15 Noi 2016 - 11:07

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. 9/11 și 11/9 (AMOS News) 
"Sunt două momente de șoc pentru istoria recentă a Americii. Atacul terorist din 2001 și câștigarea alegerilor de către Donald Trump în 2016. Ambele cu consecințe importante în existența nu doar a națiunii americane, dar și a întregii lumi civilizate. Ce au în comun cele două date? Zguduirea din temelii a unei societăți intrate într-o profundă stagnare instituțională, dar și emoțională. Atacurile teroriste au arătat cât de vulnerabilă era cea mai puternic înarmată națiune de pe glob, în fața unor lovituri atipice pentru a căror contracarare s-a dovedit complet nepregătită. Imi imaginez ce era  în sufletul și în mintea lui Bush când citea pe dos  o carte la școala  la care se afla când a primit vestea atacării WTC. Nimeni nu-l putea asigura că acesta nu era sfârșitul civilizației statale americane și că fusese doar un avertisment. Unul de o duritate inimaginabilă. Acțiunea pusă în operă cu o diabolică genialitate de oamenii lui Osama binLaden a modificat fundamental obiectivele politicii exerne americane și strategiile pe termen lung. Războiul rece ideologic facea loc războiului fierbinte antiterorist. Pe acest val economia americană de Apărare se revigora pe seama noilor necesități de dotare și a tehnicilor specifice utilizate."

Octavian Ştireanu: Procesul 22 aprilie–15 iunie 1990 (Azi)
"America este bântuită de proteste violente împotriva rezultatului votului de la alegerile prezidenţiale. Este a cincea zi de confruntări în stradă. România a început să trăiască un astfel de film încă din 1990, după alegerile din 20 mai. Educaţia democratică care ne-a fost băgată în cap chiar de occidentali în anii 90 ne spune că este absurd ca vreo câteva mii de oameni să protesteze împotriva votului exprimat de câteva zeci de milioane de americani, chiar a doua zi după scrutin. Nimeni nu e naiv să creadă că aceste manifestări sunt spontane, în condiţiile în care, doar cu o zi înainte, aceşti oameni se prezentaseră la urne şi au votat pe cine au vrut. Din păcate, România a cunoscut multe astfel de manifestări, care, deşi pot avea un conţinut justificat după mintea perdanţilor, sunt absurde în logica democraţiei şi ilegale faţă de ordinea de drept."

Traian Ungureanu: Suta de metri foarte plat (Adevărul) 
"Inadmisibil! Prima maşină pe care am văzut-o, cînd am ieşit din casă, era roşie! Cine a îndrăznit? Eu şi prietenii mei coreligionari hotărîsem, din timp şi în unanimitate, că toate maşinile sînt albastre. Cea mai mare prostie rostită după victoria lui Donald Trump e povestea şocului. Şoc faţă de ce? Faţă de ce hotărîse, din timp şi în unanimitate, blocul stîngii? Faţă de rezultatul anunţat de luni de zile în presa progresistă? Faţă de recomandarea fără fisură a establishmentului? Şi dacă ar fi numai atît! Beyonce şi Lady Gaga au încercat, din răsputeri, să lumineze masele, dar s-au lovit de mitocani. Măcar pentru ele, pentru aceste două femei năcăjite, ar trebui să facem ceva. Soluţia e la îndemînă. Americanii, în frunte cu proştii care n-au măcar un transgender în familie, trebuie să voteze încă o dată. Dacă nu iese nici aşa, se votează pînă se ajunge la rezultatul dorit. N-ar fi o premieră. Reţeta a fost perfectată de UE şi spune că alegătorii greşesc, dar trebuie să voteze pînă o nimeresc."

Iulian Chifu: Igor Dodon Președinte: La Chișinău se instalează românofobia, izolaționismul și instabilitatea (Evenimentul Zilei)
"La ora la care scriu acest editorial, rezultatele alegerilor prezidențiale directe din Republica Moldova l-au adus în fotoliul celui mai important ales din stânga Prutului pe Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor, pro-rus, cel care și-a făcut campanie cu poza în care apare strângându-i mâna lui Vladimir Putin. Dacă e să ne uităm la programul său electoral, Dodon își dorește ruperea Acordului de Asociere cu UE – adică introducerea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova care doresc să călătorească în UE, deci și în România, și introducerea taxelor vamale pentru produsele lor – deschiderea pieții ruse, reorientarea comerțului și dependențelor Republicii Moldova de Rusia lui Putin, federalizarea Republicii Moldova, legalizarea prezenței trupelor ruse în Transnistria “până la soluționarea conflictului”."   

Dan Constantin: Becali, un Trump de România (Jurnalul Naţional)
"Trump a avut succes în imobiliare. Becali este considerat în România un geniu al speculațiilor cu terenuri. Trump este miliardar, lumea l-a votat apreciind că nu vrea să mai facă bani din politică. Becali are și el o avere de sute de milioane de euro, este filantrop și a dat bani politicienilor să-și finanțeze campanii. Societățile lui Trump nu sunt cotate la bursă, așa încât informațiile din interiorul lor sunt greu accesibile. Încrengătura de afaceri a machedonului, contorsionată ca și mintea lui Becali, este de nepătruns; nepoții, verii, clubul de fotbal se învârt ca la roata norocului, doar procesele, cu expertizele atașate, dând câteva repere despre proprietățile reale."

Robert Veress: Zbor deasupra unui cuib de matracuci! (Puterea)
"Igor Dodon e președinte în Moldova și, de acum, incertitudinea se aprofundează în privința parcursului european al țării - surori și al continuării aproprierii de România. Mai curând se întrevede o strângere a relațiilor Chișinăului cu Moscova. Donald Trump, pe care Igor Dodon și Putin l-au felicitat călduros pentru câștigarea alegerilor, este președinte în Statele Unite și, de acum, incertitudinea planează în privința continuării parteneriatului strategic americano-român (în fond, nu doar de formă) și a demersurilor de descurajare a pornirilor expansioniste ale Rusiei lui Putin. PSD va câștiga detașat alegerile din România, singura necunoscută planând asupra identității viitorului premier. Oricare va fi acesta, însă, politicile reformiste ale guvernului Dacian Cioloș vor fi oprite, iar economia va intra în recesiune, odată ce toate măsurile electorale populiste vor fi aplicate." 

Mihai Duță: Cod roșu de minciuni! Începe campania electorală! (România Liberă)
"Victor Ponta în 2013: Dacă Autostrada Comarnic-Braşov nu e gata până în 2016, nu mai candidez la următoarele parlamentare! Să mai spun că Victor Viorel, cel mai bun premier, a mințit e ca și cum aș zice că iarna ninge. El este campionul absolut al mincinoșilor din politică. Acum e vremea lui. Azi începe campania electorală! Probabil de asta s-a și rugat Liviu Dragnea de el să candideze din nou pe listele PSD, cu promisiunea că ar putea fi și viitorul ministru de Finanțe. Ei au o tradiție bună aici, ultimii doi miniștri fiind selectați cu atenție: unul din cimitirul unde ascundea tablouri, celălalt de prin cluburile de fițe ale Capitalei. Nu că ăilalți ar fi fost altfel. Speranța Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, zis „Transformator“, a plecat din minister direct la pușcărie. Scrie colegul meu Petre Bădică, în ziarul de azi, despre minciunile USL din 2012. Atunci, PSD și PNL erau braț la braț, simțeau la fel, mințeau la fel. Doar 8,8% din promisiunile lor electorale au fost îndeplinite. Majoritatea, ajutoare sociale. Nicio investiție! Asta înseamnă că au mințit în proporție de peste 90%."

Cristian Hostiuc: Ce înseamnă pentru România alegerea lui Trump în SUA: politic şi militar câştigăm, economic s-ar putea să pierdem. Americanii ne vor exporta preţuri mai mari şi inflaţie, ne vor majora dobânzile la lei, vor reduce investiţiile şi ne vor lua specialiştii. În schimb, vor cere să cumpărăm mai mult armament de la ei (Ziarul Financiar)
"Are mediul de business din România un Donald Trump? "Dacă vrem să fim capitalişti, avem nevoie de capitalişti la putere."
Alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite a trimis o undă de şoc în întreaga lume. Toată lumea se întreabă ce va face miliardarul american la Casa Albă, ce planuri are pentru America şi mai puţin pentru alţii, cine vor fi câştigătorii, dar şi perdanţii din noua administraţie, dacă va ridica tonul la China (cel mai mare fabricant de produse pentru America, dar şi cel mai mare creditor al celor mai puternice ţări din lume), ce se va întâmpla cu Europa (cine o va mai apăra), dar şi cu ţările aliate din estul Europei (Polonia sau România) etc. La Bucureşti, dincolo de felicitările oficiale de rigoare, nu există prea multe opinii. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, invocă faptul că România se confruntă cu un deficit de analize în ceea ce-l priveşte pe Trump, ideile lui, ce vrea să facă. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spune că prin alegerea lui Trump globalizarea, aşa cum s-a făcut în ultimii 20-25 de ani, s-a sfârşit."

Format: 

Topic: