15 Iun 2015 - 11:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

OCTAVIAN ANDRONIC: Punctul pe Y. Iohannis şi cele trei variante (AMOS News) 
"Mi-a stăruit în minte discursul pe “reţeta Băsescu” al preşedintelui Iohannis, de marţi seară, înaintea jurnalelor, cu sentimentul că nu l-am judecat la adevărata sa valoare. Pentru că, fără să-şi dea seama, preşedintele a marcat un moment de cotitură al carierei sale politice, trecând de la politică municipală la adevărata politică naţională. Şi am să mă opresc la capitolul celor trei variante (1, x şi 2, în termeni de pronosport) pe care i le oferea lui Ponta. Prima variantă – câştigătoarea sigură – ar fi fost ca Ponta să-şi dea demisia şi în felul ăsta să producă o bucurie tuturor, nemaitârând ţara în cotloanele MCV-ului şi ale mâzgălirii imaginii României."
 
ANDREI PLEŞU: Dezbateri dîmboviţene (Adevărul) 
"Eşti obosit după o zi grea. Te aşezi cu un ceai la televizor, iei telecomanda şi zapezi în căutarea unor ştiri de ultimă oră, a unui film bun, sau a unui divertisment uşor. Spectacolul de care dai mai peste tot e cam acelaşi: dezbateri..." 

ION CRISTOIU: Cum au transformat Klaus Iohannis și Structurile eșecul anunțat al Moțiunii de cenzură într-un succes electoral important al PNL (Evenimentul Zilei)
"Moţiunea de cenzură depusă de PNL a căzut cu un scor confortabil pentru Coaliţia de Guvernare, alcătuită din PSD, UNPR, PC, PLR. Căderea unei Moțiuni de cenzură, mai ales cînd formațiunea de... ."   

MARIAN SULTĂNOIU: Umbra lui Putin la Baku (Gândul)
"Ce oameni... Ce lume... Ce invidie... Dar ce vă miraţi aşa de premier? Că doar omul vi s-a arătat de la bun început cu toate alea ale lui, şi v-aţi făcut că nu-l vedeţi. Păi, nu venea el „îmbrăcat” cu şapca lui Mao Zedong, cu stea roşie pe-o parte, în cinci colţuri, pe la judeţenele de partid? Venea! Nu se juca el, cu Mazăre, de-a Castro şi Guevara, pe la “birourile permanente” şi pe la “şcolile de vară” ale TSD? Se juca! Păi, şi atunci?!"

IONUŢ BĂLAN: Rus a vorbit de efecte, lipsa reformei e cauza (Jurnalul Naţional)
"Ioan Rus și-a dat demisia fiindcă i-a oripilat pe românii care muncesc în străinătate. El a spus că în Occident lucrează trei milioane de oameni din forța activă, vreun milion în construcții, ei câștigă poate 1.500 de euro salariu, și „de banii ăștia, copiii se fac golani acasă și nevasta, curvă”. Fostul ministru al Transporturilor a fost probabil bine intenționat când a vrut să sugereze că plecarea la muncă în străinătate nu e o soluție pe termen lung. Pentru că familiile se confruntă cu grave probleme educaționale și morale."

RENE PÂRŞAN: Ponta „spânzurat” de Oprea (Puterea)
"Două lucruri sunt clare, în ceea ce priveşte istoria PSD. Ion Iliescu va reuşi să iasă cu picioarele înainte din politică, iar Victor Ponta cu unul în dos. Azi românii sărbătoresc tradiţional „13-15 iunie”, zile în care oamenii de omenie îşi aduc aminte de vremurile bune ale democraţiei, iar bătrânii golani se scarpină nostalgic pe spinare. Din păcate, zilele Universităţii 2015 au fost uzurpate de un oarecare Ponta. În loc să-i urăm de bine lui Iliescu, suntem nevoiţi să batem câmpii despre greşelile din tinereţe ale doamnei Naum."

LAURENŢIU MIHU: Parlamentarii care trebuie să cadă odată cu Ponta (România Liberă)
"Tema moțiunii de cenzură a PNL s-a dovedit a fi una extraordinară. De ce? Pentru că fundamentele ei nu țin de întâmplări curente în viața unei țări democratice. Tocmai de aceea, parlamentarii dispuși să ignore acest caracter aparte merită intriduși într-o bază de date specială, a cetățenilor care și-au sfidat concetățenii. Moțiunea asta a vizat amputarea unui drept fundamental. A ignora acest detaliu, fie și din rațiuni de partid, echivalează cu o culpă imposibil de ocolit sau justificat."

IULIAN ANGHEL: Cât de expusă este economia la furtuna din zona politică? (Ziarul Financiar)
"Preşedintele Klaus Iohannis (stg.) i-a cerut demisia premierului Victor Ponta, dar nu are niciun alt instrument pentru a-l determina să facă acest gest
Situaţia economiei şi stabilitatea ţării sunt argumentele ultime folosite de oamenii politici – şi de cei care susţin statusquo-ul şi de cei care pretind schimbarea - în ultimele dispute provocate de punerea sub urmărire penală a premierului Victor Ponta. Cât de fragilă este economia şi cât de vulnerabilă la şocul politic – aceasta este o discuţie care intervine periodic în România şi nu mereu răspunsul este acelaşi."

Format: 

Topic: