17 Iul 2019 - 10:08

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Safe-ul lui Daea și memorialul instituțional al „rotativei” (Punctul pe Y)
"Ministerul Agriculturii a prezentat într-o conferință de presă bilanțul președinției Consiliului AgriFish din cadrul mandatului rotativ al României. Strânse laolaltă și puse pe căprării și în ordine cronologică, documentele care refac traseul acestei misiuni unice au fost plasate întru un safe de o tonă și jumătate și sigilate pentru a conserva parcursul României de  către cei care au deținut timp de șase luni responsabilitatea agriculturii europene și a proceselor care îi consolidează viitorul. Se află acolo cele 11 dosare închise de la începutul mandatului (față de cele patru prevăzute inițial în foaia de parcurs) cu numele celor care au contribuit la rezolvarea lor, relatările reuniunilor și ale manifestărilor pe domenii, tabelul cronologic al comunicărilor dintre București și Bruxelles, imaginile foto și video ale reuniunilor organizate și derulate de către responsabilii din echipele românești. Conținutul safe-ului s-e completat din mers printr-un Jurnal de bord riguros întocmit, iar la finele mandatului ministrul a semnat un proces verbal de clasare, orice intervenție ulterioară fiind condiționată de o aprobare specială. Bilanțul din conferința de presă s-a dovedit a fi unul spectaculos și surprinzător pentru cei care nu au putut urmări în de aproape derularea evenimentelor, și a evidențiat un efort excepțional bazat pe o riguroasă pregătire demarată cu un an înainte de preluarea președinției, interval folosit pentru pregătirea și familiarizarea cu procedurile europene a celor care urmau să preia ștafeta de la predecesorii austrieci."

Daniel Gorgonaru: Dilema PSD: Ce candidat este suficient de bun ca să piardă în turul doi? (Adevărul)
"PSD nu mai este un partid important. Chiar dacă încă se află la guvernare, sunt vizibile în dezbaterile interne preocupările de partid de mâna a doua. DE ACELASI AUTOR România nu este casă bună pentru orfanii ei Cum a ratat Liviu Dragnea un cadou de 500.000 de euro… De fapt, menţinerea la guvernare este pentru ei o capcană care îi va duce, încet, încet, la un scor electoral de sub 20% în alegerile din toamnă şi de anul viitor. PSD are în continuare cel mai mare număr de parlamentari, de primari, de consilieri locali, dar formaţiunea condusă de Viorica Dăncilă nu are lider, nu are candidat pentru Cotroceni şi nu va reprezenta o forţă în competiţia pentru funcţia supremă în stat. Acest lucru va afecta puternic anul electoral „20-20“, în care PSD va pleca cu şansa a treia (după PNL şi USR-PLUS). Întrebarea „A fi sau a nu fi în turul doi al prezidenţialelor?“, aflată pe buzele tuturor pesediştilor, nu e în mod sigur o strategie de partid mare. Dăncilă, Nicolae Şerban, Liviu Pleşoianu sunt candidaţi nereprezentativi chiar şi pentru masa partidului. Singura care ar putea ridica pretenţii la un rezultat mai bun în competiţia pentru Cotroceni ar fi Gabriela Firea, însă, când vorbim de pretenţii, să nu ne imaginăm mare lucru, ci doar o participare cu şansă în turul doi (unu-două procente peste Dan Barna, candidatul USR-PLUS), unde cea care conduce destinele Capitalei va fi zdrobită de Klaus Iohannis."

Dan Constantin: Calea spre Viena, închisă sub 20 de miniștri (Jurnalul National)
"România a avut din toate timpurile de rezolvat problema infrastructurii. Construirea legăturilor cu Europa și a unor linii interioare de transport au fost declarate priorități încă din primii ani ai domniei lui Alexandru Ioan Cuza, preluate cu tărie de Carol I. Documente de excepțională valoare pentru cunoașterea și recunoașterea marilor idei ale fondatorilor României moderne, puse în operă de școala inginerească românească, sunt scoase la lumină de încă o lucrare a ministrului Nicolae Șt. Noica. „Curtea de Conturi și lucrările publice controlate de aceasta - la 155 de ani” se adaugă la seria impresionantă de volume pe care profesorul Noica le-a consacrat prezentării marii opere constructive realizate în România cu eforturi financiare bine controlate și inteligent dirijate de instituții care au dat tăria statului. Autorul, recunoscut specialist constructor care și-a adus experiența și în exercitarea funcției de demnitate guvernamentală ca ultim ministru al lucrărilor publice, ne restituie din cercetarea arhivelor fapte semnificative, cu adânc înțeles formator pentru decidenții care uită sau nu cunosc lecțiile înaintașilor. Iată doar una dintre ele."

Eugen Șerbănescu: România – doar o afacere franco-germană? (Romania Libera)
"Anunțându-și unilateral candidatura la prezidențiale, Călin Popescu Tăriceanu rupe pisica aliaților de la PSD: merg cu el sau nu? Jocul de glezne (subțiri) practicat de dna Dăncilă pe această temă nu poate continua la infinit. Taurul trebuie luat de coarne.  Dar cine este taurul?  Pentru a afla răspunsul la această întrebare zoo-politică, trebuie să vedem, mai întâi, cine este toreadorul. Dacă privim înspre Vest fără binoclu, vedem că – deși șifonat serios de rezultatul votului europarlamentar - tandemul franco-german va stăpâni din nou UE.  Dl Macron, de orientare (politică) incertă, a reușit s-o îmbârlige pe dna Merkel, incertă de tot peste doi ani, fluturându-i prin fața ochilor o nemțoaică franțuzită, care, deși oficial se declară creștin-democrată, nu știm dacă, în realitate, e de stânga sau de dreapta – și probabil nici ea nu știe. Profitând de pierderea majorității de către alianța (și-așa ciudată) PPE-Socialiști, președintele francez - venit în marș forțat cu freza făcută de madam Le Pen - s-a transformat, în Europa, într-o balama unsă cu toate alifiile. Fără el, Merkel nu poate guverna așa-zisa uniune. Dar, deși cei doi par lipiți mai dihai decât emisferele de Magdeburg,  fiecare face și jocuri pe la spatele celuilalt - printre ele apărând, mai la coadă, și candidaturile la președinția României."

Cristian Hostiuc: Un eşec care ne costă: Românii cred mai mult în bitcoin decât în Bursă (Ziarul Financiar)
"Un paradox, care ne costă: BVB - Bursa de la Bucureşti, Bursa de acţiuni, obligaţiuni şi alte instrumente financiare a României, a depăşit din nou 9.000 de puncte, un maxim de după începutul lui 2008, atunci când nu se vedea criza. De la începutul anului indicele BET, care urmăreşte evoluţia principalelor acţiuni de la bursă, are o creştere de peste 20%, iar cu tot cu dividendele plătite, creşterea este de peste 30%. În semestrul I 2019, Bursa de la Bucureşti a avut a doua cea mai mare creştere din Europa, după Grecia, care a avut un plus de 41%. În timp ce Bursa raportează creşteri spectaculoase, mai ales în condiţiile în care dobânzile la bancă ajung cu greu la 4%, numărul investitorilor cu conturi active la Bursă a scăzut în T1 la 53.940, minus 11% faţă de anul trecut. Acum 10 ani numărul conturilor active a fost de 92.800. Numărul celor care tranzacţionează activ a scăzut la 15.700, minus 5% faţă de acum un an şi minus 20% faţă de acum 3 ani."

Format: 

Topic: