Share
16 Aug 2016 - 10:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. Cronica unei demisii aşteptate (AMOS News) 
"După noaptea aceea lucrurile s-au schimbat radical. Madam Lipă a ieşit la atac cu padela limbii de lemn şi a reproşat sportivilor că "li s-au băgat bani şi pe gât şi pe nas"(?!) fără ca ei să-i justifice; iar Alin Petrache a schimbat macazul în chestiunea echipamenteleor, de la motivaţia piedicilor puse de legea achiziţiilor, în calea obţinerii unor produse de bună calitate, la deplina disponibilitate de a colabora pentru identificarea celor vinovaţi. După ce s-au mai strâns câteva medalii, şeful COR a anunţat chiar că la întoarcerea în ţară (nu aceasta de acum - care nu se ştie pe ce bani s-a făcut, ci după încheierea întrecerilor) îşi va depune demisia împreună cu întreaga echipă de conducere, pentru a lăsa cale liberă unei evaluări corecte a activităţii lor."

Octavian Ştireanu: Generozitatea SRI (Azi)
"Deci este nedrept să arătăm cu degetul tot spre SRI, cum procedează ong-iştii în cauză. Dimpotrivă, ei ar trebui să aprecieze democratizarea informaţiilor produsă de Serviciu, care le va pune la dispoziţia procurorilor, poliţiştilor sau fiscului. Aceştia, „în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic şi procedural, vor putea accesa informaţiile integrat, rapid şi eficient“, explică, pe înţelesul tuturor, comunicatul SRI. Altfel spus, SRI este un fel de „tehnocrat al informaţiei“, pe care n-o foloseşte el, Doamne fereşte, în scopuri politice, ci, cu exemplară generozitate, o oferă altora. Este la fel cum actualul Guvern tehnocrat guvernează pentru alţii şi nu pentru CV-urile celor care-l compun, cum susţin unii.“

Cristian Unteanu: Triunghiul incertitudinilor care inflamează lumea: Turcia-UE-NATO (Adevărul) 
"Este vorba despre incertitudini majore care, foarte rapid, datorită unui cumul de vectori nefavorabili, se pot transforma în situaţii de criză cu reverberaţii mondiale. Prima incertitudine este legată de siguranţa armamentului nuclear american existent în Turcia, ţară care – alături de Belgia, Germania şi Germania – adăposteşte mai mult de 25% din arsenalul nuclear de care dispune NATO."

Mălin Bot: Cum dau liberalii România pe mâna infractorului Liviu Dragnea (Evenimentul Zilei)
"PSD a „dăruit” României un prim-ministru care a fost condamnat cu executare după ce şi-a pierdut funcţia. Partidul lui Iliescu a mai oferit românilor un şef de guvern care a ajuns inculpat, în timp ce îşi exercita mandatul. Este firesc pentru acest partid să încerce un nou record: numirea unui prim-ministru infractor, condamnat cu suspendare. Condamnatul Liviu Dragnea, infractorul ales cu unanimitate preşedinte al PSD, trage tare să fie prim-ministru. Bazat pe sondajele de opinie care indică o victorie zdrobitoare a PSD la alegerile parlamentare şi alimentat cu rezultatul alegerilor locale, Dragnea nu mai are răbdare şi sare la beregata preşedintelui Klaus Iohannis, ameninţând cu o nouă suspendare dacă şeful statului nu va numi persoana indicată de PSD pentru şefia Guvernului României."   

Dan Constantin: Românii, soldaţi în războiul magistralelor gaziere (Jurnalul Naţional)
"Puterile Europei se duelează cu proiectele magistralelor gaziere în războiul geostrategic cu miză mare pentru securitatea energetică a continentului.Gazprom caută aliați pentru a avea o poziție și mai puternică în piața care funcționează și pe baza altor elemente decât cele comerciale.Conflictul cald cu Ucraina în Crimeea a avut anterior episoadele unui război rece al gazului între Kiev și Moscova care a arătat că Europa este vulnerabilă atunci când depinde de ruta ucraineană. Nord Stream și South Stream au fost răspunsuri la această problemă a echilibrului în care Vestul a jucat volei cu Gazprom peste țările din Est. Pentru ruta nordică lucrările nu au angajat prea mult poziția Estului, doar Polonia având reproșuri la adresa Germaniei care a tras conducta prin Baltica fără prea multe discuții.Ruta sudică, la care României i-a fost fluturat la un moment dat proiectul pe sub nas, a fost blocată de Uniunea Europeană."

Răzvan Mateo Mateescu: Ordin pe PSD: Candidați! Privirea la mine! (Puterea)
"De când a apărut Dragnea, a părut mai bun decât Ponta. Și este. Le are el pe-ale lui, că doar e condamnat, deci nu ne putem aștepta să iubească, de exemplu, justiția, cu instituțiile ei. Unde mai pui că e anchetat într-un nou dosar de abuz în serviciu. Mai sare și calul cu ironiile de prost gust (stilul Ponta) care nu îi stau bine nici lui, dar asta e, cineva le-a spus că prind la alegătorii PSD. În rest, însă, de exemplu în privința politicii interne a partidului său, Dragnea este un lider mult mai abil decât „Victor, prietenul meu”, cum îi spune el. Șeful PSD confirmă părerea noastră și prin ultimele declarații. Nu prea au fost pentru public, mai degrabă au fost ordine către partid, dar le-a legitimat și le-a dat putere împărtășindu-le cu poporul alegător." 

Cristian Hagi: Cum au distrus litoralul (România Liberă)
"De ce să vii să-ți faci vacanța în stațiunile de pe litoralul românesc? Dacă aș participa la un concurs televizat și aș putea să câștig un mare premiu, dacă răspund la întrebare, aș pleca de acolo cu mâna goală. Nu am niciun răspuns și nu înțeleg de ce aproape 200.000 de oameni se înghesuie, în fiecare zi din luna august, să vină aici. Lucrurile nu au stat întotdeauna așa. Au fost ani când în Neptun, Olimp, Mamaia veneau zeci de mii de turiști germani, scandinavi, francezi, polonezi etc. Vorbesc de anii ‘70-‘80, despre ceea ce pare acum un frumos basm pe care hotelierii bătrâni îl spun, la ceas de seară, nepoților. Ceva a mers îngrozitor de greșit în aceste ultime decenii. Litoralul românesc a ieșit din cataloagele marilor tour-operatori și a devenit un produs care se adresează exclusiv românilor. Motivele sunt multe: unele țin de noi, altele de vecini."

Dorin Oancea: De ce sustenabilitatea celei mai mari creşteri a PIB din UE ar trebui să fie ultima noastră grijă? (Ziarul Financiar)
"Un ciudat şir de coincidenţe îi vor fi făcut pe unii să îşi aducă aminte, săptămâna trecută, de zilele de dinaintea declanşării crizei imobiliare din Statele Unite, care a continuat apoi cu marea criză mondială. A fost, la început, o ştire legată de capitalizarea marilor instituţii financiare americane Freddie Mac şi Fannie Mae, supuse unor teste de stres care au dezvăluit că cele două bănci au nevoie de ajutoare de 50 până la 128 de miliarde de dolari. Cum situaţia celor două companii de creditare imobiliară a fost, în urmă cu nouă ani, unul dintre factorii de declanşare a crizei, multe persoane au avut, sunt sigur, un sentiment de deja-vu."

Format: 

Topic: