16 Mai 2018 - 10:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Interviu la Cotroceni (Amos News)

Până la urmă nici Viorica Dăncilă n-a demisionat cum i-a cerut Iohannis și nici Meleșcanu nu l-a sfidat pe președinte, refuzând invitația. După un acid schimb de mesaje, marți dimineață, echipa guvernamentală formată din trio-ul Dăncilă, Meleșcanu și Birchall s-a prezentat, disciplinat la Cotroceni pentru a „analiza” împreună cu șeful statului „situația din orientul Mijlociu” @ O situație destul de complicată, după cum au dovedit-o disputele aprinse de până acum pe tema ambasadei din Israel @ Nu știm ce s-a discutat la întâlnire decât din ce ne-au spus protagoniștii, în comunicate de presă separate. Iohannis ar fi cerut să nu se mai treacă peste o „linie roșie” și să înceteze imediat tensiunile interne, iar Guvernul a insistat pentru dreptul său de a se ocupa inclusiv de politica externă @ Așadar, fiecare cu părerea lui, mai îndreptățită decât a celuilalt @ Zi grea pentru Dragnea, la termenul procesului său din dosarul „Bombonica”. Procurorii i-au făcut o surpriză retrăgând acuzațiile la adresa fostei soții, pe motiv că aceasta a achitat prejudiciul, dar au insistat pentru o condamnare de șapte ani și jumătate și anularea suspendării precedentei condamnări pentru președintele PSD @ „Ăștia vor închisoare pe viață pentru mine!” - a răbufnit la final „penalul” Dragnea, care mai are de așteptat până pe 29 mai pentru a afla ce-i rezervă soarta @ Plicticos ca deobicei, vicele Viorel Ștefan a ieșit curajos la declarații pentru a explica faptul că în mod obișnuit rezultatele din primul trimestru sunt mai slabe, dar că există toate premisele ca lucrurile să se îndrepte. Dealtfel, față de aceeași perioadă a anului recut creșterea PIB-ului a fost de 4% 

Iulian Chifu: Dă Orientul Mijlociu peste noi cu Acceleratul (Adevărul)
"Schimbările masive în politica externă americană, dar şi în forma de a guverna, după renunţarea de către Preşedintele Donald Trump la exponenţii cunoscători şi eficienţi din administraţia sa dar conformişti şi înclinaţi spre continuitatea şi previzibilitatea gesturilor externe, au dus la reevaluarea posturii şi poziţiilor şi revenirea la abordările din campania electorală şi din programul Preşedintelui SUA. Astfel, politica agresivă şi la risc maxim, cu speranţa cutremurului şi reaşezării marilor dosare ale lumii în varianta favorabilă SUA, au dus la probleme generale privind alunecare spre război, tensionarea relaţiilor transatlantice şi divergenţe cu lumea musulmană. În privinţa inaugurării Ambasadei SUA la Ierusalim, pasul e unul ofensiv, cu costuri şi efecte majore, mai ales că vorbim despre o temă complexă şi delicată, unde efectele sunt de magnitudine mare. Totuşi condamnarea SUA printr-o declaraţie a miniştrilor de Externe europeni este excesivă, şi riscă să tensioneze relaţiile transatlantice şi pe cele din interiorul Europei unite, şi este profund neproductivă. Ca şi forcing-ul american, poziţionarea în antiteză exclude dialogul şi pregăteşte confruntarea în sânul Occidentului, de care se bucură, cu precădere, neprietenii din Răsărit."

Andrei Marga: La absolvirea de facultăți (Cotidianul)
"La sfârșitul liceului, apoi la sfârșitul unui ciclu de pregătire universitară – bachelor, master sau doctorat – absolvenții, dascălii și părinții sărbătoresc. Precum în acest sezon, în numeroase locuri din țară. Dar ce se sărbătorește, în definitiv, an de an, în facultăți? Este clar că se sărbătorește reușita tinerilor de a fi parcurs examinările de pe traseu și de a ajunge la diploma respectivă. Izbânda merită, firește, felicitări, ca orice efort încununat de succes. Astăzi însă, pe fondul lărgirii accesului la educație și al creșterii efectivului de studenți, diplomele s-au înmulțit. Suntem, în România actuală, în stadiul inflației de diplome. Plagiatele și alte fraude le pun pe multe dintre ele în discuție. De vreo 15 ani, a slăbit legătura între studiile universitare și nevoile dezvoltării din societate. Oricum, se pun întrebări: ce fel de pregătire rezultă din trecerea verificărilor și examenelor? Ce pregătire este sub diplomă? Ce poate face absolventul?"

Florin Condurateanu: Elena Ceauşescu: “Ăştia sunt nebunii lui Păunescu, ţi-am spus să-l interzici!” (Jurnalul Naţional)
"Adunând în fiecare seară mii de oameni, care după şapte ore, pe ger năprasnic, se rugau ca spectacolul să nu se încheie, Cenaclul Flacăra era iubit aprig de unii, desconsiderat de alţii. Era un fenomen social, în care s-au prins generaţii după generaţii. Câteva concluzii nu se pot dărâma, Cenaclul Flacăra, condus de furtunosul poet Adrian Păunescu, a reuşit ca, în miez de noapte, tinerii, ţinându-se de braţ, să cânte prin oraşe: “Jurământ la Putna”, “Veniţi la Alba, Mecca noastră”, “Lancea lui Horea”, s-a trezit patriotismul nedrept uitat: Când se cânta despre părinţi pe stadioane, era linişte de catedrală, mii de oameni legănau brichetele aprinse. Poezia este o creaţie literară rafinată, destinată de obicei puţinilor intelectuali, Păunescu, îmbinând versurile cu cântece de inimă, a făcut din poezia de calitate un bun pentru mase mari. Adrian Păunescu căpătase o popularitate, care a dat apă la moară activiştilor înguşti şi securiştilor invidioşi, care au purces să-l sape pe Poet şi să-i limiteze succesul Cenaclului.” 

Adrian Bărbulescu: Gabriela Firea, epigonul lui Adriean Videanu (Romania Libera)
"În mandatul lui s-au realizat cele mai mari proiecte de infrastructură. Inelul central de circulație – care este compus din arterele Mihai Bravu, Ștefan cel Mare, -Nicolae Titulescu, Orhideelor, Trafic Greu, Viilor, Olteniței – a fost complet refăcut, de la canalizare la carosabil și șinele de tramvai. La fel, mai puțin șinele de tramvai, s-a întâmplat și pe Calea -Floreasca. Tot în mandatul lui Adriean Videanu au început și lucrările la Pasajul Basarab, care fuseseră blocate pe vremea lui Traian Băsescu, din cauza opoziției stupide a reprezentanților PSD de la acea vreme în Consiliul General al Municipiului București. Trebuie să recunoaștem că Videanu nu a făcut nimic de capul lui. Toate proiectele îi fuseseră livrate la cheie de predecesorul său, Traian Băsescu, care între timp se mutase cu biroul la Palatul Cotroceni, dar în istoria -obiectivă (dacă există așa ceva) va rămâne ca primarul care a făcut cel mai mult pentru bucureșteni. Dacă a luat și șpagă la aceste proiecte, este de datoria justiției să lămurească problema."

Adrian Vasilescu: Inflaţia: cine stârneşte viituri şi cine ridică stăvilare ca să le potolească (Ziarul Financiar)
"De unde vine inflaţia? Această întrebare, care a devenit obsedantă pentru societatea românească în împrejurările actuale, când în spaţiul nostru public informaţiile-semnal se lovesc de zgomotul informaţional, are parte de prea multe răspunsuri care nu seamănă între ele, unele fiind diametral opuse. De aici – o derutantă confuzie. Criticii de serviciu ai Băncii Centrale, de exemplu, promotori ai unor opinii de genul „inflaţia o face politica monetară” sau „masa monetară în creştere este inflaţionistă”, opinii contrazise de realitate, au mers cu exagerările atât de departe încât marţi dimineaţă am citit o aşa-zisă analiză în care se sublinia negru pe alb nu doar că BNR face inflaţie, ci mult mai mult!... Că BNR s-ar fi înţeles cu Guvernatorul să facă inflaţie pentru ca, mai departe, inflaţia… să mănânce creşterea salarială. Oamenii văd, citesc şi… unii cred. Chiar sunt mulţi cei care cred. Uneori doar pentru că au încredere în cuvântul scris. Sau în ce se spune la televizor… Şi aşa s-a ajuns să aud un formator de opinie care vine la televizor şi spune: „Ce e în banca asta? Cum e posibil să se urce dintr-o dată şi dobânda şi inflaţia?“…  Păi, inflaţia şi dobânda sunt doi indicatori complementari."
 

Format: 

Topic: