Publicat: 17 August, 2012 - 09:04
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Spaima electorală - efectul colateral al "anchetei de Sântămărie" (Amos News)
"Acțiunea în forță a Parchetului împotriva prezumtivilor falsificatori ai rezultatelor referendumului nu are precedent în justiția democratică. Ea ar putea fi comparată doar cu aceea care a avut ca obiect pe "dușmanii poporului" care se opuneau colectivizării forțate și nu poate fi subsumată decât modelelor de acțiune ale unui stat abuziv care își poate direcționa resursele de coerciție într-o anumită direcție. În mod paradoxal nu Statul - ca entitate administrativă - este promotorul, ci chiar una dintre instituțiile sale autonome. Adică, Parchetul General, cel idependent de influențele politice ale Puterii. Dar, nu și ale Opoziției. Pentru că în mod evident, acțiunea a fost declanșată în favoarea președintelui suspendat, la decizia unor factori supuși influențelor - mai mult sau mai puțin oculte - venite din partea anturajului prezidențial."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Blagovei (Azi)
"Una dintre victimele colaterale ale războiului pe care Traian Băsescu îl duce împotriva lui însuşi este Vasile Blaga. Preşedintele actual al PDL reuşise să-şi creeze o imagine de om normal. Era apreciat inclusiv de fosta opoziţie – actuala putere, care spera să aibă în el un interlocutor politic onorabil. Avea o altă prestaţie publică decât canacheii ori bourenii aterizaţi în partid şi părea stânjenit de coexistenţa cu mutanţii politici impuşi de Băsescu în conducerea PDL. Dădea impresia de seriozitate, nu prea făcea pe ghiocelul în faţa lui Băsescu şi nici nu ezita să se întrebe „ce caută fâţele astea pe-aici“, când, la Modrogan, au descins pe cai mari, dresaţi la Cotroceni, alde Elena Udrea ori Roberta Anastase. Băsescu nu l-a prea avut la suflet pe Blaga, drept pentru care, în momentul decisiv, al congresului anterior al PDL, a dat directivă de vot în favoarea lui Boc. „Partidul n-are nevoie, în fruntea sa, de un căprar“, afirma răspicat Băsescu, chiar înaintea congresului, cu aluzie la stilul cam bolovănos şi dintr-o bucată al lui Vasile Blaga. Şi partidul l-a ascultat, menţionându-l în fruntea partidului pe ventrilocul Boc."

GRIGORE CARTIANU: Haite de procurori care dau năvală. Plus un bolşevic (Adevărul)
"Ziua de miercuri, 15 august 2012, nu le-a adus românilor doar Sântămăria Mare şi Ziua Marinei, ci şi o viitură de declaraţii tembele. Tema: anchetarea fraudei de la referendum. Trei cetăţeni cu funcţii mari în stat - acum sau în trecut - s-au întrecut în a înfiera o componentă esenţială a Justiţiei: procurorii. Balul a fost deschis de Ion Iliescu, fost preşedinte al României şi actual preşedinte de onoare al PSD. Acesta a postat pe blogul său un mesaj halucinant. „Nu credeam că, după Revoluţia din Decembrie 1989, îmi va fi dat să asist la asemenea manifestări de un primitivism feroce - haite de procurori care dau năvală peste oameni în case, în mediul rural, pentru a-i chestiona dacă au fost la vot pentru referendum. În ce lume trăim?! De unde au răsărit asemenea specimene, venite parcă din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis într-o asemenea misiune, de esenţă fascistă?"

MIRCEA MARIAN: Antena 3 conduce România (Evenimentul Zilei)
"Cel mai puternic actor, dintre cei care se confruntă acum pe scena politică românească, este, după opinia mea, Antena 3. Nu spun că ar deţine un control absolut, nici nu ar fi posibil. S-a văzut în aceste zile că în justiţie au apărut câteva redute puternice, hotărâte să nu se lase încălecate de politicieni. Dar, între multiplele centre de putere din România, cred că Antena 3 este cel mai influent şi, ca jurnalist, aproape că admir formidabila capacitate de manipulare a acestui aparat de propagandă. Această televiziune a trecut de mult de etapa unui simplu canal de comunicare al lui Dan Voiculescu şi a USL. Ea face politica României. În mare măsură, ceea ce spun "analiştii" de la acest post se şi întâmplă. Studiu de caz: campania împotriva parchetului general şi a DNA, acuzate că, la cererea lui Băsescu, i-ar ancheta pe cetăţenii români pentru simplul fapt că au participat la refrendum. Obiectiv al atacului: schimbarea lui Kovesi înainte ca Băsescu să revină la Cotroceni."

Cristian Tudor POPESCU: Cine ce nu e (Gândul)
"E simplu şi sumbru să socotim pagubele din paranteza murdară: bani cheltuiţi, bani pierduţi, avarii de imagine în Occident, scăderea încrederii românilor în votul democratic,  mai multă ură între oameni. Totuşi, am putea identifica şi nişte câştiguri ale perioadei? Da, în caz că ne gândim la cunoaşterea apofatică, negativă, ca la un mod de reducere a neştiinţei. Am aflat, mulţumită acţiunii hazardate şi heirupiste a USL, cine ce nu este.
Crin Antonescu nu e bun de preşedinte al României. Din 2009 şi până acum am tot observat alunecarea spre găunos, spre demagogie politicardă a unui crin tot mai galben. Dar nu credeam că poate ajunge la un adevărat delir de sine, la un autocult al personalităţii – măcar cultul lui Ceauşescu era făcut de alţii. „Ori tu, ori eu!”,  „Băsescu nu scapă de mine decât dacă mă omoară!”, „Eu am în spate voturile a 7,5 milioane de români, Băsescu îl are pe ambasadorul SUA şi 900.000 de voturi.  Cine e mai puternic?” Mai puternică e paranoia, pentru că Antonescu a ajuns să-i sufle în ceafă Monicăi Macovei,  prevestitoarea războiului civil, cu declaraţia „Vor fi tensiuni sociale, dacă Băsescu rămâne la Cotroceni”."

DAN CONSTANTIN: Instanţele mobile bântuie ţara cu Biblii şi cătuşe (Jurnalul Naţional)
"Anchetele privind „uriaşa fraudă“ de la referendum au atins pragul nebuniei instituţionale. Din garajul-stat major, Băsescu Traian ordonă Coloanei a 5-a din Justiţie să dovedească rapid, cât mai rapid, că o monstruoasă manipulare a votului a adunat în urne voinţa a 7,5 milioane de „ultraşi“, dornici să-l vadă suspendat. 500 de plângeri care au fost odată bifate de comisiile electorale şi de birourile electorale au devenit „pâinea“ pe care procurorii o înghit nemestecată. Pâinea multă, se ştie, tâmpeşte. Efectul consumului excesiv de chifle în cazul dulăilor asmuţiţi de Băsescu Traian şi eliberaţi din zgardă de Kovesi şi Morar s-a instalat aproape instantaneu. Nu că fără pâine ar fi avut minte multă dar, acum, vedem stupefiaţi cum un corp de anchetatori au căzut în haznaua adâncă a prostiei. Din întunericul pestilenţial ei nu mai văd nici măcar luminiţa de la capul puţului pentru că oamenii cu bun simţ au pus un capac, să nu sară şobolanii iar afară. Din magma întunericului, procurorii îşi transmit peste sate clonele lor care se prezintă în faţa ţăranilor drept cavalerii dreptăţii, trimişii lui Dumnezeu. Hoardele de nebuni umblă prin ţară, îi aşteaptă pe oameni în uşa bisericii, îi înşfacă hoţeşte şi se pun cu interogatoriile pe ei."

MIHAI PÂLŞU: Mona Pivniceru s-a împiedicat în propria-i incompetenţă (Puterea)
"De când a ajuns pe firmamentul României, Executivul Ponta, “cel mai cinstit guvern”, a fost zguduit de scandaluri majore cu persoane mai mult decât dubioase propuse pentru funcţiile de ministru. Plagiatele lui Mang şi Ponta, incompatibilităţile domnelor Dumitrescu şi Andronescu, dar şi a domnului Diaconu, precum şi antisemitismul afişat ostentativ “pe sticlă” de pesedistul Dănuţ Şova au făcut carieră în media de pe mapamond. Deşi nu mai era nevoie de un nou scandal care să definească Guvernul Ponta drept cel mai blestemat Executiv, a mai apărut unul, în care viitorul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, a căzut ca prostul în capcana întinsă de duşmanii săi politici. Nu a fost nici o întâmplare că Mona Pivniceru a fost fotografiată exact în momentul în care se urca în maşina lui Andrei Năstase, fiul celui care execută 2 ani de închisoare pentru fapte de corupţie, Adrian Năstase."

CRISTIAN CÂMPEANU: Farsa Diavolului: Demonizarea DNA şi a Anticorupţiei (România Liberă)
"Cea mai mare farsă a Diavolului a fost să convingă lumea că nu există”, sună o maximă celebră a lui Baudelaire, devenită încă şi mai celebră o dată cu filmul-cult The Usual Suspects. Dar, în regimul orwellian instaurat prin tirania majorităţii de USL prin cele două braţe înarmate - Crin Antonescu şi Victor Ponta -, s-a realizat un "salt calitativ”: Românii sunt supuşi unui bombardament de minciuni şi manipulări care au drept scop să-i convingă că una din puţinele instituţii ale statului care le apără în mod concret şi eficient interesele - Direcţia Naţională Anticorupţie - le este cel mai mare duşman."

SORIN PÂSLARU: Mai bine anchetaţi hambarele goale şi faceţi recensământul angajaţilor din companii (Ziarul Financiar)
"Ministrul agriculturii anunţă compensaţii anti-secetă de numai 20 euro/ha pentru micii fermieri. Agricultorii sunt nemulţumiţi
Seceta muşcă adânc din profitul producătorilor de carne de pasăre după ce furajele s-au scumpit cu 20% în trei luni. Te iubesc România pentru că eşti singura ţară din lume care plăteşti ca lumea să râdă de tine. Pe cât de uşor este să măreşti taxele, pe atât de greu este să le scaziCând oamenii din satele sufocate de cea mai rea secetă din ultimii 20 de ani aşteptau un sac de porumb de la rezerva de stat sau o cisternă cu apă acolo unde au secat fântânile, cine a venit de la Bucureşti - Procuratura? Dacă avea vreo venă pulsând pentru fermierul/ţăranul român care nu mai are ce culege de pe câmp anul acesta, premierul acestei ţări trebuia să meargă acolo unde procurorii au întrebat de vot şi apoi să îi întrebe şi el pe oameni cât porumb mai au în hambar şi cu ce îşi ţin vaca la iarnă. Da, să fi spus, facem şi noi anchete printre ţărani - să vedem, ce trebuie făcut, cât grâu şi porumb trebuie scos de la rezerva de stat, cum să facem să luăm banii Europei pentru sistemele de irigaţii. Că poate trebuie, ca în Rusia anul trecut, să taxăm exportul de cereale, să găsim o cale să nu ajungă pâinea 3-4 lei până la toamnă, nu?"