15 Feb 2017 - 10:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. Republica procurorilor (AMOS News) 
"Va fi foarte greu de modificat, de la acest punct, opinia observatorilor internaționali, convinși deja că scopul ordonanțelor a fost de a îngenunchea curajoasa luptă a apostolilor  combaterii corupției - categorie cu care chiar președintele identifică întreaga clasă politică(cu excepția sa ) - și nu acela de a corecta abuzurile legislative promovate de Sistem, prin care represiunea nu mai ține cont de drepturile fundamentale ale omului. Principalele instrumente care conferă o eficiență ieșită din comun unor structuri tot mai abuzive rămân - atâta timp cât va fi respectat apelul străzii ca nimeni să nu se atingă de Codul Penal - noțiunea dereglementată de abuz în serviciu (acuzație polivalentă) și lejeritatea totală a denunțului, a căror dispariție ar fi condamnat, într-adevăr, parchetul la șomaj - procurorii săi dezobișnuindu-se să opună infractorilor competența profesională. Revin la observațiile lui Știreanu: trăim într-o republică a procurorilor (unii dintre ei - cei mai egali decât alții...) și vom fi condamnați să suportăm consecințele unui astfel de regim atâta timp cât protestul din stradă va fi manipulat exclusiv în direcția intereselor de tip totalitar, și nu se va referi explicit și la asigurarea unui tratament corect, în deplinul spirit al legii, însoțit de deplina responsabilitate a actelor magistraților, a celor investigați."

Octavian Ştireanu: Băsescu la Justiţie (Azi)
"Într-unul dintre editorialele trecute, care se chema „Urnele sau Cătuşele?“, afirmam că disputa din România acestor zile este între voinţa populară exprimată la vot şi concretizată în decizii ale Guvernului, pe de o parte, şi ofensiva de neimaginat a Sistemului securist, alertat în faţa perspectivei de a pierde din puterile discreţionare în stat. Demisia lui Florin Iordache de la Ministerul Justiţiei a dat un răspuns: Cătuşele au înfrânt Urnele. Ministrul pleacă, Sistemul e biruitor şi-şi continuă marşul infernal peste reguli, norme şi principii democratice. Nu mai departe decât ieri, în plenul Parlamentului, trei lideri importanţi de partide arătau starea reală de lucruri din Rămânia. Liderul UDMR afirma că „statul de drept este o ficţiune grotescă şi o glumă proastă“. Fostul preşedinte al ţării, acum senator şi lider de partid de opoziţie, denunţa obsesia trimiterii oamenilor în puşcărie, afirmând că în toată Europa, numărul dosarelor pentru abuz în serviciu nu atinge 100, în timp ce în România sunt peste 2.700! Iar preşedintele Senatului acuza, din nou, beţia puterii de care sunt cuprinse instituţiile de forţă, ale căror şefi „folosesc guverne şi miniştri pentru a obţine şi mai multă putere“. În orice stat din lume, asemenea teme ridicate la un asemenea nivel, în forul legislativ naţional, ar alarma întreaga societate şi ar determina, cu adevărat, ieşirea oamenilor în stradă. La noi, e pace şi linişte, ministrul pleacă, Sistemul jubilează, anunţă obiectivul următor – demisia Guvernului – şi pregăteşte asaltul final, cel asupra Parlamentului, cu ocazia dezbaterii OUG 13 şi 14."

Iulian Chifu: Orbecăială în Politica Externă a Rusiei: Blocaje, suspiciune şi retragerea încrederii pe toate meridianele (Adevărul) 
"În timp ce ambasadorul Rusiei la Bucureşti bate redacţiile şi sună pe la toate publicaţiile şi televiziunile pentru a da interviuri, într-un exces de vizibilitate şi hiperactivism ofensiv anti-românesc care numai a întărirea relaţiilor bilaterale nu seamănă, politica Externă a Federaţiei Ruse pare să fi intrat în zodia eşecurilor în cascadă. Iar cu un Kuzmin pescuitor în ape tulburi care se bagă şi el în seamă în vremuri de proteste la Bucureşti, când România îşi reglează singură şi matur problemele de echilibre democratice, nici la Bucureşti nu se întrevede vreun avans diplomatic. Într-adevăr, forţarea utilizării puterii militare în relaţiile internaţionale, a ameninţărilor cu utilizarea forţei şi crearea de duşmani imaginari, aşa cum a făcut-o Ministerul de Externe rus citând România la acest capitol doar pentru că găzduieşte elemente ale unui scut defensiv - DEFENSIV, că să nu avem vorbe la proces - nu par să aducă dividend. Din contra, ultima perioadă a adus un regres pe toată linia. Totul bazat pe o criză profundă de încredere în Moscova care ar trebui să-i facă pe politicienii şi diplomaţii ruşi să se gândească de ce e atât de urâtă ţara lor pe toate meridianele. Iar cu frica nu poţi construi nici relaţii bune, nici încredere, dacă atitudinea de bătăuş şi macho a Rusiei lui Putin mai impresionează pe cineva, dincolo de nevoia de a-ţi apăra frontierele şi a avea resursele militare necesare pentru a evita vreo aventură urzită de Putin peste noapte."

Sorin Avram: Preşedintelui, cât mai multe like-uri! (Cotidianul)
"Breaking news la Digi 24: după ieşirile publice din ultima vreme în legătură cu OUG 13 şi atacurile la adresa PSD şi ALDE, preşedintele României, Klaus Iohannis, a depăşit 1,8 milioane de like-uri pe Facebook. Senzaţional! „Ţării, cât mai mult cărbune!“ a murit, trăiască „Preşedintelui, cât mai multe like-uri!“. Vestea a fost primită cu bucurie în toată ţara, mii de oameni îndreptându-se instantaneu către calculatoare pentru a da şi ei like-uri pe pagina de socializare a preşedintelui României. Unii dintre cei mai înfocaţi susţinători ai statului de drept şi ai primului apărător al acestuia, Klaus Iohannis, nu s-au mulţumit doar like-urile, ci au trimis şi mesaje de felicitare şi de susţinere, inspirate din telegramele de felicitare de altădată..."

Florin Condurateanu: “Iubiţi-vă pe tunuri”, dar l-a lovit obuzul (Jurnalul Naţional)
"“Îmbrăţişaţi-vă, sărutaţi-vă şi, pentru că pământul e rece, iar tunurile care vor să-l distrugă sunt calde (...) Iubiţi-vă pe tunuri, concediaţi tunarii şi dezamorsaţi obuzele şi daţi-ne acest prim şi netrecător semn al păcii universale (...) Fie o dată pentru totdeauna a tinerilor iubirea pe tunuri!” Era un ger de îngheţase şi aerul, pe care aluneca însăşi respiraţia, era seara de Bobotează. La Librăria “Mihail Sadoveanu”, Adrian Păunescu îşi lansa volumul “Iubiţi-vă pe tunuri”. O mulţime de peste o mie de oameni, doritori să cumpere cartea caldă, se lăţise pe aproape tot carosabilul din faţa cinematografului Scala. Cei din “avanposturile” mulţimii apucaseră să obţină cartea de poezii, dar volumele se epuizaseră şi mulţimea se tălăzuia, spărgând chiar vitrinele. Adrian Păunescu se suise pe o masă şi anunţa că din tipografie soseşte încă un camion cu cărţi. Sutele multe de oameni scandau: ”Adriane, dă-ne cărţi!”. Uluitoare scandare, de regulă miile de oameni au strigat în pieţe de-a lungul istoriei “Pâine şi circ”."

Elena Şerban: BULLSHIT-ul lui Dragnea (Puterea)
"Nu trecură nici două săptămâni de când Liviu Dragnea avu un vis ciudat care nu îi mai dădu pace deloc. Se făcea că tocmai fusese ales Stăpânul Universului, legiuitorul cel atotputernic al întregii galaxii la picioarele căruia fiecare pământean și marțian nu mai pridideau să aducă ofrande. Și, cum se bucura el de toate acestea și cum toată suflarea aștepta ca Atotputernicul să dea prima lui decizie, Dragnea hotărî: prima lui lege intergalactică va fi ca el însuși să fie nemuritor, să scape de judecata de apoi. Cum se trezi în România zilelor noastre, anesteziat încă de efectul nemuririi și al atotputerniciei sale, Dragnea a pus mâna pe sceptrul puterii, și-a chemat noaptea cel mai fidel urmaș de la Ministerul Justiției și i-a înmânat onoarea de a face dreptate urmăriților penali și condamnaților pentru abuz în serviciu. S-a închis apoi în turnul său de fildeș, mândru nevoie mare de decizia luată în numele dreptății supreme. Mai ieșea din când în când, întrebând pe câte un argat dacă e totul bine în țară. De frica șefului, nimeni nu i-a spus adevărul în față și nu i-a prezis catastrofa ce avea să vină de unde se aștepta mai puțin: de la cei care l-au pus pe scaunul măreției." 

Mălin Bot: Efectul #rezist: Românii care au redat demnitatea României sunt hărțuiți de Guvernul PSD (România Liberă)
"Dragnea, Tăriceanu și Grindeanu nu numai că refuză să plece de la butoanele puterii, au trecut la hărțuirea celor care le cer demisiile în ptotestul #rezist. Este o reacție care denotă, din nou, instinctele totalitare ale grupării care controlează acum România. Toate agențiile de presă și publicațiile importante din lumea întreagă vorbesc despre România elogios. Din 1989 nu a mai beneficiat țara noastră de o asemenea mediatizare și atenție. Un editorial Washington Post spune că ”România oferă un semnal încurajator pentru democrație. Pariul că o populație indiferentă va înghiți această manevră insolentă s-a dovedit a fi teribil de nechibzuită. Manifestațiile românilor fac Europa mai stabilă, iar Trump ar trebui să țină cont înainte să critice UE”..."
 
Sorin Pâslaru: Criza indusă a medicamentelor. Chiar nu ţin cont producătorii farma că au în faţă un client de 2 miliarde de euro pe an? (Ziarul Financiar)
"Piaţa medicamentelor este tensionată la acest început de an de ameninţările producătorilor şi importatorilor la adresa măsurii guvernului de a diminua preţul la decontare al medicamentelor generice cu 35% faţă de preţul medicamentelor originale. Situaţia începe să devină gravă, fiind grupuri de pacienţi care nu mai găsesc tratamentul necesar. Piaţa medicamentelor este specială. Este de aşa natură reglementată încât de cele mai multe ori succesul companiilor la vânzări se bazează pe decizii guvernamentale, ale Ministerului Sănătăţii sau ale Casei de Sănătate. Aşa-numitele „molecule” stau la rând ani de zile ca să intre pe lista medicamentelor compensate, iar presiunile făcute de marii jucători, cu afaceri de sute de milioane de euro numai în România, iar la nivel internaţional de zeci de miliarde de euro, sunt uriaşe. Acum se vede de la mare distanţă cum nu numai prin proprii reprezentanţi ai asociaţiilor de profil, dar şi prin organizaţii ale pacienţilor despre credibilitatea cărora există de mult timp semne de întrebare sunt date semnale cu privire la o criză a medicamentelor pentru că, nu e aşa, pro­ducă­torii pierd dacă preţul lor este micşorat în mod administrativ cu 35%."

Format: 

Topic: