Publicat: 12 Iunie, 2013 - 10:00
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

RAMONA URSU: Doamnă Merkel, Ich möchte ein Berliner sein! (Adevărul)
"Vă scriu din Bucu… Nu, ca să mă reperaţi mai uşor, vă spun că vă scriu din România, ţara aceea din care, vara trecută, o grupare de politicieni vă insulta în toate felurile. Dar nu vreau să vă supăr cu aşa amintiri! Şi sper că aţi uitat de acel „Ich bin ein Berliner!” sau „Să îl ia Merkel pe Băsescu în Germania, să îi dea o bucată de pământ să se joace cu PDL”! Despre mine vă spun doar atât: fac parte dintr-o minoritate ciudată şi, probabil, pe cale de dispariţie. Mă număr, aşadar, printre aceia care nu s-au regăsit niciodată în categoria visată de domnul Antonescu şi ţipată pe stadioane în deja celebrele vorbe: „Mai suntem, oare, nouă milioane?”. Doamnă Merkel, vă scriu pentru a vă mărturisi un vis de-al meu. Unul nebunesc! De un an, de la acele cuvinte cu care nu vreau acum să vă mai supăr, îmi doresc să se întâmple o minune! Una politică, istorică, geografică, orice fel de minune!, şi să ne luaţi. Să ne luaţi aşa, ca ţară, să faceţi orice cu noi! Orice ca să semănăm şi noi, măcar puţin, cu ceea ce nu vom fi niciodată: occidentali."

MIRCEA MARIAN: Vizita lui Ponta la Berlin nu (prea) există în presa germană (Evenimentul Zilei)
"România nu pare să prezinte mult interes pentru presa germană, modul în care a fost tratată vizita lui Ponta la Berlin fiind în vizibilă contradicție cu afirmația politicianului român, care a spus că Angela Merkel l-a primit ca pe premierul unei țări importante. Mass-media din Germania a ignorat sau a tratat ca pe un subiect secundar întâlnirea dintre șeful executivului român și cancelarul german. Știrea despre bilaterala Ponta-Merkel a fost difuzată doar de agențiile de presă și a fost preluată de puține publicații on-line. Ziarele importante – Frankfurter Allgemeine Zeitung și Sueddeutsche Zeitung – nu au scris un cuvânt despre această întâlnire. Jurnalele de știri ale principalelor televiziuni, unul din cele mai important portal de știri, spiegel.de, au ignorat subiectul."

ADRIAN MACARIE: Steaua cade de sus (Gândul)
"Judecata Stelei se apropie şi lumea fotbalului de la noi s-a împărţit în două. Unii sunt convinşi că Steaua va fi exclusă - şi nu sunt doar românii de bine care se bucură de obicei de răul altuia -, dar sunt şi voci care cred că UEFA va fi indulgentă. Păcat, însă, că aceştia din urmă, avocaţi "din oficiu", cei mai mulţi cu trecut sau prezent stelist, nu oferă justificări tehnice, extrase din regulament care să disculpe Steaua, ci doar scuze sentimentale. Cică UEFA nu are cum să o excludă pe Steaua din cupele europene pentru că este un club cu tradiţie în Europa şi ar fi păcat. Fals. Păcat este că de mai bine de zece ani numele Steaua este legat de Gigi Becali, un personaj care a făcut ce-a vrut cu cel mai popular club din România. Dacă Gigi Becali a ajuns şef de partid, europarlamentar, parlamentar, om de afaceri "de succes", salvator de ţară şi ce-o mai fi fost, a fost posibil şi pentru că era patron la Steaua."

ADRIAN NĂSTASE: Pax Germanica? (Jurnalul Naţional)
"Vizita premierului Ponta în Germania are o semnificaţie deosebită pentru desenarea liniilor de politică externă ale Guvernului USL. În condiţiile în care Franţa, la un an după alegeri, nu reuşeşte să recâştige încrederea propriilor cetăţeni şi nu reuşeşte să-şi repornească economia, Europa pare să funcţioneze cu un singur motor - cel german -  şi cu combustibil rusesc. În aceste condiţii, România trebuia să reia legăturile politice cu Germania, mai ales că şi Germania trebuia să ţină seama de interesele generate de nivelul foarte ridicat al schimburilor economice cu ţara noastră - aproximativ 20 de miliarde de euro şi de cele aproape 20.000 de societăţi ale investitorilor germani înregistrate în România. Dupa încheierea Războiului Rece, relaţiile româno-gemane au evoluat destul de rapid. Principalul reper, la acel început de drum,  l-a constituit Tratatul româno-german, pe care l-am semnat, în 1992, cu ministrul de Externe Genscher. Au trecut mai bine de 20 de ani de atunci. O nouă perioadă fastă a constituit-o perioada 2001-2004, în care Germania ne-a sprijinit semnificativ atât în ceea ce priveşte eliminarea vizelor, cât şi în ceea ce priveşte intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană."

VALENTINA GRIGORE: Maşini, femei şi manele versus „Mihai Viteazu şi toţi nebunii” (Puterea)
"Nu vreau să generalizez, dar titlul reprezintă, din păcate, mare parte din generaţia de 18 ani a zilelor noastre. Culmea, excepţia au devenit acei copii silitori, care învaţă pentru examene, care încă mai trăiesc pe principiul că numai învăţătura le poate asigura un trai decent. Câteva mii de elevi nici măcar nu s-au sinchisit să se înscrie anul acesta la bacalaureat. S-au speriat la simulări, când le-au picat „subiecte grele, despre Mihai Viteazu şi toţi nebunii”. Au spus că preferă maşini, femei şi manele. Şi, iarăşi, culmea! Mai marii învăţământului, speriaţi de rezultatele dezastruoase din ultimii doi ani, când nici măcar jumătate din elevi nu au luat examentul, se dau peste cap să îl facă mai uşor. Au schimbat inclusiv probele, care sunt diferite în funcţie de profilul urmat la liceu. Şi tot degeaba! Descurajaţi de nepăsarea unui sistem deficitar, elevii cu rezultate deosebite, premiaţi la olimpiade internaţionale, rămân nebăgaţi în seamă. Pentru ei statul nu a schimbat probele, nu le-a asigurat un loc de muncă. Ce le rămâne de făcut? Majoritatea pleacă în străinătate, să studieze la facultăţi cu reale posibilităţi, unde mintea le este valorificată la maximum şi unde statul respectiv le oferă o perspectivă reală pentru un trai mai bun. Şi acolo rămân!"

CRISTIAN DOGARU: Ministerul Terorismului (România Liberă)
"Halucinantă declaraţia lui Barack Obama după izbucnirea PRISM-gate: “Nu poţi avea simultan 100% siguranţă şi 100% intimitate”. Nu cumva marii beneficiari ai luptei anti-teroriste-companiile de armament şi serviciile de securitate-înghit mai mulţi bani decât un eventual mini-plan Marshall pentru îmbunătăţirea vieţii în focarele de islamism radical? În romanul lui Orwell, 1984, exista un minister al Adevărului care orchestra propaganda şi rescria istoria şi un minister al Păcii care se ocupa cu războiul. Iată că azi avem un minister al Terorismului care se ocupă cu supravegherea tuturor cetăţenilor. Fenomenul a căpătat o dimensiune globală pentru că interceptările din SUA (programul PRISM al discretei agenţii NSA) ne afectează pe toţi. NSA are acces cam la orice mişcă în sistemele de telefonie şi în spaţiul web american, având linii directe de acces la serverele marilor provideri de internet. Cum şi în spatele serviciilor oferite de firme din alte state se află hostingul (găzduirea) oferit de marii furnizori din SUA, ochii vigilentei NSA pot privi şi în conturile tale din România."

EMIL DUCA: Câteva idei pentru modernizarea sistemului fiscal (Ziarul Financiar)
"Deşi am fost asiguraţi de actuala guvernare că există un plan pentru modernizarea sistemului fiscal, iată că a trecut deja un an şi acest plan pare să fie ţinut la ”secret”. Ca observator atent al vieţii economice, dar şi practician în fiscalitate, mă simt obligat să pun în discuţie, în locul autorităţilor, câteva idei referitoare la modernizarea legislaţiei fiscale. Actualizarea principiilor fiscalităţii. Deşi principiile fiscalităţii sunt adesea ignorate de către inspectorii fiscali, acestea au o importanţă deosebită pentru interpretarea dispoziţiilor fiscale, în mod special în momentul când acestea conduc la litigii între fisc şi contribuabili. În primul rând, trebuie să avem în vedere corelarea dispoziţiilor legislaţiei fiscale naţionale (Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală) cu dreptul comunitar. Chiar dacă principiile fiscale comunitare ar trebui să se aplice direct în legislaţia naţională, acest aspect trebuie făcut cunoscut şi autorităţilor fiscale fie printr-o trimitere la obligativitatea aplicării acestor principii, fie prin enumerarea şi definirea acestora."