Publicat: 12 Martie, 2012 - 09:05
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Lecţia fotbalului (Amos News)
"Prima ne-a oferit-o transmisia întâlnirii dintre Barcelona şi Leverkusen. Inutil să mai spunem că Barcelona este echipa numărul unu a lumii în acest moment. Că practică un fotbal ce se apropie de perfecţiune, cu ţesătura miraculoasă a paselor care compun ecuaţia viitorului gol. Este o echipă de jucători străluciţi în care străluceşte Messi, acest model de anti-vedetă, la fel de modest pe cât de talentat. Messi este omul care, în teren, are un singur scop: golul! Tot ce face se subsumează acestei ţinte. Nici un gest gratuit, nici o fentă inutilă, pentru public: precizie şi eficacitate! Şi lipsă de egoism: nu ezită niciodată să servească un coechipier mai bine plasat. Şi se bucură cu temporanţa-i devenită tradiţională. În meciul cu nemţii de la Leverkusen a dat cinci goluri, performanţă de neegalat în Liga Campionilor, după cum recunoaşte chiar Hagi. Cinci goluri, înscrise precis, exact aşa cum trebuia pentru ca mingea să intre în plasă!"

OCTAVIAN ŞTIREANU: Cine pe cine a umilit? (Azi)
"Umilinţa înseamnă un sentiment de inferioritate şi atitudinea – smerită, potolită, supusă, plecată – ce este provocată de acest sentiment. Or, numai despre smerenie şi supuşenie nu se poate vorbi în comportamentul lui Băsescu, de când a preluat mandatul până la interviul de ieri, inclusiv. Chiar afirmaţiile sale din acest interviu, demagogice şi diversioniste, prin care ne crede pe toţi nişte proşti, gata să-i plângem pe umăr, arată cine este cel care, cu adevărat, jigneşte şi umileşte pe ceilalţi. Răspunsul că „un preşedinte nu abdică“ era o nouă trimitere la Regele Mihai, pe care l-a făcut trădător şi în toate felurile. Răspunsul că „nu mai are de conciliat nimic cu doctorul Arafat“ abia ascundea duşmănia pe care o are la adresa popularităţii acestuia, care a declanşat proteste în toată ţara."

ION CRISTOIU: Iedul european despre hipopotamul rus (Adevărul)
"Şi pe meleagurile româneşti, alegerile prezidenţiale din Rusia au făcut să curgă multe vorbe pe apa sâmbetei, care e trăncăneala spusă sau scrisă cu ifose de comentariu. Unele păreri au stat sub semnul antirusismului isteric al unei părţi a intelighenţiei. Altele - cele mai multe - s-au înscris în cohorta de părerisme ale celor înclinaţi să judece realităţile din Marele Imperiu de la Răsărit după criterii valabile în aprecierea realităţilor obişnuite. În seara anunţării rezultatelor, un tip cu maxilare de ONG-ist îşi exprima la TVR dezamăgirea că Rusia întârzie să se apropie de Occident. De la litera mare, cu care debutase fraza, până la punct, cu care se terminase, aserţiunea era o prostie cu fes. Rusia, ţară cu peste 200 de milioane de locuitori, întinsă pe două continente, nu trebuie să se apropie de nimeni altcineva decât de ea însăşi. Aserţiunea suferea însă şi de desconsiderarea câtorva fapte izbitoare."

MIRCEA MIHĂIEŞ: Nazismul cu faţă liberală (Evenimentul Zilei)
"E limpede: Crin Antonescu nu are de gând să ajungă președintele României. Dacă ar avea, ar ține cont de dorința supremă a românului: să aibă liniște. Or, nu e zi lăsată de bunul Dumnezeu în care El Crin (cum inspirat îl numește Vladimir Tismăneanu) să nu împartă palme, pumni sau șuturi. Beneficiind de-o stranie și vinovată complicitate a intelectualității, altminteri ultra-sensibilă la derapajele politicienilor, el și-a asumat rolul bătăușului de cartier, cam analfabet, complexat și sadic, care, în recreația mare, sare gardul școlii, abordează fetele cu gesturi scabroase, îi cotonogește pe băieți, mânjește pereții cu marmeladă și, la plecare, sparge geamul de la cancelarie. Numai faptul că nu există un CNA al politicienilor explică de ce iresponsabilul liberal n-a dus-o încă la ruină pe strângătoarea, consultantissima doamnă Vălean. Așa că în loc să plece din viața noastră Crin, pleacă de la CNA Dan Grigore."

FLORIN NEGRUŢIU: Un fleac, m-au umilit! (Gândul)
"După umila mea părere, dl. preşedinte Traian Băsescu a dat dovadă de masochism când a candidat în 2009. După cum a mărturisit astăzi, începuse să resimtă "cea mai mare umilinţă a vieţii" încă din 2007, prin urmare în noaptea prezidenţialelor, când rostea istoricele vorbe "Un fleac, i-am ciuruit!", se împlineau doi ani de dramatic sacrificiu. Cu mintea noastră simplă, am interpretat atunci drept un puseu de bătăuş respectiva zicere, neînţelegând ce este, cu adevărat, în sufletul omului. Privind retrospectiv, gestul preşedintelui de a mai cere poporului încă un mandat capătă valenţe eroice: să ştii că vei fi "jignit de dimineaţa până seara de tot soiul de oameni, pe televiziuni, prin adunări publice" şi, cu toate acestea, să mergi mai departe, asta înseamnă să te ridici la înălţimea "misiunii funcţiei". Nu este o misiune "sfântă", a retezat dl. Băsescu orice posibilă speculaţie pe această temă, este o simplă misiune de preşedinte "care nu poate să abdice". Să abdice ca ştim noi cine… ."

RĂZVAN BĂRBULESCU: Pedeleul şi palinca – pericol mortal în intersecţii (Jurnalul Naţional)
"La Iaşi, ministrul Predoiu a încercat marea cu degetul, ca să depisteze nivelul de popularitate al Exe­cu­tivului. S-a aruncat în mijlocul mulţimii ca în bazin şi mai să-şi rupă gâtul. A constatat că nu e apă. Cât a stat Guvernul în urbea natală a premierului, ieşenii au scandat pe rupte ceea ce scandează protes­ta­tarii din ţară. Şlagărul "Jos Bă­ses­cu!". Ca bonus (semn de în­cre­de­re în premier), au scandat şi "Bă­ses­cu, nu rezişti, nici cu mii de se­cu­rişti!". Ipocrizia politică s-a adap­tat însă împrejurărilor. "Oa­me­nii au dreptul să protesteze", au spus guvernanţii, noi trebuie să ne batem pentru dreptul lor de a protesta etc., etc., etc. Europeni, ce mama naibii.... Rămas fără replică în faţa scan­dă­rilor, ministrul a concluzionat mortal pentru un politician: "Dacă nu mai credeţi în nimic nu mai pu­tem face nimic...". Predoiu a înţeles exact, oamenii nu mai cred în nimic şi resping şmecheriile introduse pe filiera Băsescu. Rămas fără argumente, ministrul a continuat lem­nos: "Fără Guvern e haos. Nu sunt soluţii decât să muncim. Dum­neavoastră aveţi un vot şi îl veţi exercita". Mulţimea i-a răs­puns în versuri: "Anticipate, altfel nu se poate"."

CRISTIAN LUŢAN: Piaţa farmaceutică între lipsa finanţării şi negare (Puterea)
"Piaţa farmaceutică e asaltată în ultima vreme de o mulţime de mituri, iar consumul de medicamente este considerat o ameninţare la adresa stabilităţii sistemului de sănătate din România. De fapt, realităţile sunt altele, iar restul sunt motivaţii pentru a justifica lipsa acută de finanţare. Mai grav este că întreţinerea acestor mituri duce la o continuare a subfinanţării şi la decizii care nu sunt bazate pe realităţi, fapt care se răsfrânge asupra pacienţilor români. Puţine sunt „bolile” noi de care suferă sănătatea anul acesta. Sunt boli vechi, deja cronicizate şi ignorate de autorităţile române: Aşa-zisul consum prea mare de medicamente. Fals. România este pe ultimul loc în Europa la consumul de medicamente pe cap de locuitor, acesta fiind de patru ori mai mic decât media europeană. Oare suntem de patru ori mai sănătoşi decât ceilalţi europeni, sau suntem de fapt de patru ori mai prost trataţi? Nici o statistică de incidenţă a bolilor nu relevă faptul că suntem mai sănătoşi... ."

CRISTIAN CÂMPEANU:  Contrarevoluţia Antenei 3 continuă cu a 7-a mineriadă? (România Liberă)
"Contrarevoluția Antenei 3 nu are drept obiectiv nici „salvarea democrației românești'' din ghearele „tiranului Băsescu'', nici salvarea statului de drept și a economiei naționale, nici instaurarea monarhiei, ci are o singur scop: răsturnarea progreselor democratice, atâtea câte au fost ele și care au permis României să devină membră a Uniunii Europene. Semnele degradării sunt deja vizibile." Marea Revoluţie din Ianuarie a eşuat lamentabil pentru că era o revoluţie contrafăcută în laboratoarele de propagandă ale Antenei 3 şi a semănat mai curând cu mineriadele din ianuarie 1999 decât cu Piaţa Universităţii originală. Acum, spiritele se agită din nou în Valea Jiului şi nu este o întâmplare. În 1999, Miron Cozma şi Romeo Beja au fost susţinuţi masiv de Antena 1, Jurnalul Naţional şi Corneliu Vadim Tudor. Sub pretextul revendicărilor sindicale, Cozma a încercat să răstoarne în mod violent guvernul şi dacă ar fi reuşit, ar fi răsturnat probabil ordinea constituţională democratică a ţării."

SORIN PÂSLARU: Strângeţi veniturile cum v-aţi angajat în buget şi aveţi bani şi de salarii, şi de scăderea CAS! (Ziarul Financiar)
"Încheiam astfel o opinie publicată miercuri, 7 martie - despre surpriza noului PIB pe 2011 de 578 miliarde de lei faţă de cel estimat iniţial de 547 miliarde de lei - pentru ca vineri să vină şi confirmarea. Finanţele au anunţat că noul PIB estimat pentru acest an este de 609 miliarde de lei, cu 30 miliarde de lei mai mare decât cel estimat iniţial de 579 miliarde de lei. Deşi este cel mai important indicator macro pentru anul în curs, de la care pleacă practic totul - veniturile şi cheltuielile bugetare, deficitul, plafoanele de datorie publică, raportările datoriei externe - noul PIB a fost anunţat vineri în trecere de secretarul de stat Gherghina, la capitolul "şi altele". Hocus-pocus, şi PIB-ul pe 2012 nu mai este 579 miliarde de lei, ci 609 miliarde de lei."