Publicat: 15 Iunie, 2012 - 10:10

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Băsescu dă soluţia reformei: desfiinţarea TVR! (Amos NEWS)
"Mai dedicat se arată preşedintele faţă de instituţii. Marea sa dragoste o reprezintă serviciile secrete. A descoperit această atracţie încă de la primele contacte cu rapoartele strict secrete ale respectivelor instituţii, fiind fascinat pur şi simplu de sentimentul de putere faţă de ceilalţi pe care i-l dădea cunoaşterea unor lucruri inaccesibile oamenilor de rând. A recunoscut sincer acest lucru într-unul din primele sale interviuri de după câştigarea mandatului, iar serviciile secrete au devenit copiii săi de suflet, neatinşi de rigorile austerităţii. Ba, dimpotrivă: în plină criză, STS, SRI, SPP şi SIE beneficiau de suplimentări bugetare consistente, pe seama tăierii brutale a lefurilor bugetarilor şi a unor pensii care, în viziunea lui Boc erau “nesimţite”. O altă slăbiciune a fost ICR-ul, pe care l-a luat sub protecţia sa, îngăduind lingăilor oficiali să trăiască bine de pe urma stipendiilor care răsplăteau talentele lor de linguşire a puterii."

OCTAVIAN ŞTIREANU: De la veghe, la pândă (Azi)
"În sfârşit, o astfel de reacţie a fost un bun prilej de a trage o rafală împotriva celui pe care-l consideră deja un fel de inamic personal, doar pentru că a fost obligat să-l desemneze prim-ministru. Neavând încotro, Băsescu şi-a călcat cu greu pe inimă şi i-a încredinţat lui Ponta mandatul de premier, dar se vede că nu va lăsa nerăzbunat acest gest, pe care l-a comis scrâşnind din dinţi şi împotriva dorinţei sale. Declaraţia aprobată de Parlament i-a oferit prima ocazie. Starea naturală a lui Băsescu nu este una de veghe la buna funcţionare a instituţiilor statului, cum spune Constituţia, ci una de pândă. El l-a pândit pe Ponta şi pretinde că, în aceste 30 de zile, premierul ar fi recurs la „provocări de joasă speţă, atacând continuu preşedintele şi punându-i legitimitatea sub semnul întrebării. N-am răspuns niciodată. Eu am stat deoparte în campanie fiindcă ştiam că asta aşteaptă, o replică a mea, ca să spună „iată preşedintele conflictual“... ."

GRIGORE CARTIANU: Fără Boc sau cu mai mulţi Boci? (Adevărul)
"Sub umbrela fostului partid prezidenţial s-au cuibărit, în timp, şi „greii" Blaga - Videanu - Berceanu (apăruţi, ca şi Băsescu, din talajul ideologic de sub crusta reptiliană a fostului FSN), şi intelectualii Voinescu - Cristian Preda - Baconschi (mult prea rafinaţi pentru gusturile unor colegi), şi liberalii Stolojan - Stoica - Flutur („L"-ul din PDL), şi nemuritorul Boc (cel mai fidel navetist al cursel Bucureşti - Cluj), şi amazoanele Udrea - Anastase - Ridzi (combinaţii periculoase de politică şi afaceri), şi caragialeştii Prigoană - Oltean (care-i joacă, prin rotaţie, pe Caţavencu, Farfuridi, Dandanache, Trahanache, Tipătescu, Brânzovenescu etc.), şi eterna justiţiară Monica Macovei (căreia i-ar rupe gâtul trei sferturi dintre PDL-iştii preocupaţi să facă bani), şi primarii de succes Falcă - Florea - Scripcaru - Pinalti (atinşi de microbul baronizării), şi veşnicii perdanţi din categoria Cezar Preda (ignoraţi de electorat, dar guralivi în partid)."

MIRCEA MARIAN: Ponta i-a oferit lui "Felix" postul lui H.R.Patapievici (Evenimentul Zilei)
"Miercuri, pe şest, fără nicio consultare publică prealabilă, Victor Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă prin care ICR este scos de sub tutela Administraţiei Prezidenţiale şi trecut sub controlul Senatului. Câteva elemente ajutătoare, pentru cine nu a înţeles manevra. Adevărat, preşedinte al Senatului este Vasile Blaga, dar majoritatea aparţine USL, iar cel care face jocurile între parlamentarii noii puteri este Dan Voiculescu, vicepreşedinte al Senatului. Pe scurt, institutul condus de către H.R.Patapievici a fost predat de către Ponta unui fost turnător al Securităţii, care va avea puterea să-şi instaleze oamenii la ICR. Povestea sună şi mai bine dacă o punem în context."

FLORIN NEGRUŢIU: Găina fără cap (Gândul)
"Obişnuit cu tăierile, Capul s-a rezecat singur în ziua alegerilor, dintr-o singură lamă. S-a descăpăţânat de trup alegând să plece cu "copiii" din presă la supermarket. N-am treabă cu voi, puicuţelor, muriţi în pana voastră, grăit-a Pliscul prezidenţial. Iar PDL a murit pre pliscul lui, astfel încât azi, după ce tragem linie în urma Colegiului Director care "s-a lăsat cu sânge pe pereţi", niet găină, niet Cocoş! Doar nişte trupuri ciocnindu-se haotic şi disperat unul de celălalt. Dar ştiţi cum e până la urmă, capul face, capul trage. Iar dl. Băsescu, care s-a autoseparat ostentativ de partidul perdant în alegeri, de partidul său, rămâne pe zi ce trece mai singur. Noua orânduire îi confiscă programatic simbolurile puterii sale. Politica externă, Armata, Televiziunea Română, Institutul Cultural - toate trec în mâna puterii victorioase. E o mare ambiţie şi sete de afirmare la Victor Ponta, e o şi mai mare foame între miile de ciripoi slăbiţi de atâta opoziţie. Mii de ciocuri gălăgioase se ridică în aer să primească ceva din prada de război smulsă de la defunctul PDL. Da, defunctul... ."

DAN CONSTANTIN: Băsescu nu se mai întoarce la popor (Jurnalul Naţional)
"El a mizat, ca lider populist, pe ultima redută a refugiului, de care era mereu sigur. Să ne întoarcem la popor! Îi ameninţă el pe detractori, pe şefii de partid care îl ameninţau cu suspendarea. I-a mers odată, prin referendum, şi-a recâştigat postul de la Cotroceni. O, tempora, departe sunt acele clipe fericite ale triumfului! Acum, în al doilea mandat cucerit printr-o cacealma uriaşă, prin care a păcălit milioane de oameni, Băsescu stă în mână cu actul  fundamental – Constituţia, cărticica pe care o flutură peste tot, dar mai ales când are o problemă pe care o creează tot el. Desemnarea premierului, ejectarea miniştrilor neconvenabili, participarea la reuniunile europene sunt extrase din Cărticica Sfântă ca din Biblie şi livrate drept soluţii absolute. Atunci când se împiedică în vreo virgulă sau când realitatea contorsionată la Cotroceni nu poate fi interpretată convenabil, trimite jalbă la Curtea Constituţională să-i facă dreptate. Acum, înţelegem mai bine de ce s-a bătut Băsescu să aibă judecători fideli şi sub control la Curtea Constituţională."

MIHAI PÂLŞU: Băsescu şi Ponta, întâlnire de taină în văzul lumii (Puterea)
"Aşadar, folosind drept paravan o dispută considerată de politicienii de „pe sticlă” de interes naţional, deşi subiectul prezentat public este ridicol, domnii Băsescu şi Ponta au avut şansa ca, timp de o oră, să pună ţara la cale în spatele uşilor închise. În timp ce PDL se sfâşia în Biroul Permanent, Traian s-a hârjonit cu Victor, vreme de 10 minute, pe tema reprezentării. În schimb, ce au discutat preşedintele şi premierul timp de 50 de minute va rămâne strict secret zeci de ani. Ce vom afla de la domnii Traian Băsescu şi Victor Ponta despre ce s-a parafat într-o confidenţialitate totală vor fi doar vorbe în vânt. Dar, dacă vom analiza cu atenţie lunile care vor urma, vom descoperi o parte din planul pe care l-au discutat, faţă-n faţă, cei doi mari lideri politici, ieri, 14 iunie 2012, pe la amiază, timp de o oră."

CRISTIAN CÂMPEANU: Cine vrea dictatură în România? (România Liberă)
"Să spunem că, până la un punct, demiterea lui Andi Lăzescu din fruntea TVR şi a consiliului de administraţie, care va fi urmată de un desant USL-ist, aşa cum s-a întâmplat cu toate instituţiile statului, face parte din „jocul democratic'' al politicii româneşti, cu toată încărcătura lui de originalitate. De câte ori s-a schimbat puterea politică, de atâtea ori s-a schimbat şi conducerea televiziunii publice şi era nerezonabil să ne aşteptăm că de data asta va fi altfel. Faptul că, practic, cu câteva mici excepţii, principalele televiziuni sunt obediente sau, în cel mai bun caz, neutre faţă de noua putere, deschide calea unui monopol guvernamental al informaţiei care va exila vocile opoziţiei spre zona unui număr foarte redus de publicaţii şi platforme electronice. Poate că dezvoltarea utilizării internet-ului nu va mai permite un monopol al informaţiei atât de eficient ca pe vremea lui Adrian Năstase, dar tendinţa este prezentă şi ar trebui să îngrijoreze ONG-urile care combăteau de mama focului dictatura astă iarnă prin Piaţa Universităţii şi care acum tac mâlc."

SORIN PÂSLARU: Creştere economică şi consolidare bugetară inteligentă sau cum poate viitorul buget al UE realiza aproape imposibilul (Ziarul Financiar)
"Propunerea Comisiei privind viitorul buget al UE, şi anume cadrul financiar pentru perioada 2014-2020, nu se rezumă doar la plafoane globale pentru viitoarele cheltuieli, ci include idei şi reguli noi pentru o mai bună utilizare a banilor contribuabililor, în folosul a 500 de milioane de europeni, aproximativ 100.000 de autorităţi locale şi regionale, precum şi milioane de întreprinderi mici şi mijlocii. Nu mai puţin important este faptul că propunerea le oferă statelor membre un nou set de instrumente pentru reforme economice, investiţii clar orientate şi o consolidare bugetară inteligentă."