Publicat: 18 Februarie, 2014 - 10:15
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: "Campanie umanitară" ASF (AMOS News)
"Instituţia de presă care a pus-o în circulaţie este recunoscută de a-şi fi pus talentele şi resursele în slujba "instituţiilor verticale" şi ale apărătorului îndârjit al statului de drept. Ea nu face altceva decât să reia nişte date vehiculate în urmă cu câteva luni, îmbrăcate de data asta într-o haină nouă: aceea a calculului veniturilor pe două luni! Este metoda cea mai la îndemână de a pune în evidenţă o discrepanţă: mă întreb doar de ce nu s-a folosit argumentul veniturilor cumulate pe trei luni, situaţie în care toată lumea ar fi rămas cu gura căscată. Este vorba – aţi înţeles, probabil – de salariile de la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Problema nu e nouă. Este, dealtfel, tocmai motivul care a condus la restructurarea care a pus sub aceeaşi umbrelă trei autorităţi în care se practicau lefuri parcă de pe altă lume. Aş reaminti doar faptul că fostul şef al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Daniel Tudor, câştiga 40.000 euro pe lună, de salarii asemănătoare bucurându-se vreo două duzini de şefi şi subşefi. Restrângerea aparatului de comandă al noii autorităţi a fost dublată şi de reglarea veniturilor, actualele salarii despre care se face vorbire fiind aprobate de forul diriguitor – Parlamentul. Mai mult, la intervenţia Comisiei Europene, numărul de membri ai Consiliului de conducere a fost redus de la 17 la 11."

ANDREI PLEŞU: A fi european (Adevărul)
"Dacă vrem cu adevărat să adoptăm Europa ca model“ Un filosof belgian, Jacques Dewitte (stabilit, între timp, la Berlin), a scris o carte întreagă („Excepţia europeană“) ca să definească, în alţi termeni decît cei convenţionali, identitatea civilizaţiei din care facem parte. Punctul de pornire este un tablou, pictat în secolul al 16-lea, de olandezul Jan Mostaert. Tabloul reprezintă un episod din epopeea cuceririi Americii, în care colonizatorii europeni apar într-o lumină defavorabilă, în contrast cu inocenţa dezarmată, aurorală, a băştinaşilor cuceriţi. E – spune Dewitte – o imagine caracteristică pentru mentalitatea europeană. Ideea nu e întru totul nouă. Autorul belgian citează ample pasaje din Leszek Kolakovski, Emmanuel Levinas, Cornelius Castoriadis şi mulţi alţii, din care rezultă că specificul civilizaţiei europene este capacitatea ei de a-şi lua distanţă faţă de sine."

MĂLIN BOT: Lupii din Parlament nu-şi schimbă năravul (Evenimentul Zilei)
"La fel ca lupul din zicala populară, parlamentarii îşi schimbă costumele scumpe, dar năravul ba. Cel mai penal parlament din istorie ne-a expus din nou faptul că pentru lupii în costume Armani legea este o barieră pe care trebuie să o respecte doar boii. Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor s-a strâns ca o platoşă în jurul deputatului PSD Vlad Cosma, un parlamentar despre a cărui existenţă am aflat numai după ce acesta a intrat în atenţia procurorilor anti-corupţie. După ce s-a văzut blindat cu avizul negativ al Comisiei din care făcuse parte şi dublul infractor Gigi Becali, Cosma a ţinut un discurs lacrimogen în faţa plenului. A povestit colegilor deputaţi cum este familia lui hărţuită de procurorii DNA fără suflet. Procurori care chiar de ziua lui au declanşat ostilităţile judiciare. Sensibili la povestea colegului de partid, deputaţii PSD şi asociaţii lor politici, în frunte cu prim-ministrul Victor Ponta, au dat încă un vot al ruşinii: 226 de deputaţi împotriva cererii DNA. Numai 105 deputaţi au considerat firesc să fie lăsată Justiţia să analizeze acest caz. Noua alianţă USD a dovedit astfel că funcţionează perfect în spiritul şi mentalitatea care a introdus infractori în Parlament sau Guvern."

RALUCA ION: Generaţia cu Facebook-ul de gât (Gândul)
"Am prieteni care, din diferite motive, au fugit la 15 - 16 ani de acasă şi s-au întors după câteva zile. În afară de părinţii lor şi de câţiva apropiaţi, nimeni nu îşi mai aminteşte de această escapadă, iar ei sunt astăzi nişte oameni respectabili, de 30 şi ceva de ani, cu familii şi vieţi obişnuite. Cu ceva vreme în urmă, când pe YouTube apăruse o filmare cu nişte elevi care se băteau, un coleg a exclamat: „Dacă exista tehnologia asta pe vremea când ne băteam noi la şcoală, eram pierduţi. Ajungeam la Sing Sing!” Mi-am reamintit de spusele lui, citind pe Facebook şi pe unele dintre cele mai accesate site-uri din România mulţimea de comentarii nemiloase, ironice sau vulgare făcute la adresa Iuliei Ionescu, eleva de la Sf. Sava, care a plecat de acasă pentru a se duce la mânăstire. Este imposibil să reuşeşti cu un click să intri în spaţiul ei intim şi să emiţi opinii întemeiate despre motivele care au făcut-o să plece de acasă, despre lucrurile neştiute de nimeni, poate nici chiar de ea însăşi, care au determinat-o să îşi ia lumea în cap. Însă povestea ei este acum de notorietată naţională şi este dezbătută în tot spaţiul public, fata e trimisă de unul şi de altul în judecată online, iar întregul incident capătă proporţiile unei traume greu de depăşit."

DAN CONSTANTIN: De ce atacă Băsescu BNR? (Jurnalul Naţional)
"Diversionist de profesie, Băsescu Traian ştie că poate “creşte” doar atunci când iese la bătaie. În ultimele luni de mandat, în loc să vadă, acasă, aşa cum recomanda călduros Cristoiu unui contestatar luat în pumni la Cluj de gorilele prezidentului “dacă îl mai încape sicriul”, Băsescu vrea să-i tragă şi pe alţii în mocirlă. Deja nu-i mai sunt suficiente persoanele pe care le bagă curent în scandaluri – Ponta, Voiculescu, Antonescu – ci a trecut la trimiterea unor lovituri spre instituţii. Marinarul alege să pună dinamită la firme importante, pentru că doar aşa îl bagă lumea în seamă. “Cucul de la 18:00”, epuizând orele de seară, a coborât ceasul cu înjurături spre dimineaţă. A luat-o chiar de lunea, ca să ştim cum se arată săptămâna, şi s-a proptit la ora 11:00, pe Calea Victoriei, de unde a luat din nou la întrebări Banca Naţională a României. O făcuse şi acum o săptămână, când atacul lui virulent a vizat nu doar BNR, ci şi FMI. Intelectualul cu maniere de tavernă curăţată cu motorină de urmele marinarilor beţi i-a jignit grobian “la pachet” pe guvernatorul Mugur Isărescu, pe Adrian Vasilescu, “mierosul purtător de cuvânt” şi pe şefa FMI, luată la un “pertu” gen “fă, Doamnă”. Cei bălăcăriţi, cu minte la cap, nu s-au apucat să-i arunce lăturile înapoi, ci au dat explicaţii absolut decente privind “paternitatea” şi scopul schemei de ajutor a persoanelor în dificultate de plată a creditelor bancare."

DAN CRISTIAN TURTURICĂ: Vine tornada! (România Liberă)
"Cei ce au luat de bune declaraţiile lui Dan Voiculescu şi Victor Ponta, prin care ne anunţau că s-au liniştit, că au ales păstrarea unităţii USL şi că luni toate problemele din interiorul alianţei se vor rezolva, nu înţeleg anvergura războiului ce a început în politica românească. În ieşirile publice de la sfârşitul săptămânii trecute, nici Ponta, nici Voiculescu nu au spus vreo clipă că vor accepta condiţiile PNL şi că vor renunţa la planul de numire ca vicepremier a lui Daniel Constantin. Acest detaliu era suficient pentru a pune sub semnul întrebării scenariul potrivit căruia Ponta şi Voiculescu vor ceda presiunii lui Antonescu şi vor da înapoi. Dar motivul adevărat pentru care nu o vor face, iar USL se va destrăma foarte curând şi oficial este acelaşi pe care îl repet de mai bine de un an. PSD nu va accepta niciodată să nu aibă propriul candidat la prezidenţiale, iar Crin Antonescu nu va renunţa niciodată de bunăvoie la visul de a deveni preşedinte. Coabitarea contra naturii dintre socialişti şi liberali a fost posibilă până acum de dragul banilor murdari ai guvernării, în primul rând, dar şi pentru că mai era suficient timp până la momentul în care prioritar urma să devină, pentru ambele partide, proiectul prezidenţial."

FLORIN GEORGESCU: Cum poate fi revigorat consumul prin refinanţare bancară (Ziarul Financiar)
"Schema Voinea, în cadrul căreia, la solicitarea Ministerului Finanţelor Publice, Banca Naţională a României, potrivit competenţelor legale, a furnizat unele date şi a efectuat o evaluare primară a impactului macroeconomic şi asupra stabilităţii sistemului bancar, se află în faza de proiect la Ministerul Finanţelor Publice, care urmează să desfăşoare procedurile prevăzute de cadrul juridic actual. Pe lângă această propunere, se impune identificarea şi a altor măsuri de refinanţare de către bănci a clienţilor. În acest context apare ca interesantă ideea avansată recent de economistul Eugen Dragnea (într-un articol din ediţia online a Ziarului Financiar din 12 februarie 2014), respectiv aceea ca statul să se poată implica prin CEC, unde este unic acţionar, în procesul de refinanţare opţională a debitorilor persoane fizice pe bază de negocieri. Voi reveni asupra acestui aspect. Consider că, mai întâi, important este să schiţez tabloul evoluţiilor economice care, din 2008 şi până în prezent, au creat condiţiile necesare revigorării consumului."