17 Mai 2018 - 10:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Slugărnicie geopolitică (Amos News)
 Externele l-au avertizat pe Valer Dorneanu să nu se ducă la aniversarea Curții Constituționale din Rusia, la care fusese invitat prin reciprocitate, pentru că s-ar putea să se supere americanii!!! Și așa, abia i-am împăcat cu ambasada din Israel STOP  Scrisoarea comisarului european Corina Crețu prin care avertiza guvernul că putem pierde importante fonduri europene din cauza procentului mic de absorbție (1%) nu i-a tulburat prea tare pe liderii Coaliției, dovadă că au luat cunoștință de conținutul ei abia după aproape o lună STOP  Până și ministrul Șova 2 (de la Transporturi), la o întâlnire amicală cu antreprenorii, a ajuns la concluzia că îl „îngrijorează” (termen la modă) faptul că pe șantiere nu se prea văd progrese. Chiar așa: de ce oare? STOP  Despre autostrada Sibiu - Nădlac aflăm  abia acum că s-ar putea să întârzie darea în folosință cu un an pentru că pe o porțiune de câțiva kilometri nu s-au prevăzut tuneluri și pasarele prin care să poată traversa șoarecii de câmp și urșii care n-au mai fost văzuți prin zonă de vreo zece ani - reclamate prin acordul de mediu. O bagatelă de câteva sute de milioane...STOP  De la summit-ul pentru Balcanii de Vest  Iohannis transmite că, pentru a fi puternică, Romania trebuie să vorbească, în chestiunile de politică externă, pe o singură voce. A lui, bineînțeles, că doar nu pe aceea pițigăiată a doamnei Dăncilă 

Lavinia Bălulescu: Nepotul invizibil (Adevărul)
"Legenda spune că o pensionară din cartier plimba de dimineaţa până seara un bebeluş cu căruciorul prin faţa blocului. Îi cânta în toate felurile, îl legăna, îi vorbea, arunca detalii despre nepotul ei în conversaţiile de convenienţă cu ceilalţi. Toate acestea erau spuse zilnic, alături de multe altele, care nu pot fi traduse din bebeluşească în română, pentru că nu există nimeni competent să o facă. Nimic de mirare până aici. O bunică oarecare, ai cărei copii erau probabil plecaţi la muncă prin străinătate şi căreia i-a revenit misiunea să crească nepotul. Sau cel puţin asta puteau bănui noii chiriaşi care ajungeau în acel bloc.Bunicuţa a fost, pentru o vreme, prietena tuturor. Unii vecini o ajutau să coboare căruţul pe scări, alţii – să-l urce în autobuzul care ducea la parc, iar într-o zi, când s-a pus o ploaie torenţială, vecinii au auzit-o aproape o oră stând în holul blocului, cu tot cu cărucior şi copil, cântând tare, ca pe scena de la Cerbul de Aur, interpretându-i copilului tot ce putea da mai bun, de la „Prieten drag“ la „Casa mea-i o casă cu acorduri ample“. Şi, culmea, cântatul chiar a funcţionat, pentru că micuţul a trecut, se pare, mai bine peste tunetele şi fulgerele de afară, din moment ce n-a scos nici pâs."

Mihai Petean: Unde e putregaiul Justiției mioritice?! (Cotidianul)
"Săptămână teribil de interesantă în sălile de judecată. Achitări pe bandă rulantă în dosare grele ale DNA. Habar nu am, la nivel național, care este raportul achitări/condamnări al dosarelor instrumentate de procurori DNA. Probabil e un procentaj bun, apropiat de 100%. Însă aici sunt incluse și marile capturi ale procurorilor DNA, mii probabil, gen secretarul primăriei din Cucuieții din Deal, care, din necunoștință de cauză, a creat fabulosul prejudiciu de 2000 lei în operarea cu stufoasele proceduri ale fondurilor europene. Care prea puțin interesează opinia publică. Vorbim de marile dosare de corupție. Iar aici, în ultima perioadă, DNA a luat în sălile de judecată bobârnace peste bobârnace. Întâi, fostul prim ministru Victor Ponta, primul premier al României, trimis în judecată în timpul mandatului, în 2015, a fost achitat, alături de fostul senator și ministru al Transporturilor Dan Șova, în celebrul Dosar Rovinari. Ponta era acuzat de fals în înscrisuri sub semnătura privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, iar Șova de fals în înscrisuri sub semnătura privată, evaziune fiscală şi spălare de bani. Plus recuperarea prejudiciului de peste 50.000 lei."

Dan Constantin: Iohannis, scos din cazemată (Jurnalul Naţional)
"Scandalul intern privind mutarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este doar vârful icebergului care loveşte tot mai puternic baza încrederii fără rezerve date de români marii construcţii europene. La momentul aderării de acum un deceniu, entuziasmul era generalizat, eurosepticismul nu părea un curent de luat în seamă, puţine voci cântau strident în ,,Oda bucuriei”. Discuţia tensionată dintre Dragnea şi Iohannis reflectă pe un plan mai larg conflictele acumulate în interiorul Uniunii Europene şi divergenţele cu marele aliat de peste Ocean. Ar fi simplist să-l îmbrăcăm pe Iohannis în tricoul UE şi pe Dragnea cu steagul SUA în mână. Diferenţele în opţiunea pentru Ierusalim ca sediu diplomatic nu sunt singurele care creează tensiuni între Bruxelles şi capitale ale unor ţări membre UE. Acordul cu Iranul din care s-a retras brusc SUA pune Uniunea Europeană în faţa unei opţiuni strategice radicale care să-i definească un drum propriu în marile probleme globale. După ce a denunţat acordul climatic, Trump a redeschis un front sensibil care se adaugă la războiul comercial anunţat de administraţia americană. Aparent, aceste dosare nu privesc România, dar ele vor proba adeziunea la unitatea UE când se vor dezbate în Consiliul European. Klaus Iohannis îşi joacă acolo, prin poziţiile pe care le va anunţa, al doilea mandat la Cotroceni. În iunie, Consiliul European ar urma să decidă dacă se va pune în operă un buget separat pentru Zona Euro, propunerea care ar statua Europa cu două viteze.” 

Adrian Bărbulescu: Gabriela Firea, epigonul lui Adriean Videanu (Romania Libera)
"În mandatul lui s-au realizat cele mai mari proiecte de infrastructură. Inelul central de circulație – care este compus din arterele Mihai Bravu, Ștefan cel Mare, -Nicolae Titulescu, Orhideelor, Trafic Greu, Viilor, Olteniței – a fost complet refăcut, de la canalizare la carosabil și șinele de tramvai. La fel, mai puțin șinele de tramvai, s-a întâmplat și pe Calea -Floreasca. Tot în mandatul lui Adriean Videanu au început și lucrările la Pasajul Basarab, care fuseseră blocate pe vremea lui Traian Băsescu, din cauza opoziției stupide a reprezentanților PSD de la acea vreme în Consiliul General al Municipiului București. Trebuie să recunoaștem că Videanu nu a făcut nimic de capul lui. Toate proiectele îi fuseseră livrate la cheie de predecesorul său, Traian Băsescu, care între timp se mutase cu biroul la Palatul Cotroceni, dar în istoria -obiectivă (dacă există așa ceva) va rămâne ca primarul care a făcut cel mai mult pentru bucureșteni. Dacă a luat și șpagă la aceste proiecte, este de datoria justiției să lămurească problema."

Adrian Vasilescu: Inflaţia: cine stârneşte viituri şi cine ridică stăvilare ca să le potolească (Ziarul Financiar)
"De unde vine inflaţia? Această întrebare, care a devenit obsedantă pentru societatea românească în împrejurările actuale, când în spaţiul nostru public informaţiile-semnal se lovesc de zgomotul informaţional, are parte de prea multe răspunsuri care nu seamănă între ele, unele fiind diametral opuse. De aici – o derutantă confuzie. Criticii de serviciu ai Băncii Centrale, de exemplu, promotori ai unor opinii de genul „inflaţia o face politica monetară” sau „masa monetară în creştere este inflaţionistă”, opinii contrazise de realitate, au mers cu exagerările atât de departe încât marţi dimineaţă am citit o aşa-zisă analiză în care se sublinia negru pe alb nu doar că BNR face inflaţie, ci mult mai mult!... Că BNR s-ar fi înţeles cu Guvernatorul să facă inflaţie pentru ca, mai departe, inflaţia… să mănânce creşterea salarială. Oamenii văd, citesc şi… unii cred. Chiar sunt mulţi cei care cred. Uneori doar pentru că au încredere în cuvântul scris. Sau în ce se spune la televizor… Şi aşa s-a ajuns să aud un formator de opinie care vine la televizor şi spune: „Ce e în banca asta? Cum e posibil să se urce dintr-o dată şi dobânda şi inflaţia?“…  Păi, inflaţia şi dobânda sunt doi indicatori complementari."

Format: 

Topic: