Publicat: 14 Ianuarie, 2014 - 09:54
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Care e "statul de drept"? (AMOS News)
"Este, poate, momentul să definim noţiunea. Ce e statul de drept şi din ce este compus acesta? În accepţiunea băsistă statul de drept reuneşte câteva instituţii care în timpul conflictului cu accente de gherilă din 2012, au rămas fidele preşedintelui suspendat. Prima dintre acestea este Curtea Constituţională, dominată numeric de personaje numite de preşedinte în virtutea unor criterii care n-aveau nici o legătură cu justiţia şi din ale cărei decizie a reieşit, cu regularitate, o atitudine părtinitoare, prin interpretarea Constituţiei în sensul dorit. Îmi amintesc că doar cu şapte ani în urmă, când a declarat neconstituţionale modificările regulamentelor Camerelor, care permiteau schimbarea şefilor pesediştii aleşi, instituţia a fost gratulată de către preşedinte şi puterea de atunci cu cele mai dure epitete: „slugi ale lui Iliescu”, „dinozauri”, „nostalgici”. Deşi episodul era, practic, sinonim cu ce se întâmpla în 2012. Tot atunci, noul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a intervenit brutal, anulând prerogativele CSM în numirea şefilor Parchetelor şi asumându-şi acest procedeu nedemocratic. Nu-mi amintesc ca atunci cineva de prin Europa sau America să-şi fi exprimat, ca acum, îngrijorarea faţă de atacarea Justiţiei şi nesocotirea statului de drept."

ANDREI PLEŞU: Un băiat vesel într-o ţară tristă (Adevărul)
"O seară de Crăciun neobişnuită Cum se (auto)sabotează o carieră Nimic din alcătuirea sa nu l-ar fi calificat, într-o ţară normală, pentru funcţia de prim-ministru. Necopt („cîrlan” după vorba lui Ion Iliescu), fără nicio performanţă profesională anterioară, obrăznicuţ fără strălucire, necinstit în evoluţia sa academică, lipsit de competenţă şi viziune financiar-economică, educat frugal şi adesea prost-crescut, pe scurt un carierist oarecare care a ajuns, brusc, în copac… Fericit să apară la televizor şi să se tragă în poză cu „înalţi reprezentanţi” ai forurilor planetare care, formal, sunt obligaţi să-l ia în serios, Victor Ponta a pierdut, în mod vădit, simţul orientării, iar despre răspundere personală şi instituţională, despre priorităţile ţării (distincte, totuşi, de imaturul lui joc de glezne) nu pare să aibă nici cea mai mică idee."

MĂLIN BOT: Mircea Badea, pițiponcul de la pagina 5 (Evenimentul Zilei)
"Bufonul de televiziune Mircea Badea merită o rubrică specială în pagina 5 a tabloidelor. Acolo unde sunt expuse parțial goale tot felul de pițipoance dornice de publicitate. În această zonă se plasează saltimbancul lui Felix, în fiecare seară, prin glumițele nătângi cu care își consumă timpul de emisie. Recent am aflat că măscăriciul de la curtea Varanului are o problemă cu barba unor ziariști și freza altora. Comicul TV Mircea Badea recurge foarte des la poante nătângi, construite în jurul aspectului fizic al țintelor sale. Este o formă puerilă de umor care trădează lipsă de educație, ineligență și mai ales imaginație. Când nu se leagă de pletele sau chelia cuiva, Mircea Badea simte nevoia să se umfle în pene ca un gâscan pentru a ne expune alt tip de mentalitate nătângă: argumentul mușchilor."

CLARICE DINU: Cine-i scrie horoscopul lui Crin Antonescu (Gândul)
"astro_2014: ”Dimineaţă primiţi o veste bună în legatură cu o moştenire care vi se cuvine, este posibil să vă schimbaţi programul”.
crin_pres2014: Hm, planul l-am făcut aseară cu Ponta, sper să nu o lungească prea mult şi să facă anunţul oficial înainte de 12. Crin preşedinte, nu sună rău, dar am mai putea lucra un pic. Hai că mai pe seară aş putea intra în direct la două-trei televiziuni.
astro_2014: ”Emoţiile de astăzi vă impiedică să luaţi hotărâri corecte”.
crin_pres2014: Asta chiar că e culmea... De ce-o fi vrut Ponta să stea la masă cu mine la conferinţă? Mă rog, hai că plec, că a ieşit pe surse asta cu referendumul... Un Crin pentru România...nu sună rău.*
Nu ştiu dacă domnul Antonescu îşi citeşte zilnic horoscopul. Poate că o face, poate că nu. Cu siguranţă este însă convins că planetele s-au aliniat în 2014 fix pentru domnia sa, cu Marte în casa Geniului colţ cu Palatul Cotroceni. Dorinţa sa de a ajunge preşedinte este atât de mare, încât mizează totul pe cartea întinsă de Victor Ponta, pe care deunăzi îl trecea pe lista celor mai puţin de încredere politicieni şi-l acuza la fiecare microfon ivit în faţă că a minţit."

ŞTEFAN MITROI: O șansă pentru România din pământ (Jurnalul Naţional)
"Fără pământul de sub picioare nu poate exista nimic. Înainte de a însemna limba pe care o vorbim sau istoria ce ne spune de unde venim, România înseamnă pământul pe care trăim. El ne ține și istoria, și tradițiile, și limba în viață. E trupul fără de care ni s-ar risipi sufletul. Ca să nu mai vorbim de faptul că ne-am cam pierde identitatea. De aceea nu mi se par deloc, dar absolute deloc exagerate temerile privind recenta liberalizare a vânzării ternurilor arabile către străini. Adică ce, am auzit niște plastilină smiorcăindu-se mai deunăzi din gaura unui televizor, ne ia cineva pământul și pleacă cu el acasă?! Nu, sigur că nu! Poate fi ca în cazul fostelor colonii. Nu le-au mutat pământul în altă țară. Doar l-au stors cu milă democratică de roade, lăsându-i pe localnici să se usuce de foame la umbra acestei mile. Că era, nu-i așa, pământul lor, al celor de departe, adică, și întâi gurile de acolo, din metropolă, trebuiau hrănite! În condițiile în care se vorbește tot mai intens de o apropiată criză alimentară la scară mondială, e oare exagerat să credem că s-ar putea întâmpla din nou așa?"

GABRIEL BEJAN: Ponta şi Antonescu, condamnaţi să (mai) stea împreună sau de ce câinii nu pleacă singuri de la măcelărie (România Liberă)
"La întoarcerea în ţară, după misterioasa dispariţie din ultimele zile, Victor Ponta a părut mai împăciuitor ca oricând. Duminică, s-a întâlnit într-o şedinţă, “în cadru restrâns”, cu liderul PNL şi apoi a mers în emisiunea lui Mihai Gâdea să spună că s-a înţeles cu Antonescu să facă tot ce este nevoie pentru ca cele două partide să rămână împreună şi să lupte cu Traian Băsescu. O atitudine surprinzătoare având în vedere că la sfârşitul anului trecut cei doi s-au acuzat reciproc de minciună, dar mai ales dacă ţinem seama de opoziţia pe care a făcut-o Antonescu la iniţiativele controversate ale PSD, printre care legea amnistiei şi graţierii sau modificările la Codul penal."

DAN ARMEANU: Creşterea economică este necesară dar nu şi suficientă pentru a asigura dezvoltare economică (Ziarul Financiar)
"Dacă aşteptăm să pice din cer, fără să facem nimic, o creştere economică de peste 5% bineînţeles că nu o vom obţine. Plus că fără 5% pe an vom intra oricum în "moarte clinică". 10 idei de la care trebuie să pornim. Revizuirea Constituţiei ar trebui să înceapă cu acest articol: „Cine nu aduce o creştere economică de 5% pe an trebuie să plece de la putere“. Cresterea economica a fost in 2013 una dintre cele mai mari din UE ceea ce este o performanta pentru Romania. Mai mult, desi UE face eforturi importante pentru a iesi din criza, principalii indicatori macroeconomici in Romania au in prezent valori care indica o buna stabilitate economica. Astfel, deficitul bugetar este de 2,5% din PIB, deficitul de cont curent aproape 2% din PIB, inflatia in jur de 2%, datoria publica aproximativ de 38% din PIB, costul la imprumuturile de stat au scazut iar cursul de schimb nu a inregistrat fluctuatii semnificative. E bine ca avem crestere economica si stabilitate economica dar nu este si suficient pentru a avea dezvoltare economica. De ce?"