Publicat: 20 August, 2012 - 08:11
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Un executiv neinspirat (Amos News)
"Cea mai mare eroare a USL-ului o constituie modul în care au fost selectați candidații și titularii  pentru portofoliile guvernamentale. Deși mandatul limitat (pana la alegeri) al acestui guvern ar fi permis să se selecteze din noianul de veleitari, oameni competenți și fără "bube" la dosare, mod în care se putea opune jalnicelor variante guvernamentale pediste o formulă de încredere, cei doi lideri au recurs la soluții controversate sau pe care au fost nevoiți să le abandoneze. Aici capul de afiș l-a deținut Ponta, cu schimbările în serie de la Învățământ și Interne și cu bâlbâliala de la Justiție. Era limpede din capul locului că nici profesorul Marga nu era omul potrivit la Externe și nici Corlățean la Justiție.  Când s-a ajuns, printr-o rocadă parțială, la soluția optimă, s-a ivit criza de la Justiție, unde Mona Pivniceru era departe de a  fi cel mai adecvat candidat. Pe de o parte, datorită prea strânselor sale relații cu controversatul Vlasov, iar pe de alta, pentru contrele sale de notorietate cu Băsescu."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Epataţi de Barrosani (Azi)
"Occidentalismul include verticalitatea unui anumit spirit critic şi nicidecum supuşenia pupării papucului, în speranţa primirii ori păstrării firmanului. Modul în care preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi respectiv, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein s-au poziţionat faţă de situaţia politică din România are două caracteristici comune: ignoră parametrul esenţial în orice democraţie, şi anume voinţa populară. Şi, în al doilea rând, nu aduce niciun fel de motivaţie pentru a mări simpatia românilor faţă de UE şi, respectiv, SUA. Ba, dimpotrivă. Impunând anumite condiţii Guvernului de la Bucureşti, preşedintele Comisiei Europene a comis un abuz inadmisibil faţă de un stat suveran. Domnia sa nu are conferite, prin Tratatul de la Lisabona, şi nici prin vreun alt act constitutiv european, atribuţii de amestec, direct şi personal, în agenda politică internă a unui stat membru."

CONSTANTIN IFTIME: Năvălesc „Popoarele” fără rațiune(Adevărul)
"Pe aici, năvălesc pe de fapt „ Popoarele" nebune, fără rațiune, cele ale disperaților. Unul vine dinspre o „Garsonieră", altul dinspre „Antene" - astea-s popoarele media. Apoi masonii, noii capitaliști sau intelighenția de dreapta, grăsuță, au „Popoarele"lor, vorbind despre progres, viitor al nației, uniuni ale celor puternici. Masonii și cu ăștia din urmă, cazați în curticica din Mahalaua Bossului, vor să facă ordine și disciplină. Ăsta da principiu! Să facă ordine pe tăcute. Căci ei sunt calmi, plini de bani și de sine. Pot trata astfel toate problemele cu tact. Nu vor să castreze pe nimeni, ca cei gregari. Ptiu! Nu. Sau să ardă cu jarul țigării pielea fină a dușmanilor lor, îmbuibați, la prima generație a îmbogățirii. Prostituatele goale, de fapt, din lumea noastră economică si politică."

HORIA TABACU: Merită Crin şi puşcăriaşii atâta haos? (Evenimentul Zilei)
"După conferinţa de presă susţinută de domnul Cristian Boureanu, la sediul PDL, am stat puţin de vorbă şi m-am convins, pe baza unor informaţii momentan protejate, aflate de la dânsul, că intenţia "grupului infracţional" de a tăia din listele permanente aproximativ două milioane de români sunt cum nu se poate mai adevărate. Puciştii au creat o perdea de fum în care se zăresc mai multe milioane de români, radiaţi de pe listele permanente. Sunt informaţii că ei se pregătesc pentru peste trei milioane de concetăţeni de-ai noştri care trăiesc în străinătate şi pentru încă două milioane şi jumătate din interiorul ţării. Strategia lor este de a face vorbire despre multe milioane pentru ca, în final, să rămână numai două. Modul de lucru este golănesc şi este greu de crezut că va prinde, deşi, în ultima perioadă, ilegalităţile se ţin lanţ, oferindu-ne certitudinea că avem la conducerea ţării nişte oameni dispuşi să facă orice pentru a rămâne acolo."

CLARICE DINU: Două scenarii de criză politică (Gândul)
"Scenariul 1. Curtea Constituţională invalidează referendumul şi Traian Băsescu se întoarce la Palatul Cotroceni. Puţin probabil că o astfel de variantă va aduce tensiunea politică la cote normale, chiar şi pentru an electoral. Traian Băsescu a promis că va coabita cu guvernul USL condus de Victor Ponta şi îşi va canaliza toate energiile pentru refacerea credibilităţii României în faţa partenerilor săi, europeni sau de dincolo de Ocean. Greu de crezut. În primul rând, Traian Băsescu a dovedit că este incapabil să-şi ierte vreun adversar politic. N-a făcut-o nici când polemica era la un nivel cât de cât în limitele normalului. Cum va arăta coabitarea lui Traian Băsescu cu Victor Ponta, acum când l-a făcut părtaş la o lovitură de stat, dacă în urmă cu nici doi ani, în disputa legată de adoptarea legii pensiilor, spunea despre actualul premier că "lingea preşul la Cotroceni", că este "un nimic" şi un om politic imatur?"

PETRU CALAPODESCU: După Băsescu, ungurii-s deştepţi, iar românii tâmpiţi (Jurnalul Naţional)
"În raita sa turistico-electorală prin Harghita şi Covasna, de prea multă relaxare, suspendatului Traian Băsescu i-a scăpat un panseu, care însă n-ar trebui să ne mire. Anume, că maghiarii, care - ascultând de ordinul premierului ungar Orban Viktor, amicul lui Băsescu, căruia i-a fost cârjă şi la alegerile din 2009 - au boicotat referendumul, direcţionând iarăşi destinul României, "au înţeles foarte bine modul ilegal în care a fost decapitată conducerea statului, şi le mulţumesc pentru aceast". Altfel spus, ungurii sunt un neam inteligent, capabil de subtilităţi politice, aşa că n-au marşat la "lovitura de stat" pe care o tot vântură Băsescu&Co. Dar, dacă maghiarii sunt deştepţi, aserţiunea Suspendatului s-ar cere continuată logic: "spre deosebire ce cei 8,5 milioane de români care, tâmpiţi fiind, nu m-au ascultat şi s-au dus la urne, unde, în proporţie de 90%, au votat pentru demiterea mea". Fie spus, unde dai şi unde crapă, printre "românii tâmpiţi" s-ar afla şi judecătorii de la Curtea Constituţională, care au spus limpede că "decapitarea" a fost perfect legală şi constituţională."

MIHAI PÂLŞU: Numai Codul Numeric Personal actualizează listele electorale permanente (Puterea)
"Marţi, 14 august, am primit de la MAI un document oficial din care rezultă că la data de 11 iulie 2012 am fost în viaţă 22.258.186 de români. Evident, am solicitat MAI să ne transmită şi numărul cetăţenilor cu drept de vot care au fost în viaţă la data de 11 iulie 2012, conform CNP. La această întrebare încă nu am primit răspuns, din motive care ne scapă. Poate că astăzi domnul chestor Constantin Manoloiu va găsi timpul necesar să ne răspundă la întrebare! Dar, până atunci, vă supunem atenţiei un articol de lege care consfinţeşte definitiv importanţa CNP în elaborarea actelor şi documentelor oficiale care se referă strict la români. Conform legii, cetăţenii români cu domiciliul în România sunt înregistraţi în  Registrul  Naţional de Evidenţă a Persoanelor (R.N.E.P.), pe baza Codului Numeric Personal (CNP) atribuit în mod unic."

ANDREEA NICOLAE: Vă rog, nu ne faceţi să-l regretăm pe Năstase! (România Liberă)
"Pentru mulţi jurnalişti şi pentru şi mai mulţi români, regimul Adrian Năstase-Ion Iliescu a reprezentat cea mai neagră perioadă din istoria post-decembristă. A fost perioada când România era împărţită între baronii PSD, când procurorii care îndrăzneau să ancheteze persoane apropiate atotputernicului partid se trezeau ei înşişi cercetaţi penal, când jurnaliştii erau bătuţi în plină stradă, când premierul ne invita arogant, pe toţi, să-i „numărăm ouăle" de la Cornu. Tot atunci se obişnuia ca unele dosare, în care erau implicate odraslele unor persoane sus-puse să o cotească brusc spre uitare, după ce procurorul general primea un telefon de la Palatul Cotroceni. Iar toate acestea sunt doar câteva din numeroasele motive pentru care mulţi am răsuflat uşuraţi în 2004, când Alianţa Dreptate şi Adevăr (formată din PNL şi PD) reuşea să câştige alegerile."

ADELINA MIHAI: Dacă şeful nu te simpatizează, mai bine pleci acasă. Aşa o fi? (Ziarul Financiar)
"Degeaba eşti performer dacă şeful nu te place - aşa s-ar traduce, pe scurt, experienţele unor angajaţi din multinaţionalele locale puşi în faţa unor persoane care, ajunse în funcţii de conducere, nu se pot detaşa de factorii psihologici sau sociali care le influenţează comportamentul. Demotivarea angajaţilor care au rezultate bune, dar pe care şefii nu le observă sau nu le dau impresia că le-ar observa, la care se adaugă şi simpatia vădită pe care şefii o au faţă de unii colegi, poate aduce mari pierderi unei companii, spun specialiştii în HR."