16 Noi 2017 - 09:58

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Autodenunț (Amos News)
"Mult iubită și stimată Codruța Kovesi, Mă adresez dumneavoastră pe această cale cu următorul autodenunț: mă consider complice, alături de un număr neprecizat de concetățeni care au aflat, cunosc acest lucru, dar nu reacționează în nici un fel la cea mai mare fraudă din istoria României. O fraudă de peste patru miliarde de dolari, sumă de care este pur si simplu jefuit bugetul public, pentru a fi oferită unui celebru traficant de arme, în același timp și șef de stat. Numele său este Donald Trump și probabil că ați auzit de el, mai ales că în ultimele zile a reușit să mai înșele niște guverne, prin Japonia și Coreea de Sud, cărora le-a promis că le apără de pericolul comunist din Coreea de Nord, cu condiția achiziționării de armament de la producătorii săi. Acest Trump a reușit - nu se știe cu precizie cum - să-l îmbrobodească în așa hal pe naivul nostru președinte  încît acesta s-a angajat să facă cea mai mare tranzacție din istoria armatei române, fără a se sfătui cu nimeni. Nici cu Guvernul, nici cu Parlamentul, nici măcar cu cetățenii acestei țări nefericite, adusă în situația de a fi permanent îngrozită de iminența atacurilor aeriene despre care ne-a tot vorbit cel mai bun prieten al său, ambasadorul american Klemm. (Punctul pe Y)"

Lavinia Bălulescu: Demontaţi tramvaiul 36, aruncaţi-i maţele în lacul Tei (Adevărul)
"Nişte barbari ciudaţi, cu fulare înfăşurate în jurul feţelor, ies la vânătoare în fiecare după-amiază în zona Pipera. Ei pândesc tramvaiul 36 la marginea Bucureştiului, îl vânează ca pe un animal mare, pe care speră să-l eviscereze şi să mănânce din el în toată iarna care vine. 36-le e salvarea lor. În zilele în care te grăbeşti să ajungi undeva, tramvaiele vin mai greu în Bucureşti. E ca şi cum ar comunica telepatic cu tine, împotriva ta, iar în aceleaşi zile traficul din oraş se sincronizează, mă rog, în sensul în care nimic nu mişcă, totul e numai nervi, înjurături şi claxoane. Într-o zi oarecare de miercuri tramvaiul 36 şi-a depăşit orice aşteptări. Tu şi alţi oameni înfriguraţi l-aţi invocat la marginea Bucureştiului timp de o oră şi cinci minute pe ceas, perioadă în care au trecut, de altfel, multe alte tramvaie. Dar cei care circulă frecvent cu 36-le ştiu că nu trebuie să se bucure prea tare când apare o lumină la orizont. Sigur nu e tramvaiul de care ai nevoie. A aştepta un tramvai pentru o oră nu pare cel mai mare coşmar dacă, desigur, a) nu te grăbeşti, b) nu stai în frig. În afara faptului că trebuia să ajungi undeva în acelaşi oraş, ceea ce nu a fost posibil în o oră şi 20 de minute, a mai fost şi locul unde aştepţi. O staţie de tramvai imaginară, de la marginea oraşului, acolo unde o ultimă perdea de copaci a fost rasă pentru a face loc autostrăzii, acolo unde vântul din pustiu pătrunde ca un nemernic, acolo unde nu există nici măcar un refugiu de rahat în care să te adăposteşti dacă plouă, ninge sau vine ursul."

Ioan Buduca: Unul din trei (Cotidianul)
"Doar un român din trei (29%) mai crede că opțiunea bună este ca Inspecția Judiciară să rămână la CSM. Iohannis cunoaște acest rezultat sociologic și totuși se situează de partea acestei minorități, pledând pentru aceeași opțiune. Atunci, de ce spun unii că președintele s-ar afla în campanie electorală? 90% din români vor legea răspunderii magistraților. Iohannis, nu prea. Zice că nu știe dacă e necesară sau nu. Ce campanie electorală o mai fi și asta? Nu. Președintele nu e în campanie electorală. Actualul nostru președinte pare prizonierul statului paralel și nu are talentul de a masca această realitate. Poate că nu e decât ostatecul poftelor de putere ale șefei DNA (care – se spune – l-ar putea șantaja). Mult mai sigur ar fi că este obedient acelorași forțe externe care o protejează pe Kovesi. Iohannis a încercat, în primăvara lui 2016, să găsească motive pentru a nu-i prelungi mandatul șefei DNA, dar a dat-o în bară cu Black Cube. Băieții de la FBI București i-au dibuit pe băieții lu Dan Zorella, iar șeful Black Cube, acest Zorella, a depus mărturie la DIICOT că lucra pentru președintele țării. Scandalul acela l-a făcut pe Iohannis vulnerabil în ochii protectorilor Codruței Kovesi. Are nevoie și el de acești protectori ca să-și securizeze al doilea mandat. Deocamdată n-a scăpat de concurență (Dragnea), dar a reușit să-l picteze pe șeful PSD ca dușman al ­multinaționalelor. Nu i-a ieșit să-l prezinte și ca antiamerican, dat fiind că Dragnea i-a ­blocat intenția, văzându-se cu Trump înaintea lui Iohannis."

Ion Alexandru: Virgil Măgureanu și-a deschis fabrică de alcool. Partener, un condamnat pentru mită (Jurnalul Naţional)
"În timp ce fostul prieten politic al lui Victor Ponta, Bogdan Diaconu, îl acuză pe ex-premierul României că este omul lui Virgil Măgureanu, de la care s-ar fi inspirat denumirea formaţiunii Partidul Pro România, activitatea derulată de fostul director al SRI este una de-a dreptul spectaculoasă. În primăvara acestui an, Virgil Măgureanu și-a înființat, la Satu Mare, o fabrică de alcool, în asociere cu un fost inspector-șef al Finanțelor Publice locale, trimis în judecată de DNA, în anul 2015, și condamnat, anul acesta, la patru ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la dare de mită și spălare de bani. Culmea, la instrumentarea dosarului care a condus la condamnarea asociatului lui Măgureanu, DNA a beneficiat de sprijinul SRI." 

Marius Ghilezan: Veveriţa şi societatea în civil (Romania Libera)
"Veveriţa şi apa de ploaie. Cam aşa s-ar putea inti­tula dosarul „Liviu Dragnea – Teldrum“, redeschis de procuroarea Alexandra Lăncrănjan, originară din Teleorman. Ea este poreclită „Veveriţa“ de către colegi. Acuzaţiile formulate împotriva liderului PSD l-ar uimi pe însuşi Goebbels. Dosarul pare o compilaţie de presă. Dar ce e de neînţeles e cum a apărut în spaţiul public, imediat după emiterea OUG cu revoluţia fiscală, anunţul că Liviu Dragnea va fi chemat la DNA. Este un lucru ştiut că noile modificări ale fiscalităţii nu sunt pe placul multinaţionalelor. Dar să revenim la dosar. Paul Dumitriu, cel care conduce secţia DNA specia­lizată în cercetarea fraudelor cu fonduri europene, a clasat în 2013 dosarul „Teldrum“. Şi nu era Morar atunci şef al DNA, ci Laura Codruţa Kövesi. Procurorul Dumitriu a ajuns celebru pentru că şi-a uitat propria interceptare într-un dosar."
 
Adrian Vasilescu: Vinde BNR iluzia unui curs stabil şi a dobânzilor mici? (I) (Ziarul Financiar)
"Deficitul balanţei comerciale, principalul vinovat pentru deprecierea cursului. Isărescu, BNR: Se conturează o problemă, chiar dacă acest deficit este parţial acoperit de intrări de capital şi fonduri europene. Analizei de luni a directorului editorial al ZF, Cristian Hostiuc, intitulată „O constatare macro post-mortem: iar a vândut BNR o iluzie”, simt nevoia să-i contrapun propria mea analiză. Cristian Hostiuc opinează: „Prin stabilitatea cursului şi Robor-ul incredibil de mic, BNR şi băncile au dat românilor iluzia că lucrurile sunt stabile, mai ales că piaţa este inundată şi de creşteri salariale venite de la buget”. Şi exprimă această opinie plecând de la câteva constatări ale guvernatorului BNR, şi anume: 1) se conturează o problemă – importurile au crescut prea mult şi astfel dăm de lucru la alţii; 2) importurile mari, mai mari decât exporturile, au în spate creşterea consumului, pe fondul sporirii salariilor; 3) exporturile nu au putut ţine pasul (nu suntem competitivi), aşa că România a ajuns la un deficit al balanţei comerciale de 1 miliard de euro pe lună, care înseamnă un mare semn de avertizare; 4) această creştere a deficitului comercial este principalul vinovat pentru creşterea cursului valutar leu/euro”. În faţa acestor constatări, pe care guvernatorul BNR le-a făcut publice într-o recentă conferinţă de presă, folosind însă alte cuvinte şi venind cu numeroase detalii explicative, concluzia lui Cristian Hostiuc este surprinzătoare. Citez: „Cred că principala problemă nu este creşterea importurilor, piaţa fiind liberă în mişcarea bunurilor şi serviciilor, ci că Mugur Isărescu constată acest lucru când e prea târziu, când importurile au fost făcute”."

Format: 

Topic: