Share
15 Feb 2018 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Submarinul galben (Amos News)
"Desigur, nu e simplu să formezi o astfel de echipă și cel mai bine o știe  tocmai cel care a acuzat „principiul tribal” - Băsescu, care în 2004  a adus în primul guvern al Alianței DA cel mai complet eșalon de neaveniți, recrutați de prin Primăria Capitalei și puși să gestioneze domenii despre care nu aveau habar (gen domnișoara Părvulescu, care ar fi trebuit să se ocupe de Fondurile Europene, despre care nu știa nici cu ce se mănâncă, sau decrepitul șef de garaj repartizat la Transporturi, unde a suspendat contractul cu Bechtel). Dar, după experimentul primelor două formule, este probabil mai important cum comunică factorul politic  cu cel de execuție, recte relația Dragnea - Dăncilă, mecanism care a dus la eșecul precedentelor. Sunt puține motive care să dea de înțeles că doamna Dăncilă va avea aroganța lui Grindeanu și Tudose, care au crezut că se află acolo datorită propriilor lor calități și nu a unor decizii profund aleatorii. Lansarea la apă a „submarinului galben” al noului guvern, căruia cu atîta generozitate președintele i-a acordat încrederea sa, poate, trebuie să inducă speranța că, într-adevăr, țopăiala s-a încheiat și nava va pluti în apele mai calme  ale unui traseu coerent, menit să compenseze și să remedieze erorile în lanț de până acum. (Punctul pe Y)"

Liviu Avram: Samuraiul Tudorel se întoarce în ţară. Ce va face? (Adevărul)
"Ministrul Justiţiei, Tudore Toader, a studiat în Japonia regenerarea urbană. Toată lumea e convinsă că, în avionul care îl aduce din Japonia, ministrul Justiţiei a scris deja cererea de revocare a Codruţei Kovesi şi o va trimite la Cotroceni de pe faxul aeroportului. Temeiuri ar fi să credem asta: de pe partea cealaltă a globului, imediat după detonarea scandalului „Probe fabricate la DNA Ploieşti”, Toader a anunţat că decizia e luată şi nu mai sesizează Inspecţia Judiciară. Însă între timp s-au mai întâmplat chestii. Cu ANAF în rol principal În primul rând, nu despre fabricarea de probe este vorba în montajul audio-video prezentat de Vlad Cosma duminică seara. Însuşi Sebastian Ghiţă a recunoscut la Antena 3 (spre bosumflarea şi dezumflarea lui Mihai Gâdea) că documentul pe baza căruia s-a format dosarul finanţării campaniei electorale a lui Ponta în Republica Moldova este autentic şi e scris chiar de el. Din discuţiile dintre Vlad Cosma, procurorul Negulescu şi şeful DNA Ploieşti rezultă destul de clar că acestea vizau nu falsificarea unor probe, ci disimularea modului real în care documentele au ajuns în posesia DNA Ploieşti. Iar disimularea s-a operat prin realizarea unei sesizări anonime, trimisă de la Chişinău chiar de către Vlad Cosma. Dar, ca o poliţă de asigurare, Vlad Cosma s-a şi înregistrat în timp ce o executa."

Cornel Nistorescu: Ce stat de drept este acesta? (Cotidianul)
"Amarnica doamnă Monica Macovei varsă fiere către toți cei care au obiecții legate de DNA. Ea apără cu strîngere de buze și scrâşnit din măsele instituția pe care o vede ca pe o producție intelectuală și morală. Adevărul este că DNA-ul seamănă perfect cu Monica Macovei. Fără milă, fără îngăduință, cu cinism și sînge rece și cu accente vizibile de venin. Un soi de abator juridic pe bandă rulantă, în care oamenii bănuiți de corupție sunt executați aproape ca porcii. Cam așa funcționează DNA-ul de mai multă vreme. Și, în ciuda exceselor, a încropelilor judiciare și a unui infinit tupeu manifestat în dialogul public, nimeni din mecanismul de justiție nu s-a opus, nu a cerut o anchetă, nu a făcut apel la respectarea legii. DNA-ul ca abator politico-moral a funcționat la Ploiești în cel mai grosolan mod. Dezvăluirile și înregistrările difuzate de politicienii de familie (contrafăcuți de un Mircea Cosma implicat și el pînă în gît în viața PSD în județul Prahova), adică de Vlad și Andreea Cosma, ne-au arătat cum se face justiție la comandă. Așa arată statul de drept în exercițiul funcțiunii cînd el execută ordine."

Dan Constantin: Echipă unită România-Moldova la Jocurile Olimpice (Jurnalul Naţional)
"Jocurile Olimpice de Iarnă, aflate în plină desfășurare, au principal punct de interes prezența sportivilor din cele două state din Peninsula Coreea într-o echipă unită. Sportul are iar vocația pacificatoare, iar chintesența spiritului olimpic, armonia și respectul într-o competiție au făcut posibil un pas pe care diplomații și politicienii ezitau să și-l asume. În urmă cu doar o lună, declarațiile războinice escaladau o tensiune care părea că merge spre o catastrofă. Decizia-surpriză de a trimite sportive din Coreea de Nord în echipa de hochei alături de sportivele din Coreea de Sud a topit atmosfera de gheață și a alungat îngrijorarea reală privind iminența unor confruntări militare în zonă. Desigur, important este ce va fi după ce flacăra olimpică se va stinge la PyeongChang, dacă acest pas uriaș va fi continuat de pașii mai mici pe același drum al reconcilierii." 

Florin Budescu: Minicrahul din februarie 2018 (Romania Libera)
"Probabil că i se va spune „Criza de la începutul lui februarie 2018”, pentru că acum pare că se calmează. A fost un puseu cu motivaţii ciudate, din care ar trebui să tragem învăţăminte şi să înţelegem în ce fel de lume intrăm. Jurnalistul Richard Quest de la CNN spunea că este vorba despre o combinaţie de factori mai mult sau mai puţin exotici: „un nou şef al Rezervei Federale; temeri privind creşterea dobânzii de referinţă; îngrijorări în privinţa unei inflaţii crescute şi asupra creşterii salariilor; totul - pe fondul unor companii puternic îndatorate”. Lumea finanţelor globale descoperă acum cam ceea ce au descoperit statele de mai multă vreme, când au început să joace global actori nestatali care înainte vreme nici nu existau ca entităţi. În realitate, este a doua etapă în descoperirea acestui fapt. Prima a fost în anul 2007. Pe 31 august acel an, printr-o circulară de ordine internă, American Home Mortgage anunţa că e în incapacitate de plăţi. Cauza – un produs derivat, subprimele. A urmat o criză incredibilă, care a devastat mapamondul. Aşa ceva era de neimaginat cu zece ani în urmă, chiar dacă SUA erau să intre în crah şi în timpul crizei NASDAQ, aşa-numita „dot-com bubble” dintre anii 1997-2001."

Ce folos să creşti cu 7%? Nu înseamnă că mănânci din viitor când dai astăzi pe salariile bugetarilor banii care ar fi trebuit să meargă în şosele, canalizare, reţele de gaz metan, şcoli şi spitale? (Ziarul Financiar)
"Statistica a anunţat ieri o creştere a produsului intern brut de 7% în 2017, cel mai bun ritm din 2008 încoace. Economiei i-au trebuit 10 ani să revină la un ritm de creştere care să ofere speranţa recuperării, într-un orizont de timp vizibil, a decalajelor faţă de Europa Occidentală. Din păcate, foarte multe reacţii sunt de nemulţumire la adresa acestei evoluţii, şi pe bună dreptate. Oamenii nu văd în jurul lor prosperitatea care ar trebui să fie indicată de aceste evoluţii excepţionale ale parametrilor macroeconomici. Nu este puţin pentru o economie să crească cu 7% şi este foarte probabil ca România să fi ajuns anul trecut la un nivel al PIB-ului în euro mai mare decât al Cehiei sau al Portugaliei. De unde vine însă această nemulţumire? O privire asupra utilizării veniturilor suplimentare la buget create de această creştere economică este edificatoare. Astfel, creşterea PIB nominal de la 760 de miliarde de lei la 850 de miliarde de lei a adus o majorare a veniturilor bugetare de la 224 miliarde de lei la 252 miliarde de lei, deci cu 28 miliarde de lei."

Format: 

Topic: