Share
2 Noi 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Telegrame AN (joi, 1 noiembrie) Doi președinți „rotativi”
"Doi președinți „rotativi” s-au la București. Iohannis - care va fi președinte rotativ al Uniunii Europene, la anul, și Alain Berset - președintele rotativ Elveției (la ei rotația e permanentă - nimeni nu stă în funcție mai mult de un an) STOP Au constatat că avem relații bune și s-au bucurat (mai mult al nostru) că de la anul, din mai, nu vor mai exista restricții pe piața muncii pentru conaționalii noștri. Care sunt pe acolo deja în număr de 30.000 STOP După ce a dat din colț în colț până când a aflat că ceea de ce se temea era o confuzie (era vorba despre un alt Lazăr), Taica Lazăr a prins curaj și se dă cocoș în fața lui Toader, pe care îl amenință cu trebunalul STOP  Tudorel la rândul lui pretinde că știa că documentul de la dosarul procurorului general nu era al acestuia, dar continuă să întrebe ce căuta acolo STOP În scandal intervine și „nașa” lui Lazăr, madam Prună, cea care l-a cules de la Alba și l-a adus la București ca să-i țină trena Codruței STOP Fosta ministră  pretinde că din cauza calităților sale de excepție Lazăr a răzbătut până în fruntea „ministerului” Public, de unde nu se dă dus nici cu miliția STOP La un an de la tragedia Colectiv situația secțiilor de tratament pentru marii arși nu s-a îmbunătățit cu nimic. Nu se pot trata mai mult de 10 pacienți deodată, așa încât tânărul de la Piatra Neamț a trebuit să fie dus cu un Spartan al Armatei la un spital din Belgia, unde a fost primit doar cu banii plătiți înainte de doamna ministru al Sănătății STOP Minune la Secu! Când au revenit a doua zi agenții sanitari ca să sacrifice porcii din focarul de pestă nu au mai găsit picior de râmător. Sătenii au explicat cu naturalețe că „au zburat!”. Zburaseră prin frigidere, fiind tăiați noaptea cu grăbire... ."

Mirabela Amarandei: Educaţia cu picioarele de plumb (Adevărul)
"Obsesiv, evaluările naţionale au ajuns - atât în conştiinţa publică, cât şi pentru cei de la Ministerul Educaţiei, inspectorate şi şcoli - momentul fierbinte al fiecărei veri. Momentul „succesului“ sau al propriei decăderi. Evaluările au schimbat miniştri şi tot ele au creat adevărate tragedii naţionale, atunci când fermitatea unor decizii ne-a pus în faţa propriilor reflexii.    Cine lucrează în sistemul preuniversitar ştie ce desfăşurare de forţe este la mijloc, panica şi nopţile nedormite din jurul evaluărilor naţionale.   Mai nou, se pare că Ministerul Educaţiei intenţionează să schimbe modul în care elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a vor susţine evaluarea şi bacalaureatul în vara lui 2019. Aproape jumătate din subiectele pe care le vor avea de rezolvat vor fi teste tip grilă, în locul enunţurilor şi al cerinţelor clasice."

Florin Condurateanu: Cu ochelari, fără ochelari (Jurnalul Naţional)
"Unii actori s-au împrietenit atât de strâns cu ochelarii şi i-au arătat pe figura lor în film sau pe scenă, încât publicul nu-şi poate imagina această vedetă fără ochelari. Oare cineva l-a văzut pe Maestrul Beligan într-un rol fără ochelari? Nici în tinereţea lui nu apărea fără ochelari, inclusiv în începuturile filmului românesc în Rică Venturiano, intelectualul ochelarist înnamorat de o cucoană de mahala. Ce bine îl aducea pe scenă pe profesorul sărac, dar visător, din orăşelul unde nu opreau acceleratele, ce bine l-a jucat Radu Beligan pe profesorul Miroiu din “Steaua fără nume”! Ochelarii sporesc figura mereu nelămurită, doldora de haz a teribilului actor şi regizor Horaţiu Mălăele. O actriţă de mare valoare, Emilia Popescu, nici nu vrea să audă să apară pe scenă cu ochelari."

Adrian Severin: Viitoarele politici globale ale marilor puteri sau viitorul marilor puteri în ordinea globală (Romania Libera)
"Pe data de 29 octombrie 2018, la Sala Rondă a Hotelului Intercontinental, profesorul John Mearsheimer, de la Universitatea din Chicago, a fost invitat să vorbească despre viitoarele politici globale ale marilor puteri. În acest context, a identificat ca principali actori globali ai momentului SUA, China și Rusia (nici UE, nici Germania, Franța sau UK nu au intrat în ecuație), iar ca zone de interes prioritar pentru politica americană, în ordine, Asia de Est (China), Golful Persic și Europa (aceasta, pentru prima oară în istorie, la urmă). Cu referire la România, vorbitorul a apreciat că aceasta ar trebui să spere în stoparea ascensiunii chineze, dacă dorește ca SUA să rămână implicate în protejarea securității europene, sau în continuarea ascensiunii chineze, dacă dorește ca Rusia să fie absorbită de tranșarea rivalității cu China și să renunțe la a avea un rol decisiv în  Europa. Am fost invitat, alături de prof. Adrian Năstase și de senatoarea Gabriela Crețu, să comentez discursul profesorului Mearsheimer. Invitat era și ex-ministrul Cristian Diaconescu, care, după ce a confirmat prezența, a declinat invitația exprimându-și speranța că organizatorii vor înțelege de ce îi „este imposibil” să participe. Desigur, purtătorii de cuvânt ai „statului subteran” nu pot ieși în oraș decât cu bilet de voie de comandantul unității."

Adrian Teampău: Cine beneficiază de 5% TVA destinată serviciilor de restaurant şi catering? (Ziarul Financiar)
"Începând cu 1 noiembrie 2018, mai multe categorii de servicii beneficiază de cota redusă de TVA de 5%, o modificare legislativă cu un puternic impact pozitiv în domeniul serviciilor de restaurant şi catering. Totuşi, noile modificări legislative nu reprezintă o veste atât de bună pentru anumiţi agenţi economici care activează în domeniul preparării şi livrării de alimente. Dacă activităţile acestora nu se califică, din punct de vedere TVA, drept servicii de restaurant sau catering, cota redusă de TVA de 5% nu va fi aplicabilă. Două concepte cheie de care depinde aplicarea cotei reduse de TVA sunt: 
serviciile conexe legate de alimentele livrate şi
locaţia în care se realizează consumul acestora.
Diferenţa dintre serviciul de restaurant sau catering şi simpla livrare de alimente. Serviciile de restaurant şi de catering presupun furnizarea de alimente şi/ sau de băutură, preparate sau nepreparate, dar întotdeauna însoţite de “servicii conexe”. Aceste servicii trebuie să fie suficiente, astfel încât să permită consumul imediat al alimentelor."

Format: 

Topic: