Publicat: 14 Martie, 2014 - 09:44

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Adevărata condamnare a lui Becali (AMOS News)
"Marele latifundiar care pocnea din degete ca să i se împlinească directivele, creştinul cucernic care făcea danii de milioane şi binefăcătorul amărâţilor care făceau coadă la poarta ranch-ului din Pipera de ziua lui pentru a fi miluiţi cu 50 de lei se dovedeşte un om slab, neputincios în faţa întorsăturilor adverse ale vieţii. Atitudinea sa contrastează cu relativa demnitate cu care verii săi, bişniţari cu state de serviciu în conflictele cu legea, îşi asumă soarta. Becali crede încă în ideea că viaţa e un joc ale cărui reguli le face el şi că în schimbul promisiunii de a nu se mai atinge de politică poate obţine clemenţa prezidenţială. El nu a înţeles nici măcar faptul că politicianul Becali a fost o făcătură a celor care au avut varii interese de urmărit şi că nu a contat în nici un fel în arena în care a intrat graţie banilor pe care i-a pus la bătaie. Curios mi se pare şi faptul că nici măcar precedenta sa experienţă penitenciară nu i-a creat o brumă de anticorpi, lăsând impresia că a fost un accident ale cărui urmări au putut fi şterse cu buretele ignorării lor."

LAVINIA BALULESCU: Un linşaj televizat în fiecare seară (Adevărul)
"Spre exemplu, a putut fi auzit Mugur Ciuvică (!) spunând cu seninătate, despre Pleşu: „Nu e vorba că îşi bate joc, minte ca un porc. E şi prost omul!“. Mugur Ciuvică, da. De asemenea, a putut fi admirat Mihai Gâdea concluzionând, după analiza pe textele lui Pleşu: „De 24 de ani vă faceţi de râs în toate regimurile, iar noi vă plătim“. Tot scandalul de la „Sinteza zilei“ s-a produs, de fapt, ca o consecinţă a emisiunii în care Gâdea şi Antonescu s-au urcat cu picioarele unul pe celălalt. Drept urmare, Andrei Pleşu a publicat pe adevarul.ro un editorial intitulat „Oameni de plastilină“, în care a spus despre Gâdea: „O obrăznicătură cu veleităţi inchizitoriale. De cîte ori îl văd, îmi vine să-l întreb: «Drăguţule, tu ce vrei să te faci cînd o să fii mare? Predicator? Activist social? Fată-n casă? Şef de sală? Un singur lucru să nu încerci: gazetăria. Nu de alta, dar e o meserie care obligă, între altele, la o bună cunoaştere a limbii române»“. Reacţia violentă a celor de la Antena 3 nu s-a lăsat mult aşteptată, ba chiar Gâdea a încercat să demonstreze că, din contră, Pleşu nu ştie limba română (?!)."

ADRIAN PĂTRUŞCĂ: Diversiunile premierului Michiduţă. Şi o şansă: Pleşu preşedinte! (Evenimentul Zilei)
"Un "Puf!" însoţit de o mică explozie fumegoasă şi, de după perdeaua de pucioasă, apare Mefistofel. Michel Simon, în rolul Dracului trimis cu misiune pe Pământ, foloseşte această metodă spectaculoasă pentru a-l impresiona pe Faust, jucat de Gérard Philipe. Criticii, altminteri unanim de acord că "Frumuseţea Diavolului", filmul din 1950 al lui René Clair, este o capodoperă, au criticat aspru secvenţa pentru artificialitatea ei: prea se vede trucajul, prea e evidentă făcătura. Victor Ponta a repetat miercuri scena apariţiei sulfuroase a lui Mefisto. Pe la chindie, ecranele televiziunilor complice au început să pufăie, galbene, breaking news-uri terifiante: "Ponta: Băsescu vrea creşterea cu 50% a facturilor la energie". Acuzaţia gravisimă fusese făcută la începutul şedinţei de guvern. Fără multe explicaţii. Ţara, sculată buimacă din siestă, aşteaptă încremenită. În sfârşit, apare premierul. Dar, vai, mult mai prizărit decât mizanscena TV care l-a introdus în arenă. Atacul la Băsescu e mai mult o plescăială, ca o muşcătură fără proteză. Nici el prea convins de ce debitează, bălmăjeşte legea cu ordonanţa şi nu poate să spună exact cu cât vor creşte facturile. Deducem, însă, că nu toată factura, ci cota certificatelor verzi ar putea creşte cu 50%. Adică 1% din factură."

CLARICE DINU: Cât de real este pericolul maghiar (Gândul)
"Euforia naţionalistă a domnului Băsescu - o scriam şi în urmă cu câteva luni şi e valabil şi acum - are o singură explicaţie: electorală. Fără a-şi ascunde planul revenirii politice într-o campanie alături de Partidul Mişcarea Populară, însă aflat într-o relaţie toxică de coabitare, care îi limitează spaţiul de manevră, şeful statului adoptă cea mai ieftină strategie politică de a aduna voturi, aceea naţionalistă. Jocul lui Băsescu este cu atât mai susţinut cu cât şi România, şi Ungaria se află în plină campanie pentru europarlamentare, moment în care, în lipsa unor oferte realiste, spaţiul public este umplut cu declaraţii radicale care ar putea determina o opţiune electorală. Astfel se justifică momentul lui Laszlo Tokes din Parlamentul European care din postura de candidat al FIDESZ, vizând cele câteva sute de mii de români de etnie maghiară cu dublă cetăţenie, a reclamat politica de asimilare dusă de guvernul român, comparându-i pe secui cu tătarii din Crimeea. Aceeaşi justificare o au şi liderii Jobbik, în frunte cu Vona Gabor, care cer şi ei autonomia Ţinutului Secuiesc, dând dovada determinării lor printr-o îmbrâceală cu jandarmii la Târgu Mureş."

DAN CONSTANTIN: Balama la Cotroceni (Jurnalul Naţional)
"O jună cu relaţii în sferele înalte ale puterii prezidenţiale a ajuns un subiect interesant de presă. Ioana Kohalmi este fiica unui important funcţionar de la Cotroceni – consiliera lui Iulian Fota, şeful Departamentului de Securitate Naţională. Dl Iulian Fota, consilier prezidenţial, a considerat că presa este o vulnerabilitate la siguranţa naţională şi a tratat-o ca atare într-un document care este “Biblia” Serviciilor de Informaţii: strategia de Securitate Naţională a României. Am credinţa că personalul din preajma lui Iulian Fota are capacitatea să înţeleagă, la rându-i, sensul mai larg al vulnerabilităţilor Administraţiei Prezidenţiale, incluzând aici comportamentul şi relaţiile din familiile angajaţilor care au acces la cele mai sensibile informaţii. Strategia redactată de dl Fota se referă şi la corupţie, şi la grupurile infracţionale. Grija de a proteja Palatul Cotroceni de legături suspecte cu infractorii cred că este o prioritate a “cadriştilor”. De ce Ioana Kohalmi a devenit un subiect de interes public? Când eşti surprins în ipostaze de mare prietenie, care nu par întâmplătoare, cu persoane arestate în dosare grele, se ridică imediat întrebarea: cât de departe merg relaţiile dintre interlopi şi tânăra Kohalmi? Ioana Kohalmi declară că nu ştie nimic despre activitatea infracţională a convivilor, dar nu suntem deloc siguri că infractorii nu ştiau cine este şi unde lucrează mama tinerei care se distrează cu frenezie. Ioana poate să fie exploatată în orb de interlopi, aceştia sunt versaţi în operaţii de şantaj şi de trafic de influenţă."

ROLAND CĂTĂLIN PENA: Despre “marţea neagră”, Mădălin Voicu şi neamurile lui (Puterea)
"Pentru cine mai crede în barză şi nu în cioara de pe gard, vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat că “marţea neagră” ne-a fost adusă de Mădălin Voicu. Fi-i-ar neamu-al dracului! Iată cine pune statul de drept în pericol, scoate din sărite ambasadele occidentale, ne dă lecţii zilnic din studiourile de televiziune. Această lebădă neagră, care tulbură apele politicii de un sfert de veac, ar cam fi cazul să cânte la altă masă. Dar, staţi, Voicu nu e singur, sunt sute, da’ ce zic sute, mii, dacă nu zeci de mii, ca el în Legislativ şi celelate instituţii ale statului de drept, care îl subminează cu îndărătnicie din interior. Îmi vine acum în minte noul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, nemuritorul Eugen Nicolicea. Băiatul ăsta nici nu se instală bine în jilţ că ne ameninţă că proiectul legii graţierii şi amnistiei rămâne pe ordinea de zi. Parcă şi văd cum condamnatul Tudor Chiuariu-Trei Ani cu Suspendare va vota cu două mâini împotrivă, în comisia juridică a Senatului al cărui membru a fost, este şi va fi până îşi va ispăşi pedeapsa în Casa Poporului. Să nu-l uităm pe Şerban Nicolae, un ţuţăr vechi al mereu tânărului şi ferice Ion Iliescu, că altă calitate nu-i găsesc, ce se repezi şi el asupra Codului penal. O fi luat boala de la Mădălin, că doar amândoi pupă aceleaşi funduri."

GABRIEL BEJAN: De ce nu mai vorbeste Victor Ponta despre gazele de sist (România Liberă)
"Ma scuzati ca va intrerup din dezbaterile, importante desigur, despre candidatii la prezidentiale din 2014 sau din cele despre injuraturile pe care si le-au adresat in ultimile cinci minute Victor Ponta si Traian Basescu. As vrea insa sa va intreb: ati mai auzit ceva, in ultimul timp, despre proiectele Rosia Montana si explorarea si exploatarea gazelor de sist? Anul 2013 s-a remarcat in mod deosebit in ceea ce priveste protestele de strada din Romania. Dupa amploarea pe care au capatat-o in toamna trecuta miscarile anti-Rosia Montana si anti- gaze de sist, ai fi spus ca cele doua subiecte se vor afla si pe agenda publica din 2014. Cu singura conditie ca Guvernul Ponta sa-si fi mentinut, bineinteles, interesul de a rezolva in vreun fel cele doua proiecte, asa cum declarau ferm reprezentantii puterii in urma cu cateva luni. Sa lasam insa, deocamdata, deoparte controversata tema a mineritului din Apuseni, unde Victor Ponta a scaldat-o inca de la inceput, spunand una ca premier si alta ca deputat, si sa ne concentram pe gazele de sist. Poate va mai amintiti cat de des ne erau repetate, din zona guvernamentala, idei precum “necesitatea obtinerii independentei energetice a Romaniei”, ca sa nu fim la mana Rusiei si a Gazprom, “oamenii neinformati protesteaza la Pungesti”, si asa mai departe."

SORIN PÂSLARU: Când s-a întâlnit ultima dată directorul Romgaz cu preşedintele Traian Băsescu sau cu premierul Victor Ponta? (Ziarul Financiar)
"Noul regim de redevenţe se va aplica până în 2024. Cine este implicat în negocierea anului şi ce au căutat marii petrolişti ieri la Băsescu? Spaţiul public este ocupat de o săptămână cu acuze dintr-o parte în alta între preşedinte şi premier privind o lege de modificare a prevederilor care guvernează producţia şi consumul de energie verde. De o parte, se află Guvernul, care a modificat prin ordonanţă de urgenţă în iulie anul trecut legislaţia de profil, reducând numărul de certificate verzi alocate pentru producţia de energie solară, prin microhidrocentrale sau eoliană. Reducerea numărului de certificate s-a făcut pentru a echilibra situaţia cu restul ţărilor din Europa de Est, România având unele dintre cele mai favorabile prevederi pentru energia verde. De partea cealaltă, se află Preşedinţia, care a refuzat promulgarea legii de aprobare a ordonanţei de urgenţă, motivând că nu s-ar fi notificat la timp Uniunea Europeană. În spatele celor două poziţii sunt interesele marilor companii industriale precum Alro sau Sidex confruntate cu interesele investitorilor în producţia de energie verde subvenţionată. Cum funcţionează acest mecanism? Pentru a se încuraja producţia de energie verde, statul român a decis acordarea unui număr de certificate verzi, dar şi a garanţiei de a vinde energia cu întâietate în sistem companiilor de producţie de energie pe bază de vânt, soare şi apă (microhidrocentrale)."