Share
14 Sep 2017 - 10:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. Ce-ar trebui să faci ca să te decoreze CIA? (Amos News)
"Nesemnificativă este considerată - la nivelul Executivului strâns cu ușa de deficitul din încasările bugetare - supraacciza la combustibil inventată de Ponta și resuscitată de Mișa: 14 bani pe litru în septembrie și alți 14 în octombrie! Dacă petroliștii dau dovadă de simț civic și de frică de Dumnezeu (după cum i-a rugat Tudose) nici nu ar trebui să se simtă în buzunarul consumatorului. Până să fie în mod imprudent desființată, adusese în teșchereaua publică vreo două milioane de euro, de care a beneficiat însă tehnocratul Cioloș STOP Ca să nu pară că dăm bani pe înarmare în mod inconștient, se va face un aranjament de transfer de tehnologie de la producătorul american al avioanelor F16, cumpărate de la portughezi, ca să ni le putem repara singuri. Mai ales că urmează să mai achiziționăm din „2%” alte 32 STOP Deficitul de cadre din ordinea publică se va rezolva - la propunerea ministrului Dan - prin dublarea numărului de persoane școlarizate și prin reducerea duratei „studiilor” de la doi ani la unul STOP Odată cu revenirea în prim planul atenției publice a ambasadorului Maior, cel care cina cu Oprea doar din prietenie, nu din interes, o întrebare stăruie în mințile românilor: ce fel de servicii va fi făcut acesta americanilor, ca să-l decoreze CIA (?!) și ca să-l ia după aceea ca ambasador, lângă ei?"

Petre Barbuș: Pe curând, domnule Andrei Pleşu! (Adevărul)
"Primul meu gând a fost că, de acum înainte, voi fi mai sărac. Este o metaforă bătătorită, dar ăsta este adevărul: voi fi mai sărac. Şi pe măsură ce timpul va înainta voi purta povara asta a sărăciei, fără scrisul lui Andrei Pleşu. Pentru că, până acum, citindu-l în fiecare săptămână, mă simţeam mai puternic. Nu neapărat pentru că punea în insectar, cu un farmec inegalabil, toate loazele astea politice, idioţi şi impostori, care îmi otrăvesc şi îmi mutilează viaţa, ci pentru că mă provoca să scriu mai bine. „Să scriu la fel de bine ca Pleşu!“ – îmi spuneam uneori şi imediat mă bufnea râsul. Coboram cu picioarele pe pământ şi mă uitam la ştacheta pusă de textele lui Pleşu: uite acolo trebuie să ajung, pune mâna pe carte, Barbule! – îmi spuneam. Era mereu o provocare, să fiu mai bun. Pentru că una este să concurezi cu Rafael Nadal şi alta este să joci toată viaţa cu Marius Copil, asta-i frumuseţea concurenţei. (Cine-i Marius Copil?) Apoi, m-am gândit panicat, eu pe cine mai citesc cu pasiune, săptămână de săptămână, în „Adevărul“? Pe Liviu Avram şi pe Mircea Morariu. Sunt buni, dar tot sărac voi fi fără Pleşu. Am să-l citesc în „Dilema veche“, dar acolo e „Dilema“, nu-i „Adevărul“."

Sorin Avram: Asta-i altă guvernare. Altă întrebare (Cotidianul)
"Nu moţiunile de cenzură şi moţiunile simple ale Opoziţiei îi schimbă pe premierii României şi pe membrii Guvernului. De acest lucru se ocupă chiar Puterea. Asistăm la un fenomen ciudat, în care există o permanentă modificare a componenţei Guvernului în condiţii de „pace”, adică în condiţiile în care Opoziţia nu contează aproape deloc. Miniştrii sunt schimbaţi într-un ritm ameţitor din motive neştiute pentru publicul larg, dar nici pentru marea masă a activiştilor PSD, responsabil cu rotirea cadrelor sau cu tragerea cadrelor pe linie moartă fiind numai Liviu Dragnea. Un Liviu Dragnea care nu oferă prea multe explicaţii, că doar e partidul domniei sale. Cea mai recentă mişcare l-a avut în rolul principal pe Mihai Fifor, unul dintre preferaţii lui Liviu Dragnea, care nu este exclus ca peste o lună-două să aibă soarta foştilor preferaţi ai stăpânului partidului, Sorin Grindeanu şi Adrian Ţuţuianu. Mihai Fifor a fost trimis de Liviu Dragnea în fruntea Ministerului Apărării la numai câteva zile după ce fusese într-o vizită în judeţul Suceava, acolo unde a îmbinat politicul cu administraţia. Pentru a-şi putea deconta delegaţia la Ministerul Economiei, domnul Fifor a vizitat şi câteva obiective economice, şi nu doar a participat la şcoala de pregătire politică la care fuseseră invitaţi aproximativ 200 de tineri social-democraţi."

Florin Condurăţeanu: Zumzetul de albine şi mămăliga ţărănească (Jurnalul Naţional)
"Unii dintre artişti simt nevoia unor momente de relaxare, în care să se dăruiască unor hobby-uri în stare a le ademeni muza pentru obţinerea aplauzelor. Alţii nu se dau în vânt după pasiuni colaterale, îşi umplu rezervorul de inspiraţie, îşi descuie casetuţa cu trăiri dacă stau la şuetă cu alţi artişti. Amorsarea talentului se face prin veritabile vase comunicante la mesele unde se adună pentru taifasuri boema scenei şi ecranului. Excelentul Dorel Vişan se retrăgea în liniştea cu zumzet de albine, îşi odihnea sufletul în prisaca unde se îngrijea de viaţa acestor vietăţi harnice, organizate perfect, gata de sacrificiu pentru prosperitatea familiei din stup. Asta îi mângâia inima Senatorului Melcilor, întruchipat de Maestrul Vişan. Când nu “alintă” albinele, Dorel Vişan scrie poezie şi aforisme, când nu are condeiul între degete, se delectează cu paginile cărţilor. Dorel Vişan istorisea cu sfătoşenia cronicarului, migălind la “RMN-ul” epocii. Culmea, Vişan, ardeleanul pursânge, a fost ales să-l întruchipeze pe moldoveanul până la măduva osului Ion Creangă în filmul “Un bulgăre de humă”. Deşi regizorul era mulţumit de cum decurg filmările, doritorul de perfecţiune Dorel Vişan simţea că ceva îi lipseşte scriitorului din Humuleşti în interpretarea lui." 

Mircea Marian: Eșecul educației de stat și de partid (Romania Libera)
"De ani întregi, începem anul școlar cu aceleași vaiete patetice: cad școlile peste copii, nu sunt manuale, sunt elevi care merg pe jos kilometri întregi pentru că microbuzul școlar s-a stricat din nou. Ministrul Educației apare la televizor și anunță pompos o nouă „lege a educației”, panaceul pentru toate bolile sistemului. Într-un fel, este bine că un incompetent ca Pop a ajuns în fruntea ministerului, pentru că părinții pot vedea mai bine cât de putred este sistemul educației de stat. Eu spun că e vremea să realizăm că acest sistem este nereformabil. Să renunțăm la visul că la minister va veni un Hercules tehnocrat care va face curățenie în uriașa mizerie din școlile și universitățile de stat. Nu va veni. Dacă, prin absurd, ar apare un astfel de personaj, își va rupe gâtul foarte repede. De la școala doctorală a SRI, care a patronat rețeaua de plagiatori a generalului Oprea, la școlile din Teleorman, controlate politic și financiar de către baronii lui Dragnea, totul este corupt." 

Bogdan Badea: Head of Sales eJobs România despre decalajul generaţiei Z: tinerii se aşteaptă la salarii cu 50% mai mari decât primesc (Ziarul Financiar)
"Situaţiile în care tinerii absolvenţi nu se prezintă la interviu sau multinaţionalele nu reuşesc să-şi ocupe decât după mari eforturi posturile scoase la concurs nu mai reprezintă demult situaţii sporadice în România. Decalajul dintre cererea şi oferta de muncă, mai ales în cazul generaţiilor tinere s-a accentuat foarte mult, iar mulţi oameni de HR se întreabă ce le rezervă viitorul. Tinerii au aşteptări foarte mari de la piaţa muncii, de la poziţiile pe care vor să le primească încă de la primul job şi până la salariu şi la beneficiile extra salariale. Una dintre concluziile care m-a frapat în studiul privind aşteptările salariale realizat de eJobs în acest an este decalajul dintre salariile curente şi aşteptările salariale ale tinerilor. Cei cu vârsta sub 25 de ani, aşa numiţi generaţia Z, consideră că merită de fapt salarii cu 50% mai mari decât cele pe care le primesc (peste 2.200 de lei, faţă de 1.509 în medie). Iar cea mai mare creştere a aşteptărilor salariale faţă de anul trecut am văzut-o în rândul absolvenţilor de şcoli profesionale (Ă34% într-un singur an)."

Format: 

Topic: