Publicat: 16 Mai, 2012 - 10:25
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Nagy – sub „acoperire”, la Yeosu! (Amos NEWS)
"O primă explicaţie ar consta în faptul că numitul Ferdinand Nagy a activat, practic, în ilegalitate, asigurând o discreţie totală în jurul numelui său şi al manifestării de la Seul. Asta pentru că după marele scandal care s-a declanşat după precedentul EXPO, cel de la Shanghai, din 2010, ministrul de Externe de atunci, Teodor Baconschi, în a cărei subordine se găsea reprezentarea noastră la manifestările de acest gen, promisese solemn că îl va destitui. Dincolo de neregulile financiare şi organizatorice semnalate cu acest prilej (taxarea suplimentară a celor care expuneau în cadrul pavilionului, „închirierea” pe o sumă modică a restaurantului unui chinez care practica preţuri mondiale, prezentarea prioritară a unor grupuri artistice, între care unele din Ungaria!), lui Nagy i s-a reproşat politizarea excesivă a evenimentului, acesta organizând o lansare cu pompă a „frunzei” turistice a Elenei Udrea, în prezenţa acesteia şi a peste 100 de „invitaţi speciali”, aduşi cu avionul de la Bucureşti, în decorul ridicol al unor figuranţi daci interpretaţi de chinezi."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Strâmtoarea celor 6 luni (Azi)
"Rostul unei puteri nu este să se lupte cu opoziţia, cum au făcut sistematic partidul şi guvernul conduse de Emil Boc. E drept, că tonul îl dădea de fiecare dată Traian Băsescu, campion absolut al dispreţului faţă de opoziţie. Pedeliştii se simţeau tari cu aerul în trompetă pe care-l primeau de la Cotroceni. E drept că şi acum tot de-acolo bate vânt de ostilitate. Boc a fost scutit de atacurile consilierilor prezidenţiali, care faţă de Ponta au devenit, brusc, foarte activi şi critici. Premierul este, însă, hotărât să reacţioneze, declarând că nu va accepta atacuri din partea consilierilor de la Cotroceni. „Consider inacceptabil şi nu voi accepta de acum încolo ca acei care îl consiliază pe preşedinte, în general cei foarte frustraţi că nu mai sunt în ministerele pe care le-au condus până acum, să îi atace pe miniştrii în funcţie. Ce ar însemna acuma să le spun şi eu miniştrilor să-l atace toata ziua pe domnul Băsescu?“, a declarat premierul."

FLORIN IARU: Minte-mă, dar fură-mă! (Adevărul)
"Guvernarea ungureană a dispărut în ceaţă şi a luat-o cu ea şi pe ailaltă. A bate apa-n piuă pe tema "odioasei moşteniri" e inutil şi contraproductiv. România e-n recesiune. Locuri de muncă nu-s, preşedintele avea dreptate. Dl Adrian Vasilescu zice, precum subsemnatul: „Avem cel mai mic număr de salariaţi la mia de locuitori din toată UE." Vai de dreptatea lui şi-a noastră! Bag seamă că nu e mare scofală să fii bancher. Ajungi la aceleaşi concluzii cu un filolog. Dar cine are sânge-n pix să guverneze, dacă tot s-a băgat la bătaie! Ăsta e pariul: să rezişti presiunii, să încurajezi crearea de locuri de muncă, să readuci cetăţenii în faţa ghişeelor, să-şi plătească taxele şi impozitele, fără să se chiorască la statul cel lacom, risipitor şi hoţ. Dar cum redai încrederea în instituţii, cum îi angajezi - nu-i numeşti! - pe specialiştii care încă n-au fugit din ţară, asta nu ştiu! România arată precum grajdurile lui Augias. Numai o minune şi o foarte românească răbdare ne mai scot din impas."

ADRIAN PĂTRUŞCĂ: Guvernul Ponta a pierdut trei vieţi. Ca la leapşa (Evenimentul Zilei)
"Şi atunci, de ce i-a trebuit atât de mult noului prim ministru până să scape de povară? De ce nu l-a zburat de la primul plagiat dat în vileag şi a preferat să stea ţintă în faţa presei? De ce a prelungit atât de mult agonia, când verdictul era dat? Mang este al treilea dintre membrii Cabinetului, anunţaţi iniţial de Victor Ponta, care este înlocuit pentru "pete în pedigriu". Primul a fost Victor Alistar, executat sumar, la câteva ore de la primele informaţii despre incompatibilitatea sa. N-au fost prea multe discuţii. Nici nu era loc în focul evenimentelor. Totul părea o eroare de parcurs."

LELIA MUNTEANU: Sfârşitul lumii pe înţelesul tuturor (Gândul)
"Pocăiţi-vă, plătiţi facturile, urecheaţi-vă copiii, mâncaţi ultima şaormă, mai daţi un like pe facebook. Cum o să fie: începe cu o pană eternă de curent (mulţumim Enel care ne-a pregătit intens). Ştiinţific vorbind, exploziile solare o să ardă transformatoarele şi rămânem toţi pe întuneric. Apoi, din tenebre, vor apărea Băieţii Deştepţi. Ei o să vândă energie pe tot globul - la pungă, la pet, la cornet. La noi, sfârşitul lumii ar putea să coincidă în chip fericit cu alegerile parlamentare. Politicienii o să aibă o singură problemă: ce rost mai are să-şi lipească afişe, să pună bannere? Tot nu se văd. Îşi vor striga sloganurile în noaptea planetară. Auzindu-se singuri ce spun, s-ar putea să se sperie, s-o ia la goană şi să se piardă în beznă din care s-au întrupat."

RĂZVAN BĂRBULESCU: Milogeala anti-video (Jurnalul Naţional)
"În ţară, simulările la bac au fost pe măsura aşteptărilor: jenante. Imediat după simularea de la Timişoara, s-a stârnit o milogeală sfâşietoare, mai tare ca la metroul din Paris. De la pirandele care-şi visează odrasele cu masterat (asta e descriminare, mânca-ţi-aş) la părinţii cu copii puturoşi, care în general sunt geniali, dar li se fâlfâie de şcoală. O profesoară din Timişoara mărturisea că elevii le dau de înţeles că vin la şcoală de mila profilor. Le fac hatârul. Că-i ţin pe leafă. Aşa că profii să nu-ntindă coardă. Femeia povestea că o colegă, la dirigenţie, nu ştie cum să facă să nu enerveze elevii, să n-ajungă pe facebook că vrea să facă sex cu clasa. Îi ţine atenţi cu rahaturi din tabloide, cu aerul că dezbat subiecte de cultură generală."

MIHAI PÂLŞU: Ponta, uită-te la jupuiţii din privat! (Puterea)
"De ceva timp, toată suflarea politică deplânge soarta bugetarilor. Guvernanţii de toate culorile ne tot atrag atenţia asupra dificultăţilor pe care le întâmpină funcţionarii de stat sau din administraţia locală pentru a avea un trai decent. Ei ne spun că amploaiaţii au salariile tăiate, că nu mai încasează sporuri de privit pe geam când plouă, de tăiat frunză la câini şi de stres că parchetul nu e lustruit cu ceară vegetală; că trebuie să se mulţumească cu vacanţe petrecute la Mamaia, ca tot românul obişnuit! Nu există discurs politic fără să nu fim anunţaţi că angajaţii de la stat vor primi neapărat banii care le-au fost luaţi samavolnic, indiferent că România va intra sau nu în recesiune în partea a doua a anului 2012. Dacă întrebi ce se ascunde în spatele acestor jelanii zilnice pe umărul bugetarilor, politicienii îţi arată conspirativ calendarul alegerilor."

GABRIEL BEJAN: Votaţi primar Stadionul Naţional, ca să scăpaţi de maidanezi şi gropile din asfalt! (România Liberă)
"Bucureştenii care s-au uitat la televizor în ultimele zile au remarcat un sondaj de opinie de mare  interes care arată practic faptul că, în linii mari, bătălia electorală pentru Capitală este aproape tranşată. Potrivit CURS, citat de Realitatea TV, Sorin Oprescu va câştiga alegerile pentru primărie cu un procent de 65% din voturi, la mare distanţă de restul candidaţilor. Interesant este că acelaşi sondaj arată şi care sunt lucrurile care-i deranjează cel mai mult pe locuitorii Capitalei: 20% s-au arătat nemulţumiţi de câinii maidanezi, 15% de lipsa curăţeniei, 11% de infracţionalitate, 9% de starea drumurilor etc."

DANIEL DĂIANU: Despre ce relaxare fiscală în 2012 vorbesc unii? (Ziarul Financiar)
"O astfel de teză nu este lipsită de sens în circumstanţe influenţate de ciclul electoral în mod decisiv. Dar, într-o ţară în care deficitul structural al bugetului public ajunsese la cca 8% din PIB în 2008 şi căreia, după izbucnirea crizei financiare în Europa, datoria publică îi "exploda", consolidarea bugetară (fiscală) nu putea întârzia şi nici nu se putea termina în 2011. Se poate chiar susţine că pasul de consolidare a fost prea mare, ceea ce remarcă şi o evaluare a FMI în martie acest an. La finele lui 2011 deficitul structural al bugetului public scăzuse la aproximativ 3% din PIB (chiar dacă măsurarea comportă discuţii)."