16 Apr 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Telegrame AN. Lista lui Hodor (Amos News)
"Muribundul CNSAS a dat un semn de viață lansând pe piață (la momentul potrivit) o „listă” de vreo 200 de „colaboratori ai Securității” STOP Nu de persoane care ar fi făcut „poliție politică” în accepția termenului cenesasist, ci de persoane agreate de o „secție externă” a Securității (un fel de SIE de azi) pentru a influența diaspora în favoarea regimului STOP Că despre așa ceva era vorba o confirmă componența eșalonului deconspirat: jurnaliști, istorici, profesori, specialiști din diverse domenii - ba chiar și un chelner și o pensionară STOP Dacă cercetătorul Hodor care a trudit la deconspirare dând-o publicității la „22” ar fi putut să o blindeze și cu angajamentre semnate de respectivii, sau cu note de plată ale „drepturilor de autor”, lista asta mai avea un rost. Așa, demersul său este practic inutil STOP Sau, mai degrabă, util unor anumite scopuri, între care și compromiterea unor persoane care ar putea influența decizii și acțiuni în curs STOP Iar dacă este ceva de reproșat respectivilor „agenți” este că, dată fiind natura neimputabilă a acțiunilor lor, nu au dezvăluit ei înșiși la timpul potrivit această condiție STOP Asta despre „vechea securitate”. Despre cea nouă a vorbit pe larg la Comisie Horia Georgescu, luminat parcă brusc de sfintele Paște  în legătură cu folosirea lui ca „instrument de lucru” de către Liviu Maior, pe care îl tratase, credul și naiv, ca pe un mentor și prieten STOP De fapt, fostul director al SRI își făcea treburile sale și ale „Cupolei” prin intermediul ANI, care ajunsese - de se mira și Horică - la un procent de succese în instanțele dnei Stanciu de peste 90%."

Cristian Unteanu: În Siria, pauză pentru evaluarea opţiunilor. Se numără cucuiele, se măsoară şansele negocierii viitoare (Adevărul)
"Aparent, discuţia ce urmează priveşte doar temeiurile legale ale acţiunii celor trei state care formează coaliţia ce a lovit în Siria ţinte legate de producerea şi stocarea armelor chimice sau aeroporturile folosite pentru declanşarea unor raiduri în care au fost folosite asemenea arme. Discuţie teoretic interesantă, dar extrem de specioasă şi, în definitiv, cred că în afara ariei dvs. de preocupări imediate. În schimb, am convingerea că subiectul poate să vi se pară extrem de interesant dacă vă gândiţi la perspectivele viitoare deoarece, pe fond, situaţia actuală ar putea să anunţe modul în care super-puterile vor acţiona în cazul apariţiei unor situaţii similare. În Siria sau în alte părţi ale lumii. Dacă acceptaţi acest început de raţionament, iată posibilele teme de dezbatere, aşa cum circulă ele deja în consultările între marile cancelarii."

Cornel Nistorescu: Lucian Isar se descurcă mereu (Cotidianul)
"Mai ieri-alaltăieri m-am trezit cu un semnal de promovare a noii postări a lui Lucian Isar. Pe blogul său personal, pilotul financiar al dezbaterilor TV atrăgea atenția asupra unei afaceri. Primărița se pregătește să toace banii Bucureștilor. Iată link-ul distribuit de Lucian Isar pe rețelele de socializare, avertizînd presa din România în legătură cu marea sa descoperire. Și Gabriela Firea și Lucian Isar sunt doi „clienți“ mai vechi ai ziarului Cotidianul. Despre toate cele care nu se întîmplă în București și despre foamea de declarații publice și apariții TV a primăriței am tot scris. N-a trecut mult de cînd primărița de București – Voluntari și-a pus prietena din tinerețe la RADET. Hop-țop, Tania Haritonovici, prietenă de nădejde a primăriței, a apărut ca director general adjunct la RADET. Despre Isar, cel care a sărit în Olt cu un X 6, la fel, am mai scris. El ne-a atras atenția cu celebra sa tentativă de a specula pe leu, încheiată cu un eșec și cu o interdicție. O vreme Lucian Isar n-a mai fost acceptat să lucreze în sistemul bancar. Probabil că de aici – și de la tentativa sa de doctorat în finanțe la profesorul Mugur Isărescu – i s-a tras și următorul scandal. Lucian Isar a fost exclus de la doctoratul cu profesorul Isărescu și, ca un om de mîndrie și vanitate ce este, l-a luat în cătarea scrierilor sale pe blog și a atacurilor sale televizate pe guvernatorul BNR. Despre povestea cu dobînzile pe aurul României depus la Londra am tot citit. Este teoria lui Isar. Dacă englezii ne țin aurul în tezaurul lor și pe seama acestuia se fac speculații, să plătească dobîndă."

Florin Condurateanu: Nea Mircea, profesorul dintre firele de iarbă (Jurnalul Naţional)
"Meciuri incandescente ca lava vulcanului în faza de pătrundere în semifinalele unei competiţii considerate mai tari ca un campionat mondial, în sferturile Champions League. Îngropate în goluri în urma partidelor tur, când au fost vecine cu knock-out-ul, Manchester City şi AS Roma trebuiau să rişte nebuneşte pe cartea atacului pentru a contrabalansa înfrângerile în pragul ruşinii din primele meciuri. Şifonată de Liverpool cu 3-0, City alege să atace haiduceşte, cu Robin Hood pitit după fiecare fir de iarbă al gazonului. Inventatorul stilului pisălogit tiki-taka trimite în teren doar 3 fundaşi şi 5 atacanţi, ofensivă furibundă. Tot jocul era purtat în vârful ghetei de mijlocaşul care acţiona şi în apărare, şi în atac, Fernandinho. Fotbalist teribil descoperit şi cizelat de Mircea Lucescu. Descoperitorul şi şlefuitorul de mari vedete Mircea Lucescu îl simţise ca viitor lider, l-a achiziţionat din Brazilia, unde era într-o mare de învârtitori de mingi, l-a luat cu bani puţini şi apoi Şahtior l-a vândut pe multe milioane de lire sterline la Liverpool. Şi fiindcă am amintit de fotbalul englez, campioana încă Chelsea este condusă din teren de doi dirijori, Hazard şi William, brazilianul mic de statură, dar al naibii de fâşneţ şi imaginativ, cel cu părul înfoiat de parcă l-a curentat foenul. Descoperit şi antrenat tot de Mircea Lucescu, i-a simţit potenţialul, l-a importat ieftin de pe Copacabana şi apoi Şahtior l-a vândut în Anglia la preţ de bijuterie.” 

Marius Ghilezan: De ce este Viktor Orbán altfel? (Romania Libera)
"FIDESZ, partidul premierului de trei mandate, a câştigat majoritatea absolută şi poate face Guvernul fără a trebui să opteze pentru alianţe contra naturii. Viktor Orbán a descoperit valorile creştinismului, ca orice est-european, după căderea Cortinei de Fier. A avut privilegiul unor burse oferite de Departamentul de Stat al SUA încă din 1991. Partidul său, a tinerilor liberali, a fost finanţat de la început din surse de peste Ocean, pentru a fi o alternativă şi un model în regiune. A devenit Viktor Orbán “omul ruşilor,” un „dictator”, aşa cum prezintă propaganda? Să urmărim puţin parcursul  FIDESZ. Înfiinţat în 1986 ca o grupare civică studenţească, formată din tinerii persecutaţi de către regimul comunist, în 1988, în plin glasnost, s-a înregistrat ca partid. Acronimul formaţiunii porneşte de la Alianţa Tinerilor Democraţi. Statutul partidului stabilea că nu pot face parte din partid persoanele de peste 35 de ani. Această prevedere a fost abolită în 1993, pentru a deschide perspectivele unui partid de masă."

Cristian Hostiuc: Cum va arăta România peste 100 de ani prin ochii celor de acum (Ziarul Financiar)
"Aş vrea să ştiu cum va arăta România peste 100 de ani, pentru că poate, cu ajutorul vostru, vom putea schimba ceva, în bine. Aş fi vrut să citesc acum ce gândeau cei de acum 100 de ani, ca să vedem cum stăm acum. Aş fi vrut să vedem cum era România în 1918 pentru a face o comparaţie cu România anului 2018, ca să vedem dacă am câştigat sau am pierdut. Dacă ne uităm la câteva date statistice, inclusiv faptul că suntem mai mulţi, înseamnă un foarte mare câştig: 7,7 milioane versus 19 milioane, plus 4 milioane de români care treăiesc, muncesc şi visează în afara graniţelor. Dacă acum 100 de ani numai 20% din România era urbană, iar acum 50% se bucură de condiţiile oraşelor, putem spune că am evoluat pozitiv. Dar în acelaşi timp, alte ţări au înregistrat o urbanizare mult mai ridicată, ajungând la un nivel de dezvoltare şi de trai mult mai ridicat într-un secol. Printre puţinele comparaţii pe care le putem face este că într-un secol ponderea României în economia mondială a scăzut, iar Suedia este cu mult  înaintea noastră, deşi acum un secol era sub noi. Nu ştiu cum vreţi voi să arate România peste 100 de ani, dar mi-aş dori câteva lucruri extrem de simple: să fim, să rămânem în Uniunea Europeană, în NATO sau în ce alianţe occidentale politice şi militare vor fi aici. Nu aş vrea deloc „să fim independenţi“, adică ai nimănui."

Format: 

Topic: