Publicat: 12 Februarie, 2014 - 10:32
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Johannis v/s USD (AMOS News)
"Uniunea Social Liberală scârţâie din toate încheieturile şi capacul său se mai ţine doar într-un cui, şi acesta slăbit: candidatura lui Antonescu la prezidenţiale. Deşi Ponta a dat asigurări că nu şi-a modificat opţiunea, voci din anturajul său pronunţă numele lui Oprescu în calitate de viitor candidat al USD – această construcţie ciudată care a şi declanşat ultimele reacţii. Dacă USL-ul s-a constituit având ca obiectiv principal lupta împotriva puterii portocalii şi a lui Băsescu în special, odată cu apropierea finalului de mandat al acestuia, construcţia începe să intre în criză. Semnalul clar al acestei crize îl constituia noua alianţă de stânga (pentru că PC-ul nu se mai ştie pe ce parte joacă) al cărei target este reprezentat de alegerile europarlamentare şi care se profilează ca o alternativă pentru prezidenţiale. Este, într-un fel, răspunsul PSD-ului la demersul liberal de a-şi consolida echipa ministerială prin câteva nume cu impact la electorat, între care cel al lui Johannis domină scena. Nu pentru că acesta ar fi dat vreo probă de macrocompetenţă în vreun domeniu (în fond, calitatea de primar este la îndemâna oricărei persoane dotate cu ceva spirit gospodăresc) ci pentru că publicul îl asociază cu seriozitatea şi corectitudinea specifice etniei. Pretenţia liberală de a-l face şi vicepremier a născut oarece alertă în tabăra pesedistă, unde unii au început să se teamă că pe măsură ce va câştiga în autoritate, neamţul ar putea să devină chiar o alternativă la Ponta, ca premier."

VLADIMIR STOICESCU: Fără a trage prea multe concluzii – despre accidentul lui Andrei Postelnicu (Adevărul)
"Posibile cauze ale accidentului aviatic din Apuseni Kennedy s-a prăbuşit tot în Atlantic, tot noaptea, încercând să aterizeze pe o insulă numită Martha`s Vineyard şi pilotând tot un Piper. Experienţa celor doi piloţi era similară, ambii fiind piloţi privaţi (PPL), fără a avea pregătirea necesară pentru a zbura în circumstanţe în care vizibilitatea este redusă sau neconvenţională. În timpul unui zbor peste ocean, noaptea, pilotul se află într-o cameră obscură. Oceanul este negru, cerul este negru, iar noţiunile de sus, jos, stânga, dreaptă devin doar concepte. Pentru un pilot privat zborul devine foarte dificil, acesta trebuie să folosească instrumentele pentru a se orienta şi a discerne poziţia şi atitudinea în zbor a aeronavei. Problema este că piloţii privaţi, deţinători ai primei licenţe de pilotaj, nu au pregătirea necesară să facă acest lucru."

MIRCEA MARIAN: Indiferent de soarta USL, tot Dan Voiculescu va conduce România (Evenimentul Zilei)
"De fapt, nu, nu cred că este suficient ceea ce am scris. Ceea ce ar trebui să spun este că piramida puterii în România, în acest moment, arată astfel: Victor Ponta se teme şi ascultă de Mihai Gâdea, care, la rândul său, primeşte ordine de la Dan Voiculescu. Toată remanierea aceasta pornită de PNL a fost un circ, de la bun început. Am urmărit nenumărate schimbări de guvern şi niciodată nu am văzut atât de multă lipsă de respect pentru interesul public. Tot ceea ce se discută este jocul politic din PSD şi PNL. Viitorii demnitari sunt un fel de păpuşi gonflabile, dispuse să facă orice şi, de fapt, nimic. Iohannis putea fi şi la Economie, şi la Finanţe, dar până la urmă a tras lozul pe care era scris "Ministerul de Interne". Când l-au întrebat ziariştii ce are de gând, a răspuns: "Îmi doresc să merg undeva ca să fac treabă". Plină de substanţă această declaraţie şi, lăsând ironia la o parte, sunt tot mai convins că între Şova şi Iohannis singura diferenţă este că unul din ei vorbeşte limba germană."

CRISTIAN T. POPESCU: De ce iarna nu-i ca vara (Gândul)
"Mi-i amintesc, pe ecranul televizorului alb-negru rusesc Temp 6, pe boberii Panţuru şi Neagoe câştigând medalia de bronz la Grenoble în 1968. Nu-mi închipuiam că bronzul acela va ajunge mai valoros decât platina, rămânând până astăzi singura medalie câştigată de România în istoria JO de iarnă. În locul premierului Ponta, mi-ar fi fost jenă să mă aflu în tribună, la Soci, aplaudând un lot al României îmbrăcat ca de parastas, care a venit să se bată aprig pentru un preţios loc în primii 30. Suntem, după Ungaria, a doua ţară ca număr de medalii câştigate la JO de vară, dintre cele care n-au găzduit o Olimpiadă. De ce pe gheaţă şi pe zăpadă performanţa noastra e practic nulă? M-aş fi întrebat înainte de a mă duce la Soci ca să mă vadă românaşii votanţi de acasă cum tropăi şi eu printre granzi."

ANDI CRISTEA: Tineri politicieni privesc spre viitorul Europei (Jurnalul Naţional)
"Sunt întâmplări care îţi vor rămâne în minte pentru multă vreme, dobândind, prin adevărurile pe care le-ai aflat sau le-ai înţeles mai bine atunci, puterea unei lecţii de viaţă. Lecţie de viaţă pe care o concentrează, uneori, doar câteva cuvinte bine cumpănite, anume alese pentru a-i da densitate ideatică și expresivitate. O asemenea întâmplare fastă am trăit-o la Bruxelles, în anul 2008, atunci când, tânăr asistent al unui distins europarlamentar român, am avut ocazia să particip la o întâlnire cu Martin Schulz. Era o întâlnire relaxată, la care eram prezenți asistenți parlamentari români, polonezi și bulgari. Discutam despre proiectul european, mai precis despre viziunea “părinţilor fondatori” ai Uniunii Europene, în primul rând despre Jean Monnet și Robert Schuman, despre evoluţia acestei construcţii, despre contestatarii săi, despre ameninţările sau riscurile la care aceasta este expusă."