Share
16 Mai 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. LUMINA de la capătul tunelului lui Frunză (Punctul pe Y)
"Una peste alta, o poveste cu homosexuali si lesbiene, despre o tentativă de salvare a aparențelor în coliziunea plină de umor dintre libertinaj și intoleranță. Așa cum ne-a obișnuit, Frunză și-a lucrat replica cu aceeași echipă cu care ne provoacă de fiecare dată, compusă din aceiași actori tineri polivalenți, capabili să joace, să cânte și să danseze cu același aplomb de profesioniști autentici. Nu am să insist aici asupra partiturilor individuale - exemplare - ci la găselnița prin care regizorul se detașează de modelele clasice. Frunză a creat un show în spectacol, numerele presupuse a constitui repertoriul cabaretului care are loc în subsolul imobilului derulându-se în fața cortinei, în interstițiile dintre scene. Este un spectacolul complet, apt a se susține de sine stătător în orice alt cadru, cu același succes. Nu cred că este cazul să mai insist asupra performanțelor individuale ale interpreților, excelenți atât luați individual cât și în bloc, pentru că succesul montării lui Frunză este, ca deobicei, unul la nivel de trupă. O trupă care se pare că mai are puțin de așteptat până să beneficieze de propria sa locație, aflată în lucru în fostul cinematograf de pe „6 martie” care va da și numele ansamblului: LUMINA."

Iulian Chifu: Populismul nu e democraţie: guvernarea în numele poporului, cu ochii la sondaje şi la media (Adevărul)
"Alegerile europarlamentare din 26 mai se anunţă complicate pentru partidele clasice şi pentru construcţia europeană însăşi. Singura mişcare serioasă – în afara unor posibile expulzări „corecte moral“ ale celor ce nu mai reflectă valorile partidelor europene, la PPE, ALDE şi Socialişti – ar fi noua formulă de grup europarlamentar al lui Emmanuel Macron, realizat împreună cu Guy Verhofstadt, şi care pune sub semnul întrebării chiar şi modul de alegere a organismelor europene menţionate în Tratatul de la Lisabona. În rest, noutăţile vin de la partide eurosceptice, naţionaliste şi populiste, mai nou a curentelor suveraniste, care nu-şi doresc mai multă integrare europeană şi luptă pentru reconfigurarea UE în sens interguvernamental din interior - şi cele anti-europene, care şi-ar dori distrugerea completă a UE şi revenirea la statele naţionale în Europa."

Dan Constantin: Mulțumesc, doamnă doctor! Mulțumesc, domnule doctor! (Jurnalul National)
"Un venerabil domn insistă să transmitem mulțumirile adânci pentru felul în care a fost tratat în Spitalul Victor Babeș. „Mi-au salvat viața, dar mi-au umplut și sufletul doamnele doctor. Am ieșit din spital vindecat. Dar ce-i mai important peste sănătate, m-am simțit respectat!”, ne scrie cititorul nostru. Domnul Ruja, cu grija de a nu uita niciuna dintre persoanele  care i-au redat sănătatea, ne-a trimis lista personalului din Secția boli infecțioase condusă de dr. Cipriana Simion. Din mesajul pe care îl transmitem înțelegem că actul medical, dublat de atenta înțelegere a sufletului bolnavului, are suportul în pregătirea profesională de excepție - doctorițele Simion și Melinte sunt și cadre didactice universitare și cresc în jurul domniilor lor un grup de rezidenți care au ce învăța, dar și cum să se comporte. Esența școlii de medicină românești, pe care s-a clădit un sistem care rezistă prin timpuri chiar și mai tulburi, este centrarea în jurul unor maeștri. Marii profesori au creat și susțin prestigiul unor clinici sau mari spitale. Profesorul Prișcu a pus temelie pediatriei, profesorul Mandache, chirurgiei; profesorul Firică a dat organizare Spitalului Floreasca, așa cum profesorul Oproiu a dat lumină la Fundeni și Oprescu la Municipal. Profesorul Cândea a deschis calea chirurgiei cardiace după ce a avut șansa de a-l întâlni pe tatăl transplantului, profesorul Barnard. Șirul de exemple este foarte lung. Multe spitale poartă, ca o recunoaștere, numele unor mari profesori de medicină."

Ilie Serbanescu: Cele două economii din România cu creșterile, deficitele și datoriile lor (Romania Libera)
"Și pentru cei care, dimpotrivă, au considerat-o efemeră și implicând mari pericole, și pentru cei care au cochetat cu bazarea ei pe consum, și nu pe investiții, și pentru cei care, dimpotrivă, au blamat-o exact din aceste considerente, și pentru cei care în condițiile încetinirii ei  dau din colț în colț, și pentru cei care, dimpotrivă, exultă că au avut dreptate, și pentru cei ce au salutat și lăudat politica de creștere a salariilor, și pentru cei care, dimpotrivă, au criticat-o, accentuând asupra riscurilor ei, și pentru cei ce nu par îngrijorați de deteriorarea severă a deficitelor comerciale și de plăți externe, și pentru cei care deplâng că nu le-au fost ascultate avertismentele tocmai din aceste domenii, în sfârșit, și pentru cei care slăvesc companiile străine, și pentru cei care mai cârtesc pe ici, pe colo împotriva acestora, căci de apreciat prezența lor pe baza rezultatelor concrete, și nu pe bază de povești sau prejudecăți politice, n-o face niciuna din cele două tabere politice evident adverse."

Marcel Vulpoi, general manager Vulpoi&Toader Management: Firmele mari şi mijlocii – sub ameninţarea operaţiunii ,,Iceberg’’ (Ziarul Financiar)
"Definită cu un nume de cod care nu poate provoca decât teamă celor care se simt ameninţaţi cu astfel de controale mai puţin obişnuite, operaţiunea,,Iceberg’’ reprezintă, potrivit unui comunicat ANAF, o amplă acţiune de verificare fiscală a celor mai mari companii, acoperind toate domeniile de activitate economică din România. Ce ne-am propus noi prin acest material, este să vă explicăm scopul infricoşatei operaţiuni, criteriile în funcţie de care se selectează firmele care vor face obiectul unor inspecţii parţiale sau de fond, precum şi modul în care se vor efectua respectivele controale. Vă vom prezenta, mai ales, soluţiile pe care le aveţi la îndemână pentru a preveni intrarea în zona de risc vizată de inspectorii fiscali, iar dacă deja aţi intrat, ce metode puteţi utiliza pentru a face faţă inspecţiilor şi implicit pentru a fi încadraţi ulterior în categoria firmelor cu risc mic."

Format: 

Topic: