18 Ian 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Telegrame AMOS News (14 - 18 ianuarie)
"Speranțe europene are și Dacian Cioloș, care a constatat că pe piața locală valoarea sa de tranzacționare este foarte scăzută. Cum nici liberalii și nici useriștii nu îl vor,  nu îi mai rămâne decât să își încerce norocul cu un partid de unică folosință - Plus - ca trambulină pentru Bruxelles. Deși mare bază în sondaje la comandă care îl creditează cu niscai procente dinainte de a avea partidul, nu se poate pune @ Papa Francisc va veni în România în mai. Va sta trei zile și va vizita patru orașe. Este a patra vizită papală după cea din 1999 a lui Ioan Paul al doilea @ Ministerul Apărării a blocat licitația pentru achiziția corvetelor - contract care i-a creat cunoscutele probleme generalului Ciucă și a determinat menținerea sa în funcție de către Iohannis, în ciuda deciziei luate de ministrul Leș. Bătălia submarină dintre francezi olandezi a răbufnit iar miza de 1,6 miliarde de euro poate face victime @ Cum poate să se transforme o „unitate de elită” a luptei anticorupție într-un „grup infracțional organizat”? Simplu: se iau niște procurori de calibrul lui Onea și Negulescu și sunt asmuțiți asupra unor ținte politice, sub directa îndrumare și oblăduire a unei șefe cu prestigiul Codruței Kovesi @ La aniversarea centenarului de la crearea organizației lor de breaslă, jurnaliștii de la UZPR au pus o placă comemorativă pe zidul restaurantului Berlin și au ciocnit o cupă de șampanie la Capșa. Organizația actuală numără peste 2.000 de membri @ Elementul de culoare al activităților de la preluarea președinției rotative a fost dat de ideea ministrului Daea de a organiza un grup de „agenți de influență” compus din tinerii universitari care au asigurat (în costume tradiționale) asistență de specialitate comisarilor europeni pe limba fiecăruia. Urmând să facă acest lucru pe toată perioada președinției române."

Dinu Săraru: Fulguieli mărunte de Crăciun (Adevărul)
"Eugen Barbu era zgârcit cu manuscrisele lui până ajungeau la editură. Nu-i plăcea să fie citite de cineva. Mai ales din „Princepele“ nu-i plăcea să dea cuiva să citească o pagină măcar, nu mai vorbesc de un capitol, deşi ameninţa cu acest roman lumea toată:- Am să vă pedepsesc pe toţi! N-am să iert pe nimeni, oricât ar fi de sus pus cineva! O să vă zugrăvesc pe toţi şi o să-i zugrăvesc pe toţi aşa cum sunt, să rămână de pomină, cum au rămas de pomină chipurile voievozilor şi nemernicilor de tot felul din toate timpurile în cronicile şi zapisele vechi ! Era perioada când cutreiera anticariatele din Bucureşti şi strângea cum zicea el: „toate bucoavnele vechi, cronici şi cazanii şi acte de danie şi testamente şi culegeri de documente ale istoriei naţionale şi de înscrisuri de pe cărţi din biblioteci boiereşti şi de pe cruci şi de pe pisanii bisericeşti“. Era perioada, repet, când se bucura să ne povestească ce cuvinte vechi mai descoperise şi ce înţelesuri uneori ciudate aveau aceste cuvinte şi cum curgea din ele mierea timpului lor şi cum izvorau din ele miresmele vremii şi cum se acopereau sau se ascundeau cu aceste cuvinte sau prin aceste cuvinte viclenii şi blesteme şi chiar licori ale trădării sau ale iubirii sau rătăciri ale viselor lor premonitoare."

Serban Cionoff: Cui îi ia fața, la Aachen, domnul Președinte? (Jurnalul Naţional)
"Cu litere de-o șchioapă,un anumit canal de știri-unul și același cu cel care, mai zilele trecute, îl dădea pe Radu Tudor ca și plecat de la Antena 3, pentru ca, după ce confratele nostru a dezmințit în categoric vestea, s-a făcut că plouă- aruncă pe piață o nouă știre-bombă:”Merkel Intervine- Iohannis îi ia fața lui Dăncilă!” Și, pentru că în sistemul trompetelor (și al trompetelor sistemului!) operează reflexul condiționat un alt site, cam de același calibru, dă un mega-titlu:”Lovitură cruntă pentru propaganda PSD!”  Fiind vorba, de fapt, despre invitația pe care cancelarul german Angela Merkel și președintele Franței, Emmanuel Macron, i-au adresat-o președintelui Klaus Iohannis de a participa la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare franco-germană, care va avea loc  marți, 22 ianuarie, la Aachen. Prilej cu care președintele României va rosti o alocuțiune în fața unei selecte audiențe care îi va avea în prim plan pe Donald Tusk, președintele Consiliului Europei și pe Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene."

Florin Budescu: Split TVA. Despre eşecul unui eşec (Romania Libera)
"Cele câteva state care au făcut înaintea României defalcarea taxei pe valoarea adăugată au cunoscut, de asemenea, eşecuri previzibile. De fiecare dată au fost sfătuite de Comisia Europeană să nu facă aceasta, pentru că rezultatele vor fi dezamăgitoare. Fiecare stat care a făcut ­defalcarea de TVA a pus ­astfel beţe-n roate afacerilor. Firmele cu probleme mici au început să aibă probleme tot mai mari, iar firmele cu probleme mari şi-au agravat situaţia, unele ajungând în faliment. „Toată lumea aşteaptă anularea defalcării TVA. Măsura aceasta firească nu e luată de Finanţe“, a declarat pentru „România liberă“, la finele lunii decembrie a anului trecut, Dan ­Schwartz, managing ­partner RSM România. Mediul de afaceri din România – explica acelaşi expert cu o lună mai devreme – „a fost împotriva acestei măsuri. De ce s-a adoptat, nimeni nu a înţeles. Nu are efecte pozitive, nu duce la eliminarea evaziunii fiscale, nu face nimic bun decât creează bariere şi diferenţe între companii“. Declaraţia specialistului era ocazionată de solicitarea făcută Guvernului României, la începutul lunii noiembrie, de către Comisia Europeană, de a renunţa la defalcarea TVA."

Remus Borza: Guvernatorul a băgat leul la apa (Ziarul Financiar)
"„Parlamentul va hotărî”, a spus Mugur Isărescu într-o conferinţă de presă când a fost întrebat dacă îşi mai doreşte un mandat de guvernator, lăsând să se înţeleagă disponibilitatea acestuia pentru un nou mandat. Al şaselea! Într-adevăr, Parlamentul va hotărî. Ajunge! Ce e prea mult dăunează. Ori, în ceea ce îl priveşte pe Mugur Isărescu, au trecut deja 28 de ani de când este guvernator al Băncii Naţionale. Record absolut. Nimeni în lume nu se poate lăuda cu o atare performanţă,de a fi cel mai longeviv guvernator de Bancă Centrală. Până şi „tiranul” Nicolae Ceauşescu a condus România doar 22 de ani. Haideţi să nu trăim la infinit acest mit al indispensabilităţii faţă de cineva. Cimitirul e plin de oameni de neînlocuit. Mugur Isărescu a depăşit cu cinci ani vârsta de pensionare. Ar fi cazul sa-şi facă bagajele. Puţină tinereţe şi mai multă viziune nu ar strica nici la BNR."

Format: 

Topic: