Share
19 Feb 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Leafa administratorilor zborului zmeelor (Punctul pe Y)
"„Salariaţii de lux ai statului îşi văd înainte de ale lor. Caravana profitorilor a trecut, câinii presei au lătrat, guvernul (cel nou) s-a revoltat şi a promis că va lua măsuri, dar totul a rămas aşa cum era. În câteva dintre instituţiile care au fost în vizor s-au operat mişcări cosmetice: şefii cu lefuri mari au fost trecuţi pe posturi mai mici, dar leafa le-a rămas neatinsă. De ce? Pentru că cineva a fost prevăzător şi atunci când li s-au întocmit contractele s-a introdus o clauză perfidă: indiferent pe ce altă altă funcţie va fi mutat respectivul, rămâne cu aceeaşi leafă! Adică, dom’ director, dacă devine om de serviciu, tot 300 de milioane încasează! Cum a fost posibil acest lucru? N-o ştiu decât forurile superioare ale acestor instituţii care au acceptat ca în fiecare ogradă să funcţioneze o legislaţie proprie."

Cristian Unteanu: Scandal uriaş: reuniunea din Israel a Grupului Vişegrad, anulată după acuzaţii grave de antisemitism la adresa Poloniei (Adevărul)
"Azi, la Ierusalim, ar fi trebuit să aibă loc o reuniune a Grupului de la Vişegrad. La marginea hărţii = în afara construcţiilor de securitate? Cu orice preţ, cu orice mijloace, puneţi o piedică Laurei Codruţa Kove... Chiar este absolut excepţional momentul, atât în sine, cât şi prin implicaţiile sale care merg mult dincolo de relaţia bilaterală şi pot pune în dificultate partenerul american, liantul comun în materie de ambiţii de actor regional de politică de securitate ale Poloniei şi, implicit, colegilor săi din Grupul de la Vişegrad (G4). Iată succesiunea evenimentelor caracterizate de colegul polonez care m-a sunat de la Varşovia drept „un fulger enorm pe un cer senin“."

Florin Condurateanu: Carneţelul cu versurile moşului, purtat în geanta Irinei Loghin (Jurnalul Naţional)
"O bătrână, într-o gară, a-ntâlnit o fetişoară. Măicuţă, te-aş întreba unde e Târgoviştea?, că nu ştiu, sunt străioară, şi-s venită de la ţară!”. Vocea catifelată a Irinei Loghin îţi mângâie bobul de lacrimă ce răsare în gene de mila gârbovitei ţărănci, speriată de forfota dintr-o gară. „Trei flăcăi din Valea Mare, la vânat de căprioare”, „Mai întoarce, Doamne, roata, să-mi mai văd o dată soarta”, „Radu mamii”, cântul Irinei Loghin este o avere românească, atât de iubita artistă face parte din lada de zestre a poporului român. Irina Loghin a împlinit 80 de ani. Aproape 60 de ani pe scenă, şase decenii de îmbucurat sufletele de români cu folclor din acela pur, ca izvoraşul de munte. A plecat dintr-o familie săracă, în care mama şi cei şase copii munceau pe câmp pentru a face rost de o mână de mălai, din care mama făcea o mămăligă împărţită cu sfoara în şase, că părinţilor nu le mai ajungea boţul de mămăligă. Frumoasa Irina s-a căsătorit cu campionul mondial de lupte greco-romane Cernea şi a adus pe lume doi copii, o fată şi un băiat, Irinuca cântând în duet cu celebra ei mamă."

Florin Budescu: Ultimul Start-up Nation, mai slab decât precedentul (Romania Libera)
"Am evitat special să titrez despre Start-­up Nation dintr-un an anume pentru că povestea în sine este alunecoasă şi exprimă criza bugetară existentă astăzi în România. Odiseea bugetării Start-­up Nation 2017, după câte ştiu, nu a luat sfârşit nici până acum. În sensul că mai sunt şi azi firme care aşteaptă bani pe care i-au cheltuit şi pe care trebuiau să-i tragă de mult timp, iar plăţile întârzie. La fel se vor petrece lucrurile şi cu Start-up Nation 2018, despre care am prevestit anterior că va fi Start-up Nation 2019 şi exact aşa au stat lucrurile, pentru că înscrierile au luat sfârşit în urmă cu câteva zile. Problema care se pune acum este dacă până la urmă anul acesta vor fi bani pentru începerea afacerilor de către toţi cei 13.005 aplicanţi câştigători. Pentru că, conform Bugetului de stat, aşa cum este el în acest moment, numai banii pentru primele 2.200 de proiecte vor fi daţi anul acesta. O a doua defecţiune constructivă este că, din cauza felului cum a fost concepută grila de criterii, toţi cei 13.005 aplicanţi câştigători au punctajul maxim posibil de 100 de puncte. În sine, acesta este un defect. O problemă de egalitate de şanse şi nediscriminare este că aplicanţii din regiunile cele mai dezvoltate ale ţării - Bucureşti, Ilfov şi Cluj – au fost penalizaţi din start cu 15 puncte, deci nu au avut anul acesta nici o şansă să fie printre câştigătorii concursului de finanţare Start-­up Nation."

Cristian Hostiuc: De ce închiderea unor fabrici care plăteau salarii de 1.500 – 1.700 de lei pe lună net poate fi şi o veste bună pentru România. Ar fi o problemă dacă Dacia sau Continental, care plătesc 4.700 de lei net, şi-ar închide fabricile (Ziarul Financiar)
"Doi investitori străini au anunţat că îşi închid câteva fabrici din România: Hanes Global Supply Chain, producător de lenjerie intimă, închide operaţiunile din Arad, unde avea 1.000 de oameni şi afaceri de 200 de milioane de lei şi grupul elveţian Rieker, al treilea producător de pantofi din România, închide fabricile din Lugoj, cu aproape 700 de angajaţi şi afaceri de 300 de milioane de lei. Cum explică HanesBrands închiderea fabricii de la Curtici, cu aproape 300 de angajaţi: Salariile ajunseseră prea mari, fabrica nu mai era competitivă, aşa că mutăm producţia în Vietnam. A doua lovitură pentru producţia de haine şi pantofi. Elveţienii de la Rieker, al treilea mare producător de pantofi din România, închid cele două fabrici din Lugoj. Cei doi investitori spun că salariile din România au crescut prea mult – 1.600-1.700 (320-360 de euro) de lei net este prea mult, muncitorii din Vietnam, Ucraina, Muntenegru sunt mai ieftini acum; nu mai găsesc muncitori în România, în proximitatea fabricilor; presiunea pe salarii creşte continuu pentru că şomajul este foarte mic şi toate companiile caută muncitori pentru că au de lucru; infrastructura este rămasă mult în urmă, ceea ce contează în constul de transport; productivitatea angajaţilor din România nu ţine pasul cu creşterea salariilor."

Format: 

Topic: