Publicat: 13 Februarie, 2014 - 10:14

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Atac la baroni (AMOS News)
"O constantă a acestui început de an este ofensiva declarată de procurori la adresa baronilor locali. Sub această denumire se înţeleg, mai nou, şefii de Consilii Judeţene, un fel de premieri locali, în al căror pix stau – vorba unui „fost” – banii repartizaţi entităţilor din subordine. Modificarea procedurilor electorale şi alegerea directă a preşedinţilor de Consilii Judeţene a condus la crearea unei supercategorii de activişti, cu priză la publicul de jos şi influenţă la cel de sus. Funcţia nu mai este rezultatul negocierilor între partidele reprezentate de consilierii judeţeni, ci al votului direct. Cu alte cuvinte, ei nu mai sunt un soi de premieri judeţeni, ci o subspecie de preşedinţi cu atribuţii executive. Practicanţi ai unui populism productiv, ei reuşesc să sfideze algoritmii şi să dispună discreţionar de puterea de a aranja şi deranja structurile administrative locale."

LIVIU AVRAM: Cum l-am învins pe Bogdan Chirieac (Adevărul)
"De fapt încă am, pentru că abia s-a pronunţat sentinţa pe fond. Am câştigat pe toată linia, căci instanţa i-a respins lui Chirieac pretenţiile ca să-i plătesc atât daune morale de 640.000 de dolari, cât şi daune materiale de 150.000 de euro. După verdict, Chirieac a intoxicat site-uri şi televiziuni prietene cu insinuarea că deşi eram în mod evident vinovat, instanţa mi-ar fi făcut un hatâr când m-a exonerat de orice răspundere. Aceasta este pur şi simplu o minciună, pe care simt nevoia să o sancţionez tocmai pentru că tot printr-o minciună a încercat Bogdan Chirieac să dovedească, în faţa instanţei, prejudiciul pe care i l-aş fi creat. Unele obiceiuri nu mor niciodată, nu? Cum a început totul: la începutul lunii octombrie 2012, brokerul Cristian Sima a fugit din ţară după ce a jucat riscant pe bursă şi a pierdut banii unor clienţi de-ai săi. Din Islanda, el a dat câteva interviuri şi a trimis câteva scrisori deschise, în care, printre altele, îi aducea acuzaţii şi lui Bogdan Chirieac. Afirma că, la începutul anilor 2000, când erau amândoi asociaţi într-un offshore, prin subcontul lui Chirieac deschis la acea firmă s-au rulat 1,5 milioane de dolari. Banii, spunea Sima, erau plătiţi de companii străine, care erau apoi transferaţi în România, scoşi cash de la bancă şi distribuiţi drept mită unor oficiali români, în schimbul unor contracte cu statul."

ION CRISTOIU: Dacă USL va supraviețui Crizei, PSD și PNL vor folosi guvernarea pentru a se cotonogi reciproc (Evenimentul Zilei)
"Concentrarea interesului pe noua vorbă grea zisă de Crin Antonescu despre Victor Ponta (a fost tratat de Barroso ca un chelner) a împins în plan secund un moment cheie al interviului dat de liderul PNL luni seara, postului România TV: Cel menit a stabili care dintre cele două partide – PSD şi PNL – a avut iniţiativa mersului separat la scrutinul europarlamentar din 25 mai 2014. Asupra acestei decizii l-am întrebat pe Crin Antonescu în direct, luînd ca pretext interesul meu de istoric al clipei. N-am făcut-o de florile mărului. Tot ceea ce se întîmplă în USL în ultimele zile (de la propunerea PNL cu Klaus Iohannis pînă la contrapropunerea PSD cu născocirea postului de vicepremier pentru inexistentul PC ) îşi găseşte explicaţia în decizia de prezentare separată a celor două partide la europarlamentarele din 25 mai 2014. Întrebării Crin Antonescu i-a dat un răspuns confuz. Un răspuns voit confuz, pentru că, din cele întrezărite printre rînduri se înţelege că PSD a avut iniţiativa, dar că PNL n-a respins-o, deoarece satisfăcea şi interesul PNL de a-şi verifica forţa electorală și, mai ales, de apune la lucru mușchii formațiunii, atrofiați de lenevia de pînă acum. Chiar istoricului i-ar fi greu să descifreze cine a avut iniţiativa mersului separat la scrutin. Într-adevăr, iniţiativa pare a conveni ambelor formaţiuni."

RODICA CIOBANU: Cine lucrează la ruperea USL (Gândul)
"Fiindcă tăcea de câteva luni, aproape uitasem că există. Ajunsesem să cred că ministrul acela cu chip inocent, Daniel Constantin, conduce şareta politică, mânând-o de la dreapta la stânga ca să nu se rupă în drum. Evident, m-am înşelat. Nu s-a retras deloc în uitare, după ce justiţia l-a lovit cu cinci ani de puşcărie, ci s-a dat un pic la fund, ca să găsească noi căi de scăpare. Alaltăieri, a reintrat în avanscena politică, participând la şedinţa USL, iar, astăzi, a dat frâu liber bucuriei pe blog. Şi, când Dan Voiculescu e vesel şi mulţumit, noi, aceştia care doar ne uităm la Antene, ar trebui să fim îngrijoraţi. „Aseară, Traian Basescu a afirmat la un post de televiziune că „Voiculescu e cel mai puternic”. Mă bucur că recunoaşte acest lucru şi îl asigur că voi ramâne puternic în continuare”, scrie liderul conservatorilor la începutul postării, după care cere anchetarea preşedintelui pentru trădarea intereselor naţionale, prin neimplicarea acestuia în recuperarea tezaurului de la Moscova. Demult nu mai popusese Dan Voiculescu suspendarea şi cercetarea penală a şefului statului, iar faptul că o face acum este un semn că şi-a revenit din lovitura condamnării la închisoare, că este optimist, încrezător în forţele proprii şi că se consideră cel mai puternic om din România."

ŞERBAN CIONOFF: Justiţiarii de la DNA îşi fură singuri căciula (Jurnalul Naţional)
"Pentru DNA, pentru că mutând atenţia publică asupra îndelung controversatului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi a grupului său de interese are prilejul sau, mai degrabă, pretextul, să amâne până la paştele cailor demararea unor verificări temenice a faptelor semnalate într-o petiţie publică de către judecătoarea Adina Lupea de la Curtea de Apel Cluj. Este vorba, după cum se cunoaşte, de nişte zdravăn bănet din bugetul CSM-ului pătit, din decizia ordonatorului de credit din acea vreme, Oana Hăineală, în condiţii foarte dubioase şi cam foarte în afara legii. Generozitate din bani publici şi nemunciţi a cărei beneficiari au fost Alina Ghica şi Cristi Dănileţ, care şi-au încasat bine mersi salariile exact pentru lunile în care nu mai erau membri ai CSM-ului, întrucât fusesră revocaţi de către obştea judecătorească. Or, până la tele-arestarea lui Mircea Cosma et comp, onor DNA-ul păstrase o totală tăcere asupra solicitării de “a poposi şi pe la CSM” lansată în petiţia judecătoarei Adina Lupea. Petiţie care, lucru iarăşi bine ştiut, venea după curajoasele dezvăluiri din publicaţia “Lumea justiţiei”."

SABINA FATI: Iohannis-Antonescu, tandemul prezidenţial al PNL? (România Liberă)
"Crin Antonescu se pregăteşte să devină prezdenţiabilul “dreptei”, după ce a coabitat cu “stânga”, cu Dan Voiculescu şi Antena 3, acceptând pe nemestecate pretenţiile şi condiţiile acestora. Mai mult pentru a se salva pe sine, decât pentru a ieşi din zona nefrecventabilă în care s-a complăcut atâta vreme, liderul liberal mizează acum toate cărţile pe Klaus Iohannis. Primarul Sibiului, aflat pe locul al treilea în topul credibilităţii, are imaginea neamţului serios, care spre deosebire de politicianul balcanic, vorbeşte puţin şi face mult. Are în spate rezultate palpabile, ştie administraţie, este bine văzut în afară, a câştigat primăria mereu cu scoruri apropiate de 80 la sută şi nu a fost amerstecat în jocurile dâmboviţene. Privit de departe Klaus Iohannis este un altfel de politician, care nu s-a căţărat pe spezele nici unui partid pentru a ajunge în vârf şi care şi-a construit prin propriile forţe profilul de învingător. Crin Antonescu are nevoie de el în confinguraţiile imediate pe care le-au gândit consilierii străini ai şefului PNL: atât pentru a-l pune în dificultate pe Victor Ponta, cât şi pentru cursa prezidenţială de la finele acestui an."

RADU LIMPEDE: Cine pariaza cu mine ca PIB-ul Romaniei a crescut cu 3,2%-3,3% in 2013? (Ziarul Financiar)
"3,0% pentru anul abia incheiat 2013 a fost si ramane o LIMITA de netrecut – autoimpusa, psihologica, “psihotica” chiar - pentru toti analistii, fie autohtoni, fie ai IFI (institutiile financiare internationale ca FMI, BIRD, BEI, BERD), fie ai bancilor private straine. Care 3,0% ? - Ma refer bineinteles la cresterea reala asteptata a Produsului Intern Brut (PIB). Acum un an, in perioada prognozelor, limita “plafonului psihologic” era cam 2,0% si putini se incumetau sa spere la mai mult. Aceasta s-a deplasat treptat spre 2,5% si apoi chiar 3,0% pe masura datelor bune din toamna, dar nici macar fabulousul trimestru 3 cu cifrele sale nu a generat destul optimism, pentru a “indrazni” (citeste recalcula, estima) mai mult. Oare cum s-a incheiat anul trecut ? Vom face un mic exercitiu, fara matematici speciale… Marturisesc ca acum un an si mai bine asteptam pentru 2013 un minim 3,0% si odata cu el speram ca psihoza “crizei” ce s-a perpetuat atatia ani va lua sfarsit in Romania, ca se vor reporni motoarele consumului si investitiilor, ca de aici incolo vom reintra indubitabil intr-un nou CICLU de CRESTERE - avand toti aceasta incredere restabilita."