Publicat: 12 Iunie, 2012 - 09:39
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Identitatea eşecului (Amos NEWS)
"Autoritatea Elenei Udrea a fost alimentată de suportul explicit al lui Traian Băsescu şi de slugărnicia activiştilor de primă-linie. Lipsa sa de popularitate în interiorul partidului s-a datorat şi disensiunilor pe care alipirea forţată la nucleul original democrat, a liberalilor dezertaţi din partidul lui Tăriceanu, le-a provocat. Aura de lider a doamnei Udrea a început să pălească încă din momentul în care a evitat să se implice în campania electorală, cedând locul său unui outsider ce pleca din capul locului cu handicapul apartenenţei la categoria profitorilor de pe urma bugetelor locale. Aceeaşi Elena Udrea l-a cauţionat pe compromisul Poteraş, la care partidul chiar intenţiona să renunţe cu câteva luni în urmă, mergând braţ la braţ cu el pe la sindrofiile electorale."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Marea rejectare (Azi)
"Mai presus de toate, însă, votul de duminică exprimă o revoltă de ordin moral a cetăţenilor României la adresa aroganţei şi suficienţei afişate de liderii fostei guvernări. PDL-ul a fost vânat de atâtea voturi împotrivă întrucât întruchipează un comportament pe care românii îl doresc rejectat din viaţa politică. Oamenii pot îndura oricâte măsuri de austeritate, ştiu în ce lume trăim, dar nu pot suporta aroganţa şi opulenţa sfidătoare a unor guvernanţi corupţi şi incompetenţi şi nici minciunile şi umilinţa la care sunt supuşi din partea acestora."

SABIN ORCAN: De câtă putere are nevoie un partid? (Adevărul)
"Cifrele sunt cu atât mai semnificative dacă ne gândim că ele prefigurează un rezultat similar la scrutinul din toamnă. Fiindcă este puţin probabil ca procentele câştigate acum de USL să se prăbuşească sub actuala guvernare. Care, o ştim deja, se pregăteşte să împartă între timp o serie de „pomeni" din vistieria statului. Unele promise şi meritate, cum ar fi „reîntregirea" salariilor şi a pensiilor, altele neanunţate şi greu de justificat, cum sunt alocările vagi şi aleatoare ale diverselor ajutoare bugetare. În ciuda principiului potrivit căruia la alegerile locale se votează persoana, nu partidul, rămân la părerea că votul de duminică a fost unul eminamente politic. Alegătorii nu au pus mai multe ştampile pe reprezentanţii USL decât pe ai PDL pe motiv că primii sunt cu toţii fără pată şi prihană, iar ceilalţi, nişte întruchipări ale răului absolut."

SEBASTIAN LĂZĂROIU: O schimbare mai mult decât suspectă (Evenimentul Zilei)
"Ceea ce a trecut neobservat, în vria localelor, e un fapt care se poate dovedi extrem de grav. Ministrul interimar al educaţiei a emis un ordin prin care schimbă componenţa Comisiei de Etică. Această Comisie este, într-adevăr, numită prin ordin de ministru. Şi are ca misiune verificarea cazurilor de plagiat. Organismul ar trebui să reunească oameni cu un prestigiu profesional şi o integritate dincolo de orice bănuială. E ca un fel de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, doar că vizează cercetători şi profesori români. Verdictul acestei comisii poate pune capăt brusc unei cariere academice şi, uneori, chiar unei cariere politice."

RODICA CIOBANU: O victorie periculoasă (Gândul)
"Primar+consiliu judeţean+prefect – aceasta este combinaţia câştigătoare, la scrutinul din toamnă, iar USL a înlocuit, în prima săptămână de guvernare, toţi prefecţii şi deţine puterea în aproape trei sferturi din judeţe. Misiunea aleşilor locali ai USL şi a reprezentanţilor guvernului în teritoriu este ca, în următoarele luni, să pregătească terenul pentru alegerea parlamentarilor Uniunii. Niciun partid nu o poate concura la acest capitol, fiindcă niciunul nu gestionează bugetul naţional şi fondurile europene, nu are atâta armată de primari şi consilieri şi nicăieri nu se găseşte combinaţia perfectă. În consecinţă, USL ar trebui să fie nu doar imbatabilă, ci să-i învingă pe ceilalţi cu un  scor usturător. Iar şansele de a repeta performanţa din 10 iunie cresc pe fondul dezechilibrului politic, instituit de locale, şi al posibilei dezagregări a PD-L, singura opoziţie care a mai rămas."

DAN CONSTANTIN: Zorba Grecul: ce prăbuşire! (Jurnalul Naţional)
"Scrutinul de peste câteva zile va avea însă un efect transfrontalier puternic. Toate ţările din UE, în primul rând din zona euro, aşteaptă cu mare îngrijorare rezultatul votului. Dacă va fi predominant curentul “Respingem memorandumul”, atunci Grecia va face pasul pentru ieşirea din euro. Extremele politice ar avea voturile mai multe dar asta nu va face ţara guvernabilă. Dacă echilibrul şi sângele rece vor precumpăni, la Atena formându-se un guvern capabil să dialogheze cu liderii UE şi instituţiile finanţatoare, criza grecească din interiorul euro va dura mult şi bine. În România se fac scenarii catastrofice legate de “efectul grecesc” asupra economiei. Cursul a fost deja anunţat de un bancher iute de gură care vrea să treacă pe malul lui clienţi speriaţi. Desigur că nu-i o bucurie să vezi prăbuşirea unei ţări care la un moment dat era considerată “model” şi “instructor” de aderare pentru România."

MIHAI PÂLŞU: Fraudă cu TVA, prin achiziţii intracomunitare second-hand (Puterea)
"Codruţ Marta este cunoscut în lumea inspectorilor ANAF drept omul lui Sorin Blejnar. Colectorul, aşa cum i se spune conspirativ lui Marta, a avut până mai zilele trecute o viaţă de vis şi un singur job: să plimbe banii din mâna infractorilor în conturi speciale din bănci speciale! Astăzi vă supun atenţiei o altă metodă de fraudă financiară ce se desfăşoară cu protecţia ANAF şi a Gărzii Financiare - coordonată încă de Sorin Florea, finul lui Blejnar -, în care Codruţ Marta a avut un rol extrem de important: a fost omul de legătură între Sorin Blejnar şi patronii de firme specializate în comerţul cu maşini. După ce România a fost inclusă în Uniunea Europeană, şefii de la Fisc au acceptat să năşească o metodă de fraudare a bugetului, prin intermediul achiziţiilor intracomunitare de mărfuri second-hand."

GABRIEL BEJAN: Ce au de învăţat de la Emil Boc candidaţii PDL care acuză acum "votul politic" (România Liberă)
"Cu câteva zile înainte de alegeri, într-o anumită conjunctură privată am avut prilejul să stau la masă cu doi candidaţi ai PDL. Unul, primar în exerciţiu al unei comune, se pregătea să obţină detaşat al treilea mandat, cu o majoritate confortabilă de peste 80%. Celălalt vroia să câştige primăria unui oraş reşedinţă de judeţ condus în ultimii 20 de ani doar de PSD. Într-o atmosferă relaxată, cei doi vorbeau depre motivele pe care le-ar avea alegătorii să-i voteze. Primarul de comună spunea că nu are nici o grijă în condiţiile în care tocmai semnase recepţia unei investiţii de peste 2 milioane de euro, pe bani europeni, în localitatea pe care o conducea: apă curentă, canalizare, staţie de epurare etc. Pentru comuna respectivă o asemenea lucrare ar fi fost până nu demult de domeniul SF. „Marele meu regret este că puteau şi alţi primari PDL să facă astfel de proiecte şi ar fi fost şi ei acum siguri pe victorie!" „Ce i-a oprit?", l-am întrebat pe gospodar. „Păi, cei mai mulţi nu se pricep, iar altora le-a fost pur şi simplu frică să semneze un contract de câteva milioane de euro."

SORIN PÂSLARU: Dacă nu va face economia să crească şi să revină încrederea oamenilor în viitor, ca să investească şi să consume, USL va pierde repede din ceea ce a câştigat (Ziarul Financiar)
"A fost înfrânt PDL-ul sau USL-ul a câştigat? Aceasta este o întrebare filosofică a votului de la alegerile locale. Cei care au ieşit la vot s-au răzbunat pe PDL, pe tăierile de salarii sau majorarea TVA, pe Băsescu, pe Elena Udrea, pe Boc, pe camarila de la PDL sau au votat o speranţă privind un viitor mai bun pe care ar putea să îl aducă USL-ul? Tăierea salariilor în 2010 şi majorarea TVA a lăsat urme adânci în mintea oamenilor, care erau îndatoraţi până peste cap. Iar acea tăiere i-a făcut să ajungă în statistici fie un credit neper­formant, dat mai departe de bănci la recu­peratorii de credite care te pisează continuu la cap cu telefoanele, sau să îi trimită la bancă şi să ceară cu ruşine reeşalonarea împrumutului."