13 Noi 2017 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Telegramele zilei (Amos News)
"STOP De mirare, în povestea asta, doar de ce Corlățean spune aceste lucruri abia acum? STOP Tot mai implicată de felurite dezvăluiri în participarea la  reuniuni mai mult sau mai puțin private în compania unor personaje politice, Codruța Kovesi se scuză în cel mai sincer mod: nu alegi tu persoanele care se află la evenimentele la care ești invitată...STOP Dar la care poți întâlni persoane pe care n-ar trebui să le frecventezi STOP În rest, o zi de luni obișnuită: după trenul cu azotat de amoniu care era să arunce Breaza în aer, o avarie la Transelectrica care a lăsat jumătate din București fără energie STOP O veste bună pentru Băsescu: ginerele Pricop a fost achitat în dosarul în care era judecat împreună cu fiul unui fost președinte moldovean STOP Actualul - Dodon pe nume - nu poate accepta nici în ruptul capului ideea ca neaoșa limbă moldovenească să fie întinată cu numele de „română” STOP „Acel porc este un nesimțit și un penal!” - a reacționat Dragnea la zvonul că s-ar fi întâlnit cu Kovesi la o „pomană a porcului” în ograda SRI STOP Adrian Sârbu, invitat la comisia lui Manda  a marcat momentul în care media  a fost „invadată” de oamenii Serviciilor: anul 2010, când Băsescu a decretat presa ca „vulnerabilitate pentru siguranța națională”, în CSAT! (Punctul pe Y)"

Traian Ungureanu: Pulbere de comunism (Adevărul)
"Au trecut o sută de ani de la prima crimă comunistă şi ultima e, încă, departe. După zeci de milioane de cadavre, Marx, Lenin şi Stalin, Mao şi Pol Pot au pierdut reputaţie cam cît un ucigaş bătrîn căruia nu-i mai cedează nimeni locul în tramvai. Ideile slujite de marii preoţi ai comunismului cu o coasă planetară în mîini au trecere şi sînt curtate de generaţii noi de secerători. Un sondaj recent spune că jumătate din americanii între 20 şi 35 de ani ar prefera să trăiască în comunism, nu în capitalism. Un secol de comunism nu înseamnă, deci, nimic altceva decît prima sută de ani, într-o poveste fără sfîrşit: răul nu pleacă, răul rămîne, răul seduce pozînd cu binele în lesă. Paradoxul comunist e brutal şi irezolvabil. Pe de o parte, demonologia cu amănuntul e simplă: numărăm morţi şi ne ies mereu în plus. Partea grea e seducţia en gros - tentaţia care recrutează ca o vampă fără vîrstă. Asta vrea să spună că faptele şi cifrele morţii prin comunism sînt atît de vaste încît riscă banalitatea. În acelaşi tmp, misterul adeziunii la comunism rămîne intact: numărăm decenii de progres şi ne ies mereu în minus."

Sorin Avram: Ponta, fostul invitat, actualul evitat (Cotidianul)
"Victor Ponta regretă că nu a fost invitat la evenimentul de inaugurare a noului stadion „Ion Oblemenco”. Regretul îi aparţine celui care spune că, alături de Liviu Dragnea şi de Lia Olguţa Vasilescu, a pus umărul la demararea proiectului construirii impozantului stadion. Liviu Dragnea a fost invitat, dar nu a putut să vină, a scris pe pagina sa de socializare Victor Ponta, „aşa că din cei trei care am pornit proiectul a rămas Olguţa”. Dar cum şi-a închipuit Victor că Olguţa îl va invita după ce tot i-a făcut lui Liviu? Cum a putut crede domnul Ponta că cea care-i datorează cariera de ministru domnului Dragnea ar fi putut să se afişeze alături de domnia sa la un eveniment la care au fost prezenţi 30.000 de oameni şi la care au asistat sute de mii de telespectatori? Poate doar dacă stadionul ar fi fost construit din banii personali ai lui Victor Ponta, şi nu din cei Companiei Naţionale de Investiţii, acesta ar fi fost invitat, însă nu la tribuna oficială, ci undeva pe la peluză. În loc să o facă pe-a dezamăgitul, Victor Ponta ar fi putut foarte bine să-şi cumpere bilet şi meargă pe „Ion Oblemnco” pentru a se bucura alături de „oltenii care meritau un stadion adevărat, un stadion european”. Numai că domnul Ponta a preferat să stea acasă şi să se plângă pe Facebook, pentru că doar aşa a putut atrage atenţia asupra sa. Un Victor Ponta pierdut în mulţime nu şi-ar mai fi putut exprima regretul că nu a participat la inaugurarea stadionului şi nu ar mai fi reuşit să strângă simpatia celor care acum îl văd ca pe o victimă a foştilor săi colegi de partid."

Sabina Iosub: Când nu ajunge o lege... (Jurnalul Naţional)
"Vine un moment când legile naturii înving orice alte strategii, când ciclul naştere - viaţă - moarte schimbă şi supune orice plan. Asta i se întâmplă Casei Regale a României. Starea de sănătate a Regelui o împinge, vrând-nevrând, spre momentul în care trebuie să-şi regândească viitorul. Cum în România nu există o mişcare monarhică de masă, Casa Regală are puţine variante prin care poate rămâne un jucător în viaţa social-politică a ţării. Şi trebuie să aleagă cu mare grijă în respect pentru înaintaşi, dar cu mintea deschisă spre viitor. Ca rege-uns, ca rege-exilat, ca rege-fost şef de stat, Suveranul, regele Mihai, a reprezentat un simbol şi aşa va rămâne. Casa Regală însă, ca să existe în continuare adaptată la vremuri pe care le trăim şi la cele care vin, are nevoie de ceva mai mult. Pe scurt, are nevoie de cel puţin o persoană care să o reprezinte, care să se adreseze oamenilor pe limba, dar şi înţelesul lor, care să aprindă imaginaţia unui popor dezamagit de conducătorii pe care şi-i alege şi care să creadă că, în ultimă înstanţă, va avea un rege sau o regină la care să apeleze sau în care să-şi găsească sprijinul." 

Grigore Cartianu: Justiția va învinge! (Romania Libera)
"Ne-au încălecat penalii, au majoritate în Parlament, își apără imunitatea cu dinții, dau ce legi vor, când vor, cum vor. Dau și ordonanțe de urgență dacă li se face poftă – dovadă că într-o miercure nenorocită au măcelărit Codul Fiscal. Legile anti-justiție au fost preluate de Parlament, în procedură accelerată, după ce măcelărirea Codului Penal prin ordonanță de urgență a eșuat la începutul acestui an. Au fost atunci două încercări: pe 18 ianuarie (cu cei doi „elefanți“ de la Guvern) și pe 31 ianuarie (Ordonanța 13). Pe prima a blocat-o Iohannis, pe cealaltă am spulberat-o noi, cei 600.000 din stradă. Oricât de accelerată ar fi procedura impusă de Dragnea & Tăriceanu și implementată de comisia lui Ciordache, drumul e încă foarte lung. Gruparea infracțională PSD–ALDE speră să măcelărească legislația penală, definitiv și irevocabil, în această sesiune parlamentară. Adică până la Anul Nou sau chiar înainte de Crăciun. Puciștii visează Ignatul Codului Penal. Dar așa ceva nu e posibil." 

Cristian Hostiuc: O factură pe care o plătim noi: Într-o Românie pe care bancherii o consideră needucată financiar, BNR constată din nou post-mortem cum cursul şi dobânzile la lei cresc peste noapte, provocând din nou teamă, după ce a vândut din nou iluzii economice, la fel ca acum 10 ani (Ziarul Financiar)
"Joi, 9 noiembrie, în a 11-a lună a anului, guvernatorul BNR Mugur Isărescu constată că avem o problemă: importurile au crescut prea mult (dăm de lucru la alţii), având în spate creşterea consumului pe fondul creşterii salariilor, exporturile nu au putut ţine pasul (nu suntem aşa competitivi), aşa că România a ajuns mai nou la un deficit al balanţei comerciale de 1 miliard de euro pe lună, care înseamnă un mare semn de avertizare. “Se conturează o problemă, chiar dacă acest deficit este parţial acoperit de intrări de capital şi de fonduri europene”, spune Isărescu. Această creştere a deficitului comercial este principalul vinovat pentru creşterea cursului valutar leu/euro, lasă să se înţeleagă guvernatorul BNR. În nouă luni din acest an, deficitul balanţei comerciale este de aproape 9 miliarde de euro, iar dacă punem finalul de an cu cel puţin 1 miliarde de euro pe lună, dacă nu chiar mai mult că vin sărbătorile, România va înregistra un deficit comercial de peste 13 miliarde de euro. Spre aducere aminte, în 2008, anul de la care a pornit îngenuncherea României în criză, am avut un deficit comercial de 23 de miliarde de euro, la o creştere economică de peste 7%."

Format: 

Topic: