Share
15 Iun 2017 - 10:50

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian ANDRONIC: Punctul pe Y. Fiul ploii a rămas fără umbrelă! (Amos News)
"Deși Liviu Dragnea se jură că n-a cerut așa ceva, în poiana politichiei nu se mai vorbește decât despre asta: demisia! A premierului sau, la nevoie, a guvernului! STOP  Președintele ALDE a făcut chiar primul pas prin retragerea sprijinului politic pentru Grindeanu, anunțând că miniștrii săi sunt gata să-și depună mandatele STOP  În tumultuoasa ședință de partid de la Parlament s-au ciocnit evaluări contradictorii: cea a partidului (dată de Dragnea pe mâna lui Vâlcov) și cea a Guvernului - prezentată chiar de premier STOP  Nimic nu coincide între acestea: partidul consideră că Executivul  a îndeplinit doar 13% (!) din programul de guvernare, în timp ce Guvernul crede că a realizat 60% - în doar 6 luni, dintr-un mandat de patru ani STOP  Doar 9 măsuri din programul de guvernare n-au fost abordate - mai precizează Grindeanu STOP  Băiatul acela timid adus de mână la prima ședință de guvern de către „tata Dragnea„ și „mama Tăriceanu” s-a emancipat și acum se încontrează cu creatorii săi STOP  Este evident pentru toată lumea că o demisie sau o demitere ar crea probleme mari și greu de rezolvat pentru toți cei implicați, dar orgoliile sunt întotdeauna mai puternice decât rațiunea STOP  Situația în care s-a ajuns poartă și amprenta unei situații atipice: deobicei, premierul era și șef de partid și nu trebuia să dea seamă pentru ce (nu) făcea! Grindeanu este fiul ploii și singura sa armă de atac și apărare este refuzul de a demisiona de bună voie STOP  Născut sub semnul sloganului „REZIST”  Grindeanu a fugit de la Parlament și s-a retras la Victoria ca să-și facă planul de bătaie. De rezistență."

Liviu Avram: I-am prins: minciuni de la obraz în decizia Curţii Constituţionale (Adevarul)
"Curtea Constituţională a României Curtea Constituţională a făcut publică, în sfârşit, motivarea ultimei din cele cinci decizii pe care le-a luat în legătură cu ordonanţa 13. Dacă până acum existau dubii, acum încep să apară şi dovezi: dacă Guvernul nu anula ordonanţa 13, aceasta ar fi trecut fără niciun fel de problemă de filtrul Curţii Constituţionale. Abia acum aflăm ce glonţ ne-a trecut astă-iarnă pe lângă ureche. Statistic, lucrurile sunt de necontestat: din cele cinci sesizări pe care a fost învestită să le judece, CCR le-a respins pe cele patru care criticau legitimitatea constituţională a ordonanţei 13 (formulate de Preşedinte, CSM, Avocatul Poporului şi Curtea de Apel Bucureşti) şi a admis-o doar pe aceea care critica ancheta deschisă de Parchet privind circumstanţele emiterii ordonanţei 13 (formulată de Călin Popescu Tăriceanu). Acest dezechilibru nu putea fi decât luat ca atare dacă instanţa de control constituţional ar fi fost ceea ce toţi dorim să fie: un arbitru imparţial, departe de interese politice. Numai că abia ultima decizie din seria celor cinci aduce primele dovezi că nu suntem în această situaţie. În ziua de vineri, 3 februarie a.c., o instanţă a Curţii de Apel Bucureşti judeca procesul prin care un anume Ion Cicu era acuzat pentru mai multe fapte de abuz în serviciu. Inculpatul îşi recunoscuse faptele, se mai punea doar problema dacă acesta rămâne sau nu sub control judiciar până la verdict. La începutul şedinţei, instanţa a ridicat din oficiu excepţia de neconstituţionalitate a ordonanţei de urgenţă nr. 13 a Guvernului, care tocmai fusese adoptată cu două zile în urmă. Cum ordonanţa afecta, printre altele, şi regimul infracţiunii care tocmai se judeca, adică abuzul în serviciu, ridicarea excepţiei a părut legitimă."

Ilie Şerbănescu: Creștere economică „în două viteze“ - căruțele estice împing mașinile vestice (Cotidianul)
"INS ne-a anunțat că România are o fabuloasă creștere economică, iar Eurostat, că este cea mai înaltă din UE. Oamenii de rând din România o duc mereu mai greu, dar avem creștere economică! Se îmbulzesc, poate mai mult decât oricând, să plece din țară, și anume îndeosebi în UE, dar noi avem creștere economică și, culmea, cea mai înaltă din UE! Probabil, nimic altceva nu poate evidenția mai exact cam cât preț pun oamenii, conștient sau inconștient, pe această creștere economică. Nici FMI nu este mai încrezător, de vreme ce ne avertizează că ne paște dezastrul dacă nu oprim mărirea salariilor și relaxarea fiscală. Barem Comisia Europeană parcă vrea să-i pună capac, somând România să treacă la deficitul bugetar zis „structural“ de circa 1% din PIB, adică să înceteze orice finanțare din fonduri publice a respectivei creșteri economice. Cei mai drăguți sunt acei analiști români, bine intenționați, care caută de zor izvoarele minunatei creșteri economice, scormonind ba prin industrie, ba prin comerț, ba prin consumul gospodăriilor, doar-doar o sări vreun iepure care măcar să ne explice dacă e de bine sau de rău cu creșterea asta economică."

Adrian Pătruşcă: Dumnezeu ne-a pus mâna în cap. Dar și pe Iohannis în frunte (Evenimentul Zilei)
"O mână spală pe alta. Lăbuța dâmbovițeană și Cazmaua de pe Potomac. În Grădina Rozelor, Iohannis se gudură, cu zâmbetul său de tablă fisurată: „Mi se pare, d-le președinte, că de când ați preluat mandatul, România este prima țară care a anunțat alocarea a 2% din PIB pentru Apărare”. Trump plescăie încântat, învăluind peluza cu privirea, gen: „Ați văzut?” După câteva zeci de secunde, îi întoarce serviciul deșiratului său oaspete, spre care privește în sus cu greu, din cauza soarelui, și pomenește ceva la repezeală despre combaterea corupției. Tabla plesnește de satisfacție. Aș băga mâna în foc că și celebra întrebare despre Articolul 5 al NATO, pe a cărei paternitate se bat Mihai Gâdea și Ramona Avramescu, a fost în realitate „servită” de „partea română”, în cadrul aceluiași serviciu bilateral de spălare cu program prestabilit. Astrele par să se fi aliniat din nou în favoarea României."

Florin Condurateanu: Nunta definitivă (Jurnalul Naţional)
"Există iubiri de nezdruncinat, când dă târcoale urâta cu coasă, inimile soţilor rămân lipite şi unul din suflete caută să nu se frângă drumul vieţii pereche, aflată în impas. Uriaşul nostru campion, cu multe medalii naţionale, balcanice, europene, aruncătorul de greutate Gheorghe Guşet n-a putut să arunce departe greutatea ce-i apăsa grav inima şi s-a înălţat spre stele la nici 50 de ani. Soţia care l-a secundat iubitoare toată viaţa i-a fost alături şi în clipele de groază ale opririi tic-tac-ului inimii, i-a făcut chiar ea resuscitare, spunându-i permanent îmbărbătări de continuare a luptei pentru viaţă. Zece ore au operat medicii inima neputincioasă a marelui campion, dar n-au reuşit să alunge moartea. Uriaşul doldora de muşchi avea un suflet de pescăruş, în momentul reîntoarcerii scurte la viaţă i-a şoptit soţiei ultima dorinţă, să aibă grijă de pisicuţele lui, salvate din stradă. I-a mângâiat şi ultima suflare Mitică Popescu excepţionalei femei Leopoldina Bălănuţă, soţia căreia i-a simţit susţinerea în cele mai grele momente. Mitică Popescu, simpaticul Mitică, a fost prigonit de Securitate în timpul studenţiei." 

Eduard Ivaşcu: Iarna nu-i ca vara și DRAGNEA nu e TRUMP (Puterea)
"Donald Trump este departe și mai mult ca sigur că România nu se află printre prioritățile sale, însă umbra lui bate deja până la noi. Sau, în sfârșit, până la sediul PSD din Kiseleff, unde Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu și-au propus să facă România NORMALĂ dar, și aici intervine „geniul” lui Trump, au reușit să o facă și ei MARE, la fel ca peste Ocean, și deocamdată tot doar în stradă. Pentru că nu e puțin lucru să scoți în stradă sute de mii de oameni în toată țara – ba chiar cel mai mare protest de după Revoluție, în București -, la doar o lună și ceva de la câștigarea alegerilor. Trump a făcut-o în America, Dragnea a reușit și el. Strângerea de mână dintre cei doi, pe deasupra mesei și la lumina lumânărilor, imortalizată într-o celebră fotografie de paparazzi, a fost, pentru Dragnea cel puțin, mult mai mult decât atât. Evenimentele ulterioare ne arată că liderul PSD a simțit-o ca pe o binecuvântare. OK-ul de care avea nevoie ca să scuture SISTEMUL de la București și să scoată „cătușele” din România, vorba inegalabilului Codrin Ștefănescu. Votul care l-a adus la putere, văzut mai degrabă ca un drept divin, a fost folosit de Trump ca să se descotorosească cu prima ocazie de Procurorul general al SUA și de alți oficiali din justiție, în „Monday Night Massacre” (Masacrul de Luni Noaptea), așa cum a fost botezată operațiunea de către presa de peste Ocean. La noi, pe malurile Dâmboviței, unde nu prea mai avem zile ale săptămânii care să nu fi fost „negre”, Dragnea a crezut că nu va fi nici o problemă dacă „fasonează” un pic Codul Penal, după mintea lui și a inginerului-jurist Iordache. Doar are sute de primari și șefi de prin Consiliile județene care îl presează să le ia de pe cap sabia lui Damocles, alias abuzul în serviciu, că doar nu degeaba au muncit ei cu spor în campanie. Ca să nu mai pomenim de mica sa problemă, „proprie și personală”, care îl poate duce în zona cu cătușele în câteva luni."

Sabina Fati: Liviu Dragnea și Reflexul Mobutu (România Liberă)
"Temutul dictator Mobutu Sésé Seko obișnuia să-și schimbe guvernul o dată la șase luni, fără motiv, doar pentru a demonstra că el este șeful. „În tradiția africană nu acceptăm niciodată doi șefi“, așa explica fostul lider al Zairului (Congo-Kinshasa) necesitatea dictaturii. Și tot el le dădea lecții publice norocoșilor sau ghinioniștilor din anturajul său: „Dacă vreți să furați, furați frumos, fiindcă dacă furați prea mult dintr-o dată și deveniți bogați peste noapte, veți fi prinși“. La fel ca Mobutu Sésé Seko, liderul PSD vrea brusc să-și schimbe guvernul, deși lucrurile tocmai se liniștiseră după nefericita Ordonanță 13, care a scos oamenii în stradă aproape toată iarna. Nu e clar ce-l nemulțumește pe Liviu Dragnea la propriul său premier. Firește că-l deranjează destul de mult că Sorin Grindeanu are o cotă de încredere (33,9%) cu aproape 10% mai mare decât a sa (Liviu Dragnea, 24,3%), conform unui recent sondaj IMAS. Îl enervează și faptul că premierul și ministrul Justiției s-au coalizat împotriva schimbării procurorilor-șefi după evaluarea făcută de Tudorel Toader, în urma căreia fruntașii PSD se așteptau să fie înlăturați Augustin Lazăr și Codruța Kövesi. Lui Dragnea nu-i convine nici că Guvernul nu a modificat încă legile Justiției și Codurile Penal și de Procedură Penală. Omul vrea nu doar să scape de dosarul penal pe care îl are pentru abuz în serviciu, ci și să-și asigure o oarecare imunitate viitoare, mai cu seamă că el a știut cum să facă lucrurile chiar fără să fi aflat despre sfaturile lui Mobutu." 

Cristian Hostiuc: În mâinile cui este puterea: Cum a ajuns Giurgiu, cel mai sărac/slab judeţ din România - ca business, ca rată de angajare (numai 1 din 8 locuitori munceşte), ca putere economică în PIB - să decidă şi să facă jocurile pentru toată România (Ziarul Financiar)
"În Bucureşti, unu din doi locuitori are un loc de muncă. Conform ultimelor date ale  Institutului Naţional de Statistică, în Bucureşti sunt 936.800 an­gajaţi (50,8%), la o populaţie de 2 mi­lioane de locuitori. Pe locul doi în clasamentul zonelor cu cea mai mare rată de angajare se află judeţul Timiş, cu 237.862 de angajaţi, adică 34% din locuitorii zonei. Urmează Clujul, cu 229.837 de an­gajaţi, adică 33% din locuitorii ju­de­ţului, Sibiu cu 32% - 128.940 de an­ga­jaţi, Braşov cu 31,9% - 175.583 de an­ga­jaţi, Arad cu 132.715 angajaţi - 31,3%. Media naţională de angajare este de 24%, adică 4,7 milioane de români merg în fiecare zi la muncă. La polul opus, Giurgiu este ultimul judeţ din România din punctul de vedere al angajărilor - versus numărul de locuitori: 34.442 de angajaţi. Doar unu din opt locuitori din judeţul Giurgiu este angajat. Deasupra judeţului Giurgiu se află judeţele Botoşani (13,8%), Vaslui (14,1%), Călăraşi (15,3%), Dâmboviţa (15,4%), Teleorman (15,4%), Suceava (16,4%) sau Olt (16,4%)."

Format: 

Topic: