Share
13 Aug 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Telegrame AMOS News (week end, 10 - 12 august) Noua revoluție a fost înăbușită în lacrimi!
"Noua Revoluție cu arome de fecale și de gaze lacrimogene a eșuat lamentabil după ce comandoul lui Bot a fost împiedicat să intre în clădirea Guvernului și să ajungă în biroul lui Grindeanu de unde să proclame Republica Diasporei @ Toate socotelile strategiilor de pe internet s-au împiedicat de inconștiența Jandarmilor care, în loc să se alăture Poporului, au preferat calitatea dezonorantă de gardă pretoriană a lui Dăncilă @ Dacă strategia reușea, președintele Iohannis nu ar fi avut de ales și ar fi trebuit să investească un nou guvern, după „rețeta Cioloș”, care să rezolve problemele acute ale Nației. Din păcate, revoluția a eșuat lamentabil, după ofensiva de vineri urmând două serii de proteste din care nu a mai ieșit nimic, cu toate eforturile unor voluntari idealiști @ În situația aceasta Iohannis a fost obligat să denunțe cu vigoare violența cu care a fost înăbușit protestul pașnic (cu arome de fecale contracarate de cele ale gazelor lacrimogene) și să solicite fiecărui participant pe care l-au usturat ochii sau a făcut guturai după dușul nocturn, să se adreseze cu o plângere penală lui Taica Lazăr pentru ca vinovații să fie aspru pedepsiți @ Rețeta „Colectiv” s-a dovedit a fi a nu mai fi funcțională în actualele condiții în care diaspora a avut pe acasă probleme mai importante (tăierea porcilor, construcția caselor începute) decât acelea care au fost indicate de propagandiști @ În chip logic urmează țintuirea la stâlpul infamiei a unei instituții odioase (Jandarmeria) care a preferat să își plece capul în fața vremelnicei puteri și să nu țină cont de aspirațiile legitime ale poporului diasporean." 

Cristian Unteanu: Refacerea hărţilor de putere: Rusia, confirmată ca broker de putere în Marea Caspică (Adevărul)
"Peste 20 de ani au durat tratativele între celor 5 ţări de la Marea Caspică. Au fost considerate drept unele dintre cele mai dificile negocieri din istoria contemporană, tocmai datorită mizelor uriaşe, directe şi indirecte, aflate în joc. Dar, politic vorbind, până în acest moment, plutea un mare semn de întrebare determinat de pachetului de probleme pe care le punea statutul juridic al Caspicii. De reamintit, foarte pe scurt, că statele sale riverane sunt Rusia, Iran, Kazahstan, Turkmenistan şi Azerbaidjan iar relaţii dintre aceste state erau mereu tensionate prin faptul că, din motive interne sau externe, se punea periodic în discuţie apartenenţa rezervelor respective, definiţia limitelor teritoriale de uz exclusiv etc. Asta deoarece, până în acest moment, statutul juridic al Mării Caspice era definit doar de un singur tratat, cel sovieto-iranian din 1929, cel în termenii căruia se încheia dominaţia absolută pe care Rusia o exercita în zonă începând cu secolul al XVII-lea şi care dăduse doar drept de navigaţie pentru vasele comerciale persane (1828, Tratatul de la Turmanchi). Noul tratat permitea iranienilor să posede propria lor flotă, iar un tratat sovieto-iranian din 1940 definea Marea Caspică drept „mare sovietică şi iraniană“."

Serban Cionoff: Cele două electrizante victorii ale Simonei Halep (Jurnalul Naţional)
"Ieri, Simona Halep a obținut, la Montreal, o strălucită victorie învingând-o în trei seturi pe Sloane Stephenson. ,,O victorie electrizantă’’ după spun comentatorii, după care „L*Equipe” conchide: „Halep rămâne regina!” Victorie pe care noi toți îi dorim minunatei noastre sportive să o repete de fiecare dată când reprezintă România pe arenele europene și internaționale.  Cea de a doua victorie a Simonei Halep este una de ordin moral și civic , câștigată într-o confruntare, ce-i drept indirectă, de care sunt convins că fiecare român adevărat  îi dorește să nu mai aibă parte de acum încolo.” Mă refer la faptul că meciul de ieri a fost întrerupt  în urma unei ieșiri de-a dreptul grobiene a unui așa-zis suporter, născut în România dar trăitor de mai bine de douăzeci de ani în Canada. Un oarecare Silviu C. și care nu a pierdut ocazia să se dea în stambă, răcnind cât  l-au ținut bojogii  faimoasa lozincă în șapte litere pe care Klaus Iohannis, președintele tuturor românilor, a calificat-o ca fiind „îndrăzneala de și spune părerea publică despre PSD”. Asta după ce filosoful epistolar, Gabriel Liiceanu, a proclamat „dreptul de a huidui ca fiind un suprem drept democratic”! L-au mai urmat, se pare, câțiva de aceeași teapă, dar majoritatea covârșitoare a românilor prezenți în tribune au ales să ignore momentul, eventual să facă haz de necaz pe seama lui."

Silviu Mănăstire: Jurnal de război – Zoombificare și inginerie socială (Romania Libera)
"A cum patru luni, când am început să public în „România liberă“ seria de articole sub titlul generic „Jurnal de război“, intuiam dimensiunea pe care o va lua bătălia politică pentru putere. Un război total, în care s-au angajat instituțiile statului, mass-media, partidele, oameni de afaceri și militanți politici, dar mai ales o mare masă de manevră, de oameni manipulați în numele unor principii. Violențele de vineri, 10 august, sunt doar trecerea la un alt nivel al confruntării dintre Iohannis și Dragnea alături de aliații lor. Actori statali externi se implică explicit deja în acest război. Vom vorbi despre asta imediat. Ca o mică paranteză, „Jurnalul de război“ pe care îl citiți și autorul lui au libertatea de a nu ține partea nimănui în acest război politic. Libertatea de a nu fi de partea cuiva, sau împotriva cuiva, în aceste zile este reconfortantă la nivel personal. Nu mulți jurnaliști și-o permit. Dar, inevitabil, te pune în bătaia puștii din ambele tabere: dacă nu faci propagandă pro-PSD ești #rezist, dacă nu ataci imund PSD și pe Dragnea (adică să-l înjuri de mamă, dacă se poate, pentru că M..E PSD este deja o bagatelă), atunci ești vândut „ciumei roșii“. Așa cum le spun și telespectatorilor mei de la B1 TV, vă invit să judecați cu mintea voastră ceea ce citiți sau vă spun alții la televizor. Păstrați întotdeauna o doză de critică, uitați-vă la fapte, puneți-vă întrebări, nu vă faceți idoli din batistele colorate pe care magicienii ipocriziei și propagandei le scot din joben la televizor. Batistuțele sunt milionare în euro, cumpărate din fraudă, din șpagă și au interese politice."

Vlad Boeriu: Practica fiscului între formă şi fond. Se impune revizuirea legislaţiei şi a abordării la controale (Ziarul Financiar)
"Formalismul excesiv al echipelor de control fiscal în materie de TVA are toate premisele să fie din nou sancţionat de o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) care urmează să se pronunţe într-un caz privind o societate din România, în care avocatul general şi-a exprimat deja opinia. Previzibil, dacă luăm în considerare jurisprudenţa europeană anterioară în care Curtea a tranşat în favoarea prevalenţei fondului asupra formei, avocatul general consideră că reglementările naţionale care impun prezentarea unor documente specifice vin în contradicţie cu prevederile directivei de TVA. Cazul, pe care îl voi detalia în continuare, este o oglindă pentru practica cvasi generală a inpectorilor fiscali care tind să se concentreze asupra formei, în special asupra documentelor justificative, în detrimentul fondului tranzacţiilor, lipsind contribuabilii de dreptul de scutire a TVA. Aceeaşi abordare se regăseşte şi în cazul deducerilor de TVA, îngreunate sau blocate, şi a fost contestată constant de către mediul de afaceri, generând numeroase dispute şi litigii cu autorităţile fiscale. Astfel, cu toate că mediul privat a susţinut permanent, de la transpunerea directivei de TVA în legislaţia naţională, în urmă cu peste un deceniu, că este necesară revizuirea atât a reglementărilor locale, cât şi a practicii la control, situaţia a rămas relativ neschimbată."

Format: 

Topic: