17 Iul 2017 - 10:08

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. PATRIOT-ism pe dolari (Amos News)
"În absența unui referendum (oare nu așa ar fi normal să se procedeze atunci când se angajează cheltuieli publice de o asemenea amploare? Ca să nu mai vorbim despre implicațiile geopolitice...) hai să ne prefacem că suntem de acord cu lista de cumpărături a președintelui Iohannis. Și să încercăm să întrezărim implicațiile - în cursul unui zig-zag printre „telegramele” zilei... STOP  Îmbrăcat ca un gigolo (spre deliciul doamnei Carmen, mândră de ce bărbat arătos are) președintele Iohannis a vizitat baza militară de la Kogălniceanu, unde i-au fost prezentate și rachetele PATRIOT, cele pe care vrem să le cumpărăm noi de la Trump, pentru o bagatelă de 3,2 miliarde dolari STOP  Tranzacția depinde - ne-a mai informat șeful CSAT - de bunăvoința Congresului. Adică dacă  înaltul for va fi de acord ca producătorii americani de armament să încaseze această sumă STOP  Nu e prea clar la ce ne vor folosi rachetele. Istoricul lor arată că au fost proiectate în timpul războiului din Golf, ca să anihileze bătrânele rachete rusești  SCUD pe care irakienii le lansau spre Israel STOP  Este puțin probabil însă ca rușii (de exemplu) să ne atace cu armament depășit. Iar unul modern nu prea ar avea pe ce să-l strice pe noi...STOP  Dacă ne raportăm la PIB (800 miliarde lei) cele vreo 16 miliarde pe care va trebui să le scoatem din vistierie n-ar fi un capăt de țară. Dacă însă le raportăm la școlile care stau să cadă peste elevi și la spitalele în care se moare cu zile, este STOP   Efecte colaterale ale exercițiilor militare combinate desfășurate în poligoanele patriei: la Cincu, un obuz a poposit în grădina unui localnic, căruia i-a afectat producția de cartofi. Experții militari nu reușesc să reconstituie traiectoria obuzului STOP  Guvernul a reparat prin ordonanță de urgență eroarea care-i lăsa pe rezidenți fără burse. După un tămbălău monstru STOP  Promisiunea făcută de ministrul Daea oierilor s-a împlinit: Guvernul a aprobat un ajutor de minimis prin care aceștia vor primi o sumă pentru fiecare kilogram de lână depozitată deocamdată cu mijloace proprii și apoi vândută la anul, când vor intra în funcțiune depozite centralizate și unități de producție a panourilor termoizolante din lână"

Andrei Pleşu: A scrie sau a nu scrie (Adevărul)
"Sînt ani buni de cînd public, săptămînal, comentarii „de actualitate”. Vorbesc adică despre oameni şi împrejurări care, într-un moment sau altul, sînt, sau au fost, în centrul atenţiei şi la originea regulilor (şi neregulilor) care ne modelează viaţa zilnică. Îmi dau şi eu cu părerea. Şi se găsesc gazete (cea de faţă de pildă) dispuse să mă tipărească generos şi răbdător. Din interogaţia proprie, din reacţia cîtorva prieteni şi, mai ales, din lectura forumurilor care însoţesc, destul de abundent, apariţia textelor mele, încerc să trag cîteva concluzii. Unele de natură să mă determine să pun punct, altele străduindu-se să mă încurajeze. La rubrica ”reproşuri”: 1. Nu scriu ce trebuie. Sînt părtinitor, am o strategie secretă de sprijinire a unei anumite părţi din spectacolul politic. Scriu ca să mă aleg cu ceva (vreo funcţie, vreun privilegiu, vreo afiliere lucrativă). Sînt ”năimit”, omul cuiva sau al unei oculte malefice. Sau, dacă nu, sînt pur şi simplu îngust la minte. Nu pricep situaţiunea! 2. Nu scriu despre ce trebuie. Admit că fiecare cititor e îndreptăţit să aibă aşteptări proprii cu privire la anumite subiecte posibile. De ce, de pildă, scriu despre cutare ministru din Bucureşti şi nimic despre cutare primar din Băicoi? De ce despre învăţămînt şi nu despre agricultură? De ce nu mă pronunţ, tranşant, cu privire la ”Coaliţia pentru familie”? De ce n-am pomenit-o niciodată pe Simona Halep? De ce scriu despre buzele botoxate ale unor femei, periclitîndu-le dreptul de a face ce poftesc cu trupul lor şi sabotînd astfel, în mod barbar, progresul planetar?"

Sorin Avram: Ziua de naştere a lui Dragnea, serbată pe stadion (Cotidianul)
"Am înţeles că de 2 - 3 ani de zile se tot chinuiesc cu nişte hârtii. Nu ştiu, nu decid eu, decide ministerul, decide Compania Naţională de Investiţii. Ceea ce constat eu de fapt şi de drept este că în Teleorman nu mai este voie să se facă nicio investiţie, absolut niciuna. Le spun celor din Teleorman că nu mai au dreptul la nicio investiţie”. Locuitorii Teleormanului ar trebui să-l roage pe Liviu Dragnea să demisioneze de la şefia PSD şi a Camerei Deputaţilor şi să se întoarcă acasă, unde, în uralele mulţimii, va fi reales preşedinte al Consiliului Judeţean. Doar aşa Teleormanul va fi iarăşi ce-a fost şi mai mult decât atât. Cu Liviu Dragnea revenit pe meleagurile natale, Teleormanul va cunoaşte o perioadă de înflorire. Pentru început, Compania Naţională de Investiţii va putea, în sfârşit, să pună în aplicare planul de a cheltui 55 de milioane de lei pentru construirea unui stadion cu 5.500 de locuri la Alexandria. O investiţie necesară, cum altfel, dat fiind faptul că FCM Alexandria evoluează în Liga a III-a şi nu poate primi oricum celebrele echipe Urban Titu, CS Podari, ACS Sirineasa, CS Atletic Bradu şi CS Sporting Roşiori. Toate victoriile echipei FCM Alexandria îi vor fi dedicate lui Liviu Dragnea, care, prin retragerea sa din funcţiile deţinute la Bucureşti, a deschis drumul către investiţii de anvergură. Totodată, ziua de naştere a lui Liviu Dragnea, 28 octombrie, va deveni Ziua Judeţului Teleorman, ocazie cu care vor avea loc o serie de manifestări care vor fi găzduite de noul stadion. Dacă în 2014 Victor Ponta şi-a lansat candidatura la alegerile prezidenţiale pe Arena Naţională în chiar ziua în care împlinea 42 de ani, de ce Liviu Dragnea să nu-şi serbeze şi el ziua de naştere pe stadion?"

Simona Ionescu: Mai marii Armatei „au uitat” că trebuie să cheltuie bani, iar militarii noștri vor continua să-i distreze cu ARO-urile lor pe colegii americani (Evenimentul Zilei)
"Au plâns, au mers cu coroane imense în fruntea alaiului de înmorântare, au făcut promisiuni și au îmbărbătat familiile celor trei militari, morți între fiarele unui autobuz vechi de peste 30 de ani, căzut într-o râpă din Argeș. Rablele cu care se deplasau în Afganistan sau Irak, atunci când luptau în teatrele de operațiuni, rezistaseră mai bine. Nimic nu s-a mai auzit despre ancheta și măsurile de reînzestrare a parcului auto al Armatei după ce politicienii s-au retras în limuzinele lor cu frâne solide.    Până în acest weekend, la momentul Cincu, acolo unde militarii români, cei americani și din alte state au efectuat un exercițiu NATO de amploare, despre dotarea armatei noastre nu s-a mai vorbit pe șleau în fața microfoanelor jurnaliștilor. Intervenția președintelui Klaus Iohannis și atenționarea adresată de noul ministru Adrian Țuțuianu a scos la iveală nu numai priceperea șefilor pesediști care s-au perindat în ultimele luni la cârma MApN, dar și capacitatea lor de a-și respecta promisiunile guvernării. Președintele a abordat, la Cincu, un subiect rămas nelămurit suficientpentru presă și public, atunci când, la începutul lunii iulie, Planul de Înzestrare a Armatei (conceput pe o perioadă de 10 ani) a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței CSAT."

Serban Cionoff: Laura Kovesi îi dă clasă lui NICOLAE CEAUȘESCU! (Jurnalul Naţional)
"S-au înșelat amarnic toți cei care au crezut că, după ce s-a năpustit asupra celor pe care(teoretic, măcar) îi putea numi ,,colegii din DNA’’ pentru a afla cine a făcut și cine a dat mai departe înregistrările care au provocat legitima revoltă a multor oameni de bună credință de pe mioriticele noastre meleaguri,Laura Kovesi, multilateral medaliata zeiță a anticorupției, ar fi făcut un pas în spate! Dimpotrivă, aflăm că,zilele acestea, domnia sa a trimis un mesaj – de înaltă valoare teoretică și practică, firește!- în care scrie negru pe alb că ,,în acest moment avem un cerc de suspecți și vom afla cine este vinovatul’’. După care, temându-se ca nu cumva avertismentul nu le-a dat, celor vizați, cele mai mari spasme și cele mai  profunde cutremurări, șef DNA revine și întărește menționând că s-ar referit la,,unul, una dintre curajoșii DNA care au înregistrat precum infractorii pe toți colegii care au participat la o ședință și s-au vândut apoi unor politicieni sau ziariști’’. Ce ar trebui, așadar, să înțeleagă de aici obștea DNA-ului și, pe lângă ea, noi, capetele de locuitor? În primul rând, că, după ce se va termina cu interogarea martorilor, iar rezultatele testelor poligraf vor fi cetite cu plaivazul în mână de către însăși Laura Kovesi, vinovații nu vor mai avea nici-o scăpare. Mă rog, asta o știam dinainte, dar cred că înspre alte azimuturi bate vorba aprigei doamne. În opinia domniei sale, problema-problemelor nu este că ea însăși, șefa procurorilor DNA, le ordonă supușilor să spargă norma la capitolul dosare instrumentate pentru o anume categorie de subiecte-țintă, ci numai și numai aceea că asemenea ordine au scăpat de sub control și au apărut în spațiul public. Ba, încă au fost difuzate, comentate și sancționate , moralicește vorbind, de către opinia publică." 

Eduard Ivaşcu: Iarna nu-i ca vara și DRAGNEA nu e TRUMP (Puterea)
"Donald Trump este departe și mai mult ca sigur că România nu se află printre prioritățile sale, însă umbra lui bate deja până la noi. Sau, în sfârșit, până la sediul PSD din Kiseleff, unde Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu și-au propus să facă România NORMALĂ dar, și aici intervine „geniul” lui Trump, au reușit să o facă și ei MARE, la fel ca peste Ocean, și deocamdată tot doar în stradă. Pentru că nu e puțin lucru să scoți în stradă sute de mii de oameni în toată țara – ba chiar cel mai mare protest de după Revoluție, în București -, la doar o lună și ceva de la câștigarea alegerilor. Trump a făcut-o în America, Dragnea a reușit și el. Strângerea de mână dintre cei doi, pe deasupra mesei și la lumina lumânărilor, imortalizată într-o celebră fotografie de paparazzi, a fost, pentru Dragnea cel puțin, mult mai mult decât atât. Evenimentele ulterioare ne arată că liderul PSD a simțit-o ca pe o binecuvântare. OK-ul de care avea nevoie ca să scuture SISTEMUL de la București și să scoată „cătușele” din România, vorba inegalabilului Codrin Ștefănescu. Votul care l-a adus la putere, văzut mai degrabă ca un drept divin, a fost folosit de Trump ca să se descotorosească cu prima ocazie de Procurorul general al SUA și de alți oficiali din justiție, în „Monday Night Massacre” (Masacrul de Luni Noaptea), așa cum a fost botezată operațiunea de către presa de peste Ocean. La noi, pe malurile Dâmboviței, unde nu prea mai avem zile ale săptămânii care să nu fi fost „negre”, Dragnea a crezut că nu va fi nici o problemă dacă „fasonează” un pic Codul Penal, după mintea lui și a inginerului-jurist Iordache. Doar are sute de primari și șefi de prin Consiliile județene care îl presează să le ia de pe cap sabia lui Damocles, alias abuzul în serviciu, că doar nu degeaba au muncit ei cu spor în campanie. Ca să nu mai pomenim de mica sa problemă, „proprie și personală”, care îl poate duce în zona cu cătușele în câteva luni."

Mihai Duță: Cum ne-a executat (bugetar) Dragnea pe stadionul din Alexandria (România Liberă)
"Am tot căutat stadioane în programul PSD. N-am găsit. Atunci mi-am dat seama de ce e bun un Liviu Pop. Dragnea poate să se jure că el a zis stadioane, dar Genunche a scris spitale. La fel cum a scris și că vor reduce taxele în loc de „se înmulțesc taxele”. Așa e el, din popor... M-am uitat încă o dată pe promisiunile PSD. Am găsit ceva despre opt spitale regionale și unul republican. Deocamdată nu mișcă nimic în direcția asta. Undeva e ceva greșit. Iar cu stadionul ăla trebuie să fie o șmecherie, în afară de aia cu sifonarea banilor din supraevaluarea costurilor. Nu m-ar mira să-i văd vitele lui Dragnea jr păscând pe el, în timp ce o firmă-satelit de la Tel Drum schimbă periodic gazonul pe banii statului. Păi, cum să-i piară de foame vacile lui ăla micu’? De ce-ar fi făcut un spital în Alexandria cu 12 milioane de euro? Doar știe toată lumea că-n Teleorman sunt cele mai renumite clinici din sud-estul Europei. Dacă aruncau banii pe sănătate, rămâneau fără votanții tradiționali de prin cimitire. Așa, având stadion, îi pot organiza ziua lui șefu' mult mai des ca aia de și-a făcut-o Ponta pe fostul stadion 23 August. Aici, la Alexandria, pe noul stadion, se pot face și zilele fiecărui membru al familiei și chiar onomasticile." 

Cristian Hostiuc: Ascunse sub fustele celor de la FMI, Bruxelles, BNR şi ale presei, marile companii, băncile şi clasa de business s-au trezit încălecate de o haită din PSD şi de un public care aplaudă (Ziarul Financiar)
"Spre stupefacţia marilor companii, a băncilor şi a clasei de business, PSD - un partid care le era favorabil şi de pe urma căruia au obţinut multe facilităţi fiscale în trecut, ştergeri de datorii, ajutoare de stat, privatizări – a devenit, sub conducerea lui Liviu Dragnea, un partid care s-a întors împotriva lor. Şi nimeni nu ştie de ce. Dintr-o dată, multinaţionalele, corporatiştii şi cei care s-ar putea încadra în clasa de mijloc au devenit inamicii noii conduceri a PSD. Cineva a început să ceară socoteală multinaţionalelor, spre bucuria celor din aparatul de stat, a pensionarilor sau a antreprenorilor mici şi mijlocii care au pierdut în criză, care au fost scoşi din piaţă de către companiile străine. Eliminarea plafonului pentru plata contribuţiilor de asigurări sociale, o idee venită peste noapte şi aplicată imediat după ce PSD s-a instalat la Palatul Victoria, a produs rumoare în rândul corporatiştilor, care s-au trezit că li se reţine mai mult din salariu, asta dacă firma unde lucrează nu a acoperit diferenţa. În programul de guvernare PSD 2, citit de noul premier Mihai Tudose, toată clasa de business s-a trezit cu impozitul pe cifra de afaceri în loc de impozitul pe profit. De asemenea, a intervenit şi taxa de solidaritate, care de fapt este un impozit mai mare pe venit. Urmează noul nivel al redevenţelor, o temă extrem de controversată. Cu acest impozit pe cifra de afaceri, marile companii, organizate în Coaliţia pentru Dezvoltarea României, Consiliul Investitorilor Străini, AmCham, Camera de Comerţ Franceză, Camera de Comerţ Germană, AOAR şi RBL-Romanian Business Liders, au făcut front comun pentru prima dată. Nu întotdeauna interesele lor coincid, având în vedere că sunt şi companii româneşti şi companii străine, şi lideri de business români şi manageri străini."

Format: 

Topic: