17 Sep 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Telegrame Amos NEWS 
"A fost o săptămână încărcată în care s-au amestecat porcina cu sutele de protocoale ale SRI, scrisoarea negăsită a liderilor anti-Dragnea din PSD cu spionarea Gabrielei Firea, răsteala lui Maior la audierea din Comisia parlamentară cu acuzațiile de lovitură de stat și reclamațiile Jandarmilor, judecarea Ungariei în Parlamentul European cu amenințările la adresa României, vizita premierului olandez cu cojocul lui Hogan... @ Începem cu Mark Rutte, olandezul din cauza căruia riscăm să nu pupăm accesul în Schengen. Extremistul de la Haga a venit la București cu aceeași placă a corupției și a „îngrijorărilor” față de legile Justiției, fără nici o legătură cu Schengenul. A avut întrevederi cu Iohannis, care i-a întărit, ca un bun român, suspiciunile și cu Dăncilă care, ca un bun premier, a încercat să le risipească. Purtătorul de interese al Rotterdam-ului (în competiția probabilă cu Constanța) a plecat cum a venit. Fără a lăsa nicio speranță @ Atmosfera externă este, din acest punct de vedere, deosebit de proastă. Prezumabilul urmaș al lui Juncker, neamțul Weber, ne atacă din nou în Parlamentul de la Strasbourg făcându-ne responsabili de întârzierea accesului Bulgariei și Croației în Schengen și aruncând pisica decuplării noastre de frații de la sud de Dunăre @ Eduard Hellvig a fost audiat timp de opt ore în Comisia SRI și a vorbit pe larg despre cele vreo 400 de protocoale pe care harnicii săi băieții le-au încheiat până în vremea lui Maior cu te miri ce instituții." 

Liviu Avram: Liviu Dragnea şi-a angajat avocat: Inspecţia Judiciară. Cum poate scăpa doar el de condamnări (Adevărul)
"În pofida retoricii turbate pe care o utilizează în ultima vreme, Liviu Dragnea, asistat de avocat, nu a reuşit să găsească nimic ilegal în protocoalele semnate între Parchet şi SRI. Aşa că şi-a angajat, drept casă de avocatură, o instituţie care are alte îndatoriri: Inspecţia Judiciară. Miza e colosală: emiterea  unei ordonanţe prin care să scape de condamnări doar Liviu Dragnea. Soluţie juridică există şi se pare că e deja pusă în operă. Centrul de Investigaţii Media a publicat zilele trecute o sesizare pe care Liviu Dragnea a transmis-o Inspecţiei Judiciare pe 23 august, privitoare la cele trei dosare în care a fost sau este implicat. Sesizarea evocă dosarul Referendumul, în care există sentinţă definitivă, dosarul Bombonica, în care a fost dată sentinţă în primă instanţă, şi dosarul Teldrum, care este încă în ancheta DNA. La fiecare din cele trei dosare, Liviu Dragnea a indicat şi procurorii care le-au instrumentat. După acest inventar al dosarelor sale, în următorul paragraf, Dragnea comunică Inspecţiei Judiciare faptul că în toate cele trei dosare „urmărirea penală a fost efectuată prin punerea în aplicare a Protocolului de cooperare semnat de PICCJ şi SRI” în 4 februarie 2009. Nu este indicat niciun element care să susţină această afirmaţie, nu sunt arătate niciun fel de acte sau fapte care să fi încălcat legea."

Sabina Iosub: Ciugulitorii Constituţiei (Jurnalul Naţional)
"Când Zeus (mitologicul, nu dâmboviţeanul) a vrut să-l pedepsească pe Prometeu pentru că a le-a dat oamenilor puterea focului, nu i-a rezervat o eternă prăjire pe jar, ci a angajat un vultur să-i ciugulească, zilnic şi pentru totdeauna, ficatul. Ignorant, afemeiat şi crud, dar dotat cu inteligenţa nemiloasă şi cinică a oricărui tiran eficient, chiar şi Zeus ştia că până şi-n Olimp golănescul “dă-i la ficaţi” e mai eficient decât şmecherescul “arde-l, frate!”. Habar nu avea olimpianul de anatomie şi fiziologie, dar pricepea până şi el că n-ar putea bea nectar cu nemiluita dacă n-ar avea un ficat bun care să-i cureţe şi să-i elimine toate toxinele din nemuritorul trup. Că vorba ceea, n-a zis nimeni că dacă eşti nemuritor eşti şi sănătos. Poţi să trăieşti bine mersi ca nemuritor şi dacă eşti bolnav, nu?"

Marius Ghilezan: Legea europeană a copyright-ului, o maşinărie de făcut bani pentru giganţii internetului (Romania Libera)
"Când toată lumea de la Bruxelles discuta despre pedepsirea lui Viktor Orbán, a trecut prin PE Legea copyright-ului, care ar distruge internetul în varianta de azi. Câţiva mari provideri şi o serie de lideri de corporaţii în domeniul tehnologiilor inteligente au protestat. E ca-n povestea celor trei purceluşi care-şi construiesc o casă. Unul o face din lut şi paie, al doilea – din scânduri, iar al treilea – din cărămidă. Vine lupul cel rău din pădure şi le distruge primilor casele. Toţi trei purceluşii se refugiază în casa cea mai solidă. Disperat că nu poate lua cu asalt obiectivul, unde se ascund cei trei purceluşi, lupul cântă o serenadă. Doi purceluşi naivi îl invită în casă. Cel mai isteţ dintre cei trei îi schimbă placa de la patefon. Se dă în fapt şi de drept e dat afară în şuturi. Cam aşa sună şi povestea lui Axel Voss, care, chipurile, a promovat noua lege de reformă a drepturilor de autor după ce un copil dintr-o şcoală germană a scris o poveste luând o fotografie de pe internet, iar colegiul profesoral a decis publicarea pozei şi a textului pe pagina de internet a şcolii. A venit proprietarul de drept al imaginii şi a dat în judecată şcoala, pretinzând un furt de proprietate intelectuală."

Cristian Hostiuc: După 10 ani vedem criza cu alţi ochi: Tăriceanu, Isărescu şi bancherii nu ştiau ce se întâmplă şi ce va urma (sau nu aveau voie să ne spună). La polul opus, Renault ştia că România va beneficia de această criză pentru că va atrage mai multe investiţii, iar Copos, cel mai realist, ştia că vor urma extrem de multe falimente, în toate domeniile (Ziarul Financiar)
"Lumea rememorează în septembrie cei 10 ani de la căderea băncii americane Lehman Brothers, care este considerat punctul de plecare în cea mai mare criză din lume, care a măturat totul în cale. Fiind martor la acele vremuri, ZF încearcă să aducă la lumină ce s-a întâmplat în 2008 în România, cum au reacţionat cei care au avut decizia şi puterea, începând de la liderii politici, bancheri, antreprenori sau CEO. Acum 10 ani pieţele financiare s-au confruntat cu una dintre cele mai dramatice săptă­mâni din toată istoria lor. Luni dimineaţă în America, după-amiază în Europa, pe 15 septembrie 2008, s-a anunţat falimentul Lehman Brothers, după un weekend în care nimeni nu a vrut sau nu a mai putut să salveze una dintre cele mai mari bănci americane, despre care toată lumea credea că era „too big to fail“. Ce a urmat a fost prea puţin anticipat de analişti, sau chiar deloc. Bancherii din întreaga lume erau total aerieni, nu le venea să creadă, bursele au început să se prăbuşească una câte una, cele mai mari companii din lume, adevărate monumente ale capitalismului, au dispărut peste noapte (îşi putea cineva închipui vreodată că AIG, gigantul american din asigurări, era atât de putred?), fiind salvate cu banii statelor, băncile centrale au dat drumul la tiparniţele cu bani, pentru a salva sistemele financiare, toată lumea începea să-şi retragă banii din bănci, de frica a ceea ce va urma, fluxurile financiare şi comerciale s-au oprit peste noapte, iar liderii lumii, începând de la cei politici şi până la cei din business, îndemnau presa la prudenţă: Vedeţi ce scrieţi, ca să nu creaţi panică."

Format: 

Topic: