Share
14 Iun 2018 - 10:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Telegrame (AMOS NEWS)
"Luată de valul popularității după mitingul de sâmbătă, primărița Firea a experimentat o nouă baie de mulțime cu prilejul prezentării festive a trofeului Simonei Halep @ Ce a fost valabil în Piața Victoriei nu a mai fost și pe Arena Națională unde s-a ales cu huiduieli din partea sorosistilor infiltrați în zone strategice ale asistenței @ Celor care nu au știut acest lucru Tudorel Toader le-ar putea atrage atenția că atunci când amenință cu sesizarea Comisiei de la Veneția ar trebui sî știe că „Comisia sunt eu”. Adică faptul că el este membru titular al acestei faimoase comisii din partea României și că recent a fost desemnat pentru un al doilea mandat consecutiv @ Ambasadorul Klemm își face bagajele după un mandat dezastruos  în care nu a reușit decât să genereze resentimente față de țara pe care a reprezentat-o, printr o atitudine profund părtinitoare față de „statul paralel” pe lângă care a considerat că este atașat. Plecarea sa o lasă fără protecție euroatlantică pe Codruța Kovesi în cel mai greu moment al carierei acesteia @ Ne părăsește și ambasadorul britanic Paul Brumell, nu înainte de o ultimă demonstrație de toleranță prin participarea sa la marșul homosexualilor @ Ambasadorul Rusiei rămâne însă pe loc, chiar dacă i-a fost furat portofelul în piața din Sibiu pe când era copleșit  de explicațiile interminabile ale lui Chiriac @  Martor în procesul Elenei Bica, Ovidiu Tender a afirmat că Vântu i-ar fi cerut 4 milioane de euro ca să-l scape de un dosar. Ca să vezi: unul care nu a reușit să scape de niciunul dintre dosarele sale @ Din Costa Rica, Bica face plângere penală împotriva Codruței Kovesi pe care o acuză de hărțuire judiciară."

Ion M. Ionita: Scandalul „Halep”, greşeală capitală pentru PSD (Adevărul)
"Simona Halep şi primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, la ceremonia de la Arena Naţională Legea de fier care se aplică atunci când vrei să câştigi simpatie publică este să nu ataci niciodată un personaj cu încredere şi popularitate mai mare decât a ta. Traian Băsescu a făcut-o cu Raed Arafat şi a fost începutul sfârşitului pentru acceptabilitatea sa în funcţia de preşedinte al României. Neforţat de nimeni, PSD a făcut o greşeală majoră care se va deconta în sondaje. Scandalul „Simona Halep” în care partidul s-a vârât singur arată grave probleme şi o lipsă totală de profesionalism în ceea ce priveşte gestionarea imaginii într-o situaţie de criză pentru PSD. Difuzarea pe site-urile PSD a unor imagini manipulate şi a mesajului că publicul de pe Arena Naţională a venit nu să o omagieze pe Simona Halep, ci să o huiduie pe campioana de la Roland Garros, aplaudând-o în schimb pe Gabriela Firea, nu putea fi înghiţită nici de pelicanii din insula Belina. Atunci când diferenţa între realitate şi propagandă este prea mare, efectul este invers. Pe vremea lui Ceauşescu se spunea din cinci în cinci minute că în România se trăieşte mai bine decât în Occident. Propagandiştii partidului se gândeau că românii care stăteau cu orele la cozi pentru o bucată de parizer erau convinşi de adevărul oficial şi nu de adevărul din sacoşele lor goale."

Cornel Nistorescu: Statul paralel și șeful lui (Cotidianul)
"Viorel Hrebenciuc povestea cîndva despre relațiile sale proaste cu Andrei Pleșu. Hrebenciuc credea că Pleșu este supărat pe el pentru că nu l-a ajutat cu voturi la alegerile din 20 mai 1990. Dacă i-ar fi spus, l-ar fi ajutat. El avea de rezolvat numărul de voturi pentru Antonie Iorgovan. Era nevoie ca Antonie Iorgovan să intre în Parlament ca independent, nu pe listele FDSN. Explicația este simplă. Echipa lui Ion Iliescu avea nevoie de un independent care să fie părintele Constituției pentru a nu fi acuzată că a produs o Constituție cu articulații favorabile președintelui de atunci."

Ionuț Bălan: Nu puteți administra amenzile? Nu le mai dați! (Jurnalul Naţional)
"Pe când căscam gura la reclama cu detergentul bun și cel prost am avut revelația că e o șansă să-ți dea amendă poliția rutieră. Asta fiindcă ai posibilitatea s-o achiți direct la agent și scapi de orice obligație. Dacă săvârșești fix aceeași contravenție, eventual în același loc, dar constatată de un polițist local, n-ai cum să rezolvi pe loc. Mergi la poștă, afli că primăria n-a făcut contract cu ea, că singura modalitate de plată e prin mandat, dar care nu-i indicată, pentru că riști să ți se spună peste ani că n-ai plătit amenda. Așa că mai bine te duci la casieria primăriei, stai la coadă, apoi la alt rând, pentru confirmare, și scapi în două ore, cu tot cu drum, ceea ce puteai rezolva cu polițistul rutier în două minute.” 

Adrian Bărbulescu: OK, nu mai fumăm. Dar cu băutura ce facem? (Romania Libera)
"Ce-i drept, în România incidența fumatului este extrem de mare, dar nu vânzările de țigări legale reprezintă adevărata pro­blemă în acest domeniu, ci contrabanda. S-a interzis fumatul în cârciumi, însă doar la nivel legislativ, pentru că reglementarea nu se aplică la birtul sătesc din inima Bărăganului. Singurul efect al legii a fost falimentarea unor restaurante care s-au încăpățânat să o respecte. Dincolo de întrebarea fi­rească de unde sunt finanțate atât de multe ONG, se mai naște și alta: oare fumatul este adevărata problemă în România? Nu minimalizez gravitatea bolilor cauzate de fumat – a fost demonstrată științific în nenumărate rânduri, de tone de studii medicale. Dar nu cumva băutura este adevărata problemă cu care trebuie să ne luptăm? Reclame la bere de la 7 dimineața. ”Accident soldat cu trei morți și patru răniți, produs pe DN1. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest și s-a constatat că era sub influența băuturilor alcoolice”. Știri similare vedem în fiecare zi la posturile TV și le citim pe site-uri și în paginile ziarelor. Dar tot la TV, încă de la primele ore ale dimineții, când nici nu ți-ai băut cafeaua, ești asaltat de re­clame la bere, la brandy sau cine știe ce alte băuturi alcoolice. Și, ce să vezi?, la fiecare marcă de bere e o promoție – ba câștigi un bax, ba o mie de lei, ba o excursie. Cum să nu cumperi, chiar dacă urmează să conduci mașina în ziua respectivă?"

Florin Vișa: E timpul ca firmele româneşti să se extindă în afara graniţelor (Ziarul Financiar)
"“Nu ne vindem ţara” este un slogan demult uitat, iar în această perioadă instituţiile statului ar trebui să se ghideze după unul nou, “Sprijinim capitalul autohton”, atât între graniţele României, cât şi în afara acestora. În cei 18 ani de carieră de consultanţ M&A, am participat în peste 90 de proiecte de fuziuni şi achiziţii, din care 26 au rezultat în tranzacţii. Chiar dacă majoritatea au fost proiecte de vânzare a companiilor româneşti, am fost expus la potenţiale tranzacţii în care firme româneşti au încercat să achiziţioneze companii din Turcia, Spania, Ucraina sau Ungaria. Cele mai exotice au fost cele în care am ajutat o companie din Turcia să se extindă în Bulgaria, o companie din Ungaria să îşi vândă subsidiara din Rusia şi un stat din Balcani să îşi privatizeze principala termocentrală. Extinderea în afara ţării este un trend pe care firmele româneşti ar trebui să îl ia în considerare tot mai serios. În Ungaria şi Cehia una din cinci tranzacţii sunt achiziţii în afara graniţelor, iar în ţări ca Olanda, Germania, Franţa şi Marea Britanie o treime din tranzacţii sunt achiziţii în afara ţării. Austria deţine recordul în Europa, din cinci tranzacţii două sunt achiziţii în afara ţării, majoritatea în Europa Centrală."

Format: 

Topic: