Share
15 Feb 2016 - 10:06

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

OCTAVIAN ANDRONIC: Punctul pe Y. Justiţia în oglindă (AMOS News) 
"Din păcate, victimele şi supravieţuitorii represiunii au trebuit să aştepte 26 de ani pentru a li se face dreptate. Şi într-un mod cât se poate de formal şi relativ. Pentru că trimiterea în închisoare a unui om de 90 de ani, cu perspectiva de a petrece 20 de potenţiali ani într-un mediu relativ umanizat, de care ei n-au avut parte, nu acoperă de fel enorma suferinţă şi nedreptate de care ei au avut parte. Dar, din păcate, în reacţia sa tardivă, justiţia a ales formula biblică a “ochiului pentru ochi”. Or, este limpede că un singur torţionar nu poate acoperi o enormă vinovăţie colectivă, pentru care nu s-a găsit în tot acest timp cuvenita răsplată. Decât condamnarea lui Vişinescu, mult mai acoperitoare ar fi condamnarea sistemului care a produs specimene de acest fel. Acest lucru nu s-a întâmplat şi cei din morminte nu-şi vor găsi nici măcar acum liniştea."
 
ANDREI PLEŞU: Puşcăriile ca tabere de creaţie (Adevărul) 
"De curînd, dl vice-prim-ministru Vasile Dâncu a făcut o declaraţie cel puţin pripită, din punctul meu de vedere. (Îmi cîntăresc cît pot de bine cuvintele, ca să nu sune a defăimare...) Era vorba de răsplătirea activităţii „ştiinţifice“ din puşcărie prin reducerea pedepsei. Într-o primă fază, argumentul dlui Dâncu e rezonabil: cînd un drept e exercitat abuziv, amendezi abuzul, nu dreptul. Dar despre ce drept vorbim, de fapt?" 

IULIAN CHIFU: Rusia, Turcia şi Arabia Saudită negociază în forţă în Siria: armistiţiu parţial în pragul războiului total (Evenimentul Zilei)
"În noaptea de joi spre vineri, la Munchen, înaintea debutului conferinţei pentru securitate, principalii actori din Siria au anunţat cu fast un mare acord, numit „armistiţiu parţial” de încetare a focului, o formula diplomatică de a acoperi dezacorduri majore şi de a evita războiul total în care sunt gata să se angajeze forţele multiple ale actorilor regionali şi globali. Este un armistiţiu parţial pentru că Rusia a refuzat să încheie atacurile, insistând că va continua să lupte cu Statul Islamic şi Frontul Al Nusra – deşi majoritatea statelor occidentale îi reproşează că doar 30% din loviturile sale vizează organizaţiile teroriste. Preşedintele Siriei, Bashar al Assad, a prins glas şi susţine că “va elibera întreaga ţară”, în timp ce Turcia şi Arabia Saudită se pregătesc de atac aerian şi cu trupe la sol “împotriva Statului Islamic”, insistând ambele că Al Assad nu mai are nici un viitor." 

LELIA MUNTEANU: Poltergeist la PNL (Gândul)
"Parcă ciocănea cineva la uşă, parcă ar fi bătut în fereastră. S-a alcătuit un comitet care a fost trimis la faţa locurilor, pentru ca să raporteze ce se petrece. Nimeni n-a văzut nimic. Zgomotele au continuat câteva zile. Poltergeistul ăsta e o fantomă şucărită care face pe nebuna. Fenomenul s-a manifestat des în ţările dezvoltate, dar s-a întâmplat şi la noi, într-o garsonieră din Huşi. Vă daţi seama peneleul a convocat biroul politic permanent. Ce să fie? Căutau o explicaţie ştiinţifică, dacă se poate de dreapta. La început au zis că e spiritul neliniştit al lui Băsescu, care a venit să-şi ceară pedeleul înapoi. Şi-au dat repede seama că nu e stilul lui: ar fi spus ceva, ar fi făcut ceva. Poate nu în plex, nici cu pumnul în faţă, dar s-ar fi manifestat la vedere. S-au gândit apoi la Videanu. Omul locuieşte în cimitir, într-un mausoleu, o fi prins năravuri paranormale. Până şi Buşoa, bietul de el, a fost trecut pe lista suspecţilor, însă până la urmă – (la intervenţia personală a doamnei Firea, disperată că ar putea să piardă bunătate de contracandidat) – a fost şters."

ŞERBAN CIONOFF: ”Cine ne-a furat pe noi, după decembrie 22?” (Jurnalul Naţional)
"Pur și simplu excepțională emisiunea Alessandrei Stoicescu despre mult-discutatele „Conturi ale lui Ceușescu” difuzată sambata seară pe canalul Antena3! Felicitări merită, în primul rând, realizatoarea emisiunii „Q&A” care a avut curajul- acesta este cuvântul!- de a ataca subiectul deschis, fără inhibiții și, mai ales, ignorând puzderia de clișee abil vehiculate în spațiul public. În egală măsură merită felicitați cei doi invitați de marcă-Florea Dumitrescu fostul Guvernator al Băncii Naționale a României și avocatul Sergiu Andon- care au discutat, argumentat și aplicat, pe bază de documente și nu de supoziții sau scorneli și, fapt esențial, nu s-au ferit să spună, deschis, adevărul. Aceste conturi zise „ale lui Nicolae Ceușescu” nu au existat, iar toată confuzia, cinic și abil speculată de către cei interesați, a plecat de la o formulare pe care acesta o folosea atunci când era vorba să aprobe efectuarea unor plăți dintr-un anume cont." 

ALIN BURTESCU: Fondurile europene, ca apa în nisip (Puterea)
"Reprofesionalizarea. Un paravan prin care mulţi bani se duc pe apa sâmbetei. Nişte băieţi deştepţi câştigă proiecte pentru a-i încadra pe şomeri în piaţa muncii. Puţini sunt profesorii din România care câştigă la catedră cât iau cei care fac parte din proiectele amintite. Bugetele pentru “dascălii” pe fonduri UE sunt impresionante. La fel şi pentru personalul auxiliar. Pe hârtie sună frumos, însă nu am auzit să existe până acum nici o statistică cu cei care au făcut cursuri de reprofesionalizare şi care s-au şi angajat ulterior. Practic, multe milioane de euro se scurg ca apa în nisip când vine vorba de randamentul dat de aceste cursuri. În realitate, banii se duc de fapt în buzunarele celor care-i gestionează după aprobare. Spre exemplu, am auzit de un curs gratuit pentru cei care doreau să devină somelieri la care au aplicat muncitorii de pe un şantier. Au auzit ei că acolo se dă de băut. Nu există nici o triere."

CRISTIAN CÎMPEANU: Cine l-a făcut pe Kirill „papă ortodox” și noi n-am aflat? (România Liberă)
"Dacă te iei după o parte importantă a mass-media occidentale, întâlnirea dintre papa Francisc și patriarhul Kirill al Rusiei ar fi prima de acest fel între liderul Bisericii Catolice și cel al Bisericii Ortodoxe după 1000 de ani, adică după Marea Schismă din 1054. Problema cu această pretenție este că e istoric falsă, devreme ce la momentul schismei, biserica rusă avea rang de mitropolie dependentă de Constantinopol și este factual falsă devreme ce patriarhul Moscovei NU este liderul lumii ortodoxe și n-a fost niciodată, oricât și-ar dori Kremlinul să fie așa."

SORIN PASLARU: Creşterea de 3,7% din 2015 arată că doar consumul poate aduce accelerarea economiei (Ziarul Financiar)
"Creşterea PIB-ului de 3,7% în 2015 este o veste bună pentru companiile şi angajaţii din România, însă pentru mulţi nu reprezintă decât un oarecare indicator statistic. Astfel, în multe industrii, revenirea substanţială a economiei din perioada 2013-2015 este „invizibilă“. Statistica a anunţat o creştere a PIB de 3,7% în 2015, ceea ce marchează al treilea an de creştere economică de peste 3% din 2013 încoace. Creşterea de 3,7% din 2015 este cea mai mare din ultimii 10 ani, de la criza din 2008 încoace. Economia românească a atins încă din T4 din 2014 ni­velul cel mai înalt înregistrat după revoluţie într-un tri­mes­tru, şi anume, în T3 din 2008. Atunci, PIB-ul tri­mestrial a re­prezentat 167,8% din PIB-ul mediu trimestrial al anului 2000."

Format: 

Topic: