15 Mai 2018 - 10:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Ciorovăiala geopolitică (AMOS News) 

Ciorovăiala geopolitică dintre președinte și Guvern în cepe să capete accente grotești. Convocat la Cotroceni ca să dea socoteală pentru participarea noastră la deschiderea ambasadei americane la Ierusalim, Meleșcanu zice mai întâi că va merge, iar apoi că nu-i dă voie Dăncilă! @ Primii noștri oameni în stat fac pe pro-europenii (Iohannis) sau pe pro-americanii (Dragnea) fără ca atitudinile lor formale să aibe vreo rațiune practică, pentru că nici președintele nu aduce vreun beneficiu țării de pe urma atașamentului față de decizii aberante de-ale Comisiei, și nici Guvernul nu câștigă recunoștința Departamentului de Stat @ Este vorba, pur și simplu, despre o aberantă luptă pentru putere  între centri de putere ineficienți care fac din România o țară neguvernabilă și nemediabilă @ Când Iohannis reproșează Guvernului că nu este consultat în legătură cu astfel de decizii, ignoră faptul că la rândul său a luat decizii despre care guvernul a aflat doar când a fost nevoit să le valideze @ Jocul ăsta de copii proști va continua mult și bine pe socoteala noastră atâta timp cât nu intervine rațiunea  de a pune la punct lucrurile din perspectivă constituțională .

Cristian Unteanu: Hărţile unei tragedii: Orientul Mijlociu şi fantasmele schimbărilor de graniţe (Adevărul)
"Dacă vrem să înţelegem ceea ce se petrece acum în Orientul Apropiat şi, mai ales, să cântărim exact semnificaţiile evenimentului de azi de la Ierusalim şi schimbările dramatice pe care le iniţiază, să ne uităm împreună pe nişte hărţi. Unele care marchează istoria modificările produse în geografia zonei în ultimul secol şi altele care arată cum şi-au imaginat unii că ar trebui să fie ea în cazul când, printr-un eveniment oarecare, ordinea actuală ar putea fi totalmente dinamitată şi ar trebui impusă o nouă hartă. Nu ar fi nimic nou în asta căci, să ne amintim, la originea tuturor tragediilor de acum se află împărţirea arbitrară de teritorii şi zone de influenţă negociată în secret între britanici şi francezi, foarte grăbiţi să tragă cât mai multe foloase din dispariţia Imperiului Otoman. Tentaţia era uriaşă şi totul trebuia făcut foarte repede deoarece astfel se ajungea la completarea hărţii puterilor coloniale care astfel împărţiseră regiunea până atunci..."

Ilie Serbanescu: Dacă n-ar fi tragic, ar fi chiar hazliu! (Cotidianul)
"Nu cred că există vreun alt tâlc care să se potrivească mai bine înfruntării dintre taberele, să le spunem, Iohannis și respectiv Dragnea. Le denumim astfel doar pentru identificare, căci în spate se află cu totul alții, mult mai mari și nu de pe malurile Dâmboviței. Mai de curând, s-au luat pe tema mutării la Ierusalim a ambasadei României. Doar în capul fraierilor s-a trezit, așa deodată, expertul în politică globală Dragnea să inițieze această mutare pe care o fac Statele Unite și s-a grăbit, tot așa deodată, celălalt expert din România în politică globală, Iohannis, să-l combată, când acesta nu cred că merge nici la schi în Șureanu fără să primească încuviințare din Germania. Berlinul s-a supărat atât de tare pe „recalcitrantul“ Dragnea, încât l-a pus pe Iohannis să ceară demisia omului acestuia, respectiv a premierului Dăncilă! Și ca să dea substanță acestei cereri, în care constituțional n-are o îndrituire mai mare decât a unui manifestant de rând în piața publică, dl Iohannis s-a lansat în acuze la politica economică a dlui Dragnea. Și dintr-o dată – după ce înfruntarea, având în vedere tema ei,  păstra o notă gravă în ciuda marionetismului protagoniștilor de la București – s-a intrat pe tărâmul caraghioslâcului!"

Dan Constantin: Kissinger laudă spionajul românesc (Jurnalul Naţional)
"Pentru a înțelege mai bine importanța relațiilor cu Statele Unite, trecerea prin istoria recentă le plasează în aria continuității. Momentele lor de vârf, evocate și studiate, ne-ar feri de confuziile de apreciere ale unor politicieni sau comentatori ai prezentului care cred că au descoperit America, precum Columb. Importante programe de investiții ale României pornite din anii 70 au avut suport american. După debutul creditului de la Eximbank, în 1962, pentru complexul petrochimic Brazi, până în 1979, s-au derulat programe de finanțare prin Banca de Export-Import a SUA cu o valoare de 211,6 milioane de dolari. În noiembrie 1974, vine la București  secretarul de stat american Henry Kissinger pentru a asigura România că rămâne „în fruntea listei țărilor din Europa Răsăriteană în privința colaborării cu Statele Unite” și sub mandatul președintelui Ford, după demisia lui Richard Nixon. Întâlnirea lui Kissinger cu Nicolae Ceaușescu, din 3 noiembrie, a patra dintre cei doi interlocutori, după cele din  1969, 1970 şi 1973, a fost consemnată într-o „notă de convorbire”, redactată de mână, trecută în arhivă cu indicativul „Strict secret de importanță deosebită”.” 

Marius Ghilezan: Liviu Dragnea anulează poziţia struţului în politica externă? (Romania Libera)
"Donald Trump rescriestrategia geopolitică în Orientul Mijlociu, după ani lungi de stagnare diplomatică şi de războaie interminabile, fără a scoate zona din criză. Mișcarea administrației actuale, diferită de cea a predecesoarelor, de a se retrage din tratatul cu Iranul, demonstrează că noua putere doreşte să refacă legătura istorică dintre SUA şi Israel. Denunțarea unilaterală a unui document-cadru aruncă în aer relațiile dintre Bruxelles și Washington, care oricum nu erau foarte bune după măsurile economice restricţionale luate de americani. Patreneriatul strategic dintre SUA şi România e mai vechi de decenii. Integrarea în UE a fost mai târzie. Dacă ne-am obişnuit deja cu servilismul liderilor de la Bucureşti faţă de Înaltele Porţi, iată că Liviu Dragnea ne surprinde nu numai pe noi. ”Situația din Orientul Mijlociu este o situație complexă, pe care unii o știu în totalitate, unii cred că o știu iar alții nu o înțeleg. Dincolo de declarații, de reacții rapide, publice, cred că este necesară o analiză foarte serioasă și o discuție foarte serioasă cu Israelul, cu Statele Unite și cu alți actori importanți” – a declarat Liviu Dragnea pentru Associated Press."

Cristian Hostiuc: Toată România se confruntă cu criza forţei de muncă, cu noile generaţii care nu ştiu nimic dar care au pretenţii mari salariale. Un antreprenor din Braşov spune: Eu nu am aşteptat să ajung aici, am adus ingineri din Bucureşti, unii au şi salarii de 2.000 de euro, acum luăm ingineri din Galaţi. Am cumpărat un bloc în care să relocăm oamenii veniţi să lucreze la noi (Ziarul Financiar)
"Taxele şi impozitele din România, accesul la finanţarea bancară, dobânzile (cel puţin până acum) sau cursul leu/euro nu reprezintă acum o problemă pentru mediul de afaceri. La 3% dobândă în România, m-ar bătea Dumnezeu dacă m-aş plânge, spune un antreprenor din Braşov care îşi vinde toată producţia în Franţa. Lipsa infrastructurii (o autostradă până la Braşov ar dubla cifra de afaceri a judeţului – de aproape 10 miliarde de euro -, iar un aeroport ar putea să o mai dubleze încă o dată), birocraţia administrativă, legislaţia interpretată mai mult sau mai puţin abuziv de organele statului sunt şi vor rămâne tot timpul pe lista de probleme nerezolvate a mediului de afaceri. În schimb, lipsa forţei de muncă arde foarte tare, cel mai mult în acest moment. Pe lângă faptul că nu mai există forţă de muncă disponibilă, noile generaţii nu ştiu mai nimic, sistemul educaţional nu-i învaţă nimic şi este rămas mult în urmă, când ajung în fabrică sau în companii nu mai aşteaptă să înveţe, dar au pretenţii salariale mari chiar de la început."

Format: 

Topic: