Share
17 Dec 2014 - 10:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

OCTAVIAN ANDRONIC: Punctul pe Y. Retrocedarea padurilor furate de la stat (AMOS News) 
"La doi ani si jumatate de la instalarea in functie si la un an de la constituirea Consiliului de Administratie care l-a desemnat pentru calitatea de manager, directorul general al ROMSILVA, Adam Craciunescu, a convocat presa pentru a face o serie de dezvaluiri legate de procesul complicat de... retrocedare a padurilor furate prin diverse tertipuri de la stat. Odata cu promulgare nefericitei Legi Lupu s-a declansat un veritabil jaf organizat in care au fost implicate, alaturi de samsarii silvici, institutii ale statului excesiv de binevoitoare fata de "indreptarea" unor erori istorice. Aproape jumatate din patrimoniul silvic al Romaniei - si asa modest (doar 27% suprafata impadurita, fata de o medie europeana de peste 30%) a incaput pe mainile a fel de fel de afaceristi verosi, al caror scop a fost sa taie cat mai repede tot ce se poate taia si sa prefaca padurea in bani".
 
Dan IONESCU: Din greşeală în greşeală până la înfrângerea fatală (Adevărul) 
"Avem, din nou, cel mai prost Guvern cu putinţă şi nu vorbim despre Guvernul Ponta IV. E vorba despre Guvernul României în ansamblul lui şi nicidecum despre cel care îl conduce. Puteţi pune în locul actualului premier pe cine doriţi, incluzându-l aici şi pe Tutankhamon. Singura diferenţă ar fi că fostul faraon ar avea nevoie de o hidratare intensă după vreo trei mii şi ceva de ani de secetă, dar putem pune prim-ministru pe oricine dorim".
 
ION CRISTOIU: ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Ai impresia ca-n 16 noiembrie 2014, în România, n-a avut loc al doilea tur de scrutin, ci a doua înviere a lui Christos! (Evenimentul Zilei)
"La întoarcerea în țară a lui Klaus Iohannis, duminică, 14 decembrie 2014. Mircea Badea a postat pe Facebook următoarele rînduri: „Se întorc bugetarii din Palm Beach. Îmi place că avem o clasă mijlocie puternică. P.S. Ni se spune că a venit cu o cursă de linie la clasa economic. Deci omul e modest și cînd se întoarce din Palm Beach.” Fie și la o lectură de analfabet, se poate observa că rîndurile lui Mircea Badea sunt, din punct de vedere al atacului la o persoană publică, apă chioară."   

ANDREI LUCA POPESCU: Cazul Siutghiol, varianta neisterică. Cu ce a greşit Raed Arafat? (Gândul)
"La aproape un an distanţă, asistăm din păcate la varianta acvatică a cazului Apuseni: încă o aeronavă SMURD se prăbuşeşte, din nou oamenii mor sub ochii noştri, în timp ce strigă disperaţi după ajutor, care vine, consideră o parte a presei şi a publicului, prea târziu. Ce înseamnă însă „târziu” şi mai ales, cu ce a greşit la Siutghiol Raed Arafat, ţinta predilectă a furiei în astfel de situaţii?"

STEFAN MITROI: Primiţi cu guvernul? (Jurnalul Naţional)
"Ne pomenirăm în fapt de seară cu o nouă ceată de colindători guvernamentali la geam. Nu ne trebui altă lumină decât cea a întunericului ca să băgăm iute de seamă că e tot vechea ceată, doar că înnoită niţeluş, adică nu prin părţile esenţiale, fiindcă din fruntea ei răzbătu glasul lui Victor Ponta, cel ce credea c-o să intre în sărbătorile de iarnă cu ditamai traista de preşedinte de gât, dar abia reuşi să-şi cârpească nădragii electorali, sfârtecaţi rău de câini, şi să se agaţe în ultima clipă de băierile trăistuţei de premier, parcă trăgându-l şi asta în jos. Îi săriră însă la timp în ajutor mâna reformistă, învăţată cu gheţuşul uliţelor politice, a bătrânului colindător Tăriceanu, ca şi rugăciunile bine ţintite ale cuviosului său socru de partid şi de stat Ilie Sârbu".

ALIN BUERTESCU: S-a smintit Arafat? (Puterea)
"Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbuşit, luni, 15 decembrie 2014, în Lacul Siutghiol din judeţul Constanţa. Toţi cei patru membri ai echipajului - pilot, copilot, medic, asistentă - au decedat. Cine răspunde?Până acum, nimeni. Trebuie făcută probabil o analiză amănunţită, creată o comisie de anchetă ş.a.m.d. Ca în România! Între timp, populaţia revoltată le strigă la unison celor responsabili de moartea a patru români: „Hai, sictir! Demisia! Plecaţi! La puşcărie!”."

GABRIEL BEJAN: De ce NU am motive să-i mulţumesc lui Băsescu pe 21 decembrie! (România Liberă)
"Mi se pare total nepotrivit ca, în ziua în care românii comemorează 25 de ani de la sângeroasa Revoluţie din 1989, să chemi oamenii să iasă în stradă pentru a-i mulţumi unui singur om, fie el şi preşedinte. Alţii sunt adevăraţii eroi ai ultimilor ani şi lor trebuie să le fim recunoscători, nu lui Traian Băsescu.Pe reţelele de socializare circulă de câteva zile informaţia că pe 21 decembrie, ziua în care Traian Băsescu îşi termină mandatul de la Cotroceni, unii ar vrea să organizeze în stradă un fel de miting de mulţumire pentru tot ce a făcut preşedintele pentru România. Ideea a strâns deja mulţi adepţi, inclusiv  jurnalişti care au şi explicat de ce merită  Băsescu recunoştinţa noastră. Nu aş vrea să comentez aici deloc lucrurile bune care s-au întâmplat în România în ultimii zece ani, le ştim deja cu toţii- independenţa justiţiei sau orientarea decisivă a ţării către Occident. Cum nu vreau să comentez nici nenorocirile care i-au lovit pe mulţi români, în mandatul lui Băsescu, cum ar fi, de pildă, tăierile de salarii cu 25% în cazul bugetarilor, sau jaful care a avut loc la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor în perioada în care Guvernul a fost condus de Emil Boc. Nu cred că lucrurile bune sau rele întâmplate din 2004 până acum trebuie asociate cu un singur om."

Format: 

Topic: