16 Iul 2019 - 10:01

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Ruleta rusă la Wimbledon (Punctul pe Y)
"Înfruntarea dintre cei doi magnifici ai court-urilor a avut nevoie de primele patru seturi ca un pretext pentru cel de-al cincilea, cel care a cuprins cam tot ce putea să cuprindă un regal sportiv. Setul decisiv a fost ca un revolver de ruletă rusă, cu glonțul pe țeavă la fiecare apăsare pe trăgaci, gata să îl spulbere pe unul dintre protagoniști și să îl încoroneze pe celălalt, indiferent care dintre ei. M-am întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă organizatorii nu ar fi limitat, în premieră, prelungirile până la 12 la 12 și dacă nu cumva au făcut-o special, bănuind ce urma să se întâmple? Până unde ar fi mers această alternanță magică ce făcea ca niciunul să nu poate lua avansul decisiv? Părea că veghează de undeva din tribună un demon al tenisului care urmărea  cu atenție scorul, intervenind prompt atunci când echilibrul amenința să debalanseze spectacolul unic ce trebuia să meargă mai departe. A câștigat Djokovic, stăpânul tie-break-urilor. Cu două a câștigat seturile preliminare iar cu al treilea partida. Și-a înscris în palmares cel de-al cincilea titlu la cel mai prestigios turneu. Dar la fel de bine putea să câștige Federer, care a avut câteva mingi de meci, intrând astfel în posesia celui de al nouălea titlu, în calitatea sa de „acționar majoritar” al turneului (Djokovic deține această calitate la Australian Open, iar Nadal la Roland Garros)."

Cristian Unteanu: Decizia europeană care loveşte la temelia credibilităţii „revoluţiei portocalii“ din Ucraina (Adevărul)
"De ce nu-şi apără România dreptatea la Consiliul Europei? Decizia poate fi considerată ca o adevărată lovitură de baros la nivelul credibilităţii întregii „revoluţii portocalii“ bazate, cel puţin în momentul în care a fost declanşat programul acţiunilor de protest ale EuroMaidanului, pe transmiterea în Ucraina şi în întreaga lume a mesajului „s-a ieşit la luptă, din disperare, împotriva politicianului corupt Ianukovici şi clicii sale de hoţi care au furat din averea poporului pe care l-au lăsat să trăiască în mizerie“. Din acel moment, tema corupţiei a fost implementată ca element central al discursului oamenilor politici care intrau în circuitul nou de putere şi care avea să fie repetat, cu mici variaţiuni, în diversele ţări din regiunea noastră (la noi de tandemul Traian Băsescu - Călin Popescu-Tăriceanu). În cazul Ianukovici, de departe piesa cea mai importantă de pe eşichierul politic, imaginea-simbol care a fost implantată la nivelul opiniei publice naţionale şi internaţionale a devenit casa de lux în care trăia şi care a devenit, după fuga acestuia în Rusia, muzeu al corupţiei la nivel de stat. Reşedinţa Mezhyhirya era de un lux nemaivăzut în comparaţie cu sărăcia ucraineanului de rând care a descoperit stupefiat la cel nivel se putea trăi în această ţară, admirând sălile bogat decorate, terenul de călărie, iahtul pentru călătorii pe Nipru, terenul special amenajat pentru tir şi zona de vânătoare, precum şi colecţia de maşini a lui Ianukovici, terenul de golf, heliportul, crescătoria de câini, etc, totul pe o proprietate de 140 de hectare."

Stere Halep: „Nu există naţiune mai talentată, mai inteligentă” (Jurnalul National)
"Marea performanţă reuşită de Simona la Wimbledon, mai ales maniera categorică cu care a obţinut victoriile, a stârnit admiraţia întregii lumi şi a fost din nou un prilej de bob de lacrimă în ochii părinţilor campioanei, dar a înflorit bucuria, mândria în inimile românilor. Tatăl Simonei, Stere Halep, a mai dat o dovadă de iubire faţă de Ţară: „Încă de ani în urmă am prevăzut că la 27-28 de ani Simona va face lucruri miraculoase în tenis, nimeni nu este mai bun ca românul, nu există naţiune mai talentată, mai inteligentă, încă nu ne-am găsit drumul, dar ne vom maturiza ca naţie”. Şi Gică Hagi, prin fiecare declaraţie, face o împrospătătoare transfuzie de mândrie şi curaj pentru poporul roman. Campionul absolut al fotbalului afirmă apăsat că avem copii, tineri plini de calităţi, de talent, de cretivitate şi, crescuţi, înconjuraţi cu professionalism, ei vor duce naţionala tot mai sus în lume. România poate ajunge chiar campioană mondială. Toate aceste sublinieri ale calităţilor românilor mai frânează atitudinile mizerabile ale unor detractori ai genei româneşti, cusurgii, suflete derizorii, care şterg toate biruinţele româneşti. Critici nedrepte, plătite cu bani murdari pentru ca să fie sădite în moralul poporului român sentimentul de inferioritate, conştiinţa subalternă de rudă săracă din periferia continentului. Detractorii au mai găsit un prilej de a ciunti bucuria românilor după performanţa neaşteptată a naţionalei de tineret la turneul final al Europenelor, unde au ajuns în semifinală. Nişte filozofi de trei lei au purces să scoată în faţă dificultatea tricolorilor tineri de a se muta la cluburi mari. Uitând că nici titularii celorlalte echipe celebre - ca Spania, Franţa, Germania, Anglia - nu au fost imediat cumpăraţi de echipe de top."

Eugen Șerbănescu: România – doar o afacere franco-germană? (Romania Libera)
"Anunțându-și unilateral candidatura la prezidențiale, Călin Popescu Tăriceanu rupe pisica aliaților de la PSD: merg cu el sau nu? Jocul de glezne (subțiri) practicat de dna Dăncilă pe această temă nu poate continua la infinit. Taurul trebuie luat de coarne.  Dar cine este taurul?  Pentru a afla răspunsul la această întrebare zoo-politică, trebuie să vedem, mai întâi, cine este toreadorul. Dacă privim înspre Vest fără binoclu, vedem că – deși șifonat serios de rezultatul votului europarlamentar - tandemul franco-german va stăpâni din nou UE.  Dl Macron, de orientare (politică) incertă, a reușit s-o îmbârlige pe dna Merkel, incertă de tot peste doi ani, fluturându-i prin fața ochilor o nemțoaică franțuzită, care, deși oficial se declară creștin-democrată, nu știm dacă, în realitate, e de stânga sau de dreapta – și probabil nici ea nu știe. Profitând de pierderea majorității de către alianța (și-așa ciudată) PPE-Socialiști, președintele francez - venit în marș forțat cu freza făcută de madam Le Pen - s-a transformat, în Europa, într-o balama unsă cu toate alifiile. Fără el, Merkel nu poate guverna așa-zisa uniune. Dar, deși cei doi par lipiți mai dihai decât emisferele de Magdeburg,  fiecare face și jocuri pe la spatele celuilalt - printre ele apărând, mai la coadă, și candidaturile la președinția României."

Cristian Hostiuc: Un eşec care ne costă: Românii cred mai mult în bitcoin decât în Bursă (Ziarul Financiar)
"Un paradox, care ne costă: BVB - Bursa de la Bucureşti, Bursa de acţiuni, obligaţiuni şi alte instrumente financiare a României, a depăşit din nou 9.000 de puncte, un maxim de după începutul lui 2008, atunci când nu se vedea criza. De la începutul anului indicele BET, care urmăreşte evoluţia principalelor acţiuni de la bursă, are o creştere de peste 20%, iar cu tot cu dividendele plătite, creşterea este de peste 30%. În semestrul I 2019, Bursa de la Bucureşti a avut a doua cea mai mare creştere din Europa, după Grecia, care a avut un plus de 41%. În timp ce Bursa raportează creşteri spectaculoase, mai ales în condiţiile în care dobânzile la bancă ajung cu greu la 4%, numărul investitorilor cu conturi active la Bursă a scăzut în T1 la 53.940, minus 11% faţă de anul trecut. Acum 10 ani numărul conturilor active a fost de 92.800. Numărul celor care tranzacţionează activ a scăzut la 15.700, minus 5% faţă de acum un an şi minus 20% faţă de acum 3 ani."

Format: 

Topic: