Share
18 Apr 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Proiectul eșuat al EuroCodruței (Punctul pe Y)
"Neaoșul Vasile Mureșan (zis Sigfried, ca să fie mai pe placul nemților), purtătorul de cuvânt al popularilor europeni, ne explică ca unor proști că Parlamentul European este intransigent în legătură cu candidatura Codruței Kovesi și că nu va mai participa la negocieri atâta timp cât Consiliul se dovedește lipsit de flexibilitate (în mintea lui flexibilitate înseamnă să fie de acord cu intransigența Parlamentului și să renunțe la propriul punct de vedere, exprimat de altfel foarte clar). De parcă ar trăi pe altă lume, acest Mureșan se face că nu înțelege că Parlamentul actual, care este pe ducă, nu are nicio șansă în fața Consiliului, pentru că acela este numit și permanent, în timp ce Parlamentul este ales și temporar. Și nu înțelege un lucru elementar: Uniunea Europeană este condusă de Consiliu, care reprezintă voința celor mai puternice națiuni. Iar acestea sunt Germania și Franța, ai căror reprezentanți au rămas în cursa pentru procuror sef european, în timp co Codruța Kovesi a fost doar „iepurele” care a animat competiția. Oricât ne mândrim noi cu ea (dacă ne-am mândri) Kovesi nu reprezintă altceva decât o națiune minoră, fără un cuvânt de spus în marile decizii. Ori asta este considerată a fi o funcție importantă și tandemul germano-francez nu dorește să o lase pe mâna unei persoane fără legitimitate, doar pentru că este simpatizată de unele cercuri ale Parlamentului. Oricât de mult nu i-ar iubi Merkel și Macron pe actualii lideri de la București, nu sunt dispuși să scoată un procuror șef român doar ca să le facă acestora în ciudă."

Liviu Avram: Nu irosiţi acest referendum, domnule preşedinte! (Adevărul)
"Dragnea şi Tăriceanu au reactivat rapid Comisia Iordache după ce preşedintele Iohannis a decis să convoace referendumul pe 26 mai. Cel mai bine păzit secret din România acestor zile sunt întrebările pe care preşedintele Iohannis le va formula odată cu convocarea referendumului din 26 mai. Ţinându-le, până acum, doar pentru sine, preşedintele îşi asumă o uriaşă responsabilitate: aceea de a determina, prin însăşi formularea întrebărilor, dacă referendumul va fi eficient sau nu, raportat la scopul pentru care a fost organizat. Căci scopul referendumului care este? Din câte ne-a făgăduit preşedintele, acela de a opri politicile penale pe care le promovează coaliţia PSD-ALDE. Este acesta un scop legitim? Fără îndoială că da. Câtă vreme cei care au câştigat alegerile în 2016 au avut o agendă ascunsă în acest domeniu, pe care au devoalat-o abia după ce au preluat Puterea, este de domeniul evidenţei că aceste politici sunt complet ilegitime şi singura cale de a câştiga legitimitate este de a le supune votului popular. Preşedintele a iniţiat referendumul acum mai bine de doi ani, în siajul ordonanţei 13, pe o temă suficient de generală încât să îi permită o marjă largă de formulare a întrebării: „Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”."

Dan Constantin: „Problema” Tudorel Toader în PSD (Jurnalul Naţional)
"Tudorel Toader nu mai este dorit de conducerea PSD la Ministerul Justiției. Ca atare, criticile la adresa ministrului Justiției au devenit tot mai apăsate, el deschizând lista remaniabililor în orice variantă tocată de presă. Dorința de a-l debarca pe Tudorel Toader este, foarte curios, preluată de PSD de la Opoziție și de la mișcarea #rezist care, în Parlament și pe stradă, cer demisia ministrului Justiției. S-a ajuns în situația absurdă ca Florin Iordache, șef la comisia pentru modificarea codurilor, să nu-l lase pe Toader, venit la Parlament, să-și spună părerea în calitate de ministru în cadrul dezbaterii. Pentru că scoaterea lui Toader din guvern nu-i chiar ușor de făcut, trebuind să treacă prin „vama” de la Cotroceni, se încearcă în locul remanierii varianta restructurării Executivului. Când scriu aceste rânduri, nu știm care va fi concluzia din ședința conducerii PSD, aflată în desfășurare. Dar, indiferent de deciziile luate, mișcarea pregătită de PSD în prag de alegeri europarlamentare și al unui referendum focalizat pe temele justiției - scoaterea din Guvern chiar a ministrului Justiției - ar fi o recunoaștere a unui eșec în domeniu."

Eugen Șerbănescu: Distorsionați, distorsionați, va mai rămâne totdeauna ceva de distorsionat! (Romania Libera)
"Nu știm în ce fel – sau măcar dacă – i-a fost prezentat Departamentului de Stat scandalul public al incompatibilității morale dintre funcția deținută de dl Augustin Lazăr în timpul dictaturii comuniste și funcția deținută acum, în democrație. Conform celor exprimate de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după întâlnirea pe care a avut-o cu vicepreședintele Mike Pence, cunoștințele responsabililor de vârf ai Administrației Trump despre realitățile din România sunt puternic distorsionate. De cine? De care dintre cei doi ambasadori? Sau de amândoi? Ca unul care a urmat bursa Humphrey, timp de un an, la Universitatea statului Maryland, în specialitatea „Jurnalism și Comunicare de masă“, plus mai multe stagii de pregătire, inclusiv la Harvard, inclusiv pe lângă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, și – ulterior – ca unul care a servit în calitate de Consul general la New York și Los Angeles, pot spune că am cel puțin idee de cum merg treburile în Statele Unite. „Secretul“ funcționării acelei țări este existența numeroaselor nuclee de putere. Poliedrul clasic – executiv, legislativ, juridic, societate civilă, ONG-uri, presă – este acolo cu adevărat."

Sorin Pâslaru: „Nu am găsit nicio bancă să ne finanţeze investiţia în fabrica de lactate pe o perioadă mai lungă de 15 ani, aşa cum am fi avut nevoie“ (Ziarul Financiar)
"Incapacitatea producţiei locale de a ţine pasul cu cererea de consum impulsionată de majorarea salariilor din ultimii ani se vede rapid în creşterea deficitului comercial, însă puţini îşi pun întrebarea de ce economia românească nu este capabilă, prin producătorii săi, să ţină pasul cu cererea suplimentară de consum. Accesul dificil şi scump la finanţare pentru producătorii români a ajuns să fie privit ca un dat, iar cei care pun întrebări sunt priviţi ca duşmani ai sectorului bancar şi ai economiei de piaţă în general. Însă cazurile individuale de mici investitori care parcurg drumul de la producţia de materie primă la produse de brand arată că există obstacole serioase pentru a-şi finanţa investiţiile pe termen lung. „Nu am găsit nicio bancă să ne finanţeze investiţia în fabrică pe o perioadă mai lungă de 15 ani, aşa cum am fi avut nevoie”, spune Adrian Cocan, directorul fabricii de lactate Lăptăria cu Caimac, abia deschisă în judeţul Ialomiţa în cadrul fermei Agroserv Măriuţa."

Format: 

Topic: