Publicat: 13 Martie, 2012 - 07:53
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Prizonierul Articolului 103 (Amos News)
"Dacă Traian Băsescu crede în ceva – lucru de care tot mai mulţi se îndoiesc – acel ceva este articolul 103 din Constituţie. Nu întreaga Constituţie, pe care doreşte atât de mult să o modifice, aducând-o la nivelul exigenţelor sale, ci doar articolul 103. Adică cel care i-a permis să facă ce-a vrut cu Constituţia. Există, în desele sale luări de poziţie, această constantă, pe care a reiterat-o şi de data aceasta cu tărie: dacă aproape orice altceva poate fi negociabil, modificat, adaptat, un singur lucru rămâne imuabil – dreptul, ba chiar obligaţia preşedintelui de a încredinţa formarea guvernului partidului cu cel mai bun scor în alegeri! Cu această nouă confirmare, Băsescu înlătură orice speranţă a USL-ului că, în condiţiile în care ar obţine o majoritate parlamentară, ar putea să formeze guvernul. Nici vorbă: guvernul îl va forma partidul cu cel mai bun scor, indiferent care va fi acesta. Poate fi Dan Diaconescu, cu 12%, sau Gigi Becali, cu 10% sau chiar Emil Boc, dacă va avea mai mult ca ei. Dar în nici un caz USL-ul lui Ponta şi Antonescu. Pentru că ei sunt reprezentanţii unei structuri pe care Constituţia n-a prevăzut-o: altfel spus, guvernul ar putea fi format din orice holtei politic, dar în nici un caz de un cuplu care a fost la primărie şi la biserică şi şi-a pus pirostriile."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Cu cât ai vinde benzina, dle Băsescu? (Azi)
"Marele apostol al privatizării, propagandistul neoliberalismului pur şi dur, adeptul managementului privat la companiile de stat, vânzătorul galant al rezervelor de aur şi cupru ale ţării şi susţinătorul exploatărilor toxice ale gazelor de şist se arată, brusc, preocupat de preţul combustibilului la pompă şi de profitul prea mare al unei companii private, care este şi cea mai mare contributoare la bugetul naţional al României. De unde această schimbare de atitudine? Din caracterul lui Băsescu. Faptul că el, acum, îmbrăţişează tezele populiste cele mai penibile şi mai stângiste n-ar trebui să mai surprindă pe nimeni. Dacă tranzacţia îi serveşte unui scop politic, omul acesta este în stare să vândă şi pe cine are mai drag, darămite aşa-zise principii de dreapta. În cazul de faţă, diversiunea lui Băsescu are un dublu scop."

ION CRISTOIU: Istoria CIA şi trădarea la români (Adevărul)
"Cu excepţia împătimiţilor de istorie recentă şi servicii secrete, puţini ştiu că unul dintre cele mai penibile momente ale spionajului american s-a petrecut acum 65 de ani pe malurile Dâmboviţei. Episodul, în care au fost implicaţi atât agenţi de peste Ocean, cât şi politicieni autohtoni, nu este lipsit de ingredientele romanului poliţist, dar şi de accente tragicomice. Povestea este relatată succint într-o carte scrisă de jurnalistul Tim Weiner de la „New York Times". Lucrarea se numeşte „CIA, o istorie secretă" (în traducere românească) şi a fost documentată nu pe baza surselor confidenţiale, ci a documentelor oficiale scoase din arhivele Agenţiei Centrale de Informaţii şi date publicităţii în ultimul deceniu. Între acestea se găsesc şi câteva referinţe la misiunile întreprinse de americani la Bucureşti, în perioada imediat următoare celui de-al Doilea Război Mondial, cu scopul de a forma o reţea de rezistenţă anticomunistă în spatele „Cortinei de fier"."

LUCIAN DAVIDESCU: Cum iese România din Top 10 mondial la taxarea muncii (Evenimentul Zilei)
"În mod normal, nivelul salariilor bugetarilor n-ar trebui să influenţeze decizia necesară de reducere a impozitării muncii. Însă chiar şi dacă vor fi folosite resurse suplimentare, contribuţiile sociale tot trebuie reduse  substanţial, într-un calendar accelerat. Impozitarea muncii este acum  de 43%, nivel care plasează România în primele 10 ţări din lume, peste Suedia sau Danemarca. Teza că reducerea CAS ar duce la adâncirea deficitului din bugetul de pensii este perfect adevărată din punct de vedere contabil, dar perfect irelevantă economic. Dimpotrivă, tocmai nivelul prea ridicat al contribuţiilor este cauza deficitelor: prea puţini români mai acceptă să lucreze cu forme complete. Recent, şeful Inspecţiei Muncii a recunoscut că nu le poate face nimic firmelor care îşi plătesc angajaţii „la gri”, adică cu salariul minim pe contractul de muncă iar restul - fără acte. Chiar şi aceştia sunt cazuri fericite, pentru că mulţi nu declară nimic. Cel puţin cinci lucruri pot fi făcute pentru repararea sistemului pe termen lung."

RODICA CIOBANU : UDMR, băgată în grevă de Tokes (Gândul)
"Uşurare în UDMR, după demisia lui Laszlo Tokes, anunţată astăzi, într-un lung şi acuzator comunicat. Vicele udemerist  Laszlo Borbely spune că plecarea fostului preşedinte de onoare al Uniunii se întâmplă prea târziu, de doi ani cerându-i-se să-şi clarifice poziţia, pentru că „nu se poate să ajungi europarlamentar pe listele unei formaţiuni politice şi a doua zi să faci tot posibilul  să ataci acea formaţiune politică”. Tokes nu mai era însă de multă vreme cu spiritul în UDMR şi nici nu mai era identificat cu aceasta, ci cu organizaţia radicală CNMT, al cărei obiectiv declarat este obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc. Dacă Uniunea bine acomodată la toate guvernările îşi menţine un discurs ambiguu cu privire la autonomie, CNMT şi aripa sa politică, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) proclamă separatismul după modelul Kosovo, cea mai puternică porta voce a acestora fiind chiar episcopul Tokes. Nostalgic al Ungariei Mari şi partizan al controversatului premier Victor Orban,  el propunea, în urmă cu două săptămâni, la primul congres al PPMT, ca maghiarilor care îşi critică patria-mamă, Ungaria, să li se interzică,  simbolic, intrarea în Ardeal. În ajunul zilei de 15 martie, Laszlo Tokes încearcă să pună o altă barieră, una politică între UDMR şi maghiarii din România, care, la această dată, sărbătoresc ziua conaţionalilor de pretutindeni."

DAN CONSTANTIN : Bomba cu ceas – UMF Tg. Mureş (Jurnalul Naţional)
"Ca un făcut, de la Târgu-Mureş apar conflicte locale cu mare impact naţional. Nu merg în istorie, în martie 1990. Se ştie ce cutremur socio-politic au produs confruntările aproape programate de atunci. Fac acum trimitere la evenimente recente. "Cazul Raed Arafat" a avut ca punct de explozie manifestarea spontană de susţinere arătată de mii de oameni pentru un mare profesionist jignit grosolan de preşedintele Băsescu. Miile de oameni care au "aprins" şirul de proteste la nivel naţional la adresa regimului Băsescu au făcut pe "jignitul naţional" băgat în sperieţi să retragă public Legea sănătăţii de la dezbatere şi să-l repună pe Raed Arafat în funcţia de subsecretar de stat. "Cine pleacă: ghici ciupercă ce-i?" – replica  batjocoritoare a lui Băsescu i-a venit ca un bumerang în freza lipsă. A trebuit să-i arunce din "balonul puterii" şi pe Boc, şi pe Udrea, talentata ministreasă. Acum, regimul Băsescu se joacă iar cu focul. A rămas între dosarele nerezolvate ale fostului Executiv problema "liniei de studii în limba maghiară" la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tg. Mureş. Presa a scris pe larg despre acest subiect universitar ajuns un punct de negociere între partidele politice ale Coaliţiei de guvernare. UDMR condiţionează sprijinul pentru Cabinetul Ungureanu de înfiinţarea unei Facultăţi în limba maghiară în Tg. Mureş. Universitatea, prin noua conducere aleasă legal, respinge o soluţie politică, venită de la Minsterul Educaţiei. A impune cu forţa o decizie de organizare internă contravine Cartei universitare, autonomiei proclamate ca principiu de bază în funcţionarea învăţământului superior."

MARILENA DAN: Băsescu a „rupt-o” degeaba cu Petrom (Puterea)
"O jumătate de an. Atât i-a luat Autorităţii pentru concurenţă din Bulgaria să constate că marii jucători din piaţa carburanţilor  (din care trei sunt în top şi în România) au acţionat în cartel, menţinând preţurile ridicate. Acum se pregătesc amenzi usturătoare. La Bucureşti, ancheta trenează de aproape şapte ani şi nu dă semne că se va termina curând. În timpul ăsta, preţurile carburanţilor s-au dublat, iar profiturile companiilor de profil au urcat la niveluri  sfidătoare. În sfârşit, le-a observat cineva: preşedintele Băsescu, care s-a gândit să rupă „orice legătură” cu Petrom, pe motiv că aceasta a obţinut „exces de profit” în perioadă de criză. Pare cel puţin bizar să te superi pe o companie pentru faptul că face profit, după ce i s-au dat pe mână, necondiţionat, resursele ţării. Oricum, supărarea preşedintelui va rămâne fără efect în planul preţurilor la benzină şi motorină. La adăpostul contractului semnat cu statul român, OMV Petrom va vinde carburanţii la ce preţ doreşte. Restul sunt poveşti."

LAURENŢIU MIHU:  Schengen - şantajul ţinteşte dincolo de România (România Liberă)
"În general, problema aderării României la spaţiul Schengen e pusă în termeni strict temporali - când anume se va produce eventul? O abordare deloc greşită şi o curiozitate legitimă din partea politicienilor şi a cetăţenilor unei ţări care, din punct de vedere tehnic, a bifat toate criteriile prevăzute iniţial pentru accesul la spaţiul de liberă circulaţie. "Când?" este, deci, o abordare corectă, dar totodată şi insuficientă. Ultimele evoluţii din interiorul Uniunii Europene - pe fondul împământenirii crizei economice şi al ecuaţiei complexe de salvare a Greciei de la faliment (construită nu atât pentru a salva Grecia, cât pentru a nu înfunda restul continentului) - îndreptăţeşte Bucureştiul să se întrebe nu doar când se va integra, ci şi cum va funcţiona acel spaţiu Schengen în care România aşteaptă să intre la un moment dat. Cât de interesant va rămâne sau cât de strâmt va deveni acel spaţiu, comparativ cu macheta pe care o cunoşteam când ne făceam iluzii că vom fi primiţi fără rezerve? În acest moment, un răspuns pertinent la asemenea întrebări rămâne dificil de dat, în condiţiile în care singurele instrumente aflate la îndemână sunt încă semnalele transmise de unele capitale, iar nu demersuri concrete iniţiate de vreun stat membru. Semnalele sunt, însă, puternice."

CRISTIAN HOSTIUC: Ştiţi unde sunt banii voştri care ar fi trebuit să vină din reducerea CAS? La Guvern, la ştergerea datoriilor CFR! (Ziarul Financiar)
"Ungureanu a vorbit cu Isărescu despre majorarea salariilor şi reducerea CAS. "Orice, numai să crească consumul", a afirmat guvernatorul
Cât costă majorarea salariilor şi reducerea CAS-ului cu 5%Guvernul Ungureanu va şterge, va anula ca să fim precişi, datoriile CFR către stat (datorii plus penalităţi) în valoare de 3,9 miliarde de lei, circa 915 milioane de euro, iar în contul lor Ministerul Transporturilor va primi acţiuni la companie. Adică cel care a administrat CFR, Ministerul Transporturilor, nu numai că nu este scos din companie pentru proastă gestiune, dar primeşte şi mai multe acţiuni. CFR, cea care administrează infrastructura de cale ferată, nu este altceva decât o Grecie a României. Timp de 20 de ani a fost devalizată, spartă pe bucăţi, impărţită la toţi, pasată de la o guvernare la alta, analizată de zeci de firme de consultanţă cu specialişti plătiţi cu cel puţin 100 de euro pe oră, pentru ca în final tot să se şteargă datoriile. Dar pentru că totul trebuie să poarte un nume - i s-a spus Nicolaiciuc, celebrul director al CFR? De parcă a devalizat el singur CFR-ul? Se anulează datoriile? Foarte bine. Dar se schimbă cu ceva situaţia? Vin alţi manageri care să schimbe lucrurile? Lângă hotărârea de guvern există şi un plan de restructurare a companiei astfel încât peste 5 ani guvernul de atunci să nu mai anuleze încă o dată datoriile făcute între timp?"