2 Feb 2018 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Submarinul galben (Amos News)
"Dar, după experimentul primelor două formule, este probabil mai important cum comunică factorul politic  cu cel de execuție, recte relația Dragnea - Dăncilă, mecanism care a dus la eșecul precedentelor. Sunt puține motive care să dea de înțeles că doamna Dăncilă va avea aroganța lui Grindeanu și Tudose, care au crezut că se află acolo datorită propriilor lor calități și nu a unor decizii profund aleatorii. Lansarea la apă a „submarinului galben” al noului guvern, căruia cu atîta generozitate președintele i-a acordat încrederea sa, poate, trebuie să inducă speranța că, într-adevăr, țopăiala s-a încheiat și nava va pluti în apele mai calme  ale unui traseu coerent, menit să compenseze și să remedieze erorile în lanț de până acum. (Punctul pe Y)"

Iulian Chifu: Klaus Iohannis: Priorităţile politicii externe a României în 2018 (Adevărul)
"Marţi, 23 ianuarie, a avut loc primirea corpului diplomatic acreditat la Bucureşti şi rostirea celui de-al doilea discurs anual ca importanţă în materie de politică externă, securitate şi apărare al preşedintelui României, după cel de la Zilele diplomaţiei române, la 1 septembrie. Partida pro-rusă din Republica Moldova Discursul preşedintelui Klaus Iohannis a adus noutăţi privind apropierea sau depărtarea unor ţinte de prim-planul intereselor, preocupărilor şi priorităţilor româneşti în materie, dar a marcat şi o schimbare de prim-plan vizând o prioritate inexistentă până astăzi în niciun asemenea discurs. Centenarul Statului Naţional Unitar român, bazat pe o politică internă europeană, a democraţiei liberale şi a statului de drept."

Ioan Vieru: Timbrul cultural care reinventează cenzura
"În România corupției s-a proiectat o cultură publică timbrată, taxată și păstorită ca pe vremea defunctului Consiliu al Culturii și Educației Socialiste. Cenzorul principal s-a refăcut în totalitate, fiind mult mai puternic și la fel nefast ca atunci. Legislația de după 1989, cu precădere după aderarea la UE, s-a transformat în fief electoral și de propagandă, în favoarea unui tip de societate bolnavă. Invocarea relaxării și dezghețului a ajuns nou imperativ al momentului. Unde se situează România, dacă nu între țările care copiază fostele structuri comuniste, în favoarea unor inginerii financiare și de reprezentare? Unele asociații au dorit un timbru pe fiecare carte, sau produs cultural, urmând ca ele să încaseze banii obținuți prin efectul unei legi care să statueze acest fapt. O asemenea înțelegere a culturii trimite direct în sfera ideologizării traumatizante și a încolonării politice, formând o discriminare prin care unele asociații impun altora taxe fără să le ofere nimic și fără să le ceară consimțământul."

Florin Condurateanu: Cucuiul vechi de 20 de ani (Jurnalul Naţional)
"Gala premiilor anuale date de “Antena Stars” prilejuieşte întâlniri de inimă. Sărbătoarea acestor premii, decise de voturile publicului, îi dă ocazia acestei televiziuni îndrăgite să facă un spectacol de bun-gust, spectacol în care artişti de ţinută, oameni de televiziune să dăruiască românilor poveşti de viaţă şi vorbe deştepte. Mă aşez în sală lângă o somitate a ştiinţei româneşti, academicianul profesor Leon Dănăilă, neurochirurgul de geniu admirat în toată lumea. În cealaltă parte sunt vecini cu mine doi tineri frumoşi de-ţi taie respiraţia, un băiat şi o fată în jur de 20 de ani, buni de puşi pe o copertă de revistă. Mă întreabă cu sfială cine este savantul în medicină, “suntem prea tineri şi n-avem cum să-l cunoaştem”. După ce marele neurochirurg Dănăilă îşi primeşte Premiul de Excelenţă, simpaticii prezentatori, ziariştii de talent Brancu şi Morar, citesc al doilea premiat pentru Excelenţă, “generalul Puiu Iordănescu, antrenorul naţionalei”." 

Florin Budescu: Declaraţia 666 a apocalipsei fiscale (Romania Libera)
"Până la finele acestei luni, persoanele fizice autorizate (PFA), dar și celelalte categorii de contribuabili care au obținut, în cursul anului trecut, venituri din activități independente mai mari de 1.900 de lei lunar sau 22.800 de lei anual erau obligate să depună formularul sau Declaraţia 600. Absurdul acestei obligaţii a fost explicat de o serie de experţi în fiscalitate. Nu vom reveni listând argumentele lor. Ne vom mărgini la a afirma că, în opinia noastră, apariţia D600 e o expresie a disperării autorităţilor, pentru că nu mai au suficiente venituri la buget, care să le asigure că vor avea bani pentru a plăti pensiile şi salariile bugetarilor, mărite prin creşterile de anul trecut. Încă din prima parte a anului 2017, o serie de analişti au declarat pentru „România liberă“ că, după ce dansul pe banii de la buget se va opri, coaliţia va realiza că nu ajung banii şi va începe să introducă alte şi alte taxe şi impozite, pentru a aduce la buget veniturile necesare plăţilor so-ciale angajate."

Roxana Rosu: România a devenit o colonie de succes! (Ziarul Financiar)
"Ca simplu roman, ca simplu antreprenor, ca simplu participant la nenumarate mitinguri anti-coruptie, am dreptul sa intreb: "de ce?" De ce mi se pare ca firmele romanesti sunt anchetate cu celeritate si companiile straine sau investitorii din alte tari sunt tratati, uneori, cu manusi? Cum e posibil ca dosare de maxim interes sa se prescrie si cele deschise pentru "gainarii", in comparatie, sa fie tratate ca maxima importanta? Cum e posibil ca un dosar ca Microsoft sa fie inchis si sa nu ajunga nici macar sa fie trimis in judecata? Nu dau cu parul! Doar intreb? Am dreptul sa mai intreb si despre dosarul EADS? Sau, se va prescrie si acesta, in virtutea excelentelor relatii romano-germane? Doamna Merkel sigur e un bun patriot, iar presedintele nostru le vorbeste limba."

Format: 

Topic: