Publicat: 13 August, 2012 - 13:51
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Interimarii (Amos News)
"Cel de-al doilea președinte interimar, Crin Antonescu, a avut și are o altă evoluție. Era președinte al Senatului de doar câteva zile când a fost obligat - constituțional- să se mute la Cotroceni. Nu s-a mulțumit cu o simplă vizită de curtuazie. S-a instalat acolo cât de temeinic a putut, mai ales prin prisma primelor evoluții care îl dădeau drept succesor sigur al viitorului președinte demis. Nu și-a modificat comportamentul nici când, sub presiunile europene, alianța sa a admis condiția care îl salva practic pe Băsescu de la demitere. Nu a  dat înapoi, și a atacat viguros, curățând Cotrocenii de balastul consilierilor moșteniți. În mai multe etape i-a lăsat pe toți la vatră, aducându-și în loc propriii consilieri. Prin această mișcare a lăsat să se înțeleagă că bătălia nu este pierdută și că nici întoarcerea lui Băsescu nu este chiar atât de sigură. Mai mult, a utilizat cu o frecvență supărătoare pentru suspendat microfoanele palatului pentru a da replica campaniei tot mai învierșunate a acestuia."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Disperarea datornicului (Azi)
"Setea sa de putere nu este un motiv suficient. Nici devastatoarea dorinţă de răzbunare, de care este mistuit în mod vizibil. Pe de altă parte, ce l-ar aştepta dacă ar reveni la Cotroceni? Ar purta în spinare povara unui imens vot de respingere din partea populaţiei. Prin Europa ar fi privit ca un paria, întrucât în aberaţia despre lovitura de stat n-a crezut nici portarul de la Bruxelles. În ţară ar trăi într-o izolare politică vecină cu disperarea. Iar prezenţa lui la Cotroceni, în perioada alegerilor din toamnă, ar fi ca un bolovan electoral atârnat de gâtul PDL. Şi, atunci, de unde această încrâncenare fenomenală?"

MĂLIN BOT: Ţara lui Moş Teacă, Dottore şi Somnorilă (Adevărul)
"Singurul risc cu zarva lui Moş Teacă este să răzbată răcnetele colonelului prin zidurile de la Cotroceni. Cu părul vâlvoi şi ochii ieşiţi din orbite, un colonel supărat foc răcneşte la noi: „Dacă cei de la Curtea Constituţională nu validează referendumul, facem haos în ţară!" România este deja în haos din pricina unor indivizi la fel de iresponsabili şi rudimentari în mentalitate ca rezervistul Mircea Dogaru. Un colonel devenit lider sindical peste foşti militari, care nu au bunul-simţ să priceapă că economia nu mai suportă pensii nesimţite şi mii de bugetari plătiţi degeaba. Sunt oameni rupţi de realitate. Trec prin drama schimbării şi refuză să accepte că trecutul după care plâng nu mai există. Într-o societate normală, un individ ca domnul Dogaru putea ameninţa cu haosul cel mult porumbeii şi câinii vagabonzi din parcul în care îşi plimbă nepoţii."

SEBASTIAN LĂZĂROIU: De ce au fost sacrifi caţi Rus şi Dobre?  (Evenimentul Zilei)
"Da, Rus şi Dobre au fost sacrificaţi. Acum nu mai e nici un dubiu asupra acestui lucru. Că ei şi-au dat demisia înainte ca Ponta să anunţe remanierea a fost mai degrabă o tactică a celor doi miniştri de a ieşi onorabil dintr-o situaţie ce părea fără ieşire. Rus (PSD) şi Dobre (PNL) au fost acei miniştri care s-au ocupat de organizarea referendumului. Ei au răspuns, printre altele, de actualizarea listelor electorale pe baza cărora s-a desfăşurat referendumul. Numărul persoanelor cu drept de vot era esenţial pentru stabilirea pragului de la care referendumul urma să fie considerat valid. Cu cât numărul persoanelor înregistrate în liste era mai mic, cu atât era mai probabil ca referendumul să fie validat de CCR. Una înseamnă 8 milioane din 18 milioane şi alta din 15 milioane. În efortul de a diminua numărul persoanelor înscrise în liste, cei doi miniştri nu au reuşit să scoată decât aproximativ 460.000 de cetăţeni cu drept de vot, în speţă cei cu domiciliul în străinătate (şi subliniez domiciliul)."

MARIAN SULTĂNOIU: Alo, Iordache, suntem noi, Bruxelles-ul! (Gândul)
"Dacă şi un cvasianonim ca pesedistul Florin Iordache se întreabă, ţăţos şi fudul, ca o capră plină de scaieţi în vipia Bărăganului, "cine este Bruxelles-ul ăsta?", din postura de parlamentar al României, "ales democratic" şi aflat la putere, mă tem că ţara tocmai a primit un scuipat în faţă din partea... "nimănui". Ar putea fi generată aici o nouă explicaţie, lipsită de sens, despre felul în care funcţionează democraţia. Că, musai, această se sprijină pe lege şi numai pe lege în sensul ei cel mai direct şi limpede. Că este un joc, care nu-şi schimbă regulile în funcţie de rezultat, ca-ntr-o ligă jalnică de cartier. Că nimeni nu face şi nu interpretează actul legislativ după bunul plac, fără ca, mai devreme sau mai târziu, să dea socoteală. Dar nu mai are sens. Astăzi, pe Dâmboviţa, politica miroase urât."

PETRU CALAPODESCU: Cine şi de ce plânge pe umărul lui Băsescu? (Jurnalul Naţional)
"Ne aflăm în plin teatru al absurdului. Sau parcă ne-am întors cu secole în urmă, când sultanul, nemulţumit de domnul dâmboviţean, sau ameţit de promsiunile unor boiernaşi că ei vor mări haraciul, trimitea de la Stambul un paşă care avea în buzunarul şalvarilor şnurul de mătase cu care să-l gâtuie pe cel aflat la putere. Deosebirea ar fi că, acum, se ivesc cam mulţi "sultani", ba din Europa, ba de peste Ocean, care au pretenţia, fiecare, să-i dreseze pe români şi să-i facă să joace după cum le cântă ei, mânaţi de interese mult mai pragmatice şi evident legate de fosta putere, dată jos prin voinţa electoratului. Au urechea larg deschisă la dezinformările şi intoxicările Suspendatului şi ale găştii sale, dar au dopuri când e vorba să audă care e realitatea nudă. Preşedintele Comisiei de la Veneţia trimite mesaje alarmate privind presiunile asupra Curţii Constituţionale."

MIHAI PÂLŞU: Băsescu tace suspect după ce Rus i-a deschis lui Ponta poarta puşcăriei (Puterea)
"În războiul Antonescu-Ponta vs Băsescu, procurorii ne-au oferit spre lectură interceptări telefonice - operate cu acordul Înaltei Curţi - aleunor viitoare victime colaterale, pe tema exterminării a 1,6 milioane de români de pe listele cetăţenilor cu drept de vot. Din convorbirile purtate de miniştrii Ioan Rus şi Victor Paul Dobre reiese un lucru extrem de grav: că premierul Victor Ponta şi lideri gen Vela şi Fenechiu au complotat şi instigat la comiterea de falsuri în acte publice, pentru obţinerea mult râvnitului număr de 16.000.000 de români cu drept de vot. Pentru ca acest număr, împreună cu 8,4 milioane de români care au votat şi 7,4 care au spus DA destituirii preşedintelui ales să fie oferite Curţii Constituţionale. Evident că, în baza acestor trei numere atât de necesare victoriei USL, Curtea va avea o singură soluţie:să valideze referendumul, iar Parlamentul îl va putea demite pe Traian Băsescu. Game over!"

DORU CIREASA: Fenomenul românesc (România Liberă)
"„Toate aici sunt în funcţie de politică. Aceasta numai primează. Dacă am avea o organizaţie de bresle, de sindicate, o muncitorime conştientă şi un patronat unit şi puternic, politica nu ar putea avea nici capricii, nici variaţii imprevizibile. Ea ar fi servitoarea docilă a economiei. Cum însă economia e o creaţie artificială a statului - adică a politicii -, cum orice întreprindere nu poate trăi autonom, nu poate supravieţui dacă n-are tarife, concesii, monopoluri ori chiar «afaceri» de la stat, politica îşi poate permite orice evoluţie, orice iniţiativă (...). Răul cel mare, plaga primordială de care suferă astăzi ţara noastră, e instabilitatea vieţii publice, nesiguranţa zilei de mâine, imprevizibilitatea pentru orice ipoteză, oricât de logică şi de rezonabilă ar fi ea. Nu se poate clădi permanent pe nimic. Abia angajată într-o direcţie, viaţa publică se opreşte brusc, ca să o ia pe o cale exact opusă. O lege a fost votată? Peste două luni, guvernul care a propus-o cade, vine altul şi legiferează în sens invers (...). Surprizele acestea obosesc teribil cordul naţiunii. O dezorientare penibilă, o nesiguranţă dementă, o neurastenie generală paralizează forţele noastre (...). Întreaga muncă naţională e ocupată să umple zadarnic un butoi al Danaidelor. Totul se pierde printr-o serie de găuri care absorb în van orice sforţare." Scrise în 1935, rândurile lui Mihai Ralea (eseul „Stabilitate", apărut în colecţia „Fenomenul românesc") îşi păstrează, din păcate, actualitatea."

DORU LIONĂCHESCU: România, în insolvenţă politică (Ziarul Financiar)
"Am asistat în ultimele trei luni, într-o tăcere auto-impusă, la ceea ce - în orice ţară normală - ar fi trebuit să fie o schimbare firească, civilizată şi reconfortantă social a puterii politice. M-am bucurat în primele zile că procesul de tranziţie politică părea să decurgă firesc, fără sincope majore în economie, nespectaculos şi inofensiv. O coabitare politică civilizată şi fructuoasă pentru cetăţean părea posibilă şi în România - o ţară care nu exersase până atunci un asemenea regim."