13 Mai 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. O ligă seismică (Punctul pe Y)
"Lista victimelor sale din ediție poate alcătui un veritabil Almanah Gotha al fotbalului, iar după victoria de la Londra nimeni nu se mai îndoia de locul său în finală. Dar a intervenit din nou complexul britanic, orgoliul rănit al băieților lui Pochettino, care fac un final de campionat însângerat, și care din candidata la anonimat (londonezii nu vor prinde un loc pentru viitoarea Champions din clasamentul Premiere) o finalistă, după un meci în care Ajax jucase o repriză ca la carte, mărindu-și avantajul de la Londra. Iar finalul, cu cel de al treilea gol  în scris de un Lucas Moura, jucător care mai avea loc în echipă doar când titularii deveneau indisponibili,  marcat practic în ultimele secunde, Tottenham a scris o nouă pagină de eroism și determinare, câștigând în dauna, nemeritată, a unei echipe prea devreme relaxată și urmărită de ghinion - dacă ne gândim  doar la cele două bare ale lui Ziyech.  A fost un meci după care nu se poate să nu îți pară rău că una dintre competitoare a trebuit să părăsească terenul învinsă."

Cristian Unteanu: Izolarea de Europa (Adevărul)
"Ştiţi care ar putea să fie cel mai negru scenariu pentru România europeană în următorii ani? Printr-un blestem teribil, relaţia noastră cu Europa să fie într-adevăr cea care pare să se asambleze conştiincios, oră de oră, prin prestaţia la limita credibilului a unora dintre liderii noştri politici care, cum vedeţi, privesc deja cu ură nedisimulată la partenerii noştri europeni. Perspectiva care se desenează acum, de un absurd total, unicat în istoria jocurilor europene, este ca toate marile familii politice, cele tradiţionale plus euroscepticii, să declare partidele coaliţiei politice aflate la guvernare ca nefrecventabile, ceea ce, deja, nici măcar nu se mai sfiesc s-o facă, deschis şi ca semnal imposibil de ignorat de toţi partenerii internaţionali. Afectând astfel, grav, prestigiul şi credibilitatea ţării noastre. Şi nu cred că sunt foarte departe de a formula o predicţie corectă despre cum va arăta reprezentare noastră în Europa deoarece îmi pare limpede că, aşa cum stau acum lucrurile, împărţită între grupări care se detestă, echipa de europarlamentari români va continua să producă deliciul asistenţelor de la Bruxelles. Un grup din nou pitoresc, înjurându-se copios, ducându-se cu păra oricând şi la oricine, picurând otrava de acasă la urechea oricui în speranţa că astfel va reuşi să mai lovească în duşmanii de clasă de la Bucureşti."

Sabina Iosub: Păpușarii urii (Jurnalul National)
"Scena 1: Sibiu, final de summit. Vorbesc cu un oficial: „Summitul a fost un succes! Lume bună, loc frumos de poze, organizare spre impecabilă”. Un alt oficial: “Summitul a fost un eșec: Ţară divizată, nicio decizie mai de Doamne-ajută!”. Scena 2, peste câteva zile: cetăţeni autointitulaţi frumoşi şi liberi le aruncă bancnote celor care participă la un miting în speranţa că unii se vor apleca şi vor culege banii de pe jos în timp ce “aruncătorii” filmează. Ambele scene, aceeaşi ţară. Şi aproape aceiaşi oameni. Care este România reală? Aia ospitalieră, gata să pună pe masă tot ce are doar pentru ca nişte oameni să se simtă bine, dar care nu este în stare să fie mai mult decât un bun organizator de mese festive, incapabilă să se impună la nivel continental ca un partener demn de luat în seamă la discuţii şi decizii, sau cea în care ura e mai presus de orice între oameni care nu au nimic în comun, care nu s-au văzut în viaţa lor, care nu ştiu nimic unii despre alţii, dar care-şi rup capetele între ei pentru nişte idoli despre care nu ştiu nimic? Pentru că despre asta vorbim! Despre idolii pe care concetăţenii mei îi tot găsesc şi-i cred pe cuvânt orice ar spune sau scrie."

Eugen Șerbănescu: Presa – între reinventarea democraţiei şi reinventarea realităţii (Romania Libera)
"Din primele ore de după fuga aeropurtată a lui Ceauşescu, libertatea de exprimare a răbufnit haotic, ca un cazan ţinut sub presiune. De-a lungul timpului post-decembrist, presa a repurtat succese de netăgăduit în procesul nesfârșit de democratizare a ţării. Dar noua galaxie Gutenberg și-a pierdut repede virginitatea, devenind un jucător de temut în spațiul politico-economic. Spre finalul anilor ’90, îşi consolidase poziţia de putere în stat. De-abia în acel moment, exercitarea conştiinţei de putere a devenit o problemă. Treptat, libertatea inițială s-a topit în creuzete de mistificare a adevărului şi de manipulare a popula­ţiei, anunțate, de alt­fel, din prima secundă post–revoluționară, prin sloganul de neuitat „Cu televizorul, aţi minţit poporul“. Alături de manipulările și dezinformările din Social Media, comise de oameni plătiți, presa de astăzi este, și ea, parte din imensul bluff care intoxică mentalul public. Câte publicații și televiziuni au apărut special pentru spălarea banilor, exercitarea şantajelor sau fabricarea de tribune politice mascate - nu știm. Dar știm că metoda practicată în pagină sau pe ecran constă în exploatarea în orb a bunei-credinţe a audienței, prin prezentarea unor cioburi de adevăr lipite cu un verbiaj partizan din care rezultă un cu totul alt „adevăr“ decât cel din care au provenit cioburile. Personaje publice sunt puse la zid şi compromise la ordin, din interes politic sau economic."

Cristian Hostiuc: Să ne pregătim pentru gripa businessului: La suprafaţă economia trăieşte din majorările de salarii şi creşterea consumului, dar în spatele ei sănătatea afacerilor se deteriorează. Refuzurile la plată sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani, iar pentru prima dată ponderea companiile cu „febră” este mai mare decât a celor sănătoase (Ziarul Financiar)
"Miercuri, pe 15 mai, Institutul de Statistică va publica la ora 9 dimineaţa primele date semnal pentru PIB pe T1/2019, care ar putea să arate mai bine decât aşteptările, cu o creştere economică de peste 4% (T1/2019 vs T1/2018) datorită creşterii puternice a consumului din prima parte a anului ca urmare a majorărilor salariale şi o revigorare în construcţii pe fondul vremii bune din iarnă. Din păcate industria, care are o pondere de 25% în economie, este într-o scădere puternică de ritm, de la o creştere de 8% spre o creştere de zero, din cauza încetinirii economice din Germania şi din Europa, zonă unde se duc aproape 80% din exporturile României."

Format: 

Topic: