13 Iul 2017 - 11:12

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. „Inițiativa 3 mări și un ocean” în 2018, la București (Amos News)
"Este o tentativă de compromitere a mea!” - a excamat, revoltat, Liviu Dragnea, la auzul faptei ANAF, care s-a năpustit asupra nevinovaților redactori de la Rise Project cerându-le dosarele (contabile) la control STOP Întâmplarea venea - absolut întâmplător - după dezvăluirile făcute de jurnaliști în legătură cu (presupuse) afaceri și proprietăți din Brazilia ale șefului PSD STOP  Pentru ca profitul să fie maxim, agenții Fiscului au poposit și pe la contabilitatea Hot News STOP Explicația dată de aceștia este că s-a acționat în urma unei reclamații care, conform legii, trebuia verificată STOP  La Varșovia, Iohannis a înțeles mai bine în ce constă superioritatea gazului lichefiat american, asupra celui nelichefiat, rusesc. „Este o alternativă binevenită!” a afirmat el, remarcând virtuțile democratice ale concurenței STOP  Președintele nostru nu a ratat ocazia de a propune ca următoarea reuniune a „Inițiativei celor 3 mări” să aibe loc, în 2018, la București, eventual tot cu Trump ca invitat de onoare. În varianta „3 mări și un ocean” STOP  Emoție mare pe la niște canale TV când s-a auzit, la finalul alocuțiunii lui Trump de la Varșovia, marșul românesc „Treceți batalioane române Carpații”. Aceasta s-a mai calmat când cineva mai edificat în ale muzicii și istoriei, a făcut cunoscut că piesa este, de fapt, poloneză și că ai noștri au autohtonizat-o prin 1917, la doi ani după ce fusese lansată STOP Ambasadorul Klemm a lăsat-o mai moale cu devotamentul său față de Codruța. Continuă să o considere „the best” și o susține, dar o eventuală decizie de schimbare a sa aparține autorităților române (pe riscul lor!) STOP Noua conducere a Comisiei parlamentare de investigare a „Cinei lui Oprea” a convocat-o din nou pe șefa DNA, care a refuzat deja de două ori această onoare. În caz că va recidiva, va fi sesizat Parchetul General. Adică Lazăr! STOP O veste „bombă” de la Curtea Constituțională: persoanele înregistrate fără vreo legătură cu cauza, ale căror identități au fost făcute publice, vor putea solicita despăgubiri. De la stat, nu de la procurori! STOP Strâns cu ușa din toate părțile, pe tema impozitului pe cifra de afaceri și a taxei de solidaritate, Guvernul a hotărât să se gospodărească mai bine. Pentru început a sistat toate angajările din administrația centrală STOP Dorind să dea un impuls activității guvernamentale, Dragnea l-a somat pe noul ministru de Finanțe să capete cât mai repede...experiență!!!"

Liviu Avram: Ce fel de ţară ne pregăteşte Liviu Dragnea. Primele tendinţe (Adevărul)
"Luaţi cu treburile, omitem să observăm că de vreo jumătate de an, tiptil-tiptil şi prin iniţiative aparent disparate, dar care curg în acelaşi sens, se schimbă din temelii fundamentele pe care se sprijinea până acum această ţară. Cum actuala majoritate a dovedit deja că nu face nimic întâmplător şi că nu iese din cuvântul liderului nici când riscă ridicolul absolut, cred că putem credita cu acest demers gândirea politică a lui Liviu Dragnea. O primă observaţie este aceea că PSD pare să fi renunţat pe termen lung la ideea de a câştiga preşedinţia ţării. Decizia, dacă ea există, e una corectă. Practic, ultima dată când PSD a câştigat pe bune prezidenţialele a fost în 1992, adică acum 25 de ani. În anul 2000, Ion Iliescu a devenit preşedinte datorită unei conjuncturi politice cu totul excepţionale: ieşirea din cursă a lui Emil Constantinescu, ambiţia adversarilor PSD de a avea mai mulţi candidaţi (Isărescu, Stolojan, Roman, Meleşcanu) şi faptul că în turul al doilea a intrat Corneliu Vadim Tudor şi nu altcineva. O asemenea conjunctură este puţin probabil să se mai repete, iar celelalte runde de alegeri arată cam aceeaşi evoluţie a evenimentelor: PSD fie câştigă primul tur, fie îl pierde la mustaţă, dar în mod matematic îl pierde pe al doilea."

Octavian Știreanu: Talpa gâștii de la Cotroceni (Azi)
"Discursul dlui Iohannis la învestirea guvernului Tudose a fost unul de politician ofticat că a trebuit să mai înghită o dată broasca râioasă, cum se pronunţa cândva un antemergător liberal de acelaşi calibru politic cu actualul preşedinte. Situat la limita dintre jignirea impardonabilă, în masă,  a unor partide  şi propaganda politică de doi bani, inspirată de lingătorii de clanţe de pe la ambasade, discursul dlui Iohannis n-a făcut decât să ne arate o dată în plus micimea staturii sale politice. Preşedintele are idei puţine şi fixe: prima este 2% din PIB (cum numai vreo 5 state din NATO acceptă), bani care trebuie alocaţi pentru cumpărarea de arme de la americani. A doua este un deficit  bugetar sub 3% (cât cerea odată Merkel şi nu mai respectă nimeni din UE). Şi, a treia, ceva mai nouă, este Ordonanţa 13, de care dl. Iohannis se agaţă ca orbul de baston pentru a face pe zmeul statului… de drept. Cam la atât se rezumă gândirea politică a personajului rătăcit prin Palatul Cotroceni. Dacă deficitul bugetar mic, în paralel cu înarmarea  puternică a ţării, rămân singurele „linii  de forţă”  ale unei gândiri politice modeste  - de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere -  incriminarea Ordonanţei 13 arată şi o încăpăţânare de-a dreptul maladivă. Faptul că dl Iohannis o ţine langa cu „ordonanţa 13” chiar şi a treia zi după Scripturi poate avea câteva explicaţii. Fie habarnistul de la Cotroceni n-a aflat despre Decizia CCR, ceea ce este grav, fie, pur şi simplu, nu vrea să recunoască autoritatea acestei instituţii, ceea ce este şi mai grav. Ar mai fi şi-a treia explicaţie – şi anume ca dl. Iohannis să creadă că toţi românii sunt proşti, că nu ştiu despre ce e vorba în Ordonanţa 13 şi că haştagii din piaţă ar fi idolii poporului şi elita neamului… Dacă ar mai crede şi aşa ceva, preşedintele ar fi chiar de râsul curcilor!"

Andrei Marga: Reforma educației Trump - DeVos (Cotidianul)
"În pofida succeselor politice, realităţile nu sunt încântătoare. „Naţiunea în care trăim azi este mai violentă şi vulgară, mai trivială şi cinică, mai ignorantă şi fără remuşcări, mai deviantă şi deprimată decât cea în care am trăit odinioară. O cultură populară, care este deseori brutală, înfiorătoare şi îndrăgostită de moarte, fură inocenţa multor copii. Oamenii ucid alţi oameni şi se sinucid cu o mai mare uşurinţă. Bărbaţii şi femeile se abandonează unii pe ceilalţi şi îşi abandonează copiii fără prea multă ezitare. Căsătoria şi familia americană sunt mai slăbite, mai instabile şi mai puţin normative„. Așa caracteriza starea culturii William J. Benett, fost secretar al educației americane (vezi The Index of Leading Cultural Indicators. American Society at the End of the Twentieth Century, 1999). Aceste realităţi nu țin doar de trecut și nu sunt numai în America. Aici, însă, capacitatea de reacție la timp și de inovare s-a dovedit a fi mai mare. Îmi amintesc lunga discuție pe care am avut-o în 1998 la Washington DC, pe subiecte cruciale ale culturii, cu un alt legendar secretar al educației, Richard Riley. Domnia sa spunea, încântat că tocmai primise din partea Casei Albe două miliarde de dolari, dintr-un excedent bugetar, că va dota fiecare clasă de școală cu computer. America întărea atunci hotărât cursul înnoirii tehnologice în educație. Nicio persoană lucidă nu a spus însă că prin informatizare toate chestiunile educației se rezolvă. În orice caz, prin administrațiile americane care s-au succedat, cursul inovației a continuat și a marcat, de fiecare dată, lumea."

Bogdan Suceavă: DISTANȚE, DEMONI, AVENTURI! Viața unui român din Bulgaria, între anii 1908-1918, de Nicolae S. Șucu (Evenimentul Zilei)
"O interesantă restituire istorică apare la Humanitas; e vorba de paginile memorialistice ale lui Nicolae S. Șucu, scrise imediat după încheierea primului război mondial. Destinul lui N. Șucu e remarcabil. Fuge de la părinți, din Mățău, în nordul Argeșului, la o vârstă fragedă, parte din frondă, parte de rușine pentru că a fost acuzat de furt. Această ruptură cu familia consituie doar prima dintre multiplele schimbări bruște de destin. Ulterior avea în repetate rânduri să încaseze plata ca lucrător și să-și părăsească stăpânul cu treaba nefăcută. La împlinirea vârstei cuvenite, e chemat în armata română. Tatăl lui îi spune că el n-ar face armata, că nu i-ar plăcea să primeas-că ordine de la „un țigan“, așa cum e descris sergentul de instrucție. Aceasta va fi fost motivația lui N. Șucu să părăsească România înaintea războaielor balcanice, pentru a trece în Bulgaria."

Serban Cionoff: Bunul simt si paradoxul domnului ministru (Jurnalul Naţional)
"Multe și felurite gesturi sau declarații jignitoare la adresa presei și a slujitorilor săi de către unii sau alții dintre efemerii puternici ai politichiei carpato-pontico-dâmbovințe mi-a fost dat să aud sau să citesc în cei peste cincizeci de ani  de când mă îndeletnicesc în această nobilă breaslă, dar, cu siguranță, cea pe care a debitat-o azi ministrul(încă) în exercițiu al justiției,Tudorel Toader, le pune capac la toate! Așadar, întrebat de către câțiva ziariști cine sunt membrii proaspăt investitei Comisii de anchetă a SIPA, domnul ministru de justiție- rog citiți: profesor universitar doctor!- Tudorel Toader a răspuns așa:,,Sigur, pot să vă spun dar nu am să o fac’’. Curat magister dixit, nu-i așa?! După care, spre a–și susține categorica și, mai ales, arbitrara, decizie, domnia sa revine numaidecât și declară că ar fi vorba despre o ,,măsură de protecție’’ fără de care ,,îi veți întreba în fiecare zi (jurnaliștii pe membrii comisiei n.n.), ce au făcut, ce au constatat’’. Sincer să fiu, mai că nu știu cum să calific un asemenea comportament, asemenea expresii și, mai grav,mentalitatea care le generează . Haideți, totuși, să nu ne pierdem cu firea și să o luăm în ordinea crescătoare a gravității zicerilor domnului (încă) ministru." 

Eduard Ivaşcu: Iarna nu-i ca vara și DRAGNEA nu e TRUMP (Puterea)
"Donald Trump este departe și mai mult ca sigur că România nu se află printre prioritățile sale, însă umbra lui bate deja până la noi. Sau, în sfârșit, până la sediul PSD din Kiseleff, unde Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu și-au propus să facă România NORMALĂ dar, și aici intervine „geniul” lui Trump, au reușit să o facă și ei MARE, la fel ca peste Ocean, și deocamdată tot doar în stradă. Pentru că nu e puțin lucru să scoți în stradă sute de mii de oameni în toată țara – ba chiar cel mai mare protest de după Revoluție, în București -, la doar o lună și ceva de la câștigarea alegerilor. Trump a făcut-o în America, Dragnea a reușit și el. Strângerea de mână dintre cei doi, pe deasupra mesei și la lumina lumânărilor, imortalizată într-o celebră fotografie de paparazzi, a fost, pentru Dragnea cel puțin, mult mai mult decât atât. Evenimentele ulterioare ne arată că liderul PSD a simțit-o ca pe o binecuvântare. OK-ul de care avea nevoie ca să scuture SISTEMUL de la București și să scoată „cătușele” din România, vorba inegalabilului Codrin Ștefănescu. Votul care l-a adus la putere, văzut mai degrabă ca un drept divin, a fost folosit de Trump ca să se descotorosească cu prima ocazie de Procurorul general al SUA și de alți oficiali din justiție, în „Monday Night Massacre” (Masacrul de Luni Noaptea), așa cum a fost botezată operațiunea de către presa de peste Ocean. La noi, pe malurile Dâmboviței, unde nu prea mai avem zile ale săptămânii care să nu fi fost „negre”, Dragnea a crezut că nu va fi nici o problemă dacă „fasonează” un pic Codul Penal, după mintea lui și a inginerului-jurist Iordache. Doar are sute de primari și șefi de prin Consiliile județene care îl presează să le ia de pe cap sabia lui Damocles, alias abuzul în serviciu, că doar nu degeaba au muncit ei cu spor în campanie. Ca să nu mai pomenim de mica sa problemă, „proprie și personală”, care îl poate duce în zona cu cătușele în câteva luni."

Sabina Fati: Cum ar vrea Dragnea să-l dea jos pe Iohannis cu ajutorul lui Soros (România Liberă)
"Încolțit din toate părțile din cauza unor excese mai vechi, a lăcomiei care apare la omul sătul și a greșelilor recente, liderul PSD nu mai găsește nicio cale de ieșire. Nu i-a boicotat nimeni partida. A intrat singur în colțul închis, unde mutările logice duc spre mat. Crede că va scăpa amenințând și dând vina pe țapul ispășitor al Balcanilor. Pentru a-și convinge electoratul că nu ar avea nicio legătură cu afacerile pe care le cercetează procurorii brazilieni și în care ar fi acuzat de spălare de bani, Liviu Dragnea insistă că ar fi o poveste țesută de George Soros, care ar avea “ceva” cu el. Nu e o coincidență că invocă numele filantropului, care este considerat deja în Ungaria o “amenințare la siguranța națională” și împotriva căruia guvernul de la Budapesta a declanșat o campanie similară cu cea din perioada nazistă. Universitatea Central-Europeană, finanțată de Soros, cu sediul în capitala ungară, este pe cale să fie desființată, iar pentru a închide gura organizațiilor neguvernamentale din Ungaria care primesc fonduri din străinătate guvernul a stabilit că ONG-urile care au mai mult de 23.400 de euro din afara țării trebuie să se declare în mod explicit că sunt “instituții susținute din străinătate”." 

Adrian Vasilescu: De ce ne dorim să crească preţurile… dar nu mai mult de 2 la sută (Ziarul Financiar)
"Vremea aparenţelor, în procesul mişcării preţurilor, a trecut. Timp de doi ani, în 2015 şi în 2016, consumatorii şi o bună parte din mass-media au avut impresia că în România scad preţurile… Că scad semnificativ. Şi scriu “au avut impresia” pentru că, de fapt, preţurile nu au scăzut. Altceva s-a întâmplat: cifrele de pe etichetele din magazinele alimentare au înregistrat valori mai mici. Nu era deflaţie, deci. Pentru că, pe etichete, valorile au două componente. Una este taxa pe valoarea adăugată, care merge în întregime la stat. În partea de venituri a bugetului. Şi alta este suma ce reprezintă contrapartida costului produsului comercializat plus rata (nelimitată) a adaosului comercial. Ce a intervenit? De cea de-a doua componentă a etichetei, cuprinzând partea ce revine comercianţilor şi din care sunt plătiţi şi producătorii, nu s-a atins nimeni. Mai mult, în această componentă “s-au rătăcit” şi două-trei procente, la mărfuri alimentare mai ales, trecute în contul consumatorilor, care  oricum aveau să plătească mai puţin în condiţiile scăderii TVA. Aşadar: de deflaţie nici nu poate fi vorba. A scăzut însă substanţial partea ce revine bugetului de stat: de la 24 la 9 la sută TVA la mărfuri alimentare; şi de la 24 la 19 la sută TVA la mărfuri nealimentare şi la servicii. Şi aşa am ajuns la inflaţie negativă. Doi ani."

Format: 

Topic: