15 Iun 2016 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

OCTAVIAN ANDRONIC: Punctul pe Y. Starea partidelor (AMOS News) 
"In primul rand a fost infirmat avansul pe care l-ar fi avut "marele partid" prezidential. Spre marea dezamagire a titularului de la Cotroceni, care isi dorea mai mult ca orice sa poata conta pe o forta politica proprie. Proprie - atat cat se putea. Pentru ca ereditatea liberala a lui Iohannis este cat se poate de subtirica. A fost presedinte de partid pret de doar cateva luni, fara a fi macar ales.N-a avut timp nici  sa se familiarizeze cu doctrina. Marea iluzie prezidentiala a contat pe faptul ca un accident se poate solda cu o noua directie politica."

OCTAVIAN ȘTIREANU: Asaltul DNA asupra CCR (Azi)
"Esenţa disputelor nu o reprezintă dezincriminarea acestei infracţiuni, cum susţine, în mod diversionist, şefa DNA, ci modul în care ea este definită în legislaţia penală. Potrivit formulării de acolo, constituie un astfel de abuz orice îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor de serviciu. Dar ce înseamnă „defectuos“ şi care este etalonul pe care procurorii îl folosesc pentru a da un astfel de verdict – nu se ştie. Pentru că nu toate deciziile greşite sunt infracţiuni, ele putând fi luate şi din neglijenţă, prostie, lipsă de informare etc.“

CRISTIAN DELCEA: Copiii şi corupţia (Adevărul) 
"Unele fotografii de arhivă comprimă în puţinii lor pixeli decenii de istorie. Priviţi cei doi copii din această imagine a anilor ‘90. La stânga e copilul unui boss de partid şi de stat. Poartă hanorac şmecher şi geacă de piele. Se îndreaptă, împreună cu tatăl său, spre lojele stadionului Ghencea. La dreapta e copilul românului obişnuit, îmbrăcat în fâş de la ajutoare, pulover de la second hand şi fes de la turci. E o fotografie publicată într-o veche revistă de sport, „Pro Sport Magazin“. În explicaţia foto se arată: „Viorel Hrebenciuc, secretarul general al Guvernului Văcăroiu, împreună cu fiul său sunt nelipsiţi de la meciurile din Ghencea“.    Această lehamite: cum să iubeşti România când de zeci de ani România înseamnă turma acestor guzgani în grad de cavaler, tolăniţi în mari loje, înconjuraţi de familiile lor? Te uiţi înapoi la o poza ca asta şi vezi startul fals de la care am pornit în 1990." 

MĂLIN BOT: Hexi Pharma e doar un simptom al cancerului plasării directorilor de spitale pe criterii politice (Evenimentul Zilei)
"Directorul Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti, medicul Monica Pop, s-a lansat în nişte acuze total deplasate la adresa jurnalistlui Cătălin Tolontan. Sabia cu două tăişuri a alegerilor dintr-un singur tur poate strica socotelile oligopolului penal care domină în sondaje. Pe un ton prea agresiv, aceasta a acuzat o vânătoare de vrăjitoare inexistentă, dar a atins adevărata sursă a morţilor din spitale, provocate de bacterii şi dezinfectanţi diluaţi. Hexi Pharma este doar un simptom al unei boli mai grave, despre care a vorbit Monica Pop în răspunsurile prea agitate şi răcnite pe care le-a dat lui Cătălin Tolontan. Medicul îl acuză pe jurnalist pentru dezvăluirile care privesc spitalul unde Monica Pop este director de 23 de ani. Tolontan a descoperit şi a publicat documente care demonstrează că directorul de spital Monica Pop era simultan angajatul Monica Pop, salariat al unei firme care îşi derula activitatea în interiorul spitalului."   

LELIA MUNTEANU: Ambasadorul României la Washington îndeamnă americanii să nu voteze candidaţi acuzaţi de corupţie (Gândul)
"“Îi încurajez pe toţi cei cu drept de vot să şi-l exercite (...). Unele dintre principalele partide au demarat sau au declarat că intenţionează să demareze măsuri de reformă internă, iar acum alegătorii americani au ocazia să ducă mai departe această atmosferă, să aleagă politicieni integri, care se concentrează asupra binelui Statelor Unite. Toate alegerile sunt importante, însă acestea sunt deosebit de pline de semnificaţie pentru America şi îi încurajez pe toţi alegătorii să meargă la vot."

RADU TUDOR: Căpuşarea României. Vin alegerile (Jurnalul Naţional)
"Sute de relatări din toată ţara transmit un semnal de alarmă pentru România. Este vorba despre o explozie a cazurilor de persoane muşcate de căpuşe în parcuri. Peste tot, în Sibiu, Prahova, Argeş, Bucureşti, căpuşele au muşcat copii, bătrâni, tineri şi maturi. Este o situaţie fără precedent, s-au semnat petiţii publice în care primăriile sunt acuzate pe bună dreptate că nu fac nimic şi sunt complice prin corupţie şi indiferenţă la această problemă extrem de serioasă din parcurile publice."

ROBERT VERESS: Firea, pericolul public (Puterea)
"Aşadar, Gabriela Vrânceanu Firea Pandele va fi primar general al Bucureştiului. Probabil, va face unele lucruri bune. Le va face, fiindcă interesul ei, ambiția sa momentan ascunsă, nerostită nici măcar în fața intimilor, este să devină preşedintele României. Să-l înfrângă la viitoarele alegeri pe Iohannis, ca să-şi ia revanşa pentru înfrângerea usturătoare suferită la precedentele alegeri, în care a avut un rol esențial (perdant), în calitate de lider de campanie al lui Ponta. Aşa că e interesată să devină populară in Capitală, ca să aibă rampa de lansare asigurată în 2019. De unde ştiu eu toate astea, dacă nu le afirmă public? Ştiu, fiindcă o cunosc foarte bine pe candidata PSD. Am fost angajatul ei, la Săptămâna Financiară." 

RĂZVAN CHIRUŢĂ: Dezumanizarea a reuşit. Pacientul e mort (România Liberă)
"Şirul incredibil de scandaluri care vizează sistemul de sănătate pune cu intensitate reflectoarele pe o latură a României pe care o bănuiam, pe care o simţeam cu toţii în fiecare zi, dar despre care nu ne închipuiam că s-a întins până la o dimensiune atât de înspăimântătoare: lipsa de umanitate a celor de care depinde, la propriu, viaţa noastră. Ne-am resemnat cumva că politicienii ne fură, că oamenii de afaceri ne fură, că funcţionarii ne fură şi am ajuns să nu ne mai intereseze prea tare, de exemplu, investigaţiile jurnalistice despre aceste furturi. Ne-am obişnuit cumva cu senzaţia că hoţiile astea nu au consecinţe directe asupra noastră, deşi nici un furt nu rămâne fără consecinţe şi în planul personal al fiecărui român."

ADRIAN VASILESCU: Economisirea internă a devenit marea sursă de finanţare a creditării (Ziarul Financiar)
"Astăzi, 10 milioane de cetăţeni români îşi păstrează economisirea în bănci. Cei cu sume mari, adunate în aşteptarea vremurilor de după criză, ca să-i investească, sunt relativ puţini. Cei mai mulţi sunt exponenţi ai unei populaţii necăjite, care au agonisit în depozite bancare banii lor de vreme rea. Pentru depunător, primul pas în piaţa financiară constituie un gest de economisire. Ceea ce înseamnă un consum amânat. Depunătorul fiind cel mai „cuminte“ dintre toţi cei care economisesc. Un risc apare şi aici. Un risc al băncii şi nu al depunătorului. Riscul ar fi ca banii împrumutaţi să nu se mai întoarcă la bancă. Aşa cum s-a mai întâmplat."

Format: 

Topic: