12 Feb 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Telegrame AMOS News (04 - 10 februarie)
"Cine împarte parte își face: angajații Finanțelor vor primi indemnizație de hrană. Ca să nu slăbească de cât au trudit la buget @ Viorica Dăncilă s-a deplasat la Bruxelles unde a avut mai multe întâlniri cu „niște evrei” (vorba lui Iohannis) la o conferință pe tema Holocaustului @ Borcea se întoarce pentru a treia oară la pușcărie cu o condamnare de 5 ani dintr-o afacere făcută cu Mazăre. Cu siguranță are un bun prilej să mai facă câțiva copii și să îmbunătățească rata natalității @ Mare tămbălău pe tema italianului acela cu 8 clase care făcea operații estetice unor dive dâmbovițene. Ce dacă nu avea studii? Avea parafă, primită „din milă” de la o funcționară cu suflet bun @ România se bagă ca musca in lapte în chestiunea Venezuelei, recunoscându-l pe interimarul Guaido drept președinte legitim. Asta este o afacere pentru dulăi, nu pentru cățeii politicii @ Cum era și firesc, și americanii și românii au dezmințit acuzațiile rușilor cum că rachetele de la Deveselu ar putea purta încărcături nucleare. Bineînțeles că nu poartă, dacă nu li se pun... @ România a obținut mandat pentru revizuirea Directivei privind gazele naturale, subiect care îi antagonizează pe americani și pe nemți, din cauza conductei Nord Stream 2 care va afecta exporturile de gaze de șist de peste ocean. Se speculează că Merkel ar fi încercat să o capaciteze telefonic pe Dăncilă să nu țină partea americanilor, dar că aceasta ar fi refuzat demn. Adio Schengen! exclamă optimiștii @ În toiul discuțiilor despre buget, Comisia Europeană reduce prognoza de creștere economică a României în 2019 de la 5,5 la 3,8%, cu efecte asupra bugetului abia aprobat la guvern, care cu puțin înainte de a fi publicat a majorat deficitul cu  1,3 miliarde lei. Aprobat vineri după amiază, modificat vineri seară, proiectul urmează să intre în discuția Parlamentului luni dimineață @. Au sosit la București niște băieți în costume de la Secret Service pentru niște percheziții și arestări a unor infractori români care au prejudiciat niște bieți americani cu 34 milioane de dolari, prin fraude informatice @ Decizie epocală prin care Guvernul Dăncilă va rămâne în istorie: anul acesta toate școlile vor avea toalete funcționale! Mai rămâne doar ca, apoi, toate aceste toalete să fie dotate cu niște școli mai decente... ."

Cristian Unteanu: Europarlamentar de România (Adevărul)
"Avem un număr oarecare de persoane care se vor fi descurcat exemplar astfel încât să se regăsească pe faimoasele „locuri eligibile pe liste“ pentru alegerile europarlamentare. Dintre acestea vor apărea, precum odinioară imaculata Venus din spuma mării, cei care s-au învârtit în sensul corect determinat de Partid. Vor beneficia de patru ani de stat şi mâncat banii europeni, sosiţi lunar în cont la nivel de minimum 7500 Euro/luna, plus toate privilegiile conexe (cazare gratuită la Bruxelles, costuri deplasări achitate integral în regim clasă business, diurnă pentru deplasări externe aprox. 200 Euro pe zi, decontarea tuturor cheltuielilor legate de misiunea externă, acoperirea cheltuielilor pentru biroul naţional de europarlamentar dotat cu personalul corespunzător, plus salarizare de aprox. 4000 Euro lunar pentru asistenţii desemnnaţi de europarlamentarul respectiv – toate sumele sunt în valoare netă şi neimpozabile). O fericire la care se ajunge greu dar pentru care merită să faci toate, absolut toate compromisurile necesare."

Ionuț Bălan: Fără sporuri de productivitate se poate intra în spirala prețuri-salarii (Jurnalul Naţional)
"Aveți încredere? Nu! Dar incertitudini? Cât cuprinde! Ca să explicăm, încrederea consumatorilor se plasează la nivelurile de jos și cu ea e asociată achiziția de bunuri durabile. În schimb, gradul de incertitudine din economie - cu surse din sfera fiscală și legislativă - reprezintă un determinant suplimentar al parcursului descendent al activității investiționale, după cum am văzut într-un document recent. În context regional, intensitatea investițională a companiilor, care se exprimă în investiții pe angajat, se plasează sub nivelul din Bulgaria, și mult sub cel din Cehia, Polonia sau Ungaria. De ce e important acest indicator? Fiindcă prosperitatea unei țări depinde de cantitatea de capital investit pe locuitor. Iar când un stat nu are suficient îl importă. Iar ca s-o poată face are nevoie de un cadru fiscal prietenos și stabil."

Florin Budescu: Grădinile bucureştene, Mircea Eliade şi oraşul mineral (Romania Libera)
"Nota bene: un cartier tradiţional, patriarhal, de vile, tipic bucureştean, care astăzi nu mai există, pentru că acolo acum este Casa Poporului. Bucureştiul clasic interbelic este astfel, verde, ca în nuvela lui Eliade, şi, dacă ieşim din urbanismul vertical al marilor bulevarde, în spate îl putem admira, tăcut, liniştit, stabil, plin încă de verdeaţă pe alocuri, pulsând încă de oxigen, în pofida prafului de Bărăgan prezent. În toamna anului 1996, am publicat un amplu interviu cu arhitectul-şef de atunci al Capitalei, Peter Derer. Un om de mare bun-simţ. Unul dintre lucrurile cele mai importante pe care mi le-a spus dl Derer atunci a fost: „Va trebui să alegem ce fel de capitală vrem să avem: una vegetală sau una minerală“. Era debutul sezonului verticalizării Bucureştiului patriarhal. Atât cât din el nu fusese încă atacat de sistematizarea lui Ceauşescu. Această dezvoltare urbană haotică mai continuă şi astăzi. Este poate normal ca dezvoltatorii imobiliari să fie interesaţi exclusiv de profit, cum ar fi firesc, de asemenea, şi ca autorităţile locale să fie preocupate de ecologizarea şi responsabilizarea socială a intereselor acestora. Dar, chiar dacă, într-o zi, nu s-ar mai construi de-a valma blocuri de 20 de etaje, din fier şi sticlă, printre vile în stil interbelic românesc, principala problemă ar rămâne: Câtă verdeaţă avem în Bucureşti? Ce facem cu grădinile noastre şi cum putem face să avem şi mai multe? (Pentru că e clar că zona metropolitană a Capitalei va fi oricum, în viitor, şi mai generoasă cu verticalizarea urbană.)."

Iulian Anghel: Pe drumul nostru de cenuşă (Ziarul Financiar)
"Poate greşesc eu. Poate fiinţa mea nu este făcută să înţeleagă binefacerile care mi se fac. Din toate părţile îmi răsună în urechi creşteri economice colosale 7%, 5%  – cele mai bune din UE, hă-hă, de ani de zile. România, Raiul Pământului. Şi, când să întind mâna, mâna mea nu culege decât cenuşă. Oi fi eu Estragon care trage de limba ghetelor lui rupte în vreme ce-l aşteaptă pe Godot? De trei ani de zile, în comuna Iveşti, judeţul Galaţi, pe unde trec o dată pe an, nu se mai mişcă nimic. Au fost nişte bani de la UE, au fost asfaltate nişte uliţe. S-au terminat banii de la UE, punct. Hai, noroc! Am vrut să mă uit pe bugetul comunei – comuna are un site, desigur. Ultimele date sunt din 2012. Este permis aşa ceva? Parcă vorbeam de transparenţă – nu acesta este dezideratul tuturor? Niciodată nu am văzut atâta mizerie în ţara asta, cum văd în aceşti ani de creştere economică. Nu doar mizerie fizică. Citesc şi nu-mi vine să cred. Atât de zgârcitul Minister de Finanţe a aprobat un buget de peste 400 de milioane de lei, în jur de 87 de milioane de euro, din bani public, pentru partide. 87 de milioane de euro, de 14 ori mai mult decât aveau acum doi ani. Explică deputatul Rădulescu: suntem la conducerea UE, nu? Şi nu sunt bani pentru campaniile electorale, atenţie! Sunt doar banii de buzunar, din care, PSD, partid cu cea mai mare pondere parlamentară, va încasa peste 200 de milioane de lei, adică spre 47 de milioane de euro. Întreg programul de introducere a canalizărilor în judeţul Galaţi, întins pe ani de zile, era, în urmă cu câţiva ani, de aproximativ 110 milioane de euro."

Format: 

Topic: