşcălia aia că livrăm tineri jucători valoroşi doar pe stadioanele fără anvergură iată că se destramă. Ajax, nu mai departe de acum o lună, a eliminat Real Madrid din Champions League. Dar Răzvan Marin a strălucit, după Viitorul, şi la Standard Liege, el a înţeles şi de la tatăl lui, harnicul fundaş Petre Marin, că e necesar mult sacrificiu. Se destăinuia Petre, fundaşul de la Steaua şi naţională: „Eu l-am văzut pe Răzvan la maternitate după patru zile de la naşterea lui, eram în turneu!”."

Marius Ghilezan: Anticomuniştii s-au lămurit. Iohannis&Orban sunt marionetele sistemului securist (Romania Libera)
"Mai precis a exonerării lui Nicolae Ceauşescu de orice vină, conform Rechizitoriului înaintat către instanţa de judecată. Faptul că-l men­ţine în funcţie şi astăzi şi-l trimite astăzi să susţină interviul în faţa ministrului Tudorel Toader pentru un nou mandat e semn că Lazăr are cheia sistemului şi a seifului cu dosarele preşedintelui. Fostul preşedinte al comisiei de eliberare de la Puşcăria Aiud va putea răspunde cu subiect şi predicat la toate acuzaţiile formulate. Este prima dată când Lazăr ar putea răspunde faţă în faţă acuzaţiilor potrivit cărora a refuzat să-l elibereze în două rânduri pe disidentul anticomunist Iulius Filip. Şi pe mulţi alţii. Dacă inspectorii de la Inspecţia Judiciară s-au sesizat primii, cercetările fiind în curs la instituţia condusă de Lucian Netejoru, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a decis reverificarea trecutului lui Lazăr. Lazăr s-a prezentat cu mult tupeu şi cu un aplomb, demn de un logofăt al sistemului, în faţa presei, spunând senin că nu a fost colaborator al Securităţii. Sigur pe el, ca un infante de Buftea a zâmbit maliţios. Probabil că ştie cât de important e pentru sistem şi de aici întreaga aroganţă. A continuat să susţină minciuna dovedită că respectiva comisie de eliberare nu avea atribuţii decizionale. În legea de atunci scrie negru pe alb."

Adrian Vasilescu, BNR: ROBOR-ul redevine ce a fost: un simplu indicator al pieţei monetare (Ziarul Financiar)
"De ROBOR ne-am lovit frecvent din 2010 şi până la recenta modificare a OUG 114, timp în care a avut un rol major atât pe piaţa interbancară, în formarea ratelor la care băncile se împrumută între ele, cât şi în dinamica ratelor la creditele cu dobânzi variabile. Fiind zi de zi subiect de ştiri şi de dezbateri publice. Prea puţini i-au cunoscut şi i-au înţeles esenţa. Prea mulţi însă i-au spus povestea, confecţionându-i diverse biografii, multe neadevărate. Iată însă că, în sfârşit, după nouă ani în care, dincolo de menirea lui firească, i s-a impus prin lege să participe la formarea dobânzilor la credite, ROBOR-ul redevine ce a fost înainte de 2010: un indicator al pieţei monetare şi atât."

Format: 

Topic: