Publicat: 15 Februarie, 2013 - 07:21
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Finala Blaga-Udrea se joacă acum (Amos NEWS)
"E foarte simplu: PDL a devenit un partid marginal, după alegeri. Nici măcar nu mai e cel mai important partid de opoziţie. I-a cam luat-o înainte partidul lui Domnu’Dan, fără Domnu’Dan. După cutremurul care a pus la pământ toate falsele mituri portocalii, primul care s-a sculat şi s-a scuturat de moloz a fost Blaga. Buldogul are de partea sa statutul de personaj antipatic lui Băsescu şi faptul că a preluat conducerea partidului de nevoie şi când nu se mai putea face mare lucru. Balastul alianţei păguboase cu MRU, Neamţu şi Papahagi i se datorează lui Băsescu, insistenţelor acestuia de a se transfuza sânge proaspăt de oportunişti în venele sclerozate ale partidului. Pentru marea majoritatea a celor care pun eşecul PDL pe seama păguboasei politici „de cadre” a preşedintelui – vezi forţarea alegerii lui Boc şi înlocuirea sa cu corpul străin Ungureanu – unica speranţă de revenire se pune în Blaga. Iar idiosincrazia acestuia faţă de „reformiştii” de soiul lui Macovei – Preda – Voinescu este notorie."

ANDREI CRĂCIUN: Dejun cu un hoţ (Adevărul)
"În anumite circumstanţe, ajung să dejunez – masă proastă – cu un şuţ. N-a fost cel mai rău dintre interlocutori, am cunoscut foşti miniştri, dramatic de recenţi, pe lângă care măruntul hoţ de buzunare e un înger fără noroc. Cunoaşte, fără să aibă prea multă şcoală, acuzativul şi are expertiză juridică solidă, exersată în contexte concrete, cu libertatea pe masă. Îţi vine să crezi că singurul său defect e că nu s-a căsătorit bine. Sau că s-a născut prea târziu pentru a putea deveni un turnător redutabil la Securitate. Am avut cândva un profesor – preda drept penal, deşi era, la rigoare, analfabet. Om de afaceri de succes (nimic mai scârbos decât succesul românesc în afaceri în anii `90!), bineînţeles că a ajuns parlamentar şi figură publică importantă, deşi niciodată scutită de caricatură."

SILVIU SERGIU: SRI sau fosta Securitate ceauşistă. Ce alegeţi? (Evenimentul Zilei)
"Ce nu înţeleg- sau se fac că nu înţeleg- politicienii români suspectaţi de corupţie este că lupta cu acest flagel, endemic în România, nu este damblaua ”băsiştilor”, oricât de mulţi ar vedea ei în jurul lor. Şi văd din ce în ce mai mulţi în ultima vreme, chiar şi printre ai lor, motiv pentru care îi suspectează că fraternizează cu duşmanul. Este ”damblaua” Parlamentului European, Comisiei Europene şi a altor instituţii comunitare (Mugur Ciuvică o să ne explice că Viviane Reding are taior portocaliu, că Jose Manuel Barroso a fost comunist în tinereţe etc., etc.). Motivul pentru care Bruxelles-ul se încăpăţânează să le facă zile negre corupţilor din România, dar şi din restul statelor membre, este simplu: pierderile anuale se ridică la 120 de miliarde de euro. În plină criză economică, grija politicienilor pentru banii contribuabililor europeni este evidentă. Ea a generat tensiuni vizibile la negocierile asupra Bugetului UE pentru 2014- 2020. Dezinteresul faţă de banii contribuabililor ar genera fracturi majore în Europa, periculoase chiar pentru unitatea UE. Anticorupţia este, deci, un obiectiv strategic."

RODICA CIOBANU: Spălare de integritate, la Bruxelles (Gândul)
"Pentru prima dată, Puterea de la Bucureşti atacă, prin europarlamentarii săi, un raport al Comisiei Europene despre România. „Este foarte slab, superficial şi politizat”, desfiinţează eurodeputatul  Cătălin Ivan Raportul MCV pe justiţie, dezvăluind că reprezentanţii USL vor cere o dezbatere în PE, pe marginea documentului. „Vom chema Comisia, să răspundă întrebărilor noastre”, precizează el, subliniind că aceasta este poziţia oficială a PSD, dar ea nu are nicio legătură cu întâlnirea dintre premierul Victor Ponta şi şeful CE Jose Manuel Barroso. De fapt, demersul europesediştilor nu are legătură cu nimic, nici măcar cu contestatul raport. Este o iniţiativă politicianistă, menită să oblojească orgoliul rănit al guvernului USL, de două ori într-o jumătate de an criticat la Bruxelles, pentru modul în care tratează instituţiile statului de drept şi justiţia. A nu se confunda, aşadar, cu o ofensivă patriotică de reabilitare a ţării."

DAN CONSTANTIN: De la lalea la pizda-ţigăncii, nu şi invers! (Jurnalul Naţional)
"Planta trivială este cuprinsă în DEX, aşa încât am o oarecare acoperire academică pentru folosirea numelui ei. Dar să nu ne ferim să asociem frumoasa floare care a devenit un simbol al Olandei şi mica plantă erbacee cu miros neplăcut din familia labiatelor folosită în medicina naturistă. Această asociere seamănă cu ceea ce numim “războiul cărnii de cal”. După “războiul steagurilor”, România s-a văzut pusă rapid într-o nouă situaţie sensibilă care să-i înnegrească şi mai rău imaginea. Parcă o mână infernală face cărţile, distribuindu-le mereu nouă, şi tot nouă, şi încă o dată pe cele perdante. Ştampila de falsificatori de carne pusă pe nemestecate exportatorilor români, care vor să păcălească într-un fel abject burţile europenilor, este o murdărie care iese greu din capul consumatorilor. Dacă ştia englezul care înghite multe chestii fără gust că mănâncă la pachet carne de cal, ar fi zis că-i ceva exotic. Dar când îi bagă cineva în cap, de dimineaţă până noaptea la televizor şi în plus mai citeşte la toaletă în ziarele lor tabloide că a plătit mai scump friptanu’ de armăsar, vândut drept vacă, atunci se jură că nu va mai pune niciodată mâna sau gura pe vreun produs românesc."

MIHAI PÂLŞU: Vicepremierul Dragnea face presiuni uriaşe asupra premierului Ponta (Puterea)
"În interviul oferit în exclusivitate cotidianului PUTEREA, prim-ministrul Victor Ponta a afirmat că se fac presiuni uriaşe asupra lui şi a lui Şerban Pop pentru numirea unor şefi la departamentele de control din ANAF. Premierul a făcut referire directă la bătălia pentru funcţiile de directori judeţeni de la Gardă, DGFP şi Vamă, iar vârful de lance al acestor constrângeri a fost şi este DGFP Ilfov. Aici, în fieful fostului comisar general adjunct Sorin Florea, a funcţionat impecabil o reţea mafiotă, condusă de tandemul Dragoş Rusu - Robert Rusu, filieră decapitată de actualul şef al ANAF, Şerban Pop. Când premierul unui stat afirmă public că asupra lui se fac presiuni „din toate părţile” pentru numirea „anumitor persoane” în funcţiile de control fiscal înseamnă că toată suflarea ţării ar trebui să caşte bine ochii, iar imixtiunea mafiotă ar trebui dezbătută pe toate canalele media. Iar aceasta, pentru că este vorba despre constrângeri la cel mai înalt nivel guvernamental, pe o zonă cu foarte mulţi bani negri. Că dacă ar fi vorba despre bani albi, nici dracu nu ar fi interesat de persoanele care controlează contabilitatea firmelor!"

CRISTIAN CÂMPEANU: Lupta lui Ponta cu Antonescu e ca lupta lui Stalin cu Troţki. E palpitantă, dar nu e democraţie (România Liberă)
"<<Ni se poate aduce argumentul că, atâta vreme cât Ponta nu a aruncat complet peste bord statul de drept, câtă vreme a susţinut discret ANI în faţa asaltului penelist, a acceptat revizuirea procedurii de numire a şefilor DNA şi Procuraturii Generale în contra Monei Pivniceru şi a intereselor PNL/Voiculescu, şi a apărat – chiar şi prin intermediul lui Ghiţă – independenţa de politic a serviciilor de informaţii de atacurile tot mai dese ale grupului Voiculescu-Antonescu- SR Stănescu, atunci merită susţinut. Important este ce face omul, nu ce zice omul! În fond, la fel au stat lucrurile şi cu Traian Băsescu în 2004 şi 2009, nu?>> Ne concentrăm prea mult asupra diferenţelor de nuanţă dintre PSD şi PNL, dintre Ponta şi Antonescu şi asupra luptei care se dă între ei prin interpuşii Ghiţă/RTV şi Voiculescu/Antena3, ca şi cum miza democraţiei româneşti ar sta în rezultatul acestei confruntări. Dar aceasta este o alegere falsă în care luptele pentru putere din interiorul unui regim (cvasi)autoritar sunt luate drept confruntare politică autentică în timp ce alternativa liberală/occidentală reală este împinsă spre periferia hărţii politice. Spre deosebire de persoane cu mare greutate intelectuală şi meritorii dincolo de orice îndoială omenească, nu reuşim să vedem calităţile democratice ale omului politic Victor Ponta. Calităţi personale? Sigur. Calităţi de lider? Poate."

ADRIAN VASILESCU: Un cerc încă vicios (Ziarul Financiar)
"Un comunicat de marţi de la INS a trezit un viu interes. În primul rând între analişti. Fiindcă inflaţia a produs un şoc în ianuarie 2013. Dar şi în rândul publicului interesul este la fel de mare. Ce am aflat despre inflaţia din ianuarie 2013? Imaginaţi-vă că aveţi dinaintea ochilor trei ecrane. Şi că toate trei redau filmul preţurilor, cu notele specifice începutului de an. Fiecare ecran fiind destinat mişcării preţurilor şi tarifelor de pe un mare segment al pieţei de consum: primul - al mărfurilor alimentare; al doilea - al mărfurilor nealimentare; al treilea - al serviciilor. Să reţinem, apoi, că trei categorii de cifre (dintre cele înscrise în acest tablou) au importanţă în calculul inflaţiei: 1) ponderea; 2) rata de creştere; 3) influenţa. Ponderea, exprimată printr-un număr de puncte, a suferit schimbări în acest an: a crescut numărul de puncte la mărfuri alimentare şi a scăzut la mărfuri nealimentare şi la servicii. Urmărind deci cât cântăreşte partea în raport cu întregul sau cât reprezintă un detaliu (un anume indicator sintetic, să spunem cartofi sau energie electrică), aflăm ce influenţă poate să aibă în întregul tablou mişcarea preţurilor la numai câteva produse."