Publicat: 2 August, 2012 - 10:37
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Un "Boc" liberal: Chiţoiu! (Amos NEWS)
"Apariţia publică a lui Daniel Chiţoiu în structura noului guvern USL a fost ea însăşi o surpriză. Singurul lucru care se ştia despre el era că în guvernul Tăriceanu fusese, o perioadă, şeful ANAF. Unde nu s-a remarcat prin absolut nimic. E drept, nici în bine, nici în rău. Din CV-ul său transmis presei lipsea orice referinţă la ultimii patru ani. Adică ce făcuse în acest interval. Ca membru PNL nu s-a remarcat în nici un fel, iar despre statutul său privat nu există nici un indiciu. La fel de mulţi s-au întrebat cam ce îl calificase în opinia liderului partidului pentru a-l pune într-o funcţie extrem de complexă: aceea de ministru al Economiei. Adică al celei mai nereformate zone, teritoriul în care au zburdat “băieţii deştepţi” şi unde regiile nu reuşesc deloc să schimbe managementul cu unul privat, cum cere FMI-ul. Dealtfel, “subţirimea” – ca să-i spunem aşa -  personajului s-a văzut încă de la primele sale apariţii publice, în care s-a făcut de râs, nefiind în stare să articuleze nici o idee."

MĂLIN BOT: Benzină peste foc (Adevărul)
"Mesajele de acest tip sunt extrem de periculoase, pentru că se suprapun peste ura exacerbată injectată în public de actuala clasă politică. Peste 7 milioane de români, care au şi aşa destule motive de supărare şi frustrare, primesc acum o nouă ţintă. Una vizibilă pe criterii etnice. Cea mai periculoasă ţintă.Liderii USL caută să împrăştie propria incompetenţă politică într-o direcţie cu potenţial exploziv şi asta este foarte grav. Gestul acesta exemplifică încă o dată modul iresponsabil în care este exercitată puterea în acest moment."

SILVIU SERGIU: Sufletele moarte ale USL (Evenimentul Zilei)
"Cicikov cumpăra ţăranii care dădeau ortul popii între două recensăminte, iar moşierii ruşi nu mai erau obligaţi astfel să plătească biruri pentru ei. Mai departe, îi vindea statului pe sume importante. Tranzacţiile erau exclusiv pe hârtie, nu aveau acoperire în realitate. Cicikov a scăpat de fiecare dată datorită proastei funcţionări a administraţiei, aşa cum Antonescu vrea validarea referendumului, profitând de ineficienţa statului român în a actualiza statisticile oficiale."

INDIRA CRASNEA: Marea prefăcătorie şi mintea de pe urmă (Gândul)
"O asemenea îngăduinţă, la fel ca şi marea indiferenţă permit puternicilor zilei, din toate taberele, să continue marea prefăcătorie cu "vom face". Mintea de pe urmă spune că marea prefăcătorie trebuie să înceteze. Şi trebuie să înceteze după ce (a câta oară ?) trebuie să intervină Curtea Constituţională. La Curte se merge ca la Mecca. În loc să fie o instanţă excepţională, a ajuns o instanţă curentă. Ceea ce spune enorm despre cât de stricate voit au ajuns mecanismele instituţionale de la noi."

LUCIAN AVRAMESCU: Gata Traian Băsescu. Destul (Jurnalul Naţional)
"A călcat Constituţia cu totul, a batjocorit-o şi a supus-o tuturor perversiunilor. Băsescu, în acelaşi tricou descântat de vrăjitoare, cu aceeaşi gestică de şmecheraş de cartier, o ia pe arătură, se maimuţăreşte, dă cu oiştea în gard. Ieri îi ameninţa pe toţi cu puşcăria. Azi îşi pupă pe nas adversarii. E preocupat de prestigiul României în lume, prestigiu care fără el atârnă, bietul, flasc, se dă cu zâmbetul pe lângă ziarişti şi-i iubeşte pe toţi cei "22 de milioane de români”, vii, morţi sau duşi. Înseamnă că ţine şi la părinţii mei care nu mai sunt pe pământ şi la cei care de ani de zile nu mai au cetăţenia acestei ţări, unii refuzând-o, aşa cum am mai scris, şi ca amintire. Înhămat la o butaforie josnică şi caraghioasă, învârtind o feştilă care uzurpă simboluri sacre, Băsescu a ţopăit, a ameninţat, a minţit."

MIHAI PÂLŞU: Noi o afurism pe Merkel, iar Dorothea pariază pe vrăjitorul chinez (Puterea)
"În timp ce politicienii noştri se întrec în jigniri la adresa doamnei Angela Dorothea Merkel, cancelarul Germaniei se mişcă “mai cu talent” în domeniul strategiei economice globale. Aşa rezultă din informaţiile cuprinse într-o analiză prezentată de grupul francez Atlantico şi preluat de Agerpres. Practic, în plină criză mondială, Merkel a decis să parieze pe China, lăsând cu gura căscată administraţiile europene, dar şi pe cea americană, marele ei aliat mondial."

SABINA FATI: Până unde pot merge Ponta&Antonescu sau de ce se întoarce România cu 66 de ani în urmă (România Liberă)
"Cei doi vor să modifice post-factum regulile după care s-a desfăşurat Referendumul pentru demiterea preşedintelui în aşa fel încât să-şi adapteze necesităţile de partid la realitatea din teren. O reţetă folosită în România vreme de 50 de ani de regimul comunist, care în spatele Cortinei de Fier nu răspundea pentru politicile sale decât în faţa fraţilor mai mari de la Moscova. În România această practică a început odată cu alegerile din 19 noiembrie 1946, când scrutinul a fost total falsificat, iar comuniştii şi aliaţii lor au câştigat scrutinul cu 70 la sută. De fapt ţărăniştii obţinuseră majoritatea voturilor, dar manevrele de culise au fost puse la punct atât de bine de Andrei Vîşinski, adjunctul ministrului de Externe sovietic, care a supravegheat de la Bucureşti transformarea ţării în colonie, încât în final rezultatele au fost inversate."

ADRIAN VASILESCU: Cum vom şti că a trecut criza (Ziarul Financiar)
"Ieşirea din recesiune e un pas mare către sfârşitul crizei. E însă nevoie şi de alţi paşi. E nevoie de o adevărată schimbare, ce va putea fi obţinută numai prin muncă îndârjită, organizare raţională a muncii, asumarea riscului în afaceri, iniţiativă şi management performant. Nu înainte însă ca, în societatea noastră, să devină dominante ideile şi faptele care să ducă la închiderea a cât mai multe dintre canalele de risipă şi de pierderi. De unde să irumpă imboldurile către astfel de rezultate? Din toate părţile: din mediul de afaceri, de la clasa politică, din şcoală, din biserici, din presă, din organizaţiile neguvernamentale. Numai aşa vom avea şansa unui climat în care economia românească să poată să-şi potrivească orologiile după noua oră a planetei. Căci nu suntem singuri în lume."