20 Feb 2017 - 10:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. Republica procurorilor (AMOS News) 
"Și refuzul numirii luyi Shaaideh, și amânarea numirii lui Grindeanu și chiar atacul frontal asupra Guvernului în absența lui Dragnea. Iohannis a știut, pas cu pas, ce are de făcut, în timp ce Alianța a fost prinsă de fiecare dată pe picior greșit. Aceste manevre au fost blindate de cosmetizarea mesajului generat de Ordonanța 13 (Ordonanța 14 a avut doar rolul de momeală) simplificat până la formula  eficientă de „salvare a penalilor de pușcărie”. Campania care a scos lumea în stradă a fost susținută și alimentată de ofensiva procurorilor care - așa cum bine observa colegul Octavian Știreanu în lucidele sale analize - au dat, practic, o lovitură de stat ...de drept, prin implicarea lor, dincolo de orice regulă democratică. Practic, se poate spune că Augustin Lazăr și Codruța Kovesi au încălcat cea mai elementară regulă a justiției ieșind public la atac cu armamentul din dotare, dând interviuri mincinoase (cum le caracterizează însuși inventatorul lor - al...binomilor!)presei străine și ascunzând o realitate de care nimeni nu s-a mai împiedicat: cea remarcată în analiza influentului cotidian The Times - anticorupția în România a devenit o armă politică pusă în slujba unui stat neosecurist care și-a subordonat instituțiile de forță! Odată lucrurile inflamate prin chiar neconstituționala prezență incitantă a președintelui în stradă la o manifestație neautorizată ( argument suficient pentru o suspendare, dacă adversarii săi ar fi avut conștiința curată), tăvălugul din piețe nu a mai putut fi oprit, iar argumentele de bun simț nu au mai avut nici o valoare - cu atât mai mult cu cât ele au fost desconsiderate chiar de membrii corpului diplomatic implicați partizan  în această veritabilă tentativă de puci... democratic."

Octavian Ştireanu: Băsescu la Justiţie (Azi)
"Într-unul dintre editorialele trecute, care se chema „Urnele sau Cătuşele?“, afirmam că disputa din România acestor zile este între voinţa populară exprimată la vot şi concretizată în decizii ale Guvernului, pe de o parte, şi ofensiva de neimaginat a Sistemului securist, alertat în faţa perspectivei de a pierde din puterile discreţionare în stat. Demisia lui Florin Iordache de la Ministerul Justiţiei a dat un răspuns: Cătuşele au înfrânt Urnele. Ministrul pleacă, Sistemul e biruitor şi-şi continuă marşul infernal peste reguli, norme şi principii democratice. Nu mai departe decât ieri, în plenul Parlamentului, trei lideri importanţi de partide arătau starea reală de lucruri din Rămânia. Liderul UDMR afirma că „statul de drept este o ficţiune grotescă şi o glumă proastă“. Fostul preşedinte al ţării, acum senator şi lider de partid de opoziţie, denunţa obsesia trimiterii oamenilor în puşcărie, afirmând că în toată Europa, numărul dosarelor pentru abuz în serviciu nu atinge 100, în timp ce în România sunt peste 2.700! Iar preşedintele Senatului acuza, din nou, beţia puterii de care sunt cuprinse instituţiile de forţă, ale căror şefi „folosesc guverne şi miniştri pentru a obţine şi mai multă putere“. În orice stat din lume, asemenea teme ridicate la un asemenea nivel, în forul legislativ naţional, ar alarma întreaga societate şi ar determina, cu adevărat, ieşirea oamenilor în stradă. La noi, e pace şi linişte, ministrul pleacă, Sistemul jubilează, anunţă obiectivul următor – demisia Guvernului – şi pregăteşte asaltul final, cel asupra Parlamentului, cu ocazia dezbaterii OUG 13 şi 14."

Mihnea Dumitru: N-am pornit noi incendiul (Adevărul) 
"Serialul Designated Survivor sau Supravieţuitorul Desemnat, pentru cei care nu-s familiari cu limba domnului Scutură-suliţă, descrie un scenariu al haosului, atunci când aproape toţi politicienii americani sunt omorâţi într-un atac terorist, în timpul speech-ului despre Starea Naţiunii. Un singur ministru, neimportant, devine peste noapte preşedintele Statelor Unite. DE ACELASI AUTOR O întrebare pentru referendum O oră în Palatul Victoria Între stânga şi dreapta, a cui exact e Rivoluţia? Ironia face că actorul care-l interpretează pe noul preşedinte să fie canadian, cumva aducând în joc, involuntar, imagini ale lui Justin Trudeau, noul premier al vecinilor SUA. În spectrul hollywoodian dintre Viaţa la Casa Albă (West Wing) şi House of Cards (House of Cards), adica între idealism şi cinism, acest nou preşedinte este mai degrabă un nătâng asupra căruia se forţează măreţia."

Simona Popescu: 50 de umbre ale lui Dragnea (Cotidianul)
"Nu cred că mai încape vreo urmă de îndoială, Liviu Dragnea iubeşte durerea puternică. Sherlock Holmes spunea: când elimini imposibilul, orice rămâne, oricât de improbabil, trebuie să fie adevărul. Fără să am pretenţia că deţin o inteligenţă analitică similară celebrului personaj, folosind doar metode de analiză jurnalistică, am constatat că omul nostru ori e prost ca noaptea (lucrul acesta reprezentând totuşi imposibilul), ori iubeşte durerea puternică autoprovocată cu o măiestre rar întâlnită. Totul a început în campanie, odată cu atacurile dureroase promovate atât de preşedintele Iohannis, cât şi de partidele de dreapta. Nu a reacţionat dur, nu le-a răspuns, a stat şi a încasat biciuirile publice cu calm şi cu satisfacţie. După ce a câştigat alegerile în stil mare, toată lumea a presupus că acesta a fost, de fapt, nu un act de masochism, ci de strategie de campanie. A urmat episodul Shhaideh. O lovitură sub centură, acceptată cu un zâmbet enigmatic pe faţă. Din nou, toţi au considerat că acest lucru face parte dintr-o strategie similară celei folosite în alegeri."

Serban Cionoff: La aniversară, doi magiștri ai științei și ai conștiinței românești (Jurnalul Naţional)
"Printr-o fericită împrejurare, acum, la mijlocul lunii februarie, sărbătorim doi eminenți cărturari, străluciți exponenți ai științei și ai conștiinței românești, membri ai Academiei Române, la împlinirea a 90 de ani. Mâine, 20 februarie, va fi sărbătorit matematicianul și diplomatul Mircea Malița, după ce, la 15 februarie, a fost aniversarea istoricul Dinu C Giurescu.Mai presus,însă, de aceste circumstanțe de timp și spațiu, între cele două proeminente personalități există afinități statornice, de substanță, susținute de un sistem convergent de valori și de opțiuni morale, politice și sociale. Valori și opțiuni care, cred, pot să reprezinte o lecție de înțelepciune, de moderație și de dreaptă măsură în judecarea oamenilor și evenimentelor, veritabile, trainice repere de care societatea noastră,acum atât de tensionată și de divizată, are vitală nevoie."

Elena Şerban: BULLSHIT-ul lui Dragnea (Puterea)
"Nu trecură nici două săptămâni de când Liviu Dragnea avu un vis ciudat care nu îi mai dădu pace deloc. Se făcea că tocmai fusese ales Stăpânul Universului, legiuitorul cel atotputernic al întregii galaxii la picioarele căruia fiecare pământean și marțian nu mai pridideau să aducă ofrande. Și, cum se bucura el de toate acestea și cum toată suflarea aștepta ca Atotputernicul să dea prima lui decizie, Dragnea hotărî: prima lui lege intergalactică va fi ca el însuși să fie nemuritor, să scape de judecata de apoi. Cum se trezi în România zilelor noastre, anesteziat încă de efectul nemuririi și al atotputerniciei sale, Dragnea a pus mâna pe sceptrul puterii, și-a chemat noaptea cel mai fidel urmaș de la Ministerul Justiției și i-a înmânat onoarea de a face dreptate urmăriților penali și condamnaților pentru abuz în serviciu. S-a închis apoi în turnul său de fildeș, mândru nevoie mare de decizia luată în numele dreptății supreme. Mai ieșea din când în când, întrebând pe câte un argat dacă e totul bine în țară. De frica șefului, nimeni nu i-a spus adevărul în față și nu i-a prezis catastrofa ce avea să vină de unde se aștepta mai puțin: de la cei care l-au pus pe scaunul măreției." 

Razvan Chiruta: Cazul procurorului Mircea Negulescu. Justificarea „în orice război apar și victime colaterale“ trebuie depășită (România Liberă)
"Asaltul banditesc al Guvernului asupra Codului Penal, în beneficiul politicienilor corupți, minciunile și manipulările la adresa Justiției distribuite cu agresivitate de către televiziunile controlate de Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță și teama unor formatori de opinie de a nu fi introduși abuziv în corul de susținători ai infractorilor face imposibilă, în acest moment, o discuție rațională și eficientă despre problemele care există cu adevărat în sistemul judiciar și la departamentul său vedetă, lupta anticorupție. Oameni de bună-credință din societatea civilă și din presă recunosc, în particular, faptul că Direcția Națională Anticorupție a exagerat, de exemplu, cu cererile de arestare preventivă ori cu mult dezbătuta acuzație de abuz în serviciu, mai la îndemâna procurorilor decât o investigație complicată pe infracțiuni mai bine definite. Dar majoritatea se abțin să comenteze public astfel de lucruri deoarece se tem că opiniile lor vor fi folosite în avalanșa mizerabilă a celor care solicită stoparea tuturor acțiunilor anticorupție doar pentru că a fost condamnat Dan Voiculescu."
 
Cristian Hostiuc: Cum susţine şi guvernul PSD/ALDE capitalul românesc: Grindeanu a plecat la Bruxelles să „împartă” dulceaţă şi zacuscă şi s-a întors „cumpărând” elicoptere şi avioane Airbus (Ziarul Financiar)
"Dacă venim la putere (spuneau cei de la PSD/ALDE) vom impozita multinaţionalele, vom mări redevenţele, vom scăpa firmele româneşti de prigoana Fiscului, vom dezvolta capitalul românesc prin comenzi interne, vom majora salariile şi pensiile, ca toată lumea să traiască bine, nu numai multinaţionalele sau cei care lucrează acolo, denumiţi corporatişti. Decembrie 2016, programul de guvernare 2017-2020 al cabinetului Dragnea/Grindeanu: „Un alt pilon principal al modelului de dezvoltare îl reprezintă creşterea potenţialului economiei. Numai astfel vom putea îndeplini deopotrivă regulile fiscale la care ne-am angajat şi stimularea creării de locuri de muncă bine plătite. Vom încuraja capitalul autohton în acelaşi timp cu o strategie consistentă de atragere a investiţiilor străine directe mai ales în sectoarele cu valoare adăugată ridicată. Considerăm că România trebuie să investească masiv în infrastructură şi în fabrici noi. Nu mai putem doar să vindem ce produc alţii. Ne trebuie capacităţi de producţie noi şi aici, pe lângă investiţiile private, credem că şi statul poate juca un rol prin Fondul Suveran de Investiţii şi Dezvoltare şi schema de start-up propuse, prin investiţii în industria de apărare, energie, tehnologia informaţiei,industrie alimentarăşi altele.”."

Format: 

Topic: